Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Bunyi bergeser pada sym

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Bunyi bergeser pada sym   Thu May 17, 2012 11:25 am

nak tanya pada kawan2 yg pernah lalui...bunyi ceng2....mcm benda bergeser kt taya moto aku, tp bila aku turun check..press x bunyi plk...masa naik bumper or bukit dia akan bertambah kuat...aku syak bearing...cvt blum pernah servis lg...br 8000km

so nk tanya sapa pernah alami benda cmni kasi info skt...

tq
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Mon May 21, 2012 6:08 am

brake kot bro? brake pad dah makan? or mungkin cvt..try bawak ke pakar yg berhampiram suh diorg check..kadang2 bunyi sbb ada beban pd moto, sbb tu bila bro press, x bunyi sbb xde beban..tp kalo naik mmg berbunyi.. Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Mon May 21, 2012 6:20 am

mungkin betul cakap bro carliph

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Thu May 24, 2012 11:59 am

cube check brakepad or disk, ade penah lggar lubang kuat tak?
Back to top Go down
wanbeso
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2012-05-25
Age : 35
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Sat May 26, 2012 10:31 am

aku punyer motor pon sama tapi masa naik bukit je bunyi kalau jalan biasa ok jer
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Tue Jun 05, 2012 4:18 am

aku dah p servis cvt...dah x bunyi dah, brake pad masih ok lg...

tq for respon
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Thu Jun 07, 2012 5:09 am

perhhhh, 8000km x pernah servis cvt ke bro? recommended setiap 2 kali servis minyak hitam, sekali servis cvt..maksudnye dalam 6k km.. Surprised

kalo setiap kali servis minyak itam. nak servis cvt pun okay..bukan ape, blh monitor belt mcm mane, dan lain2..
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Tue Jun 26, 2012 9:22 am

saya pon tgh menghadapi problem yg sama arini. bila bawa motor tu ade bunyi bergesel kt brake pad blkg dan disc walaupon tak tekan brake. kalau sempat nak g bengkel arini. huuhuhuh... ape la penyakitnye ni.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Tue Jun 26, 2012 9:39 am

wls418 wrote:
saya pon tgh menghadapi problem yg sama arini. bila bawa motor tu ade bunyi bergesel kt brake pad blkg dan disc walaupon tak tekan brake. kalau sempat nak g bengkel arini. huuhuhuh... ape la penyakitnye ni.

cuba check level minyak brake belakang dekat dlm takungan sebelah kiri tu..kalo kurang dr separuh ada kemungkinan brake pad dah abes...tapi kalo dah abes, dan x tekan, x mungkin jugak akan bunyi..

kalo mcm tu, check cvt pulak..bila last service and etc.. Surprised
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Tue Jun 26, 2012 10:41 am

carliph wrote:
wls418 wrote:
saya pon tgh menghadapi problem yg sama arini. bila bawa motor tu ade bunyi bergesel kt brake pad blkg dan disc walaupon tak tekan brake. kalau sempat nak g bengkel arini. huuhuhuh... ape la penyakitnye ni.

cuba check level minyak brake belakang dekat dlm takungan sebelah kiri tu..kalo kurang dr separuh ada kemungkinan brake pad dah abes...tapi kalo dah abes, dan x tekan, x mungkin jugak akan bunyi..

kalo mcm tu, check cvt pulak..bila last service and etc.. Surprised

tq atas cadangan. cvt baru servis 1k yg lepas. level minyak brake belakang tu plak masih agak penuh, last tukar brake pad pon 4k yg lepas. yg musykilnye mmg bunyi tu dtg dr brake pad n disc. sbb bila saya matikan engine, tongkatkn motor dan putarkan roda, mmg bunyi keluar dr situ even tak perlu tekan brake pon. huhuhu... penyakit baru plak datang ngam2 je lepas warranty habis 1k yg lepas.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Tue Jun 26, 2012 11:07 am

wls418 wrote:
carliph wrote:
wls418 wrote:
saya pon tgh menghadapi problem yg sama arini. bila bawa motor tu ade bunyi bergesel kt brake pad blkg dan disc walaupon tak tekan brake. kalau sempat nak g bengkel arini. huuhuhuh... ape la penyakitnye ni.

cuba check level minyak brake belakang dekat dlm takungan sebelah kiri tu..kalo kurang dr separuh ada kemungkinan brake pad dah abes...tapi kalo dah abes, dan x tekan, x mungkin jugak akan bunyi..

kalo mcm tu, check cvt pulak..bila last service and etc.. Surprised

tq atas cadangan. cvt baru servis 1k yg lepas. level minyak brake belakang tu plak masih agak penuh, last tukar brake pad pon 4k yg lepas. yg musykilnye mmg bunyi tu dtg dr brake pad n disc. sbb bila saya matikan engine, tongkatkn motor dan putarkan roda, mmg bunyi keluar dr situ even tak perlu tekan brake pon. huhuhu... penyakit baru plak datang ngam2 je lepas warranty habis 1k yg lepas.

owh..dr start tukar brake pada ada bunyi ke, baru2 ni je bunyi keluar? Question
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Tue Jun 26, 2012 11:16 am

baru je kuar bunyi tu pagi td... last tukar brake pad tu pon dlm 3 atau 4 bulan lepas. nanti saya dah berkunjung ke bengkel saya share kat sini ape sebabnya.
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Wed Jun 27, 2012 5:11 am

fuh...akhirnye masalah selesai. rupanya brake pad habis dan tinggal besi je. siap dah makan disc brake. disc brake jadi slim. cepat betul brake pad habis kali ni, baru 4k jalan. since disc brake dah ramping sgt, tukar terus bende tu. total damage disc ori sym rm145 + brake pad rm68 = rm200 after discount. buat kt SH Bikers Serdang. tak tau pon brake pad dh hbs sbb level minyak brake tu tak turun langsung. mungkin penuh sgt kot. tak pasal2.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Wed Jun 27, 2012 6:05 am

wls418 wrote:
fuh...akhirnye masalah selesai. rupanya brake pad habis dan tinggal besi je. siap dah makan disc brake. disc brake jadi slim. cepat betul brake pad habis kali ni, baru 4k jalan. since disc brake dah ramping sgt, tukar terus bende tu. total damage disc ori sym rm145 + brake pad rm68 = rm200 after discount. buat kt SH Bikers Serdang. tak tau pon brake pad dh hbs sbb level minyak brake tu tak turun langsung. mungkin penuh sgt kot. tak pasal2.

alamak aiii..boleh pulak mcm tu..selalunye sy jadikan level minyak tu as indicator..mmg mcm tu bro, kdg2 cepat abis, kdg2 lambat..nak2 kalo byk turun bukit ke ape..sy aritu kerap naik genting, dlm mileage 6k dah abes.. Crying or Very sad
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bunyi bergeser pada sym   Today at 12:36 pm

Back to top Go down
 
Bunyi bergeser pada sym
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Bunyi bergeser pada sym
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» jom layan basikal MTB....
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: