Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
AuthorMessage
xibo
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 249
Join date : 2012-03-11
Age : 32
Location : kampung jawa.klang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 16, 2012 12:24 pm

afroromeo wrote:
Dah beli peralatan untuk tukar minyak enjin dan minyak gear sendiri. Ada maklumat kata skuter boleh guna minyak enjin kereta, jadi lebih jimat beli minyak kereta 4L sebab guna cuma 0.8L je (5 kali tukar). Kalau RM100, 1L baru RM20. Minyak gear SAE90 1L = RM17, guna cuma 0.1L je (10 kali) jadi baru RM1.7je . Total RM21.70. Lebih menjimatkan! Tapi servis CVT kena pi kedai le, RM20 je.

i loike Very Happy
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 16, 2012 1:03 pm

Setakat ne minyak gear lum cuba lg!
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun Aug 05, 2012 8:38 pm

sok first time nak gi service 300km...xtaula nak pakai minyak apa paling sesuai...macam2 pendapat dah aku baca ni....argghhh....serba salah...tolonggg...
Back to top Go down
Mekna
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2012-05-15
Location : Ampang-KL

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Aug 07, 2012 8:39 am

warcrank wrote:
sok first time nak gi service 300km...xtaula nak pakai minyak apa paling sesuai...macam2 pendapat dah aku baca ni....argghhh....serba salah...tolonggg...


300km dah servis?? alamakkk.. saya dah berapa ekk, tak ingat dah sampai 600km ker tak, tp blm servis lagi. org kedai tu ckp tunggu 1000km


Back to top Go down
gudien
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-05-15
Age : 65
Location : ipoh mali

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Aug 07, 2012 11:49 am


Dari pengalaman saya guna macam2 additive untuk enjin kereta termasuk X1R TIDAK terasa perbezaan yang ketara sangat. Yang bezanya duit je kuar dari wallet. Saya LEBIH SUKA tukar minyak enjin sebelum hampir2 atau tepat pada masanya. Ini adalah lebih baik. Gunakan minyak enjin yang baik DAN FILTER ORI. Dah 40 tahun (OTAI) pakai pelbagai motor dan kereta . Semua kereta dan motor yang dibeli sejak baru tak pernah overhaul. Enjin sentiasa dalam keadaan baik. Ada satu kereta BMW 325 tahun 1987 enjin masih mantap. Petua saya ialah jaga minyak enjin. Prinsip yang sama juga boleh digunakan untuk motor. Saya pakai Kawa Vulcan 750 selama 15 tahun enjin masih mantap, tiada leaking malah tak perlu top overhaul pun (tu masa jual dulu lah. second owner tak tau macam mane!!)
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Aug 08, 2012 3:11 am

gudien wrote:

Dari pengalaman saya guna macam2 additive untuk enjin kereta termasuk X1R TIDAK terasa perbezaan yang ketara sangat. Yang bezanya duit je kuar dari wallet. Saya LEBIH SUKA tukar minyak enjin sebelum hampir2 atau tepat pada masanya. Ini adalah lebih baik. Gunakan minyak enjin yang baik DAN FILTER ORI. Dah 40 tahun (OTAI) pakai pelbagai motor dan kereta . Semua kereta dan motor yang dibeli sejak baru tak pernah overhaul. Enjin sentiasa dalam keadaan baik. Ada satu kereta BMW 325 tahun 1987 enjin masih mantap. Petua saya ialah jaga minyak enjin. Prinsip yang sama juga boleh digunakan untuk motor. Saya pakai Kawa Vulcan 750 selama 15 tahun enjin masih mantap, tiada leaking malah tak perlu top overhaul pun (tu masa jual dulu lah. second owner tak tau macam mane!!)
Salute bro Gudien!

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Aug 08, 2012 3:28 am

gudien wrote:

Dari pengalaman saya guna macam2 additive untuk enjin kereta termasuk X1R TIDAK terasa perbezaan yang ketara sangat. Yang bezanya duit je kuar dari wallet. Saya LEBIH SUKA tukar minyak enjin sebelum hampir2 atau tepat pada masanya. Ini adalah lebih baik. Gunakan minyak enjin yang baik DAN FILTER ORI. Dah 40 tahun (OTAI) pakai pelbagai motor dan kereta . Semua kereta dan motor yang dibeli sejak baru tak pernah overhaul. Enjin sentiasa dalam keadaan baik. Ada satu kereta BMW 325 tahun 1987 enjin masih mantap. Petua saya ialah jaga minyak enjin. Prinsip yang sama juga boleh digunakan untuk motor. Saya pakai Kawa Vulcan 750 selama 15 tahun enjin masih mantap, tiada leaking malah tak perlu top overhaul pun (tu masa jual dulu lah. second owner tak tau macam mane!!)
Terima kasih di atas info yang berguna...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Aug 08, 2012 3:49 am

thanks bro
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Today at 8:45 am

Back to top Go down
 
Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 10 of 10Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
 Similar topics
-
» Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
» Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem
» Minyak hitam dan gear yang terbaik untuk EVO
» Meter Minyak Pening
» minyak hitam & saiz spoket

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: