Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
AuthorMessage
apaico
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-05-30

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jun 02, 2011 7:49 pm

good info nih.....copy & paste nih...
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Jun 08, 2011 1:46 pm


Aku baru tukar minyak itam ngan minyak gear.tadi dah cukup 3k km.buat sementara ni aku pakai yamalube je sebab enjin pun standet dan x jalan jauh sngat.ok ke mimnyak 4t yamalube ni?mmg kalau ikutkan utk yamaha tapi pomen tu kata boleh je maa...total semua RM 30.nanti le kalau nak jalan jauh2 baru tukar syntetik kot.
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Jun 11, 2011 9:26 am

bro gts2u...minyak cap buruh atau saji pun boleh janji standat sae atau api dia utk malaysia ..
hahaha....good job tapi yamalube ni kawan musykil ketebalan dia...nipis je.cuba letak atas satu plate pastu tidurkan...leleh mcm minyak enjin..padahal dia 90....
Back to top Go down
redshalim
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2011-06-22

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Jul 05, 2011 9:01 am

Assalam,

Newbie di sini. Just servis 1K punya. 300km tak buat pun. Okla takat ni. Saya pakai minyak itam Sumo R1 Driftmaster RM50. Gear oil Yamaluba RM10. Total RM60.

Kat site cuma ada packaging 4L....tapi kat kedai Petaling Utama, PJ ada yg 1L punya. So far, rasanya mmg sedapla masa bwk. Mmg puashati. Tapi nak tunggu sampai lagi 1K baru boleh komen. Minyak baru tukar mmg sedap je bwk.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Jul 05, 2011 12:23 pm

redshalim wrote:
Assalam,

Newbie di sini. Just servis 1K punya. 300km tak buat pun. Okla takat ni. Saya pakai minyak itam Sumo R1 Driftmaster RM50. Gear oil Yamaluba RM10. Total RM60.

Kat site cuma ada packaging 4L....tapi kat kedai Petaling Utama, PJ ada yg 1L punya. So far, rasanya mmg sedapla masa bwk. Mmg puashati. Tapi nak tunggu sampai lagi 1K baru boleh komen. Minyak baru tukar mmg sedap je bwk.

Wah stadard minyak itam en redshalim guna...aku amik yg murah je RM25..hahaha bajet ciput
Back to top Go down
redshalim
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2011-06-22

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Jul 05, 2011 12:27 pm

Bro, stended ke minyak tu. Moto sblm ni aku guna Motul je. Ni sbb ada belen lebey sket dlm poket. Tu psl la.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Jul 06, 2011 11:51 am

bro, stendet tu maksudnya tinggi citarasa bro..amcam? feedback guna minyak tersebut? ringan x?
Back to top Go down
redshalim
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2011-06-22

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jul 07, 2011 7:16 am

Ok. Smooth la compare dgn minyak yg memula dapat motor dulu.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Jul 08, 2011 4:46 am

OK Semalam dah tukar minyak itma RM 25 CASTROL FOR SCOOTER and R M13 gear oil tube color purple x ingat brand die
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon Jul 18, 2011 7:31 pm

mingu lepas baru tuka minyak hitam rock oil & minyak gear motul kt segambut tp rs mcm berat sikit pulak engin ada sapa2 yg penah kena ini mcm hal tk Question
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Jul 19, 2011 8:14 am

[quote="dinsabak76"]mingu lepas baru tuka minyak hitam rock oil & minyak gear motul kt segambut tp rs mcm berat sikit pulak engin ada sapa2 yg penah kena ini mcm hal tk Question [/quote
kadang bukan sebab minyak, tayar x cukup lunas pon bole jadik berat gak...motot sy pon mcm tu gak padahalnye baru je tukar seminggu lebih minyak itam and gear oil
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Jul 19, 2011 4:07 pm

tu yg pok cik poning tu patutnya dh kasi minyak baru & mahal sikit lg semut ni berat pulak....
dh tny rahim segambut dia ckp tgk dulu dalam 1-2 minggu mungkin minyak tu belun ngam lg dgn enjin,tk pa la aku tunggu laaaaaa...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Jul 19, 2011 7:02 pm

dinsabak76 wrote:
tu yg pok cik poning tu patutnya dh kasi minyak baru & mahal sikit lg semut ni berat pulak....
dh tny rahim segambut dia ckp tgk dulu dalam 1-2 minggu mungkin minyak tu belun ngam lg dgn enjin,tk pa la aku tunggu laaaaaa...

nanti share2 lah ye bro
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Jul 20, 2011 7:08 am

Sirapisamin wrote:
dinsabak76 wrote:
tu yg pok cik poning tu patutnya dh kasi minyak baru & mahal sikit lg semut ni berat pulak....
dh tny rahim segambut dia ckp tgk dulu dalam 1-2 minggu mungkin minyak tu belun ngam lg dgn enjin,tk pa la aku tunggu laaaaaa...

nanti share2 lah ye bro
ok dalam seminggu lg ke aku bg tau apa
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Jul 23, 2011 3:47 pm

hati2 bila memilih 4t oil ni, salah gred, mungkin x rasa apa, bagi yang x kisah, tapi efek dari fuel consumption, memang akan berbeza, aku cuba cari jugak 4t oil gred 10/30 , tapi mmg x ada jual kat mana2 rasanya, kecuali, untuk keter. tapi ambik 15/40 rasanya dah cukup sifat dah..
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Jul 23, 2011 4:37 pm

rockoil ni 10-40 semi syn...
Back to top Go down
drsyakirin
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2011-07-23

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Jul 26, 2011 1:45 pm

encikgalol wrote:
Bagusnya masing2 yg jaga pantang motor baru.. ada tak dapat2 motor terus sesah 130km/j?? hehehe..

pasal pantang memantang ni sebenarnya ada mazhab kata xyah pantang2.. blasah je... lupa lak laman webnya.. diorg wat kajian sebenarnya masa pantang nilah masa paling sesuai nak rembat sampai full throotle tp kena betul caranya nk bg piston ring cukup compressionnya.... dan 1st tukar minyak itam perlu dilakukan pd 150km pertama, ke2 pd 500km dan ke3 pd 1000km dan gunakan minyak mineral shj dulu... cuba browse kot2 jumpa...
Back to top Go down
hammerhead
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2011-07-16

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Jul 26, 2011 8:34 pm

dinsabak76 wrote:
rockoil ni 10-40 semi syn...

Minyak Shell Helix semi syn untuk kereta 10-40 jugak, boleh pakai ke?
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Jul 27, 2011 12:47 pm

hammerhead wrote:
dinsabak76 wrote:
rockoil ni 10-40 semi syn...

Minyak Shell Helix semi syn untuk kereta 10-40 jugak, boleh pakai ke?
ada yg kata bole tp enjin kasar sikit eloknya pakai yg moto je mn tau jd apa2 rabak poket...
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Jul 27, 2011 12:49 pm

kalau rajin masuk forum mbc kt sn diaorg ada bincang psl engin oil ni
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Aug 05, 2011 10:20 am

Bulan ni dah cukup setahun pakai vts200 ni. Masa 300km g servis kat kedai. Tukar minyak hitam n gear oil. Lepas tu tak pernah hantar kedai. Tukar sendiri. Pakai Max Oil scooter RM18. Gear oil saya beli 1 liter kat kedai spare part kereta. Tak silap RM18 je. Boleh pakai 7 ke 8 kali. Alhamdulillah takde masalah. Terbaru ni, lebihan semi sintetik Mobil2000 untuk kereta saya kumpul dapat satu liter, beranikan diri masuk sym saya. Alhamdulillah, tak pernah buat hal lagi.
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Aug 05, 2011 1:16 pm

BKW6025 wrote:
Bulan ni dah cukup setahun pakai vts200 ni. Masa 300km g servis kat kedai. Tukar minyak hitam n gear oil. Lepas tu tak pernah hantar kedai. Tukar sendiri. Pakai Max Oil scooter RM18. Gear oil saya beli 1 liter kat kedai spare part kereta. Tak silap RM18 je. Boleh pakai 7 ke 8 kali. Alhamdulillah takde masalah. Terbaru ni, lebihan semi sintetik Mobil2000 untuk kereta saya kumpul dapat satu liter, beranikan diri masuk sym saya. Alhamdulillah, tak pernah buat hal lagi.
moto tk rs berat ke...
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Aug 06, 2011 5:37 am

hammerhead wrote:
dinsabak76 wrote:
rockoil ni 10-40 semi syn...

Minyak Shell Helix semi syn untuk kereta 10-40 jugak, boleh pakai ke?

Minyak kete, lori, kapal, muto bleh guna utk skuter sebab pakai dry clutch system. minyak muto bleh guna gak tp overkill skit. utk info lebih sila rujuk pages awalan.
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Aug 06, 2011 3:38 pm

dinsabak76 wrote:
BKW6025 wrote:
Bulan ni dah cukup setahun pakai vts200 ni. Masa 300km g servis kat kedai. Tukar minyak hitam n gear oil. Lepas tu tak pernah hantar kedai. Tukar sendiri. Pakai Max Oil scooter RM18. Gear oil saya beli 1 liter kat kedai spare part kereta. Tak silap RM18 je. Boleh pakai 7 ke 8 kali. Alhamdulillah takde masalah. Terbaru ni, lebihan semi sintetik Mobil2000 untuk kereta saya kumpul dapat satu liter, beranikan diri masuk sym saya. Alhamdulillah, tak pernah buat hal lagi.
moto tk rs berat ke...

Tak pasti la. Biasa je rasanya. Maybe pemandunya yg berat kot.
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Aug 09, 2011 4:06 pm

ptg td Mileage 8K...tukaq minyak engine TOTAL HI-PERF 4T AT...10W30..RM22 sahaja...
sebelum ni 3 kali tukaq minyak hitam buat kat kilang alma..pakai Rock Oil Semi-Synthetic 10W40-RM33 sliter..
Apa pendapat????
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Today at 7:01 pm

Back to top Go down
 
Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 10Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
 Similar topics
-
» Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
» Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem
» Minyak hitam dan gear yang terbaik untuk EVO
» Meter Minyak Pening
» minyak hitam & saiz spoket

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: