Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Sep 13, 2012 2:51 pm

azizhamzah wrote:
last week tukar belt baru..minggu ni dah rasa grr..grr..grrr...ingat nak pegi mmr kasi adjust sket...
biasanya kalau rasa grr..grrr..grr kat belt, arip akan gosok pakai kertas pasir kt belt tu. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Sep 14, 2012 3:17 am

motor ambe sejak beli kuar kedai lagi dah bunyi camtu...semak je telinga mendengornya
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Sep 19, 2012 6:19 am

Salam,

Selama saya pakai motor nie semua ok, baru semalam jadi gegaran.....hai poning kepala... bulan nie mcm2 motor tu mintak heheheh Very Happy lepas tukar tayar, dia na service pulak.. lepas tu dia mintak tukar oil seal gasket gear box skr nie bearing tayar belakang pulak goyang aduiiiiyaiiiiii belum bush exzos lagiiii...poninggggggg skr nieeeee. Embarassed
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Sep 20, 2012 9:11 am

Pailang Kem wrote:
Salam,

Selama saya pakai motor nie semua ok, baru semalam jadi gegaran.....hai poning kepala... bulan nie mcm2 motor tu mintak heheheh Very Happy lepas tukar tayar, dia na service pulak.. lepas tu dia mintak tukar oil seal gasket gear box skr nie bearing tayar belakang pulak goyang aduiiiiyaiiiiii belum bush exzos lagiiii...poninggggggg skr nieeeee. Embarassed
keno la sabo...kekeke..
yang tukar oil seal gasket box tu kenapa ek? apa yg berlaku sehingga perlu tukar item tuh? sila kongsi sedikit info...terima kasih.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Sep 20, 2012 3:24 pm

koji wrote:
Pailang Kem wrote:
Salam,

Selama saya pakai motor nie semua ok, baru semalam jadi gegaran.....hai poning kepala... bulan nie mcm2 motor tu mintak heheheh Very Happy lepas tukar tayar, dia na service pulak.. lepas tu dia mintak tukar oil seal gasket gear box skr nie bearing tayar belakang pulak goyang aduiiiiyaiiiiii belum bush exzos lagiiii...poninggggggg skr nieeeee. Embarassed
keno la sabo...kekeke..
yang tukar oil seal gasket box tu kenapa ek? apa yg berlaku sehingga perlu tukar item tuh? sila kongsi sedikit info...terima kasih.
koji, saya tukar pasal minyak gear box keluar meleleh kena rim . perasan masa balik ride dari raub pahang.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Sep 21, 2012 3:16 am

Pailang Kem wrote:
koji wrote:
Pailang Kem wrote:
Salam,

Selama saya pakai motor nie semua ok, baru semalam jadi gegaran.....hai poning kepala... bulan nie mcm2 motor tu mintak heheheh Very Happy lepas tukar tayar, dia na service pulak.. lepas tu dia mintak tukar oil seal gasket gear box skr nie bearing tayar belakang pulak goyang aduiiiiyaiiiiii belum bush exzos lagiiii...poninggggggg skr nieeeee. Embarassed
keno la sabo...kekeke..
yang tukar oil seal gasket box tu kenapa ek? apa yg berlaku sehingga perlu tukar item tuh? sila kongsi sedikit info...terima kasih.
koji, saya tukar pasal minyak gear box keluar meleleh kena rim . perasan masa balik ride dari raub pahang.
owh macam tu, kira bocor la tu kan... ok ok, terima kasih atas info tersebut.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
azizhamzah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-07-23
Location : Shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Nov 05, 2012 10:06 am

semalam gi servis moto kat mmr...rupa2 nya bunyi grr..grrr sebab getah kat double stand dah tercabut..letak yg baru terus hilang bunyi...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Nov 05, 2012 10:09 am

azizhamzah wrote:
semalam gi servis moto kat mmr...rupa2 nya bunyi grr..grrr sebab getah kat double stand dah tercabut..letak yg baru terus hilang bunyi...
getah tu mmg kena selalu check la... kerap jatuh sendiri.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
auspower
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2012-09-28

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Nov 07, 2012 5:45 am

koji wrote:
azizhamzah wrote:
semalam gi servis moto kat mmr...rupa2 nya bunyi grr..grrr sebab getah kat double stand dah tercabut..letak yg baru terus hilang bunyi...
getah tu mmg kena selalu check la... kerap jatuh sendiri.

getah tu kt celah mane bro? scratch
Back to top Go down
azizhamzah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-07-23
Location : Shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Nov 07, 2012 11:27 am

auspower wrote:
koji wrote:
azizhamzah wrote:
semalam gi servis moto kat mmr...rupa2 nya bunyi grr..grrr sebab getah kat double stand dah tercabut..letak yg baru terus hilang bunyi...
getah tu mmg kena selalu check la... kerap jatuh sendiri.

getah tu kt celah mane bro? scratch

kaki double stand belah kiri...
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Nov 08, 2012 3:42 am

boleh up gambar x?aku pun xtau getah yang mana ni
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Nov 08, 2012 4:42 am

warcrank wrote:
boleh up gambar x?aku pun xtau getah yang mana ni
bro.. cub lihat dekat double stand, kaki sebelah kiri, ada getah bulat di situ.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sat Nov 10, 2012 5:58 pm

azizhamzah wrote:
semalam gi servis moto kat mmr...rupa2 nya bunyi grr..grrr sebab getah kat double stand dah tercabut..letak yg baru terus hilang bunyi...

baper hengget getah ni .. aku nyer dah cicir ..
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Nov 16, 2012 3:44 am

semalam baru lepas buat service cvt (DIY jer) ... tp biler nak start jalan , masih ada gegaran 2,3 saat ...naper yer...apa nak di adjust lagi..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Nov 16, 2012 4:12 am

ada gosok clucth plate x ms service smlm?
dlm mangkuk clucth tu pun kena gosok jgk dgn kertas pasir. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Nov 16, 2012 4:22 am

den dah gosok dgn ketas pasir, clutch plate 3 ketul tu, sampai hilang licin dia, mangkuk roller n roller pun dah cuci bersih, tu yang sedapnya buat DIY, berkilat kena kerja kan.. mungkin ker sebab belting dah keras...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Nov 16, 2012 4:31 am

btl2...kalau buat sndri mmg berkilat digosoknya! Wink
kalau siput aku ni, bergegar2 sbb ada minyak kt mangkuk clucth tu.
mgkin datang dari greese..slalu je meleleh masuk mangkuk tu.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Nov 16, 2012 5:42 am

rizal wrote:
azizhamzah wrote:
semalam gi servis moto kat mmr...rupa2 nya bunyi grr..grrr sebab getah kat double stand dah tercabut..letak yg baru terus hilang bunyi...

baper hengget getah ni .. aku nyer dah cicir ..

aku jawab sendiri .. RM3 getah double stand ni .. Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
pokmuda
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2012-11-14
Age : 53
Location : Kota Bharu, Gua Musang, Kelantan

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Nov 16, 2012 8:23 am

Memang ya..saya pakai VTS baru beli jer..naik naik dah ada gegaran...bak gi pomen..dia check dan servis karburator...katanya minya sumbat..masih tak jadi juga..masih ada gegaran terutama pada kelajuan 100km lebih. lo ni naik gitu juga le..
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Nov 16, 2012 11:10 am

beli mana bro rizal...?
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Nov 16, 2012 11:47 am

rizaly96 wrote:
beli mana bro rizal...?

aritu gi umah AG .. alangĀ² singgah MMR beli getah tu .. Smile
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Nov 19, 2012 5:20 am

Kena buat TTS kat umah AG leee...
Sesuai sgt sbb ader gazebo....

Tapi satu jee tak sanggup...
Ader tali pinggang berdiri lagi....
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Nov 19, 2012 6:26 am

lagi satu , belting tu x bleh pasang terbalik kan? dia punya marking tulisan tu mesti dari kiri ke kanan kan?
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Nov 20, 2012 4:15 am

update .. gegaran tu dah hilang plak ari ni, sama kes macam lepas tukar belting , lepas tukar , service, rasa gegar masa nak jalan... dah lepas 500 km . terus hilang gegar, pada pendapatan aku, mungkin sebab gosok clutch tu..
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Nov 20, 2012 5:54 am

Tahniah bro...
Happy riding...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Today at 11:08 pm

Back to top Go down
 
ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Masalah pada brake siput
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: