Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Mar 26, 2012 4:20 am

Hahaha..masalah gegaran sudah hilang :

"Niat di hati nak gi service CVT dan tukar minyak injin, buka aje CVT, benda lain aku kena ganti...aduiii 1 set termasuk Clutch dan piring belt tuh..aku kena tukar sbb yg lama dah haus pada nut tuh, pin pun dah hilang, sbb tu bergetar je siput den bila mencecah kelajuan 80km/j. Sekarang dah okay, total damage RM239."


_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Mar 26, 2012 5:25 am

aku nya aritu pun mslh bendalah ni jgk tp pomen just kikir jer clutch pad tu, alhamdulillah masalah selesai. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Mar 26, 2012 5:54 am

aku nyer pn dh haus abih dh ni..siap ngn mgkuk nye pn dh tbakar..
tgu mase je nk pi tkar nih..haduii
Back to top Go down
akupunya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 80
Join date : 2012-01-18

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Mar 26, 2012 2:11 pm

saya naik tiga orang...isteri dan anak berumur 6thn..
siap boleh speed 120km/j atas highway tanpa sebarang gegaran pelik..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Mar 26, 2012 2:14 pm

akupunya wrote:
saya naik tiga orang...isteri dan anak berumur 6thn..
siap boleh speed 120km/j atas highway tanpa sebarang gegaran pelik..

Tak bahayo ko?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Mar 26, 2012 5:35 pm

Alamak test balik tadi, 100km/j ade gegaran skit....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon Mar 26, 2012 8:43 pm

gegaran tue obvious ke??
penin coz tak tahu nak bezakan gegaran,,
selalu perasan bila tukar minyak ron 95 to ron97,,
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Mar 27, 2012 4:05 am

JOE564 wrote:
gegaran tue obvious ke??
penin coz tak tahu nak bezakan gegaran,,
selalu perasan bila tukar minyak ron 95 to ron97,,
gegaran dalam CVT, terutama belting... lebih kurang bunyi grrr..grrr!!!

So far test speed pagi tadi, bila meter 90km/j nak ke 100km/j masih ada gegaran, naik je 100km/j ke 130km/j takde masalah... masih mencari punca kenapa berlaku begitu, atau memang standart jadi macam tuh...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Mar 27, 2012 4:56 am

koji wrote:
JOE564 wrote:
gegaran tue obvious ke??
penin coz tak tahu nak bezakan gegaran,,
selalu perasan bila tukar minyak ron 95 to ron97,,
gegaran dalam CVT, terutama belting... lebih kurang bunyi grrr..grrr!!!

So far test speed pagi tadi, bila meter 90km/j nak ke 100km/j masih ada gegaran, naik je 100km/j ke 130km/j takde masalah... masih mencari punca kenapa berlaku begitu, atau memang standart jadi macam tuh...

sy punye pon berlaku mcm tu.. terasa mcm belting bergegar.. adakah disebabkan hari tu serbis tukar belting aje..? atau belting masih tak ngam dgn pulley..?

rasa rimas jugak bila tak smooth mcm dulu...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Mar 27, 2012 6:00 am

rangers wrote:
koji wrote:
JOE564 wrote:
gegaran tue obvious ke??
penin coz tak tahu nak bezakan gegaran,,
selalu perasan bila tukar minyak ron 95 to ron97,,
gegaran dalam CVT, terutama belting... lebih kurang bunyi grrr..grrr!!!

So far test speed pagi tadi, bila meter 90km/j nak ke 100km/j masih ada gegaran, naik je 100km/j ke 130km/j takde masalah... masih mencari punca kenapa berlaku begitu, atau memang standart jadi macam tuh...

sy punye pon berlaku mcm tu.. terasa mcm belting bergegar.. adakah disebabkan hari tu serbis tukar belting aje..? atau belting masih tak ngam dgn pulley..?

rasa rimas jugak bila tak smooth mcm dulu...
saya ingat nak try pakai balik pully standart..sbb yg lain2 pakai yg standart je...kita tgk masih ade gegaran tak....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Mar 27, 2012 6:59 am

ko pakai dr.pulley k koji?13.5g?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Mar 27, 2012 7:13 am

koji wrote:
rangers wrote:
koji wrote:
JOE564 wrote:
gegaran tue obvious ke??
penin coz tak tahu nak bezakan gegaran,,
selalu perasan bila tukar minyak ron 95 to ron97,,
gegaran dalam CVT, terutama belting... lebih kurang bunyi grrr..grrr!!!

So far test speed pagi tadi, bila meter 90km/j nak ke 100km/j masih ada gegaran, naik je 100km/j ke 130km/j takde masalah... masih mencari punca kenapa berlaku begitu, atau memang standart jadi macam tuh...

sy punye pon berlaku mcm tu.. terasa mcm belting bergegar.. adakah disebabkan hari tu serbis tukar belting aje..? atau belting masih tak ngam dgn pulley..?

rasa rimas jugak bila tak smooth mcm dulu...
saya ingat nak try pakai balik pully standart..sbb yg lain2 pakai yg standart je...kita tgk masih ade gegaran tak....

saya pon pakai pulley standard jugak... adakah disebabkan belt baru tak ngam dengan pulley lama..?? dan pengalaman saya dgn elegent adik saya juga mendapat masalah yg sama bila tukar belting...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Mar 27, 2012 7:21 am

Mie-G wrote:
ko pakai dr.pulley k koji?13.5g?
yup benar tu Mie-G aku pakai yg kau sebut tuh..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Mar 27, 2012 7:27 am

kalau itu yg ko pakai, mmg normal latu gegaran yg ko rasa! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Mar 27, 2012 7:32 am

Mie-G wrote:
kalau itu yg ko pakai, mmg normal latu gegaran yg ko rasa! Very Happy
ye ke.... kenapa ek tak leh smooth?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Mar 27, 2012 7:33 am

rangers wrote:
koji wrote:
rangers wrote:
koji wrote:
JOE564 wrote:
gegaran tue obvious ke??
penin coz tak tahu nak bezakan gegaran,,
selalu perasan bila tukar minyak ron 95 to ron97,,
gegaran dalam CVT, terutama belting... lebih kurang bunyi grrr..grrr!!!

So far test speed pagi tadi, bila meter 90km/j nak ke 100km/j masih ada gegaran, naik je 100km/j ke 130km/j takde masalah... masih mencari punca kenapa berlaku begitu, atau memang standart jadi macam tuh...

sy punye pon berlaku mcm tu.. terasa mcm belting bergegar.. adakah disebabkan hari tu serbis tukar belting aje..? atau belting masih tak ngam dgn pulley..?

rasa rimas jugak bila tak smooth mcm dulu...
saya ingat nak try pakai balik pully standart..sbb yg lain2 pakai yg standart je...kita tgk masih ade gegaran tak....

saya pon pakai pulley standard jugak... adakah disebabkan belt baru tak ngam dengan pulley lama..?? dan pengalaman saya dgn elegent adik saya juga mendapat masalah yg sama bila tukar belting...
nak kena kaji betul2 nih...Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Mar 28, 2012 9:22 am

baru plan nak pakai dr.pulley...
macamne nie...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 29, 2012 6:26 am

Aduiii.... gegaran masih berlaku dan kenapa siput den terasa sebu arr... RPM meter lebih laju pergi dari Spedo Meter, patut rasa berat aje nak pergi. Apa perlu aku buat nih? clutch semua sudah serba baru. Mungkin nak kena gosok clutch skit kot...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 29, 2012 6:49 am

koji wrote:
Aduiii.... gegaran masih berlaku dan kenapa siput den terasa sebu arr... RPM meter lebih laju pergi dari Spedo Meter, patut rasa berat aje nak pergi. Apa perlu aku buat nih? clutch semua sudah serba baru. Mungkin nak kena gosok clutch skit kot...

Koji ... ni tahap bahaya ni...
kena cepat.. check...
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 29, 2012 7:26 am

koji wrote:
Aduiii.... gegaran masih berlaku dan kenapa siput den terasa sebu arr... RPM meter lebih laju pergi dari Spedo Meter, patut rasa berat aje nak pergi. Apa perlu aku buat nih? clutch semua sudah serba baru. Mungkin nak kena gosok clutch skit kot...

Koji..tork spring ko ade check/tkar tak time sebis aritu? tkut spring tu dh jd lmbut jek, belt leh jd
kendur..aku pnh kena..

lg 1 try chek drive face, yg mcm kipas tu..tkut dh haus

just my 2cents..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 29, 2012 9:06 am

AmaD BkW6301 wrote:
koji wrote:
Aduiii.... gegaran masih berlaku dan kenapa siput den terasa sebu arr... RPM meter lebih laju pergi dari Spedo Meter, patut rasa berat aje nak pergi. Apa perlu aku buat nih? clutch semua sudah serba baru. Mungkin nak kena gosok clutch skit kot...

Koji..tork spring ko ade check/tkar tak time sebis aritu? tkut spring tu dh jd lmbut jek, belt leh jd
kendur..aku pnh kena..

lg 1 try chek drive face, yg mcm kipas tu..tkut dh haus

just my 2cents..
Amad, spring tak check coz aku tukar seketul (spring, cluctch, piring yg kepit belt tuh).

drive face hari tu aku dah tukar yg kipas tu termasuk btg boss dia.

Dulu aku pernah terjadi setelah tukar clutch, lepas tu aku gi balik dan aku gosok permukaan clutch tu.. dah okay.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 29, 2012 10:43 am

koji wrote:
AmaD BkW6301 wrote:
koji wrote:
Aduiii.... gegaran masih berlaku dan kenapa siput den terasa sebu arr... RPM meter lebih laju pergi dari Spedo Meter, patut rasa berat aje nak pergi. Apa perlu aku buat nih? clutch semua sudah serba baru. Mungkin nak kena gosok clutch skit kot...

Koji..tork spring ko ade check/tkar tak time sebis aritu? tkut spring tu dh jd lmbut jek, belt leh jd
kendur..aku pnh kena..

lg 1 try chek drive face, yg mcm kipas tu..tkut dh haus

just my 2cents..
Amad, spring tak check coz aku tukar seketul (spring, cluctch, piring yg kepit belt tuh).

drive face hari tu aku dah tukar yg kipas tu termasuk btg boss dia.

Dulu aku pernah terjadi setelah tukar clutch, lepas tu aku gi balik dan aku gosok permukaan clutch tu.. dah okay.

Bro..aku dh tgk ko nye clutch lame tu smlm..hehe
takpe try gosok dlu, aku rase dier xbape grip kat clutch outer tuh..

Jgn jd mcm aku dh lah..clutch dh abih siap dh mkan dlm clutch outer, clutch outer pn dh siap tbakar..
2hari lpas bru tkar..

Nih gambirannye..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 29, 2012 10:51 am

aku rasa macam tu jgk la... clutch outer tu pun aku kena tukar apa... berapa RM benda tu aje?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 29, 2012 12:06 pm

ganaih betoi la korang ni!
smpi tebakar2 smua! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Mar 29, 2012 2:26 pm

perghh sy pun kena check nie...
dah mula rasa simptom2 sebu....
rasa berat jerr......
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Today at 7:01 pm

Back to top Go down
 
ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Masalah pada brake siput
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: