Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
AuthorMessage
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Dec 04, 2012 7:33 pm

gegaran berskala rikter kecil masa nak throttle time trafik jem mende biasa atau luar biasa.. aritu pomen dah serbis katanya..
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Dec 05, 2012 3:00 am

vibrate kecil tu mmg biasa bagi motor skuter yg pakai cvt ..
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Dec 05, 2012 3:06 am

tq bro rizal... Smile
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Dec 05, 2012 5:20 am

yup..betui cakap rizal AHM Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Dec 05, 2012 5:57 am

Tq bro koji.. Smile
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Dec 05, 2012 1:29 pm

Kalu servis CVT pun..
Effectnye kecil jee...

Skala Ritcher masih ada getar jugak leee...
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Dec 06, 2012 2:37 am

getaran jiwa dibuatnya sesekala tuh.. Very Happy
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 10:04 am

Salam,

Ambo mintak tolong otai2 sume
1.moto ambe bile nak gerak dari statik bile pulas throttle die punya bergegar sampai org rumah kat belakang pun naik takut,(contoh dari traffic light/mase mencilok)
2.masalah belt,cluthch atau ape sebenarnya?
2.ambe takut belt nak putus je sbb dh 28,000 km
3.mase 15,000 aritu dh tukar belt sekali
4.adakah normal atau ambe perlu bersedia untuk belt putus?

time kasih,
ambo yg kerisauan
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 10:06 am

WPS wrote:
Salam,

Ambo mintak tolong otai2 sume
1.moto ambe bile nak gerak dari statik bile pulas throttle die punya bergegar sampai org rumah kat belakang pun naik takut,(contoh dari traffic light/mase mencilok)
2.masalah belt,cluthch atau ape sebenarnya?
2.ambe takut belt nak putus je sbb dh 28,000 km
3.mase 15,000 aritu dh tukar belt sekali
4.adakah normal atau ambe perlu bersedia untuk belt putus?

time kasih,
ambo yg kerisauan
wasalam bro WPS, rasanya kena check Clutch outer (yg mangkuk dalam cvt) mungkin haus dan perlu di tukar, serta sila check clutch weight yg macam brake pad tu. boleh check belt sekali.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 10:08 am

koji wrote:
WPS wrote:
Salam,

Ambo mintak tolong otai2 sume
1.moto ambe bile nak gerak dari statik bile pulas throttle die punya bergegar sampai org rumah kat belakang pun naik takut,(contoh dari traffic light/mase mencilok)
2.masalah belt,cluthch atau ape sebenarnya?
2.ambe takut belt nak putus je sbb dh 28,000 km
3.mase 15,000 aritu dh tukar belt sekali
4.adakah normal atau ambe perlu bersedia untuk belt putus?

time kasih,
ambo yg kerisauan
wasalam bro WPS, rasanya kena check Clutch outer (yg mangkuk dalam cvt) mungkin haus dan perlu di tukar, serta sila check clutch weight yg macam brake pad tu. boleh check belt sekali.

time kasih bro koji,
ambe br je servis cvt 2 minggu lepas kat MMR kn pegi lg la ni
ari ahad bukak ke smpi kol bape?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 10:11 am

WPS wrote:
koji wrote:
WPS wrote:
Salam,

Ambo mintak tolong otai2 sume
1.moto ambe bile nak gerak dari statik bile pulas throttle die punya bergegar sampai org rumah kat belakang pun naik takut,(contoh dari traffic light/mase mencilok)
2.masalah belt,cluthch atau ape sebenarnya?
2.ambe takut belt nak putus je sbb dh 28,000 km
3.mase 15,000 aritu dh tukar belt sekali
4.adakah normal atau ambe perlu bersedia untuk belt putus?

time kasih,
ambo yg kerisauan
wasalam bro WPS, rasanya kena check Clutch outer (yg mangkuk dalam cvt) mungkin haus dan perlu di tukar, serta sila check clutch weight yg macam brake pad tu. boleh check belt sekali.

time kasih bro koji,
ambe br je servis cvt 2 minggu lepas kat MMR kn pegi lg la ni
ari ahad bukak ke smpi kol bape?
MMR hari ahad off rasanya. Kalau sabtu dan hari biasa dari jam 9am - 8pm

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 10:18 am

koji wrote:
WPS wrote:
koji wrote:
WPS wrote:
Salam,

Ambo mintak tolong otai2 sume
1.moto ambe bile nak gerak dari statik bile pulas throttle die punya bergegar sampai org rumah kat belakang pun naik takut,(contoh dari traffic light/mase mencilok)
2.masalah belt,cluthch atau ape sebenarnya?
2.ambe takut belt nak putus je sbb dh 28,000 km
3.mase 15,000 aritu dh tukar belt sekali
4.adakah normal atau ambe perlu bersedia untuk belt putus?

time kasih,
ambo yg kerisauan
wasalam bro WPS, rasanya kena check Clutch outer (yg mangkuk dalam cvt) mungkin haus dan perlu di tukar, serta sila check clutch weight yg macam brake pad tu. boleh check belt sekali.

time kasih bro koji,
ambe br je servis cvt 2 minggu lepas kat MMR kn pegi lg la ni
ari ahad bukak ke smpi kol bape?
MMR hari ahad off rasanya. Kalau sabtu dan hari biasa dari jam 9am - 8pm

tq bro
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 10:24 am

no prob bro WPS

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 10:46 am

Jom esok pakat TTS kt MMR.
aku pun nk pegi service pork!
eh silap, nk service fork! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 11:23 am

Bro Mie-G.. tanya sket boh... servis pork tu ikut km atau bila dh ada getaran jiwa..? opss fork.. Smile
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 11:34 am

Faz wrote:
Bro Mie-G.. tanya sket boh... servis pork tu ikut km atau bila dh ada getaran jiwa..? opss fork.. Smile
bila dah rasa terdetik di dalam kalbu yg mulus, "Inilah masanya untuk aku service fork!" Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 11:42 am

Hebat.. Very Happy ..
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Dec 07, 2012 4:17 pm

WPS wrote:
Salam,

Ambo mintak tolong otai2 sume
1.moto ambe bile nak gerak dari statik bile pulas throttle die punya bergegar sampai org rumah kat belakang pun naik takut,(contoh dari traffic light/mase mencilok)
2.masalah belt,cluthch atau ape sebenarnya?
2.ambe takut belt nak putus je sbb dh 28,000 km
3.mase 15,000 aritu dh tukar belt sekali
4.adakah normal atau ambe perlu bersedia untuk belt putus?

time kasih,
ambo yg kerisauan

dlm cluth housing tu, ada bush getah 3 biji rasanya... benda tu dah haus...mmg akan gegar..tukar x bape sen pun
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sat Dec 08, 2012 1:35 am

azhar wrote:
WPS wrote:
Salam,

Ambo mintak tolong otai2 sume
1.moto ambe bile nak gerak dari statik bile pulas throttle die punya bergegar sampai org rumah kat belakang pun naik takut,(contoh dari traffic light/mase mencilok)
2.masalah belt,cluthch atau ape sebenarnya?
2.ambe takut belt nak putus je sbb dh 28,000 km
3.mase 15,000 aritu dh tukar belt sekali
4.adakah normal atau ambe perlu bersedia untuk belt putus?

time kasih,
ambo yg kerisauan

dlm cluth housing tu, ada bush getah 3 biji rasanya... benda tu dah haus...mmg akan gegar..tukar x bape sen pun

Bro.. kalu masa warm up, idling rpm tgh rendah, ada bunyi keletak keletuk dari bhgian clutch (dlm crankcase cover), bila idlng dah steady, ada sket2 je bunyi.. ada kaitan dgn bush tuh ke?
Sapa2 ada pengalaman ni boleh share kot..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sat Dec 08, 2012 11:46 am

Kes gegar cam ni besar kemungkinan disebabkan clutch pad dah haus macam saya kena. Satu set clutch assembly yang ori sym harga dalam RM150 dan yang OEM boleh dapat dalam RM75 saja pun buatan Taiwan jugak. Kalau clutch shoe yang pad tu melekat kat atas dia ori punya untuk satu set dalam RM95 jadi baik ganti aje satu set clutch assembly sebab biasanya spring pada clutch shoe ni dah lami dia punya tension dan berkurangan. Belting kalau tak menyebabkan gegaran cam ni. Perlu juga check variator punya roller weight yang 6 biji tu. Benda ni pun ada jangka hayat dia. Original SYM baru RM30 untuk satu set 6 biji. Variator dan mangkok clutch assembly ni WAJIB berkeadaan bersih tanpa minyak dan habok baru pergerakan siput smooooth.
Jangan percaya sangat dengan mekanik kerana kebanyakan nya kaki kelentong (bukan semua lah).
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Dec 11, 2012 10:46 am

btl tu bro2 sume ambe rase clutch jgk tp yg hairan bin ajaibnya sekarang die dh hilang ada lagi vibration cuma kurang asenye next service nk kn tukar engine oil,clucth, roller ngan belt pokai abes den
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Dec 11, 2012 1:14 pm

WPS wrote:
btl tu bro2 sume ambe rase clutch jgk tp yg hairan bin ajaibnya sekarang die dh hilang ada lagi vibration cuma kurang asenye next service nk kn tukar engine oil,clucth, roller ngan belt pokai abes den

Bukak semua pasang balik.. ok plak.. Alhamdulillah.. Bak kata otai2.. sikit2 tu biasa la.. Smile
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Today at 1:30 pm

Back to top Go down
 
ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 7 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 Similar topics
-
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Masalah pada brake siput
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: