Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
AuthorMessage
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun May 08, 2011 10:43 am

chuggington wrote:
motor baru..sepatutnya mmg nk servis 300km,nk wat camner..x sempat nk g servis..utk 1st and 2nd servis maintain jer kat chuan cycle dlu sbb free service..pastu nk shift ke MMR, dekat ckit ngan tempat keje..senang nk pegi..

Lagi satu, dlm pantang nie x penah lg bawak lebih 100..maintain 80-90 jer..harap2 xder efek sgt la servis lmbt nie..hehe.. Laughing Laughing

rasanya xde efek sgt kot...ada yg trus servis 1000km pun ada...tgk ok je... Laughing
Back to top Go down
chuggington
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2011-03-30
Age : 34
Location : Subang Bestari

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon May 09, 2011 6:03 pm

hrp2 cam gtu ler..
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun May 15, 2011 3:38 pm

chuggington wrote:
hrp2 cam gtu ler..
saya ni haa tak servis 300km.dah 2 kali tanya ngan pomen..dua2 kata x yah.1st ngan cina kat NKS Sentul,2nd ngan pomen welly rawang(tempat amik motor).dia org kata terus sampai 1000km.aku pun ikut le.terkedek2 bawak 80-90km/h.nak jaga pantang punye pasai.ride sampai ke perlis dalam mode pantang tu..(nak cepatkan sampai 1000km.sampai je kat alor star dah cukup 920km terus je aku servis tukar mintak itam ngan gear oil.aku tukar minyak castrol power 1 10w-40 dgn yamalube.semuanya RM 38.lepas tu baru buleh press laju sket.. Smile
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun May 15, 2011 4:56 pm

Bagusnya masing2 yg jaga pantang motor baru.. ada tak dapat2 motor terus sesah 130km/j?? hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Sun May 15, 2011 7:30 pm

ada jugak kutu yg racun suruh tibai je.jgn ikut pantang.dia org kata dalam warranty apa mau risau.ish..x5,sedap mulut je dia org tu.kalau dah kong tak ke abis masa ngan duit minyak nak berulang alik ke kilang/kedai dealer tu?anyway kita yg bayar motor tu bukan depa kan?
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Mon May 16, 2011 3:25 am

gts2u wrote:
ada jugak kutu yg racun suruh tibai je.jgn ikut pantang.dia org kata dalam warranty apa mau risau.ish..x5,sedap mulut je dia org tu.kalau dah kong tak ke abis masa ngan duit minyak nak berulang alik ke kilang/kedai dealer tu?anyway kita yg bayar motor tu bukan depa kan?

ikut je manual lg selamat bang...tukar minyak itam bila sampai 300kmh tu utk flush balik serbuk besi ke, keladak dlm enjin lepas motor br kluar kilang...utk make sure minyak enjin tu bersih...
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue May 17, 2011 10:19 am

Baru lepas servis motor 27k, kali ni pakai Castrol Power 1. Ni kira minyak hitam yg keempat la yg aku dah pakai. Sebelum ni dah pernah pakai Nasa, Motul, Total dan Sikolene.
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue May 17, 2011 2:17 pm

akey_z wrote:
Baru lepas servis motor 27k, kali ni pakai Castrol Power 1. Ni kira minyak hitam yg keempat la yg aku dah pakai. Sebelum ni dah pernah pakai Nasa, Motul, Total dan Sikolene.

Castrol yg mmg khas utk scooter ke??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Tue May 17, 2011 4:28 pm

encikgalol wrote:
akey_z wrote:
Baru lepas servis motor 27k, kali ni pakai Castrol Power 1. Ni kira minyak hitam yg keempat la yg aku dah pakai. Sebelum ni dah pernah pakai Nasa, Motul, Total dan Sikolene.

Castrol yg mmg khas utk scooter ke??

Tak, castrol yg biasa jek tapi tak kisah pun, janji gred dia sama. Minyak hitam yg ada tulis scooter tu pun bukannye ada apa special pun, sama jek cuma letak perkataan scooter jek.
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 18, 2011 4:12 am

bang, tak sama kalau castrol biasa. Scooter takde wet clutch, so minyak dia jauh lebih licin dan high performance. Boleh guna minyak kereta, tapi ambil yang full synth sahaja.

Saya dah tercuba NASA minyak biasa...lembap sungguh motor, nak cecah 130kmph pun lambat.

tukar balik Motul full synthese untuk scooter...berdesup lari, pulas2 je 130kmph+ :p
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 18, 2011 4:50 am

Oh yeke, sorry la salah bg information. Tapi ok pakai Castrol Power 1 tu pasal dia full Synth.
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 18, 2011 7:44 am

Castrol Power 1 nie ada x sesapa yg ada gambarnye bolehlah diupload disini. Next servis dh dekat so nk try la pakai ni, tp takut kena kencheng lak dgn kedai nanti castrol lain lak yg dia bg nanti... Neutral
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 18, 2011 10:40 am

kalau xsilap mcm ni la rupanya!!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 18, 2011 12:18 pm

Tq bro mie-g!! Very Happy Bro, 28hb nie kalo free jom gi MMR. Nak try servis kt sana hihihi...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 18, 2011 12:20 pm

28hb ni ada konvoi ke Bukit Jalil sempena Himpunan Sejuta Belia!
jom ah bro!!
kita pakat rmai2 geng scoot!!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 18, 2011 12:27 pm

Himpunan Sejuta Belia! Ada apa aktiviti yg best kt situ? Saya tmpt ramai sgt org nie cm rimas skit. Nie kalo sejuta belia lagi laa...hehehe.. tgk dulu cmne, sbb ingat nk servis moto aritu.
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed May 18, 2011 2:12 pm

Mie-G wrote:
28hb ni ada konvoi ke Bukit Jalil sempena Himpunan Sejuta Belia!
jom ah bro!!
kita pakat rmai2 geng scoot!!

Bro..TK join KSM/MSC, insyallah terlibat sama dgn program tuhh..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu May 19, 2011 3:58 am

TK wrote:
Mie-G wrote:
28hb ni ada konvoi ke Bukit Jalil sempena Himpunan Sejuta Belia!
jom ah bro!!
kita pakat rmai2 geng scoot!!

Bro..TK join KSM/MSC, insyallah terlibat sama dgn program tuhh..
yups, betoi tu bro TK!
saya pun insyaAllah polow jgk!
ride amal Palestin sabtu ni polow x?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu May 19, 2011 4:21 am

Mr Qass wrote:
Himpunan Sejuta Belia! Ada apa aktiviti yg best kt situ? Saya tmpt ramai sgt org nie cm rimas skit. Nie kalo sejuta belia lagi laa...hehehe.. tgk dulu cmne, sbb ingat nk servis moto aritu.

servis motor dulu...pakai minyak castrol...pastu join convoy...baru la bole test prestasi minyak castrol tu... Wink
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu May 19, 2011 6:58 am

aku dah lepas tahap dewa kategori belia... Very Happy tunggu perhimpunan zaman konfrantasi sejuta veteran je....ekekekeke Razz

Castrol power 1 ni aku dah pakai dari elegan pertama sampai le evo sekarang..Petua kalau nk beli, harga yang paling rendah ialah RM35 dan beli kat kedai2 mutut yang dipercayai je....( cuba elak dari beli kat Sentul) sebab castrol, Motul dan Petronas banyak minyak tiruan\kitar semula dalam pasaran, so be extra careful
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu May 19, 2011 8:34 am

edi99 wrote:
aku dah lepas tahap dewa kategori belia... Very Happy tunggu perhimpunan zaman konfrantasi sejuta veteran je....ekekekeke Razz

Castrol power 1 ni aku dah pakai dari elegan pertama sampai le evo sekarang..Petua kalau nk beli, harga yang paling rendah ialah RM35 dan beli kat kedai2 mutut yang dipercayai je....( cuba elak dari beli kat Sentul) sebab castrol, Motul dan Petronas banyak minyak tiruan\kitar semula dalam pasaran, so be extra careful

camne nk tau minyak tu tiruan ke x?...bro edi bole kasi tips2 x?... Smile
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu May 19, 2011 10:48 am

biasa beli terus jer kt MMR.
harap2 xde tiruan la!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Jun 01, 2011 2:58 am

minyak first nasa 10w-40
minyak lepas 1000km kawan pakai minyak kereta 20w50.........(free,ambil baki servis kereta punya)
minyak gear first nasa sae80w-90
minyak seterusnya minyak gear kereta ep90 atau sae 80w-90 ( 1 liter rm 12)

sekadar pendapat ,dimalaysia tidak perlu winter terlalu rendah cukup 20 ke atas...yg penting masa panasnya.....cth 5w-50 sesuai untuk tempat sejuk..kalau guna di malaysia boleh juga tapi sedikit berguna untuk rakan2 di puncak genting dan seangkatan dengannya...

kalau salah dibetulkan wahai sahabat..

Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Wed Jun 01, 2011 6:45 am

kalu tak silap saya nombor2 tu merujuk kepada tahap viscosity minyak hitam tu..

tahap viscosity ni adalah ikut keperluan enjin.. lebih tepat lagi apa yg ada dalam manual..

berdasarkan keadaan cuaca, ada enjin yg perlukan viscosity yg tinggi dan ada enjin yg perlukan viscosity yg rendah.. keperluan adalah berbeza-beza..

kebanyakan teknologi enjin terbaru dan enjin2 baru cukup dgn viscosity yg rendah manakala enjin2 yg lama atau yg berteknologi lama sesuai dgn viscosity yg tinggi..

oleh itu, gred minyak 20w-50 sebenarnya lebih sesuai dgn enjin2 yg lama.. kalu pakai kat enjin baru akan menyebabkan enjin jadi lebih berat sbb tahap viscosity yg tinggi akan menyebabkan aliran minyak enjin menjadi perlahan dalam enjin yg baru.. ini akan menyebabkan prestasi enjin akan berkurangan..

korek mi if aim rong..
Back to top Go down
Peh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-05-28
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Thu Jun 02, 2011 10:24 am

betul tu bro..tapi ini malaysia suhu biasa pun cecah 30 darjah....standat sym manual 10w-30....
so viscosity cair agak tidak memberikan perbezaan ketara.....molekul2 minyak telah digredkan oleh Api dan sae....cth 10w-30 adalah kurang sesuai dengan iklim malaysia manakala taiwan ,jepun atau china mungkin sesuai...but malaysia 15w-40 atau 20w-45 so minyak kereta galian 20w-50 adalah memuaskan untuk penjagaan enjin....purata enjin sejuk adalah sangat sedikit waktunya fari panas....memang enjin lebih berat sedikit kerana molekul agak "besar"..

dalam skop ini kita perlu bezakan dua:

jika memilih perfomance maka ketahanan kurang
jika memilih penjagaan maksima maka molekul besar lebih baik dan injin berat sedikit saja..

manual gear oil sym vts pula sae 80w-140
bagi tempat sejuk disyorkan 80w-90 sahaja...mengapa?
sebab dlm keadaanj sejuk jika 140 selepas matikan enjin....molekul akan memekat dengan cepat.........di malaysia 140 adalah boleh kerana kalau sejam pun motor dah berenti..boleh wat perangat lauk lagi....
gear oil 80w-140 payah didapati dan sae 80w-90 masih relevant digunakan......akan tetapi kerana sedikit nipis apakata lebihkan sedikit volume cc dia 100ml sae 80w-90 kita jadikan 110ml....

(Society of Automotive Engineers)

W adalah winter
penjelasan kelikatan molekul minyak adalah berlangsungan dengan suhu....

cth 5W adalah terpakai hanya untuk suhu 0 ke bawah so apakah berguna untuk dimalaysia...kelikatan 5 diperlukan pada suhu ini mengelakkan pembekuan molekul yang langsung mengakibatkan kegagalan fungsi minyak injin...

apabila suhu injin mencanak2 kalau kat padang pasir maka molekul 50 ke atas diperlukan untuk mengelakkannya cair dan gagal berfungsi....
pikirkan suhu malaysia........

honda ex5 saya berusia 12 tahun belum pernah rosak,hanya tukar tiub dan rantai...
saya guna 20w-50 dari usia 2 tahun motor itu...hinggalah sekarang smooth...belum pernah tukar klac,enjin dara lagi...palam pencucuh 2 kali tukar pastu 5 tahun dah x tukar x blh buka,jika buka dikhuatiri patah....hehe.....

jangan mare....gurau saja tapi benar....hanya perkongsian....setakat ini untuk injin 20w-50 atau 14w-40 terbaik...juga untuk kereta....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1   Today at 8:42 am

Back to top Go down
 
Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 10Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
 Similar topics
-
» Minyak itam dan minyak gear apa yg korang pakai V1
» Mohon pandangan mengenai overhaul sebab piston problem
» Minyak hitam dan gear yang terbaik untuk EVO
» Meter Minyak Pening
» minyak hitam & saiz spoket

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: