Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
AuthorMessage
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Mar 16, 2012 4:55 am

Hasrul: ingat nak gi amik esok (sabtu)

Mie-G : Boleh... aku pun nak amik 2 botot.... nak order secepat mungkin...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Mar 16, 2012 4:56 am

orite...konfem order 2 botol.Wink
duit nk bankin atau COD nnt?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Mar 16, 2012 5:50 am

blalang wrote:
Hasrul: ingat nak gi amik esok (sabtu)

Mie-G : Boleh... aku pun nak amik 2 botot.... nak order secepat mungkin...

Nak gi mlm esok ke?
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Mar 16, 2012 6:07 am

blalang wrote:
Hasrul: ingat nak gi amik esok (sabtu)

Mie-G : Boleh... aku pun nak amik 2 botot.... nak order secepat mungkin...

Lama sudah tak nampak abam Balang ne!
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Mar 16, 2012 6:49 am

abam blalang baru baik dari demam! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Mar 16, 2012 10:25 am

Myk Engine:Motul scooter LE
Myk Gear: Rock Oil...


Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Mar 29, 2012 6:35 am

sebelum ni pernah gune Rock Oil 10-40 semi syn, motul scooter LE fully syn pastu try Sikholene 10-40 semi syn... bila pakai Sikholene tu rasa kasar skit bunyi engine... tp performance rasa sama je kot, cuma rasa bunyi engine tu kasar..
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Mar 29, 2012 6:39 am

ade sape pernah try PETRONAS Syntium Moto Scooter is semi-synthetic SAE 10W-40?
ade sedap ka ini minyak?
Back to top Go down
mie/5005
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-12-28
Age : 45
Location : Subang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Mar 29, 2012 8:28 am

wls418 wrote:
ade sape pernah try PETRONAS Syntium Moto Scooter is semi-synthetic SAE 10W-40?
ade sedap ka ini minyak?

bro.

teman gn myk yg abg blalang amik kat sjn tulang tu

ade baik ma...smooooooth jg engine teman..
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Mar 29, 2012 8:50 am

wls418 wrote:
ade sape pernah try PETRONAS Syntium Moto Scooter is semi-synthetic SAE 10W-40?
ade sedap ka ini minyak?

Ada sesiap ke guna PETRONAS Syntium Moto Scooter is semi-synthetic SAE 10W-40?
tolong share sama nak tau juga minyak keluaran petronas ni selain RON95...
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Mar 29, 2012 9:01 am

mie/5005 wrote:
wls418 wrote:
ade sape pernah try PETRONAS Syntium Moto Scooter is semi-synthetic SAE 10W-40?
ade sedap ka ini minyak?

bro.

teman gn myk yg abg blalang amik kat sjn tulang tu

ade baik ma...smooooooth jg engine teman..

ok, saya try la Petro Canada tu nanti.. mau order dgn itu sarjan tulang.

btw, bape saiz spanar nak gune yea utk buang minyak htm kat VTS 200 ni?
cadang nak buat sendiri je la setakat tkr minyak htm ni. trma kasih.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Mar 29, 2012 11:00 am

wls418 wrote:

btw, bape saiz spanar nak gune yea utk buang minyak htm kat VTS 200 ni?
cadang nak buat sendiri je la setakat tkr minyak htm ni. trma kasih.

17...
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Mar 29, 2012 11:14 am

dah selamat bertukar kepada PetroCanada pada Sabtu lepas...
immediate effect yg saya rasa, engine ade rasa lagi smooth dan lebih senyap.
boleh kata terbaik among EO yg saya pernah gune utk VTS ni, even lg best dr Motul 5100 LE..pada pendapatan saya la.
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Apr 03, 2012 12:33 pm



aku skrg pakai maxoil 4T scooter .. yeaaa !!
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Apr 03, 2012 1:32 pm

rizal wrote:


aku skrg pakai maxoil 4T scooter .. yeaaa !!

perisa ape? sedap tak? saya dah try Petro canada Duron XL daripada sarjan tulang.
personal "feel" saya, bila engine baru2 nak panas tu rasa mcm berat skit. tp bila dah betul2 panas, mmg rasa ade ringan dan smooth. throttle response pon mmg ade beza compare EO lain yg saya gune sblm ni. next nak try Duron E plak kot.
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Apr 03, 2012 2:06 pm

kasi review rizal..
huhu...
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Apr 04, 2012 5:32 am

aku nak review minyak 4T maxoil ni susah gak .. sebab aku tukar sekali service CVT aritu .. hehe .. rasa cam naik motor baru Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Apr 04, 2012 5:50 am

wls418 wrote:


perisa ape? sedap tak? saya dah try Petro canada Duron XL daripada sarjan tulang.
personal "feel" saya, bila engine baru2 nak panas tu rasa mcm berat skit. tp bila dah betul2 panas, mmg rasa ade ringan dan smooth. throttle response pon mmg ade beza compare EO lain yg saya gune sblm ni. next nak try Duron E plak kot.
bro,
Duron XL what grade?... DURON XL 15W-40? ...DURON XL Synthetic 10W-40? ..DURON XL Synthetic 0W-30?

sori, aku ni particular sket tang minyak itam detail. nak tau jugak.. sunny
wls418 wrote:
.... tp bila dah betul2 panas, mmg rasa ade ringan dan smooth. throttle response pon mmg ade beza compare EO lain yg saya gune sblm ni.......
cam pakai gred 15W 40 jer
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Apr 04, 2012 7:18 am

longman wrote:
wls418 wrote:


perisa ape? sedap tak? saya dah try Petro canada Duron XL daripada sarjan tulang.
personal "feel" saya, bila engine baru2 nak panas tu rasa mcm berat skit. tp bila dah betul2 panas, mmg rasa ade ringan dan smooth. throttle response pon mmg ade beza compare EO lain yg saya gune sblm ni. next nak try Duron E plak kot.
bro,
Duron XL what grade?... DURON XL 15W-40? ...DURON XL Synthetic 10W-40? ..DURON XL Synthetic 0W-30?

sori, aku ni particular sket tang minyak itam detail. nak tau jugak.. sunny
wls418 wrote:
.... tp bila dah betul2 panas, mmg rasa ade ringan dan smooth. throttle response pon mmg ade beza compare EO lain yg saya gune sblm ni.......
cam pakai gred 15W 40 jer

pakai semi syn. duron XL 10-40.
Back to top Go down
xibo
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 249
Join date : 2012-03-11
Age : 32
Location : kampung jawa.klang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun Apr 08, 2012 12:07 pm

Ada yg pernah pki jenis BELL RAY x?

Tlg kasi review skit..
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Apr 10, 2012 12:35 pm

pakai repsol for scooter + X1R.. bounce
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Apr 12, 2012 11:31 am

MOS ok tak?...aku try aritu..20w40...harga rm28....
mcm tkde brand jer...
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Apr 12, 2012 2:27 pm

carliph wrote:
pakai repsol for scooter + X1R.. bounce

ok ke bro carliph pakai repsol??

kasi review tgk,,,
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Apr 12, 2012 2:59 pm

Adl guna minyak itam Jtx-1000 ( premium ) rega rm42.50 bole gi sampai 10000 km.
Back to top Go down
afroromeo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2011-08-02
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon May 14, 2012 1:15 pm

Dah beli peralatan untuk tukar minyak enjin dan minyak gear sendiri. Ada maklumat kata skuter boleh guna minyak enjin kereta, jadi lebih jimat beli minyak kereta 4L sebab guna cuma 0.8L je (5 kali tukar). Kalau RM100, 1L baru RM20. Minyak gear SAE90 1L = RM17, guna cuma 0.1L je (10 kali) jadi baru RM1.7je . Total RM21.70. Lebih menjimatkan! Tapi servis CVT kena pi kedai le, RM20 je.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Today at 5:07 pm

Back to top Go down
 
Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 9 of 10Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
 Similar topics
-
» Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
» Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem
» Minyak hitam dan gear yang terbaik untuk EVO
» Meter Minyak Pening
» minyak hitam & saiz spoket

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: