Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya? Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share
 

 Masalah pada brake siput

Go down 
AuthorMessage
bob_ZWA
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
bob_ZWA

Posts : 45
Join date : 2011-12-21
Age : 39
Location : KL

Masalah pada brake siput Empty
PostSubject: Masalah pada brake siput   Masalah pada brake siput EmptyTue Jan 24, 2012 4:54 pm

Salam, dah try cari thread mana2 yang ada topik ni tapi tak jumpe.. Masa kat MMR ada jumpa sahabat sorang ni yang ngadu masalah brek belah kiri yang tak menangkap dah.. kalo tarik brek kira sampai sentuh handle la pun xberapa cengkam.. Katanya selalu jadi kat banyak siput kita nih.. Sang pomen MMR tu dah buka segalanya check break pad okay lagi.. dia tukar minyak brek kot (aku rasa macam serbis brek) pastu nampak elok sikit..

Ada ke sesapa dalam nih yang ada mengalami simptom yang sama?
Back to top Go down
http://www.azuarhaniff.com
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak
BlueThunder

Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 43
Location : Bt.16, Hulu Langat

Masalah pada brake siput Empty
PostSubject: Re: Masalah pada brake siput   Masalah pada brake siput EmptyThu Jan 26, 2012 6:35 am

simptom brek kiri tk makan nih slalu jadi bila siput dibelasah top speed...

tp ia tk kekal...lps di pam dua tiga kali, mesti okay...

refer : Brake System : Pad & Disc
Back to top Go down
bob_ZWA
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L
bob_ZWA

Posts : 45
Join date : 2011-12-21
Age : 39
Location : KL

Masalah pada brake siput Empty
PostSubject: Re: Masalah pada brake siput   Masalah pada brake siput EmptyThu Jan 26, 2012 6:38 am

BlueThunder wrote:
simptom brek kiri tk makan nih slalu jadi bila siput dibelasah top speed...

tp ia tk kekal...lps di pam dua tiga kali, mesti okay...

refer : Brake System : Pad & Disc

terima kasih atas maklumat..
Back to top Go down
http://www.azuarhaniff.com
epi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-01-31
Location : rawang

Masalah pada brake siput Empty
PostSubject: Re: Masalah pada brake siput   Masalah pada brake siput EmptyTue Feb 14, 2012 1:22 pm

sebab panas ke ape?sebab kalau tgk brek blakang ejos tu memang rapat ngan brek maybe ada buble,tu pun nasib baik dah ada wire thread kat brake cable tu...
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full
apaizul

Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

Masalah pada brake siput Empty
PostSubject: Re: Masalah pada brake siput   Masalah pada brake siput EmptyThu Sep 27, 2012 11:02 am

masalah nie dah jadi aku....baru semalm (26/9/2012)

asalnya brake depan aku bunyi...so aku gi la complaint kat mforce then diaorg tukar minyak brake depan...
so sebab aku tgk minyak brake belah kiri dah hitam legam..so aku cakap la...mintak dia tukar.
sblm tukar minyak, tarik brake belah kiri sikit je dah mencengkam

alih2 lepas tukar minyak brake...
bile tarik brake belah kiri kena tarik rapat dah nak sampai ke handle baru la cengkam
Bile cakap kat budak mforce dia cakap bile tukar minyak brake memang gitu jadinya...
aku dah naik konfius. scratch

semlm dan pagi ni...dekat highway..aku test la brakenya...
ternyata membahayakan kesihatan....
kalu laju atas 80km/j memang bile brake cengkam tidak seperti dulu...
kompem aku tak boleh nak brake emergency lagi...sebab tahap cengkaman brake aku..sikit sangat.

ada sebarang nasihat ke? aku dah call mforce..tapi diaorg bz lak ari nie.
tgh tunggu call dari diaorg nie..



Last edited by apaizul on Thu Sep 27, 2012 11:11 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
koji

Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 42
Location : Subang U5

Masalah pada brake siput Empty
PostSubject: Re: Masalah pada brake siput   Masalah pada brake siput EmptyThu Sep 27, 2012 11:08 am

apaizul wrote:
masalah nie dah jadi aku....baru semalm (26/9/2012)

asalnya brake depan aku bunyi...sodi conpalint kat mforce then diaorg tukar minyak brake depan...
so sebab aku tgk minyak brake belah kiri dah hitam legam..so aku cakap la...mintak dia tukar.
sblm tukar minyak, tarik brake belah kiri sikit je dah mencengkam

alih2 lepas tukar minyak brake...
bile tarik brake belah kiri kena tarik rapat dah nak sampai ke handle baru la cengkam
Bile cakap kat budak mforce dia cakap bile tukar minyak brake memang gitu jadinya...
aku dah naik konfius. scratch

semlm dan pagi ni...dekat highway..aku test la brakenya...
ternyata membahayakan kesihatan....
kalu laju atas 80km/j memang bile brake cengkam tidak seperti dulu...
kompem aku tak boleh nak brake emergency lagi...sebab tahap cengkaman brake aku..sikit sangat.

ada sebarang nasihat ke? aku dah call mforce..tapi diaorg bz lak ari nie.
tgh tunggu call dari diaorg nie..

1. Cuba main brake tuh, pump banyak kali.
2. Kalau no 1 tu tak boleh jugak, kena gi buat bleeding balik.

_________________
I I love you SYM
Masalah pada brake siput 390_4265851836847_1098078539_n
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full
apaizul

Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

Masalah pada brake siput Empty
PostSubject: Re: Masalah pada brake siput   Masalah pada brake siput EmptyThu Sep 27, 2012 11:10 am

koji wrote:
apaizul wrote:
masalah nie dah jadi aku....baru semalm (26/9/2012)

asalnya brake depan aku bunyi...so aku g i complaint kat mforce then diaorg tukar minyak brake depan...
so sebab aku tgk minyak brake belah kiri dah hitam legam..so aku cakap la...mintak dia tukar.
sblm tukar minyak, tarik brake belah kiri sikit je dah mencengkam

alih2 lepas tukar minyak brake...
bile tarik brake belah kiri kena tarik rapat dah nak sampai ke handle baru la cengkam
Bile cakap kat budak mforce dia cakap bile tukar minyak brake memang gitu jadinya...
aku dah naik konfius. scratch

semlm dan pagi ni...dekat highway..aku test la brakenya...
ternyata membahayakan kesihatan....
kalu laju atas 80km/j memang bile brake cengkam tidak seperti dulu...
kompem aku tak boleh nak brake emergency lagi...sebab tahap cengkaman brake aku..sikit sangat.

ada sebarang nasihat ke? aku dah call mforce..tapi diaorg bz lak ari nie.
tgh tunggu call dari diaorg nie..

1. Cuba main brake tuh, pump banyak kali.
2. Kalau no 1 tu tak boleh jugak, kena gi buat bleeding balik.


Bang koji..dah banyak kali i pump..huhhu
masih jadi lagi.. Sad
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41
koji

Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 42
Location : Subang U5

Masalah pada brake siput Empty
PostSubject: Re: Masalah pada brake siput   Masalah pada brake siput EmptyThu Sep 27, 2012 11:14 am

apaizul wrote:
koji wrote:
apaizul wrote:
masalah nie dah jadi aku....baru semalm (26/9/2012)

asalnya brake depan aku bunyi...so aku g i complaint kat mforce then diaorg tukar minyak brake depan...
so sebab aku tgk minyak brake belah kiri dah hitam legam..so aku cakap la...mintak dia tukar.
sblm tukar minyak, tarik brake belah kiri sikit je dah mencengkam

alih2 lepas tukar minyak brake...
bile tarik brake belah kiri kena tarik rapat dah nak sampai ke handle baru la cengkam
Bile cakap kat budak mforce dia cakap bile tukar minyak brake memang gitu jadinya...
aku dah naik konfius. scratch

semlm dan pagi ni...dekat highway..aku test la brakenya...
ternyata membahayakan kesihatan....
kalu laju atas 80km/j memang bile brake cengkam tidak seperti dulu...
kompem aku tak boleh nak brake emergency lagi...sebab tahap cengkaman brake aku..sikit sangat.

ada sebarang nasihat ke? aku dah call mforce..tapi diaorg bz lak ari nie.
tgh tunggu call dari diaorg nie..

1. Cuba main brake tuh, pump banyak kali.
2. Kalau no 1 tu tak boleh jugak, kena gi buat bleeding balik.


Bang koji..dah banyak kali i pump..huhhu
masih jadi lagi.. Sad

Jadi kau kena gi kedai lain selain M-Force buat bleeding

_________________
I I love you SYM
Masalah pada brake siput 390_4265851836847_1098078539_n
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




Masalah pada brake siput Empty
PostSubject: Re: Masalah pada brake siput   Masalah pada brake siput Empty

Back to top Go down
 
Masalah pada brake siput
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: