Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
robotic88
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2011-05-03
Age : 28
Location : Miri,Sarawak

PostSubject: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu May 05, 2011 10:43 am

Askum brader2 SYM sekalian..

nak minta pendapat korang skit.. korang penah ada masalah gegaran x bila jentera sym korang dah pecut sampai 100? aku punya berat dalam 90kg.. bila masok je 100 and above gegaran semakin terasa.. paling kuat terasa bahagian kaki.. kenapa ye? poning2.. jentera aku baru je 1st servis.. skang 1500++km... affraid
Back to top Go down
yusopjdy
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 10
Join date : 2011-05-01
Location : sarawak

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu May 05, 2011 2:35 pm

Helo bro, hantar je kat kedai kan masih dara lg ada warranty x payah risau
Back to top Go down
http://yusra9963@yahoo.com.my
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu May 05, 2011 2:41 pm

robotic88 wrote:
Askum brader2 SYM sekalian..

nak minta pendapat korang skit.. korang penah ada masalah gegaran x bila jentera sym korang dah pecut sampai 100? aku punya berat dalam 90kg.. bila masok je 100 and above gegaran semakin terasa.. paling kuat terasa bahagian kaki.. kenapa ye? poning2.. jentera aku baru je 1st servis.. skang 1500++km... affraid

belting kot?? gegar teruk ke mcm goyang inul?? hehehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
robotic88
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2011-05-03
Age : 28
Location : Miri,Sarawak

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu May 05, 2011 6:09 pm

kalau goyang inul mmg aku bawak tido sym aku tu.. Laughing

just berasa gegaran bila masok 100.. hmm..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri May 06, 2011 5:18 am

cuba check belting!
maybe sbb motot masih dara lagi, semua masih ketat2 lagi!
bagi lama skit loose la tu.. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri May 06, 2011 6:15 am

wheel balancing?
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sun May 08, 2011 4:22 pm

unpro wrote:
wheel balancing?
hmm..boleh jadik gak wheel balancing.mcm kete la jugak.kalaucuba takde salahnya kan
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sun May 15, 2011 7:39 pm

aku tadi baru je ride 1000km ulang alik kl-arau.aku punya miliage baru 1500km.mmg ada terasa gegaran kecik 2 pada skala richter kat kaki kalau meter naik sampai 100km/h.aku rasa tu standet la kot.mungkin betul jugak komponen2 dalam motor tu ketat lg.takpe,aku bagi chance sampai 2000km ni.nanti nak ngadu ngan pomen. Crying or Very sad
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sun May 15, 2011 9:21 pm

gegaran mcm tu normal bagi semua jenis skuter satu silinder..kalau mutut dah usia lebih setahun, gegaran tu akan rasa lebih ketara...cuma tanya kat korang semua yang dah pakai SYM ni lebih dari usia setahun ------> pernah tak korang check\tukar getah engine mounting atau absorber mounting??? Cool
Back to top Go down
gts2u
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 90
Join date : 2011-05-03
Age : 40
Location : Rawang-Sg Buloh

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon May 16, 2011 4:08 am

edi99 wrote:
gegaran mcm tu normal bagi semua jenis skuter satu silinder..kalau mutut dah usia lebih setahun, gegaran tu akan rasa lebih ketara...cuma tanya kat korang semua yang dah pakai SYM ni lebih dari usia setahun ------> pernah tak korang check\tukar getah engine mounting atau absorber mounting??? Cool
ooo itu macam ka.tocey 4 d info
Back to top Go down
electron
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2011-04-28
Age : 38
Location : sungai buloh

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Jun 28, 2011 3:55 am

salam.....

minggu lepas g servis kat chuan & cycle pj.....mechanic yg india tu tanya....motor ada gegar tak....sy ckp ada....dia ckp shaft yg belah depan (shaft yg ada pulley tu) goyang....kalau ada warranty dia suh g segambut claim....kalau lama2 biar nanti shaft tu menghauskan housing dan gegaran yg lagi teruk terjadi...dan cost repair yg lagi tinggi....

ingat nak g segambut tapi....kat ner haaa.....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Jun 28, 2011 4:12 am


_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
electron
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2011-04-28
Age : 38
Location : sungai buloh

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Jun 28, 2011 5:05 am

TQ bro mie-G.......
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Jul 19, 2011 5:15 am

salam,

moto ku br ambk rabu lepas bila naik 2 org kat highway tarik throttle nk smpi ke 100km/h mmg ase kat kaki gegarannya luar biase sket.
Harap2 normal la kot? setakat ni blm bwk lebih 7000rpm lg. sabar2 Twisted Evil
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Jul 19, 2011 8:11 am

WPS wrote:
salam,

moto ku br ambk rabu lepas bila naik 2 org kat highway tarik throttle nk smpi ke 100km/h mmg ase kat kaki gegarannya luar biase sket.
Harap2 normal la kot? setakat ni blm bwk lebih 7000rpm lg. sabar2 Twisted Evil

Gegar kuat ke or biase2 je? kalo biase2 je siput aku pon sama2 hehehe
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Jul 19, 2011 4:12 pm

Sirapisamin wrote:
WPS wrote:
salam,

moto ku br ambk rabu lepas bila naik 2 org kat highway tarik throttle nk smpi ke 100km/h mmg ase kat kaki gegarannya luar biase sket.
Harap2 normal la kot? setakat ni blm bwk lebih 7000rpm lg. sabar2 Twisted Evil

Gegar kuat ke or biase2 je? kalo biase2 je siput aku pon sama2 hehehe

xdela teruk pn tp rase lain drpd standard la mcm pulley tu kerja lbh sket
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Jul 19, 2011 7:08 pm

ada kemungkinan terdapat di situ..cecube dapatkan komen pomen yg otai?
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Jul 20, 2011 4:16 am

Sirapisamin wrote:
ada kemungkinan terdapat di situ..cecube dapatkan komen pomen yg otai?

nnt pg servis sabtu ni sy cube tny
Back to top Go down
redshalim
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2011-06-22

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Jul 20, 2011 11:01 am

Yelah...aku pun sama. Motor nak naik ke 100kmj ok je. Lepas tu tersangat berat dan gegar. Tapi aku rasa gegaran tu mcm enjin je. Enjin mengaum la.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Jul 21, 2011 2:34 am

kalau motot baru biasanya mmg cmtu..
maklum sumua masih baru dan ketat lagi!!
lama2 loose la tu..hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Jul 21, 2011 4:52 am

Mie-G wrote:
kalau motot baru biasanya mmg cmtu..
maklum sumua masih baru dan ketat lagi!!
lama2 loose la tu..hehehe

Saya setuju pendapat awak tu en Mie-G
Back to top Go down
bobbybold
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-11-26
Age : 38
Location : Puchong - Cyberjaya - Kuala Lumpur - Pontian

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 08, 2012 9:03 am

electron wrote:
salam.....

minggu lepas g servis kat chuan & cycle pj.....mechanic yg india tu tanya....motor ada gegar tak....sy ckp ada....dia ckp shaft yg belah depan (shaft yg ada pulley tu) goyang....kalau ada warranty dia suh g segambut claim....kalau lama2 biar nanti shaft tu menghauskan housing dan gegaran yg lagi teruk terjadi...dan cost repair yg lagi tinggi....

ingat nak g segambut tapi....kat ner haaa.....

mmg nk kena pegi jgak la segambut nie.. tapi bila yer.. info yg berguna sangat2.. mmg ada getaran bila cecah 90km/h > .. aku mmg confirm masa mula2 x de gegar2 nie... ada 2 benda lagi nk mtk SYM Segambut check..

2. meter RPM.. ikut suka dia nak pusing.. bila dah hidupkan suis.. nk crank..

3. rectifier.. motor baru <4 bulan.. milleage 5k.. dah kena start pakai kaki... tu pun banyak kali baru idup.. panik jgak la..

geek
Back to top Go down
http://www.facebook.com\motec
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 08, 2012 10:09 am

huih, kalau dah mcm tu mslh, kena cpt2 bro!
kang merebak plak. lagi haru!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 08, 2012 10:44 am

masalah no 1 ko tu sama ngan simptom motot bro malwi.... bawak >90km/h bergegar....

tp ok gak la... boleh membakar lemak2 yg kat side wall perut tuh... ehehehee
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 08, 2012 2:31 pm

boleh jadi bergegar ye????
macam mane kite nak kenal pasti gegaran tue???
saya ni tak reti sgt nak rasa gegaran itu...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Today at 5:00 am

Back to top Go down
 
ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 7Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Masalah pada brake siput
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: