Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
AuthorMessage
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 07, 2011 10:15 am

nak tumpang tanya, since gear oil tu boleh pakai yg kete punye as long as SAE 80W-90 atau 80W-140, biasanya minyak gear kete ni utk range tu ATF ke CVTF ke manual transmission punye? terima kasih in advance.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 07, 2011 10:37 am

wls418 wrote:
nak tumpang tanya, since gear oil tu boleh pakai yg kete punye as long as SAE 80W-90 atau 80W-140, biasanya minyak gear kete ni utk range tu ATF ke CVTF ke manual transmission punye? terima kasih in advance.

oih!!... jgn memain.
jgn dituang minyak ATF.... What a Face ..... nanti tayar blkg potong tayar depan kang.. affraid

minyak gear motor pakai manual le 80W/90, 75W/xx, 85W/xx, atau SAE 140 terus.
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 07, 2011 11:06 am

longman wrote:
wls418 wrote:
nak tumpang tanya, since gear oil tu boleh pakai yg kete punye as long as SAE 80W-90 atau 80W-140, biasanya minyak gear kete ni utk range tu ATF ke CVTF ke manual transmission punye? terima kasih in advance.

oih!!... jgn memain.
jgn dituang minyak ATF.... What a Face ..... nanti tayar blkg potong tayar depan kang.. affraid

minyak gear motor pakai manual le 80W/90, 75W/xx, 85W/xx, atau SAE 140 terus.


hahahaha.. trima kasih bro longman...untung bertanya tak sesat jalan... kalau tayar belakang potong tayar depan tu mmg saya tak dan sesat dah, sbb dah tergolek ke longkang...
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 07, 2011 1:09 pm

Yang pasti, gear oil 80w/90 tidak mendatangkan masalah. Untuk mereka yang perlukan penjimatan, beli sahaja kat kedai spare part kereta sebotol satu liter. Modalkan botol plastik bermuncung untuk mudahkan proses memasukkan minyak gear.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 07, 2011 1:23 pm

BKW6025 wrote:
Yang pasti, gear oil 80w/90 tidak mendatangkan masalah. Untuk mereka yang perlukan penjimatan, beli sahaja kat kedai spare part kereta sebotol satu liter. Modalkan botol plastik bermuncung untuk mudahkan proses memasukkan minyak gear.

brand BhP rasenyer 10 hengget/liter/botol
castrol mahal sket jer agak2 18 hengget/liter/botol

1 liter bahagi 100 ml.... saploh kali sarbis!!!... tiap bulan leh sarbis ni.
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Dec 08, 2011 5:54 am

Amsoil & RockOil pilihan ku...
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Dec 08, 2011 7:56 am

longman wrote:
wls418 wrote:
nak tumpang tanya, since gear oil tu boleh pakai yg kete punye as long as SAE 80W-90 atau 80W-140, biasanya minyak gear kete ni utk range tu ATF ke CVTF ke manual transmission punye? terima kasih in advance.

oih!!... jgn memain.
jgn dituang minyak ATF.... What a Face ..... nanti tayar blkg potong tayar depan kang.. affraid

minyak gear motor pakai manual le 80W/90, 75W/xx, 85W/xx, atau SAE 140 terus.

Inilah puncanya Tayar Belakang Cepat Botak....
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 13, 2011 10:30 am

aku baru service first 300km td .. minyak 4t 10W40 + minyak gear yamalube .. rm15/- .. minyak 4t aku dpt free masa beli motor .. minyak gear aku beli kat kedai service td ..

so skrg dah boleh perah ke apa .. ke tunggu 1000km Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 13, 2011 10:45 am

JANGANNNNNNNNN.........!!!

JANGAN TAK PERAHHHHHHHH..... kasi FULL THROTTLE.....

EHEHEHEHEH
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 13, 2011 10:54 am

rizal wrote:
aku baru service first 300km td .. minyak 4t 10W40 + minyak gear yamalube .. rm15/- .. minyak 4t aku dpt free masa beli motor .. minyak gear aku beli kat kedai service td ..

so skrg dah boleh perah ke apa .. ke tunggu 1000km Smile

perah je... tp jgn paksa enjin...
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 13, 2011 10:56 am

anakku wrote:
rizal wrote:
aku baru service first 300km td .. minyak 4t 10W40 + minyak gear yamalube .. rm15/- .. minyak 4t aku dpt free masa beli motor .. minyak gear aku beli kat kedai service td ..

so skrg dah boleh perah ke apa .. ke tunggu 1000km Smile

perah je... tp jgn paksa enjin...

betul tu.... aku nak kata mcm tu la..... Smile
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 13, 2011 10:59 am

blalang wrote:
anakku wrote:
rizal wrote:
aku baru service first 300km td .. minyak 4t 10W40 + minyak gear yamalube .. rm15/- .. minyak 4t aku dpt free masa beli motor .. minyak gear aku beli kat kedai service td ..

so skrg dah boleh perah ke apa .. ke tunggu 1000km Smile

perah je... tp jgn paksa enjin...

betul tu.... aku nak kata mcm tu la..... Smile

lol! lol! lol!
Back to top Go down
soleha06
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-12-09

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 13, 2011 11:33 am

Kalau ikutkan saya, selepas sahaja beli motor, terus full throttel! Sebabnya, masa ni motor masih dalam warranty, kalau ada kerosakan pada injin motor masih boleh claim. Satu lagi sebabnya, geseran diperlukan untuk melicinkan lagi permukaan piston dan injin block, agar geseran ini dapat dikurangkan. Itu sebabnya, perlu tukar minyak injin selepas cecah 300km agar serpihan hasil geseran tadi dapat dibuang dan tak menyumbat saluran minyak injin kelak. Lagi satu, nasihat dari pakar motor, katanya jangan selalu tukar2 jenis minyak hitam sebab aditive minyak berbeza2 dan jika ia bercampur, akan menyebabkan prestasi injin berkurangan. So, maintain pada satu jenis dan jenama saja. Minyak injin semuanya adalah sama kerana mereka semua mengikut standard yg telah ditetapkan oleh dunia, yang bezanya adalah aditive saja, itu adalah rahsia pengeluar minyak. Aditive diperlukan dalam minyak injin untuk mengurangkan 'coke effect' dan temperature setting. Jangan guna mineral base oil sebab prestasinya kurang jika dibandingkan dgn semi-synthetic atau fully-synthetic.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 13, 2011 12:16 pm

seperti yg pernah di tonjolkan dlm forum sblm ini (forum maner satu, page braper, ..aku tak ingat) Razz

link to interested psl nak perah enjin ngan jenis myk mase nak perah tu =>http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm

hepi reading... study
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 13, 2011 1:02 pm

Menarik juga fakta "maintain pada satu jenis dan jenama" je tu... Kita ni sentiasa nak mencuba yang baru...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 13, 2011 1:09 pm

BKW6025 wrote:
Menarik juga fakta "maintain pada satu jenis dan jenama" je tu... Kita ni sentiasa nak mencuba yang baru...

sama la kita... nk cuba je benda yg baru... tp apa yg sy buat dulu... sy test dulu beberapa minyak pilihan yg mendpt rating yg bagus... last skali br sy stick to 1 brand... x tau la cara sy ni betul ke x... tp ni la yg sy buat dulu...
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 14, 2011 8:11 am

blalang wrote:
JANGANNNNNNNNN.........!!!

JANGAN TAK PERAHHHHHHHH..... kasi FULL THROTTLE.....

EHEHEHEHEH



aku dah porah pagi tadi nak gi keje .. ptg smlm takleh sebab hujan ..

fuuhh .. mmg pegiii .. aku try sampai 120 .. peh tu tak berani dah .. ada goyang sikit bhgn blkg .. suspek mungkin abs stendet + tayar tak berapa bagus .. atau aku yg tak bagus .. hehe
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 14, 2011 8:33 am

boleh pergi lagi tu!!
hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 14, 2011 9:16 am

rizal wrote:
blalang wrote:
JANGANNNNNNNNN.........!!!

JANGAN TAK PERAHHHHHHHH..... kasi FULL THROTTLE.....

EHEHEHEHEH



aku dah porah pagi tadi nak gi keje .. ptg smlm takleh sebab hujan ..

fuuhh .. mmg pegiii .. aku try sampai 120 .. peh tu tak berani dah .. ada goyang sikit bhgn blkg .. suspek mungkin abs stendet + tayar tak berapa bagus .. atau aku yg tak bagus .. hehe

adjust absorber tu ke level paling keras... at least absorber std bole tahan dlm 6 bln - 1 tahun sblm jd lembut...

klu tayar std mmg kureng skit cengkaman... sbb semua hard compound... estimate 3 kali tukar tayar belakang br skali tukar tayar depan...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 14, 2011 9:17 am

Mie-G wrote:
boleh pergi lagi tu!!
hehehe

aiii...racun nampak... lol!
Back to top Go down
taufick14
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-10-04
Age : 34
Location : Kg Bukit Naga, Sek 32 Shah Alam

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Dec 15, 2011 6:09 am

Bro,

Tlg bg pendapat... this weekend aku nk buat 1st service.
So d question:

1) Minyak itam jenama ape yg tbaik utk jetski ku ini
2) And brp harga std utk minyak itam yg korg beli (as per answer for no 1)

Really need help bcoz this will be d first time aku buat svc utk motor... erti kate lain (zero knowledge)..

TULUNNNNNNNNNNNG....
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Dec 15, 2011 6:16 am

taufick14 wrote:
Bro,

Tlg bg pendapat... this weekend aku nk buat 1st service.
So d question:

1) Minyak itam jenama ape yg tbaik utk jetski ku ini
2) And brp harga std utk minyak itam yg korg beli (as per answer for no 1)

Really need help bcoz this will be d first time aku buat svc utk motor... erti kate lain (zero knowledge)..

TULUNNNNNNNNNNNG....

pgi kat segambut ke?... klu kat segambut dia org pakai Total rasanya...
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Dec 15, 2011 6:34 am

Pergi je servis kat mana2. Pakai minyak khas untuk scooter. Jangan risau sangat. VTS kita ni tak perlu belaian manja kena pakai minyak tertentu. Saya biasa pakai Max Oil Scooter RM18. Mobil 1 semi sintetik (utk kereta) pun saya pernah guna. Brand Hirev harga 20++ pun pernah guna. Memang tiada masalah.
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Dec 15, 2011 6:38 am

BKW6025 wrote:
Pergi je servis kat mana2. Pakai minyak khas untuk scooter. Jangan risau sangat. VTS kita ni tak perlu belaian manja kena pakai minyak tertentu. Saya biasa pakai Max Oil Scooter RM18. Mobil 1 semi sintetik (utk kereta) pun saya pernah guna. Brand Hirev harga 20++ pun pernah guna. Memang tiada masalah.

setuju............
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Dec 15, 2011 6:53 am

taufick14 wrote:
Bro,

Tlg bg pendapat... this weekend aku nk buat 1st service.
So d question:

1) Minyak itam jenama ape yg tbaik utk jetski ku ini
2) And brp harga std utk minyak itam yg korg beli (as per answer for no 1)

Really need help bcoz this will be d first time aku buat svc utk motor... erti kate lain (zero knowledge)..

TULUNNNNNNNNNNNG....
nk p service kt mana tu bro?
kalau nk ke MMR, jom la skali! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 10Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
 Similar topics
-
» Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
» Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem
» Minyak hitam dan gear yang terbaik untuk EVO
» Meter Minyak Pening
» minyak hitam & saiz spoket

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: