Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Siput makan minyak

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Siput makan minyak   Sat Dec 01, 2012 8:07 am

Siput kawan saya katanya "makan minyak". Isi full tank sampai 240 km jalan dah lampu kuning nyala abih tinggi boleh pi sampai 270 km enjin mati kerana abih minyak. Katanya problem start jadi cam ni lepas hantar siput service oil pump pasal sumbat lepas pum minyak Shell kat stesyen Dato Kramat Penang. Enjin jadi semput semput pas tu mampus terus. Masa antar service katanya pomen tukar oil filter pasal sumbat teruk entah betul atau tidak. Maka dari situlah siput mula makan minyak.
Minta pandangan senior semua apa agaknya punca jadi cam ni ? Kaburetor problem atau auto choke atau ada lain lain masalah ketara penyebab siput makan minyak cam ni.
Tima kasih
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Sun Dec 02, 2012 4:09 am

biasa moto yg kacau camtu kaburator dunk la kot.. elakkan isi minyak bila betul2 nk abis, keladak2 anasir2 dlm tank ikut serta menyumbatkan perjalanan minyak.. rasa otai2 sini bole memberi laporan lanjut.. Smile
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Sun Dec 02, 2012 5:41 pm

Teman tau... takder oil filter untuk scoot spesis cam kita nie...
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Tue Dec 04, 2012 3:57 pm

ada 3 hos getah hitam kat pump myk tu, satu utk IN dr tank (yg ada filter bulat tu), 1 lagi utk vacum dr manifold n 1 lagi OUT ke carb.. mungkn hos OUT tu x ketat, bocor, tu sebab minyak keluar dah terbahagi dua... rajin2 kan diri bukak penutup belah kiri tu, start/rem enjin....pendapatan den lerr..
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Tue Dec 04, 2012 5:59 pm

Pendapatan teman rendah jeee...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Wed Dec 05, 2012 5:21 am

sila cuba Esso plak... insyaAllah jimat.. lagi satu kalau nak jimat jgn pulas siput RPM meter lebih 7k Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Wed Dec 05, 2012 5:25 am

koji wrote:
sila cuba Esso plak... insyaAllah jimat.. lagi satu kalau nak jimat jgn pulas siput RPM meter lebih 7k Very Happy

Very Happy
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Wed Dec 05, 2012 1:34 pm

Bro pailang senyum tue... tak bleh buat lee tue..
Biasa atas jalan.. mmg perah 10 rpm jee...

Heheheeee
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Thu Dec 06, 2012 4:09 am

bro..scooter wa masuk angin..kembung perut hehehee
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Thu Dec 06, 2012 5:42 am

setting karb ada usik tak..? kot digodek2 jadi rich mix...jadi fc tinggi.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Thu Dec 06, 2012 12:07 pm

Salam, satu lagi punca punca siput makan minyak adalah disebabkan oleh roller weight (yang 6 bijik kat dalam variator tu) udah haus. Bila variator haus ini bloeh menyebabkan clutch lambat engaged dan kena pulas throttle minyak lebih baru nak jalan. Keduanya kita gantikan roller weight atau slider weight dr pulley atau apa apa jenama tapi sebaiknya bahan digunakan adalah nylon (dr pulley guna nylon) daripada yang asal 13.5 grams kepada 14.5 atau 15.5 grams. Tambahan berat roller atau slider weight ni boleh membantu menjimatkan minyak kerana RPM lebih rendah untuk mencapai kelajuan tinggi jika dibandingkan dengan penggunaan roller weight asal 13.5 grams. (kesimpulan secara mudah difahami adalah lebih tinggi RPM maka lebih banyak lah siput anda telan minyak)
Maklumat ni saya dapat setelah masuk mencari didalam forum forum luar negara yang berbincang tentang skuter yang melibat mereka yang benar benar pakar pasal skuter. Penjelasan yang diberikan sememang nya ada logik nya dan tak salah untuk mencuba.
Back to top Go down
polloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 56
Join date : 2012-11-07

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 6:48 am

full tank berapa hengget yer..selalu tak penuh kalau isi
Back to top Go down
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 7:19 am

kalau ikut spect VTS 200 dia punya capacityutk full tank ialah 8.5 liter....
ikut simple calculation

8.5 liter X 1.90 = RM16.15 (utk RON95)....

kalau salah otai tolong perbetulkan lah ye....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 9:11 am

itu kalau kiraan minyak yg btl2 la kn?
sbbnya stesen myk ni pun byk ragam..kadang2 angin je yg lebih masuk.
kalau btl2 kosong, isi ron95 aku penah tuang smpi Rm24 Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 9:25 am

Mie-G wrote:
itu kalau kiraan minyak yg btl2 la kn?
sbbnya stesen myk ni pun byk ragam..kadang2 angin je yg lebih masuk.
kalau btl2 kosong, isi ron95 aku penah tuang smpi Rm24 Wink

Yup betui tu mieg....
aku rase macam Fuel Tank VTS 200 bukan 8.5L je...
Sebab bile ikut kira-kiraan masa isi minyak maybe Tank VTS 200 dlm 12L - 13L kot..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 9:29 am

atau mungkin jgk tangki mmg 8.5 liter (as per spec) tp yg kita duk isi smpi RM24 tu dah campur ngn gas..hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 9:45 am

Mie-G wrote:
atau mungkin jgk tangki mmg 8.5 liter (as per spec) tp yg kita duk isi smpi RM24 tu dah campur ngn gas..hehehe

mak aih..banyaknya GAS....hahahha
org ckp isi pagi2 dlm kul 6.30pagi ke 8 pagi...
ada la aku try...
aku tgk..same je kuantiti dan duit yg kena bayar..kekkekeke
(aku isi SHELL)
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 9:59 am

Yang betulnya full tank siput ni 12 liter dan kalau diisi sampai level nak melimpah boleh sampai RM25
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 10:05 am

aku last isi max RM23 .. meter blinking je ada la 2-3 km jalan aku terus isi ..
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Matyie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-10-02
Age : 37
Location : Seremban

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 10:53 am

Wan As-Semangguli wrote:
kalau ikut spect VTS 200 dia punya capacityutk full tank ialah 8.5 liter....
ikut simple calculation

8.5 liter X 1.90 = RM16.15 (utk RON95)....

kalau salah otai tolong perbetulkan lah ye....


mana ada RM16...siput saya RM23>RM24 cam tubr full tank
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 11:22 am

Matyie wrote:
Wan As-Semangguli wrote:
kalau ikut spect VTS 200 dia punya capacityutk full tank ialah 8.5 liter....
ikut simple calculation

8.5 liter X 1.90 = RM16.15 (utk RON95)....

kalau salah otai tolong perbetulkan lah ye....


mana ada RM16...siput saya RM23>RM24 cam tubr full tank

yang wan kira tu klu ikut fuel tank capacity VTS 200 ikut brochure SYM...
kalu dlm brochure tu mmg tertulis dan tertera fuel tank capacity for VTS 200 8.5L..
so betul la RM16 klu di darabkan dengan (8.5 liter X 1.90)
untuk kepastian sila rujuk website Klik sini Spesifikasi VTS 200

sebb tu aku ngan mieg duk kira2 macam tak logik je ape yg dlm brochure SYM tu ckp fuel tank capacity for VTS 200 8.5L
bak kate mieg..mungkin ada masuk gas kot..hahahahha
Back to top Go down
Matyie
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2012-10-02
Age : 37
Location : Seremban

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 11:49 am

apaizul wrote:
Matyie wrote:
Wan As-Semangguli wrote:
kalau ikut spect VTS 200 dia punya capacityutk full tank ialah 8.5 liter....
ikut simple calculation

8.5 liter X 1.90 = RM16.15 (utk RON95)....

kalau salah otai tolong perbetulkan lah ye....


mana ada RM16...siput saya RM23>RM24 cam tubr full tank

yang wan kira tu klu ikut fuel tank capacity VTS 200 ikut brochure SYM...
kalu dlm brochure tu mmg tertulis dan tertera fuel tank capacity for VTS 200 8.5L..
so betul la RM16 klu di darabkan dengan (8.5 liter X 1.90)
untuk kepastian sila rujuk website Klik sini Spesifikasi VTS 200

sebb tu aku ngan mieg duk kira2 macam tak logik je ape yg dlm brochure SYM tu ckp fuel tank capacity for VTS 200 8.5L
bak kate mieg..mungkin ada masuk gas kot..hahahahha


byk betul gas klu camtu hahaha...pakat tuka pki NGV la..ada ka org penah wat? siput pki NGV hehehe
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Mon Dec 10, 2012 12:28 pm

apaizul wrote:
Mie-G wrote:
atau mungkin jgk tangki mmg 8.5 liter (as per spec) tp yg kita duk isi smpi RM24 tu dah campur ngn gas..hehehe

mak aih..banyaknya GAS....hahahha
org ckp isi pagi2 dlm kul 6.30pagi ke 8 pagi...
ada la aku try...
aku tgk..same je kuantiti dan duit yg kena bayar..kekkekeke
(aku isi SHELL)

minyak xmengenal waktu bro..

cube ko try isi myk pkai pump lama vs pump baru..(cube pump slow2)
ada beza la sikit jek
Back to top Go down
KaNtOiS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2011-10-19
Location : Putrajaya-Petaling Jaya

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Wed Dec 26, 2012 9:45 am

salam,

ari tu siput gua pon ade problem.. enjin duk mati2.. tambah2 lagi bila tgu kt traffic light.. sekali pegi check .. karburator suda tersumbat.. pomen bg suggest suh pasang oil filter.. alhamdulillah OK lepas tu.. ngeeeee
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Siput makan minyak   Thu Dec 27, 2012 6:23 am

KaNtOiS wrote:
salam,

ari tu siput gua pon ade problem.. enjin duk mati2.. tambah2 lagi bila tgu kt traffic light.. sekali pegi check .. karburator suda tersumbat.. pomen bg suggest suh pasang oil filter.. alhamdulillah OK lepas tu.. ngeeeee

Bro Kantois...
Apa jenis filter yg dipakai...
Berapa kos pasangnyaaa....?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Siput makan minyak   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
Siput makan minyak
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Siput makan minyak
» siput punya fork (suspension) depan
» Berapa top speed siput anda dan berapa RPM pada top speed...
» setting jam di meter siput
» Meter Minyak Pening

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: