Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Tukar Minyak Hitam vts 200

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
fahmi72
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2014-02-05
Age : 44

PostSubject: Tukar Minyak Hitam vts 200   Wed Feb 12, 2014 6:50 am

Salam kepada ahli forum ..

Saya ingin bertanyakan kepada saudara sekelian, semalam adalah first service vts 200 saya yang mana tak cecah pun 800km dan pomen kedai cina di serdang lama nie gunakan Castrol Fully sintetik ( cadangan daripada beliau). Adakah ianya sesuai dengan scooter vts 200 ini atau adakah minyak hitam khas untuk scooter vts 200 ini. Dan gear oil, kena ganti setiap berapa ribu kilometer. Boleh tolong berikan sedikit nasihat daripada rakan rakan forum.

Dan juga, berapak psi untuk angin tayar hadapan dan belakang.

Lagipun, nie baru first time beli and bawa motor untuk rumah pejabat rumah.

Thank you guys.
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2013-12-05
Age : 41

PostSubject: Re: Tukar Minyak Hitam vts 200   Wed Feb 12, 2014 7:03 am

fahmi72 wrote:
Salam kepada ahli forum ..

Saya ingin bertanyakan kepada saudara sekelian, semalam adalah first service vts 200 saya yang mana tak cecah pun 800km dan pomen kedai cina di serdang lama nie gunakan Castrol Fully sintetik ( cadangan daripada beliau).  Adakah ianya sesuai dengan scooter vts 200 ini atau adakah minyak hitam khas untuk scooter vts 200 ini.  Dan gear oil, kena ganti setiap berapa ribu kilometer.  Boleh tolong berikan sedikit nasihat daripada rakan rakan forum.

Dan juga, berapak psi untuk angin tayar hadapan dan belakang.

Lagipun, nie baru first time beli and bawa motor untuk rumah pejabat rumah.

Thank you guys.
Panduan boleh rujuk pada buku manual.
Basically, minyak enjin boleh gunakan mana-mana brand. Yang penting kena ganti bila tiba masanya.
Minyak enjin yg disyorkan adalah RockOil

Untuk gear oil, lazimnya setiap 2000km hingga 3000km.
Back to top Go down
fahmi72
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2014-02-05
Age : 44

PostSubject: Re: Tukar Minyak Hitam vts 200   Wed Feb 12, 2014 10:38 am


Terima kasih ENO.
Back to top Go down
azmiyas
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2014-03-25
Age : 35

PostSubject: Re: Tukar Minyak Hitam vts 200   Fri Aug 08, 2014 4:16 am

salam otai2 semua

ade sape2 pernah guna engine oil motul scooter expert semi synthetics? boleh bagi advice skit?

thanks.
W2956P
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tukar Minyak Hitam vts 200   Tue Sep 02, 2014 5:24 am

azmiyas wrote:
salam otai2 semua

ade sape2 pernah guna engine oil motul scooter expert semi synthetics? boleh bagi advice skit?

thanks.
W2956P
Advise dari segi apa tu tuan?
Motul Scooter tu dah ramai yang guna dan rasanya xde masalah. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: Tukar Minyak Hitam vts 200   Tue Sep 02, 2014 11:09 am

Mie-G wrote:
azmiyas wrote:
salam otai2 semua

ade sape2 pernah guna engine oil motul scooter expert semi synthetics? boleh bagi advice skit?

thanks.
W2956P
Advise dari segi apa tu tuan?
Motul Scooter tu dah ramai yang guna dan rasanya xde masalah. Smile

motul scooter expert ni antara yg tersedap diguna… cuma harga dan isu minyak recycle motul je yg byk diperkatakan akhir2 ni… klu konfiden guna je lah Smile
Back to top Go down
azmiyas
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2014-03-25
Age : 35

PostSubject: Re: Tukar Minyak Hitam vts 200   Thu Mar 12, 2015 9:16 am

Salam Otai2

nk tanya VTS 200 sesuai tak guna engine oil full synthetic ( tak kira apa jenama )? ada kelebihan x full vs semi synthetics?

skarang pakai PETRONAS Synthium scooter 10W-40, engine vibrate kuat skit compare dgn masa pakai motul scooter expert 10W-40.

mintak pencerahan, sekian terima kasih

W2956 P
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Tukar Minyak Hitam vts 200   Thu Mar 12, 2015 11:17 am

azmiyas wrote:
Salam Otai2
nk tanya VTS 200 sesuai tak guna engine oil full synthetic ( tak kira apa jenama )? ada kelebihan x full vs semi synthetics?
skarang pakai PETRONAS Synthium scooter 10W-40, engine vibrate kuat skit compare dgn masa pakai motul scooter expert 10W-40.
mintak pencerahan, sekian terima kasih
W2956 P
kalau ada bajet lebih, mmg seswai sgt la pakai fully terutama yg travel jauh setiap hari sbb myk fully biasa lambat skit nk tukar compare dgn semi sintetik.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tukar Minyak Hitam vts 200   Today at 1:28 pm

Back to top Go down
 
Tukar Minyak Hitam vts 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Bila nak tukar minyak hitam bagi motor Sport Bonus 110
» Tukar Minyak Hitam vts 200
» minyak hitam & saiz spoket
» Minyak hitam dan gear yang terbaik untuk EVO
» cara maintain standard vts200

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: