Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Mar 25, 2011 6:52 pm

Nak tanya skit, apa minyak itam yg korang selalu pakai utk moto korang?

Skarang pakai TOTAL dgn minyak gear Motul. Stendet kilang punya servis.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Mar 26, 2011 7:00 am

dr mula guna Fz hingga skrg(sym evo) ambo guna motul. Utk evo ambo guna Motul Power (injection) dan myk gear Emos rating SAE 140. Kedua dua nya ditukar setiap 3oookm
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Mar 26, 2011 7:50 am

Tumpang tanya...

Selalunye untk 1st and 2nd servis tukar pakai minyak hitam mineral kan? Mcm mana nk tau mineral, semi synthetic and fully synthetic? Lagi best dapat tau bape harga ketiga2 jenis minyak nie... tq! Very Happy
Back to top Go down
alitt
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Mar 26, 2011 12:54 pm

Aritu aku servis ke MMR dorang rekomen sikolene...minyak gear tak prasan lak aku...tp dh dkat 1000km ni..masih ringan lagi....
Back to top Go down
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Mar 26, 2011 7:22 pm

1st servis ambo boh Motul Expert, 2nd dan seterusnya hingga skrg ambo boh Motul Power(fullysynt) RM68 1ltr.
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sat Mar 26, 2011 7:45 pm

Ari tue servis kat MMR sekali, dia letak Sikolen FUCHS.. sebotol 35.. sedap jugak.. layan dia punya kesmoothan dia..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun Mar 27, 2011 8:24 am

mak aihh...sebotoi rm68... Sad
Back to top Go down
faruq83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2011-03-27
Age : 33
Location : Kulim

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun Mar 27, 2011 10:55 am

selalu serbis kat kilang drg guna Total..lepas ni nak try Silkolen lah pulak..nak rasai kesemutannye..huhu bounce
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun Mar 27, 2011 5:30 pm

Aku pernah guna minyak hitam Nasa, Motul, Total dan Sikolene. Lepas ni nak try Castrol Power1 pulak.
Back to top Go down
kuliman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 25
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun Mar 27, 2011 6:01 pm

mat_kry wrote:
mak aihh...sebotoi rm68... Sad

Motul Power fullysyn ada dua jenis
1. Motul Scooter Power LE RM 48 (klau x silap)
2. Motul Scooter Power (injection) RM 68

Kedua-duanya 5w40
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon Mar 28, 2011 3:41 am

sapa pernah cuba minyak Q8...

kalau kat kete pernah la tapi kat motor belum lagi....

ada sesiapa yg pernah mencuba...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon Mar 28, 2011 4:40 am

BLB1231 wrote:
sapa pernah cuba minyak Q8...

kalau kat kete pernah la tapi kat motor belum lagi....

ada sesiapa yg pernah mencuba...

Q8?? Minyak masak ker tuh??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon Mar 28, 2011 8:16 am

akey_z wrote:
Aku pernah guna minyak hitam Nasa, Motul, Total dan Sikolene. Lepas ni nak try Castrol Power1 pulak.

CASTROL POWER 1 ada jual kat MMR, tp bukan utk scooter punye...boleh je kan kita nak pakai? Question
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon Mar 28, 2011 9:49 am

1. Motul Scooter Power LE = RM 48
2. Motul Scooter Power (injection) = RM 68
3. Sikolen FUCHS = RM 35.
4. Castrol Power1 = ??
5. Total = ??
6. Nasa = ??
7. Hi Rev Scoot = RM25
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon Mar 28, 2011 10:21 am

Mr Qass wrote:
1. Motul Scooter Power LE = RM 48
2. Motul Scooter Power (injection) = RM 68
3. Sikolen FUCHS = RM 35.
4. Castrol Power1 = ??
5. Total = ??
6. Nasa = ??
7. Hi Rev Scoot = RM25

2. Motul Scooter Power (injection) = RM 68 yg ni masuk kat VTS boleh ke wpun takdak injection?? perghhh.. 68 ringgit tuh.. tahan brapa KM nih??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon Mar 28, 2011 4:10 pm

teman pakai maxoil advance scooter 15w40..gear oil pakai BHP SAE 140.dijual seliter setiap botol,rm16 aje..boleh guna 10 kali..belajar dengan otai elegan.
Back to top Go down
cheaziz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2011-03-27

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon Mar 28, 2011 7:57 pm

encikgalol wrote:
Mr Qass wrote:
1. Motul Scooter Power LE = RM 48
2. Motul Scooter Power (injection) = RM 68
3. Sikolen FUCHS = RM 35.
4. Castrol Power1 = ??
5. Total = ??
6. Nasa = ??
7. Hi Rev Scoot = RM25

2. Motul Scooter Power (injection) = RM 68 yg ni masuk kat VTS boleh ke wpun takdak injection?? perghhh.. 68 ringgit tuh.. tahan brapa KM nih??

Bang.... kalau boleh la letak la sekali spec/kelikatan minyak tu... senang nak timbang-tara...hehehe.... Very Happy
Tapi kalau 1 liter $68... memang tak mampu la teman, lain la kalau boleh tahan sampai 5-6K km
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Mar 29, 2011 6:39 am

Hihihi...saya cuma tulis balik apa yg ditulis oleh geng2 yg lain dgn gambaran lebih jelas. Nak lg detail kena diorg yg explain sbb saya sendiri pakai yg paling cikai no7 tu, sementara nk tggu habis pantang n nak tukar pakai full synthetic lak lepas tu... Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Mar 29, 2011 12:22 pm

Castrol Power 1 = RM 35.
baru tukar mggu lepas kt Man Sheng.
Setakat ni rasa smooth jer..tgk lepas 1000km cmno rasanya sbb kalau silkolene tu, lps 1000km motot rasa berat skit!
Dengan Castrol Power 1 ni, naik pergi genting sempah rasa smooth jer..sempat jgk layan lap dengan absober stended yg telah dikeraskan 1 level! Laughing

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Mar 29, 2011 4:32 pm

carliph wrote:
akey_z wrote:
Aku pernah guna minyak hitam Nasa, Motul, Total dan Sikolene. Lepas ni nak try Castrol Power1 pulak.

CASTROL POWER 1 ada jual kat MMR, tp bukan utk scooter punye...boleh je kan kita nak pakai? Question

Boleh jek Liph, janji kelikatan dia 15W40. Minyak yg utk scooter tu pun minyak hitam biasa jek, cuma tambah perkataan scooter jek.
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Mar 31, 2011 6:34 am

Info utk semua. Setakat yg aku tahu n baca berkenaan minyak enjin:

1. Minyak enjin kete ok utk skuter sbb ia utk dry clutch system
2. Minyak enjin muto ok utk skuter tp overkill ckit sbb design utk high RPM (> 14K rpm, skuter max 10K rpm)
3. Minyak enjin kete, skuter x ok utk muto sbb ada friction modifier. x sesuai utk wet clutch system.

Minyak synt ada 2 jenis asas. Satu diperbuat dari petroleum (group IV PAO) dan lg satu dari Esters (group V). Gp V lebih baik dr gp IV.

Sebab musabab nyer cukup panjang utk dibincangkan dan diterangkan.
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Apr 01, 2011 4:24 am

Nak tanya, ada sapa2 pernah masukkan X1R Engine treatment tak dalam siput gondang hangpa?? aku baru beli semalam kat Tesco.. 1st time beli X1R seumur idup.. ada efek tak??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Apr 01, 2011 6:10 am

encikgalol wrote:
Nak tanya, ada sapa2 pernah masukkan X1R Engine treatment tak dalam siput gondang hangpa?? aku baru beli semalam kat Tesco.. 1st time beli X1R seumur idup.. ada efek tak??

Yang pasti efek dia dalam wallet hang dah kurang beberapa hengget.. lol!
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Apr 01, 2011 10:01 am

encikgalol wrote:
Nak tanya, ada sapa2 pernah masukkan X1R Engine treatment tak dalam siput gondang hangpa?? aku baru beli semalam kat Tesco.. 1st time beli X1R seumur idup.. ada efek tak??

Pertama kita kena tau apa tu engine treatment & fungsinyer. Engine treatment ni sejenis additive (tambahan kepada minyak enjin). Fungsinyer utk menambahbaikkan minyak hitam tu dan buat lebih ckit drpd apa minyak hitam tu bole buat utk penjagaan enjin lebih menyeluruh termasuklah mengurangkan friction drag, melambatkan kadar penguraian minyak hitam dll. Dlm erti kata lain, ianya mcm vitamin kepada kita. Makanan (nasi, daging, ikang, teloq, roti = minyak hitam, vitamin = engine treatment) scratch .

Patutnya, bila kita guna engine treatment kita dpt lebih performance ckit..mayb terasa pikup lebey, ada tops, kurang asap kluar n penjimatan minyak. Kalo ada simptom tu maknanya ada peningkatan prestasi pada engine.

Selalunya engine treatment ni lebey berbaloi dan berguna pada mereka yg menggunakan minyak hitam dinosor & semi syth berbanding dgn full syth sbb minyak full syth dh dibuat dgn penambahan additive berkenaan. Tp bukannya x bole guna langsung. Ikut selera sendiri cheers
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Apr 01, 2011 10:29 am

egeen486 wrote:
encikgalol wrote:
Nak tanya, ada sapa2 pernah masukkan X1R Engine treatment tak dalam siput gondang hangpa?? aku baru beli semalam kat Tesco.. 1st time beli X1R seumur idup.. ada efek tak??

Pertama kita kena tau apa tu engine treatment & fungsinyer. Engine treatment ni sejenis additive (tambahan kepada minyak enjin). Fungsinyer utk menambahbaikkan minyak hitam tu dan buat lebih ckit drpd apa minyak hitam tu bole buat utk penjagaan enjin lebih menyeluruh termasuklah mengurangkan friction drag, melambatkan kadar penguraian minyak hitam dll. Dlm erti kata lain, ianya mcm vitamin kepada kita. Makanan (nasi, daging, ikang, teloq, roti = minyak hitam, vitamin = engine treatment) scratch .

Patutnya, bila kita guna engine treatment kita dpt lebih performance ckit..mayb terasa pikup lebey, ada tops, kurang asap kluar n penjimatan minyak. Kalo ada simptom tu maknanya ada peningkatan prestasi pada engine.

Selalunya engine treatment ni lebey berbaloi dan berguna pada mereka yg menggunakan minyak hitam dinosor & semi syth berbanding dgn full syth sbb minyak full syth dh dibuat dgn penambahan additive berkenaan. Tp bukannya x bole guna langsung. Ikut selera sendiri cheers

Maklumat diterima.. esok aku nak pegi tukar minyak itam.. dah cukup tempoh.. brapa liter nak masuk X1R nih??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Today at 5:08 pm

Back to top Go down
 
Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 10Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
 Similar topics
-
» Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
» Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem
» Minyak hitam dan gear yang terbaik untuk EVO
» Meter Minyak Pening
» minyak hitam & saiz spoket

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: