Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
AuthorMessage
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 27, 2011 12:12 pm

Baru Abis servis siput aku..DIY... pakai Castrol Fully Syntetic + Yamalube Oil Gear + Plug = RM50.. milage dah 7200km.. Cuci siput kat kedai=RM5
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue Dec 27, 2011 12:16 pm

nasrah_m wrote:
Baru Abis servis siput aku..DIY... pakai Castrol Fully Syntetic + Yamalube Oil Gear + Plug = RM50.. milage dah 7200km.. Cuci siput kat kedai=RM5
buat sndrik lagi jimat!!
nk kena cari spanar jgk la cmni! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Dec 28, 2011 2:27 pm

Mie-G wrote:
pergh...kencang jgk habis!!
tp konfem puas hati kan bro gts2u? Wink
mig,pueh hati lebih daripada itu Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Dec 29, 2011 6:00 am

lepas service cvt mmg rasa semuuuutt btol siput nih!
tp lama2 rasa berat smula...nk kena service smula latu! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
bob_ZWA
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-12-21
Age : 36
Location : KL

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 6:07 am

Hari Selasa hari tu saya baru servis 1000km dekat U-Motor Rawang.. Pakai minyak itam Hi-Rev 900 4T Fully Synthetic SAE 5W-50 (RM48) ngan minyak gear Hi-Rev Scooter Premium Multigrade Gear Oil (RM12).. okay kot.. Laughing Laughing
Back to top Go down
http://www.azuarhaniff.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 6:09 am

bob_ZWA wrote:
Hari Selasa hari tu saya baru servis 1000km dekat U-Motor Rawang.. Pakai minyak itam Hi-Rev 900 4T Fully Synthetic SAE 5W-50 (RM48) ngan minyak gear Hi-Rev Scooter Premium Multigrade Gear Oil (RM12).. okay kot.. Laughing Laughing
wow, motot baru pakai fully tu!hehehe... cheers

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
bob_ZWA
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-12-21
Age : 36
Location : KL

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 6:17 am

hehehehe.. dah kat situ ada yang fully jer yang menarik hati.. so letak jer la, hmmm tak der masalah kan sepatutnya kan mie-g? Smile
Back to top Go down
http://www.azuarhaniff.com
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 6:23 am

aku pon baru tukar engine oil utk 1000KM 3/1/12 aritu .. pakai minyak motul scooter 4T 10w40 RM33/- sebotol .. performance biasa je aku rasa ..
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 6:30 am

bob_ZWA wrote:
hehehehe.. dah kat situ ada yang fully jer yang menarik hati.. so letak jer la, hmmm tak der masalah kan sepatutnya kan mie-g? Smile
xde masalah cuma kalau baru2 ni org biasa guna semi jer sbb nya fully kn mahal! Very Happy
org jgk kata, kalau dah mula2 ajar myk mahal, nnt asik nk kena tuang myk mahal jer...masuk myk xbrp mahal kang dh rasa xsedap! Wink
saya pun xtahu sedap cmner sbb xpenah tuang minyak fully lagi!
hehehe Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mie/5005
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-12-28
Age : 45
Location : Subang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 6:37 am

Mie-G wrote:
bob_ZWA wrote:
hehehehe.. dah kat situ ada yang fully jer yang menarik hati.. so letak jer la, hmmm tak der masalah kan sepatutnya kan mie-g? Smile
xde masalah cuma kalau baru2 ni org biasa guna semi jer sbb nya fully kn mahal! Very Happy
org jgk kata, kalau dah mula2 ajar myk mahal, nnt asik nk kena tuang myk mahal jer...masuk myk xbrp mahal kang dh rasa xsedap! Wink
saya pun xtahu sedap cmner sbb xpenah tuang minyak fully lagi!
hehehe Very Happy
mie-g....tq info ni
aku xpenah g servis lg ni...maklum la
newbie lesen...hu3x
tq kekwn..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 6:40 am

bagi aku, ikut poket memasing.
kalau poket tebal, tuang je Fully pastu guna Ron97, konfem shahdu jer rasanya!
bagi golongan marhain cm aku ni, tuang semi pastu guna ron95 udah ler!
janji cukup masa, tukar apa yg patut! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
bob_ZWA
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-12-21
Age : 36
Location : KL

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 6:46 am

hahahaha.. nak buat camner dah TERtuang.. anyway, thanks for the info.. cheers cheers
Back to top Go down
http://www.azuarhaniff.com
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 6:47 am

Mie-G wrote:
bagi aku, ikut poket memasing.
kalau poket tebal, tuang je Fully pastu guna Ron97, konfem shahdu jer rasanya!
bagi golongan marhain cm aku ni, tuang semi pastu guna ron95 udah ler!
janji cukup masa, tukar apa yg patut! Wink

Sama laa...
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 11:42 am

bob_ZWA wrote:
hahahaha.. nak buat camner dah TERtuang.. anyway, thanks for the info.. cheers cheers

tak paer kalu pakai gilir2 dgn minyak engine biasa.
cuma, sintetik ni sesuwai utk enjin yg lama atau mileage yg tinggi.

bak kate Mie-G, kalu poket tebal tak pe, boleh maintained lah kalu gitu. almaklumlah, minyak full sintetik motor lebih mahhhal dari minyak sintetik keter (4L => 48 x 4 = 192).
rasernyer, tokey kedai moto tu pun tak mampu nak maintain minyak sintetik utk kenderaan dier.... Very Happy Very Happy Very Happy

tapi kalu full sintetik 5W-50 utk siput yg baru ni.... allamakkk... ih! ih! ih! macam tak sesuwai la rasernyer. siput baru lagi ler.
memula OK, tp lama2 bole berat lor.. anyway tak jadi masalah pada injin.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 11:46 am

saya guna minyak ni skrg!
murah tapi sedap!! Very Happy
RM25 seliter.
kalau 4 liter, RM90

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 12:23 pm

Mie-G wrote:
saya guna minyak ni skrg!
murah tapi sedap!! Very Happy
RM25 seliter.
kalau 4 liter, RM90

murah dan sedap??... buat minyak tarik ker... Laughing Laughing Laughing

Petrocanada Supreme 10W-40..!!
classified as API SN (latest after SM)... so better than SYM recommendation API SH.

kat ner samba ini barang? boleh saudara Mie-G tlg bagitau..

aku nak cari yg gred 10W-30 la.. ringan sket.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 12:26 pm

kontek ini Tokan,
sarjan Tulang 013.399.2947:D

hanya yang tahu sahaja tahu kesedapan minyak ni! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 12:34 pm

Mie-G wrote:
kontek ini Tokan,
sarjan Tulang 013.399.2947:D

hanya yang tahu sahaja tahu kesedapan minyak ni! Very Happy

ler.. ingat boli kat kodai

tiang kyu!!! oppss tengkiyu!! ... cheers cheers cheers mhuah! mhuah!
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 12:43 pm

longman wrote:
Mie-G wrote:
kontek ini Tokan,
sarjan Tulang 013.399.2947:D
hanya yang tahu sahaja tahu kesedapan minyak ni! Very Happy
ler.. ingat boli kat kodai
tiang kyu!!! oppss tengkiyu!! ... cheers cheers cheers mhuah! mhuah!
rasanya xde jual minyak Petro Canada ni kt kedai! Very Happy
hehehe...

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
hidz73
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-11-29
Age : 43
Location : USJ Subang Jaya Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jan 05, 2012 9:00 pm

aku tukaq minyak enjin Repsol semi & minyak gear repsol...buat kat Encik Rahim (x-MF Segambut)...kedai encik rahim dekat tesco selayang tu....sedap pulas....tak sia2 jumpa encik rahim utk servis...
Back to top Go down
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Jan 06, 2012 2:56 am

aku baru nak mengikut jejak langkah Mie-G. Semalam baru amik minyak dari sarjan ulang. Maybe ari ni nak tuang dalam siput...
Back to top Go down
bob_ZWA
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-12-21
Age : 36
Location : KL

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Jan 06, 2012 4:24 am

hidz73 wrote:
aku tukaq minyak enjin Repsol semi & minyak gear repsol...buat kat Encik Rahim (x-MF Segambut)...kedai encik rahim dekat tesco selayang tu....sedap pulas....tak sia2 jumpa encik rahim utk servis...

Apa nama kedai tuh.. boleh la nak pergi untuk servis motor masa hadapan..

Anyway tq pada semua otai atas nasihat/panduan.. banyak lagi nak kena belajar pasal motor kesayangan saya nih.. lol! lol!
Back to top Go down
http://www.azuarhaniff.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Jan 06, 2012 4:39 am

z@idi wrote:
aku baru nak mengikut jejak langkah Mie-G. Semalam baru amik minyak dari sarjan ulang. Maybe ari ni nak tuang dalam siput...
wah, ko pun dah bertukar jgk?
hahahaha...cuba try dulu rasa cmner.
kalau xsedap, tukar lagi sampai jumpa yg serasi! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Jan 06, 2012 4:55 am

Hahaha..aku buat masa ini maintain ngan rock oil dulu la...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Fri Jan 06, 2012 4:59 am

koji wrote:
Hahaha..aku buat masa ini maintain ngan rock oil dulu la...
ko xbleh tukar..nnt owner asal marah!!
hahahaha

Iklan: jom ride ke kuantan!
http://symforumclub.forumotion.com/t428-program-majlis-perasmian-pusat-komuniti-dan-kedai-1malaysia-15-jan-2012#11484

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Today at 11:03 pm

Back to top Go down
 
Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 7 of 10Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
 Similar topics
-
» Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
» Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem
» Minyak hitam dan gear yang terbaik untuk EVO
» Meter Minyak Pening
» minyak hitam & saiz spoket

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: