Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 02, 2012 6:17 am

alhamdulillah.. Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 02, 2012 6:39 am

Hahahaha.... naik tangga elektrik Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 02, 2012 7:02 am

baguihh..koji..rahsia tambah top speed tak mau share ke..? hihihi..
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 02, 2012 9:47 am

getah belt tu digosok ke koji?

moto den pun mengalami gegaran tue hehe.....
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 02, 2012 10:13 am

z@idi wrote:
baguihh..koji..rahsia tambah top speed tak mau share ke..? hihihi..
Hahahaha... top sped takde rahsia, dari pendapat dan ajaran dari otai2, cuma cara pembawakan siput kita yang penting...kena tahu macamana nak memandu meluncur lebih laju.

JOE564 wrote:
getah belt tu digosok ke koji?

moto den pun mengalami gegaran tue hehe.....

kena test dulu gegaran yang macamana... gegaran injin lain rasa, gegaran belting lain rasanya pulak dan gegaran pada body pun lain rasanya.

gegaran pada siput mempunyai banyak faktor..

cthnya :
1. absorber dah kiok
2. Belting dah keras serta pusingan belting tu tak normal.
3. Mungkin clutch punya hal....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 02, 2012 12:17 pm

kalo x nak gegar sila off kan enjin anda
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu May 03, 2012 5:51 am

Fuh ne ADB punya petua ne.
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu May 03, 2012 6:03 am

JOE564 wrote:
getah belt tu digosok ke koji?

moto den pun mengalami gegaran tue hehe.....

kena test dulu gegaran yang macamana... gegaran injin lain rasa, gegaran belting lain rasanya pulak dan gegaran pada body pun lain rasanya.

gegaran pada siput mempunyai banyak faktor..

cthnya :
1. absorber dah kiok
2. Belting dah keras serta pusingan belting tu tak normal.
3. Mungkin clutch punya hal....[/quote]

susah nak kenal pasti...huhu...
kena abam koji bawakkan baru boleh tahu Smile
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu May 03, 2012 7:53 am

insyaAllah..nanti boleh try la test sowang2... Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri May 04, 2012 3:45 pm

koji wrote:
insyaAllah..nanti boleh try la test sowang2... Very Happy

apa kata test smpai penang...hehehhehee...
leh kirim kat kau tshirt sym... What a Face
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon May 07, 2012 3:27 am

puterapenang wrote:
koji wrote:
insyaAllah..nanti boleh try la test sowang2... Very Happy

apa kata test smpai penang...hehehhehee...
leh kirim kat kau tshirt sym... What a Face
Hahaha.. aku balik penang selalu naik kete aje... Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon May 07, 2012 3:41 am

tp gegaran kat sym ni masih boleh diterima..belum lg ada masuk berita zakar menegang selama setahun sbb naik moto bmw.. Laughing

tp pengalaman naik moto 2 stroke lama dlu, bila naik sym rasa gegar pun masih sedap lg..dulu dgn seat keras, absober keras, mmg kebas.. Surprised
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon May 07, 2012 5:54 am

carliph wrote:
tp gegaran kat sym ni masih boleh diterima..belum lg ada masuk berita zakar menegang selama setahun sbb naik moto bmw.. Laughing

tp pengalaman naik moto 2 stroke lama dlu, bila naik sym rasa gegar pun masih sedap lg..dulu dgn seat keras, absober keras, mmg kebas.. Surprised
kalau sym gegaran biasa mmg boleh terima lagi, tapi kalau gegaran tu luar biasa, mmg ride pun takde mood Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Mon May 07, 2012 11:10 am

koji wrote:

kalau sym gegaran biasa mmg boleh terima lagi, tapi kalau gegaran tu luar biasa, mmg ride pun takde mood Very Happy

betul..kalo gegar dekat belt tu pun dah x sedap..mcm ape jek bunyik.. Sad
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue May 08, 2012 5:03 am

koji wrote:
Owh yeah.. Alhamdulillah..

Semuanya dah selesai, masalah..!!! pasti ada penyelesaiannya, samada mencuba atau biarkan saja.

Masalah gegaran ketika 90-100km/j yang berlaku pada siput saya telah pun di kenal pasti, semuanya berpunca pada belting kerana pusingan dan getaran yang melampau.

Setelah belting di gosok, pusingan belting secara automatik menjadi smooth tanpa getaran yang kuat (di saksikan dengan mata sendiri), pusingan telah menjadi sempurna.

Sekarang ni feel bawa siput dah best, smooth dan laju menyusuri jalan-jalan di KL/Selangor.

..camana cara dia gosok belt tu... guna sand paper ke...atau guna grinding
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue May 08, 2012 5:36 am

azhar wrote:
koji wrote:
Owh yeah.. Alhamdulillah..

Semuanya dah selesai, masalah..!!! pasti ada penyelesaiannya, samada mencuba atau biarkan saja.

Masalah gegaran ketika 90-100km/j yang berlaku pada siput saya telah pun di kenal pasti, semuanya berpunca pada belting kerana pusingan dan getaran yang melampau.

Setelah belting di gosok, pusingan belting secara automatik menjadi smooth tanpa getaran yang kuat (di saksikan dengan mata sendiri), pusingan telah menjadi sempurna.

Sekarang ni feel bawa siput dah best, smooth dan laju menyusuri jalan-jalan di KL/Selangor.

..camana cara dia gosok belt tu... guna sand paper ke...atau guna grinding
guna send paper ketika injin hidup...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 09, 2012 4:40 am

owh..okay2 faham dah.. Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 09, 2012 4:48 am

carliph wrote:
owh..okay2 faham dah.. Wink
Nk DIY la tuh bro Caliph ni.. Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 09, 2012 6:03 am

Quote :

guna send paper ketika injin hidup...

...huhuuuu... bahaya tu.. kalau silap gaya mau terjepit , kudung jari... dia gosok belah tepi kirin/kanan lah yer...nak kena buat balancing jugak belting ni
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 09, 2012 6:21 am

azhar wrote:
Quote :

guna send paper ketika injin hidup...

...huhuuuu... bahaya tu.. kalau silap gaya mau terjepit , kudung jari... dia gosok belah tepi kirin/kanan lah yer...nak kena buat balancing jugak belting ni
Berhati2 ye...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 09, 2012 9:46 am

hahhhaa, xde la bro koji.. Laughing tersekat jari dlam belt tu diy kat hospital jawabnye.. Laughing
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 16, 2012 1:26 pm

carliph wrote:
hahhhaa, xde la bro koji.. Laughing tersekat jari dlam belt tu diy kat hospital jawabnye.. Laughing

Mr caliph, siapa anda?
Back to top Go down
mad_47
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 172
Join date : 2012-04-26
Location : klang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Jun 14, 2012 6:54 am

darisehari ke sehari nak tye....da baca mcm2 review kat sini

so conclusion nye...klu utk motor2 yg baru tahap lpas pantang masih ada gegaran bila
speed dlm 90-100kmh tu di sebabkan belting ketat la ya...korek me if am wrong...

klu antau kedai dorang bole buatkan ke.....aku ni jenis tak reti DIY....
mohon pencerahan dari otai2 sume....tq
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Sep 12, 2012 5:55 pm

Come, let me korek yu!!

27,000km dah mula dah symptom grr grr ni, sebelum best je merempit.

Bila grr je rasa berat sikit.


Tu tak termasuk enjin semput below 6000rpm, maknanya tak boleh bawa slow2 lah. Fuel filter, spark plug, carb? Entah lah...
Back to top Go down
azizhamzah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-07-23
Location : Shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Sep 13, 2012 11:43 am

last week tukar belt baru..minggu ni dah rasa grr..grr..grrr...ingat nak pegi mmr kasi adjust sket...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Today at 5:02 am

Back to top Go down
 
ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Masalah pada brake siput
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: