Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Mar 25, 2011 7:05 pm

Mari kita bincangkan kerosakan yg selalu berlaku pada SYM. Antara yg jadi pada aku sendiri ialah meter minyak yg bengong.
Dah isi full pun meter bar minyak tunjuk 4/5 sahaja. Hampehhhh...
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
alitt
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sat Mar 26, 2011 12:57 pm

encikgalol wrote:
Mari kita bincangkan kerosakan yg selalu berlaku pada SYM. Antara yg jadi pada aku sendiri ialah meter minyak yg bengong.
Dah isi full pun meter bar minyak tunjuk 4/5 sahaja. Hampehhhh...

O sama la den...akau ingat pasal aku campur minyak aritu...trus jadi camni...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sat Mar 26, 2011 7:38 pm

Aku rasa mcm nie boleh kot.. cuba lepas isi minyak, jgn tutup terus penutup minyak tue.. ride jer moto dlm 2-3 minit, pastu baru tutup..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun Mar 27, 2011 8:26 am

encikgalol wrote:
Aku rasa mcm nie boleh kot.. cuba lepas isi minyak, jgn tutup terus penutup minyak tue.. ride jer moto dlm 2-3 minit, pastu baru tutup..

pas tue cucuh rokok baeekk punya...nngeee Laughing
Back to top Go down
faruq83
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2011-03-27
Age : 33
Location : Kulim

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun Mar 27, 2011 10:50 am

saya pun dah kena mcm ni...waranty ada lagi..boleh claim ke? Very Happy bounce
Back to top Go down
najib80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 21
Join date : 2011-03-27
Location : Lunas

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun Mar 27, 2011 11:43 am

encikgalol wrote:
Mari kita bincangkan kerosakan yg selalu berlaku pada SYM. Antara yg jadi pada aku sendiri ialah meter minyak yg bengong.
Dah isi full pun meter bar minyak tunjuk 4/5 sahaja. Hampehhhh...

masa aku guna elegan 150 pun jadi jugak....... Mforce xtau ka pasal mende alah ni????? aku pun tak jadi lagik la sbb bru jer boh minyak penuh pas kuar dr kedai aritu .....
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun Mar 27, 2011 5:09 pm

Sesapa yg still dlm waranti pegi claim balik kat Mforce.. rasa2nya Mforce boleh tukar pelampung baru.. tak silap ni jugak disebabkan penggunaan RON95 yg bercampur2 (kejap Petronas, kejap BHP, kejap Shell)
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun Mar 27, 2011 5:09 pm

mat_kry wrote:
encikgalol wrote:
Aku rasa mcm nie boleh kot.. cuba lepas isi minyak, jgn tutup terus penutup minyak tue.. ride jer moto dlm 2-3 minit, pastu baru tutup..

pas tue cucuh rokok baeekk punya...nngeee Laughing

Aku dah berenti merokok.. kah kah kah..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun Mar 27, 2011 5:30 pm

Dah setahun meter aku jadi bengong camtu, dia akan jadi lebih bengong kalau kita pakai minyak campur2. Sehingga skrg, aku guna odometer sebagai panduan. Bila bacaan odometer sampai je 300-320 aku akan isi minyak balik.

Satu lg kerosakan yg pernah jadi kat motor aku, cover ekzos longgar. Bila longgar dia akan keluarkan bunyi yg tak menyenangkan. Itupun jadi lepas aku punya motor dah setahun. Aku pergi MForce Segambut lepas tu tukar getah washer atau kalau nak lebih save, pegi MMR suruh jek Arip ikat cover ekzos tu.
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Mar 29, 2011 4:49 am


kenapa starter kick aku tak berfungsi Sad

(walaupun ia tak penting, tp penting masa di perlukan)

apa sesiapa leh bagi tunjuk ajar.... Basketball
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Mar 29, 2011 6:18 am

BLB1231 wrote:

kenapa starter kick aku tak berfungsi Sad

(walaupun ia tak penting, tp penting masa di perlukan)

apa sesiapa leh bagi tunjuk ajar.... Basketball

Ada kick starter ke motor nih?? hehehe.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Mar 29, 2011 7:05 am

kalau evo250i tak ada...
tapi kalau vts200 ada...
kalau gts 200 tak tahu la pulak..

hallo bro takkan tak perasan kot... Rolling Eyes
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Mar 29, 2011 7:12 am

BLB1231 wrote:
kalau evo250i tak ada...
tapi kalau vts200 ada...
kalau gts 200 tak tahu la pulak..

hallo bro takkan tak perasan kot... Rolling Eyes

prasan tapi tak penah pakai.. try tendang skali hari tu tapi takdak efek apa2 pun.. hehehe
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Mar 29, 2011 12:48 pm

rasanya masalah meter minyak ni dah terlalu biasa kt SYM200 ni.
xtahu nk salahkan RON95 atau motot tu sndrik.
dlm pengamatan aku, pas pakai RON97 ni mcm ok skit meter ni.
cuma poket la plak xbrp nk ok!
kalau RON97 ni, setangki penuh bleh pergi brp km ya?
RON95 aritu bleh pergi 320++km..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Mar 29, 2011 4:02 pm

BLB1231 wrote:
kalau evo250i tak ada...
tapi kalau vts200 ada...
kalau gts 200 tak tahu la pulak..

hallo bro takkan tak perasan kot... Rolling Eyes

GTS200 pun ada kick starter, evo jek yg takde. Kalau kick starter tu tak berfungsi, elok pegi bengkel betulkan. Aku dalam sebulan mesti start pakai kick starter dalam 2 atau 3 kali supaya kick starter tu tak keras sangat dan nak pastikan kick starter tu berfungsi dengan baik.
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Mar 30, 2011 12:27 pm

Ok geng nak tanya pasal meter minyak ni skit. Kalo meter tu dh blinking tu bape jauh lg bole pegi? Korg slalu start isi minyak time habis terus or tggl satu bar baru isi. Saya pernah isi ron95 rm23, tp rasenya x smpai 320km... hmmm...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Mar 30, 2011 12:30 pm

Mr Qass wrote:
Ok geng nak tanya pasal meter minyak ni skit. Kalo meter tu dh blinking tu bape jauh lg bole pegi? Korg slalu start isi minyak time habis terus or tggl satu bar baru isi. Saya pernah isi ron95 rm23, tp rasenya x smpai 320km... hmmm...
kalau dah blink tu, rasanya bleh pergi lagi 10km tp antara berani ngn tidak jela! Smile
kalau ikut pengalaman saya, Ron95 mmg bleh sampai 320km tp bwk biasa2 jela..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 01, 2011 6:23 am

blink2 tanda myk ni ada 2 tanda kalau x clap sy..satu kalu tanda myk kaler oren kuor statik n satu lg meter myk tu blink2....kalau ikut meter sy(alhamdulillah blom problem lg) kalu kaler oren tu kuor sy penah lajak 25 KM lg...pahtu bila meter myk dh stat blink2 dia bole pegi dlm 3/4 km jer..pahtu ngam2 sampai petrol pam..seb baik aku tak kena menolak sipot godang ni hihihihi Embarassed
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 01, 2011 10:18 am

razi wtx6544 wrote:
blink2 tanda myk ni ada 2 tanda kalau x clap sy..satu kalu tanda myk kaler oren kuor statik n satu lg meter myk tu blink2....kalau ikut meter sy(alhamdulillah blom problem lg) kalu kaler oren tu kuor sy penah lajak 25 KM lg...pahtu bila meter myk dh stat blink2 dia bole pegi dlm 3/4 km jer..pahtu ngam2 sampai petrol pam..seb baik aku tak kena menolak sipot godang ni hihihihi Embarassed


Oraitt! Thanks for the info bro... nak kena pandai budget nie, xmolah kena tolak moto Mad
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 01, 2011 10:19 am

meter minyak motot aku dah ok lah skrg sejak pakai Ron97 ni.
aduih, memilih jgk rupanya siput gondang aku nih! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 01, 2011 11:03 am

aku isi myk rm25 ron97 boleh pergi dlm 350km..bawak maintain 90/100kmj. adakah itu normal?
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 01, 2011 11:06 am

johan wrote:
aku isi myk rm25 ron97 boleh pergi dlm 350km..bawak maintain 90/100kmj. adakah itu normal?

Saya berpendapatan itu adalah normal.. saya punya dok dapat 320km, bwk speed 100-120 RON95..

Skarang terbukti masalah meter minyak dah setel.. kena buat petua yg abg edi dan carliph ajar.. lepas isi minyak, jgn tutup terus tudung tuh.. pastu, jgn terus on enjin.. biar dulu dlm seminit.. hahaha..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 01, 2011 11:18 am

encikgalol wrote:
johan wrote:
aku isi myk rm25 ron97 boleh pergi dlm 350km..bawak maintain 90/100kmj. adakah itu normal?

Saya berpendapatan itu adalah normal.. saya punya dok dapat 320km, bwk speed 100-120 RON95..

Skarang terbukti masalah meter minyak dah setel.. kena buat petua yg abg edi dan carliph ajar.. lepas isi minyak, jgn tutup terus tudung tuh.. pastu, jgn terus on enjin.. biar dulu dlm seminit.. hahaha..

Ok bab nie kena kasi detail skit bole mr. galol? maksudnye lepas isi minyak tu, biar cap minyak terbuka lama skit pastu tutup cap n start enjin or lepas isi minyak, start enjin n baru tutup cap? scratch cer cite cer cite...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 01, 2011 11:49 am

encikgalol wrote:
johan wrote:
aku isi myk rm25 ron97 boleh pergi dlm 350km..bawak maintain 90/100kmj. adakah itu normal?

Saya berpendapatan itu adalah normal.. saya punya dok dapat 320km, bwk speed 100-120 RON95..

Skarang terbukti masalah meter minyak dah setel.. kena buat petua yg abg edi dan carliph ajar.. lepas isi minyak, jgn tutup terus tudung tuh.. pastu, jgn terus on enjin.. biar dulu dlm seminit.. hahaha..
jgn lupa baca bismillah dan ayat2 lazim!! cheers cheers cheers

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 01, 2011 12:11 pm

rasanya start enjin dulu baru tutup cap minyak kot... Idea
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Today at 6:58 pm

Back to top Go down
 
Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 7Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Masalah pada brake siput

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: