Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 8:53 pm

puterapenang wrote:
xMunchyz wrote:
Err.. Segambut tuh jaoh bang ... Ahaks ..
Aku ni dok Penang ... fuuhh!

Aku beli motor ni kat MegaFortune ..nak kene anto ke sane balek ke..?suh diorang check. Ke anto tmpt laen..? Aku bkn nye taw sgt .. huhukk..

bwk gi megafortune jer...pastu tgk ape dierg nk cakap..
kalu lepas tu tk puas ati...baru ker kilang...
atleast kedai tu tau produk yg dierg jual ape masalahnye...so next time dierg hati2 la skit....
kad waranti hang ada lg tak?..ke dh melayang atas highway...
berat badan aku pun setengah dr hang.. Very Happy

Mmg nnt nak bwk gi MFortune la .. Nak servis motor skalik .. hmm ..
Err .. Kad Warranty? Uikss aku tak perasan plak ade Kad Warranty .. Balik umah kene cari neh .. Demm ! huhu .. mati aku kalo xDe .. cehh !!

scratch scratch
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 8:53 pm

puterapenang wrote:
xMunchyz wrote:
Err.. Segambut tuh jaoh bang ... Ahaks ..
Aku ni dok Penang ... fuuhh!

Aku beli motor ni kat MegaFortune ..nak kene anto ke sane balek ke..?suh diorang check. Ke anto tmpt laen..? Aku bkn nye taw sgt .. huhukk..

bwk gi megafortune jer...pastu tgk ape dierg nk cakap..
kalu lepas tu tk puas ati...baru ker kilang...
atleast kedai tu tau produk yg dierg jual ape masalahnye...so next time dierg hati2 la skit....
kad waranti hang ada lg tak?..ke dh melayang atas highway...
berat badan aku pun setengah dr hang.. Very Happy


Mmg nnt nak bwk gi MFortune la .. Nak servis motor skalik .. hmm ..
Err .. Kad Warranty? Uikss aku tak perasan plak ade Kad Warranty .. Balik umah kene cari neh .. Demm ! huhu .. mati aku kalo xDe .. cehh !!

Berat badan setengah? lorh .. setengah tu xBerat mane la ... 60 - 70kg je pon .. hoh ...

scratch scratch
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 4:43 am

Gegaran masih berlaku pada siput aku, hari ni aku dah mula rasa menyampah bawak siput nih...lost power. Nak kejar siput lain pun seksa.... Sad sedey tul.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 4:52 am

kena top overhaul kot Koji!
kasi baru smua skaligus!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 4:54 am

Mie-G wrote:
kena top overhaul kot Koji!
kasi baru smua skaligus!
so far sebelum aku tukar 1 set clutch takde masalah... setelah aku tukar tu yg timbul masalah..

pada pendapat aku, aku rasa speed bell aku pun dah kena tukar tuh sbb dah licin Ah Chong HM cakap..

Aku nak tau jgk, macamana nak tahu apa sebab speed perlu di tukar... nak tau damage dia...
Sesiapa tahu tolong terangkan.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 4:59 am

koji wrote:
Gegaran masih berlaku pada siput aku, hari ni aku dah mula rasa menyampah bawak siput nih...lost power. Nak kejar siput lain pun seksa.... Sad sedey tul.

itu dinamakan ujian tahap kesabaran koji lol!
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 5:01 am

Sirapisamin wrote:
koji wrote:
Gegaran masih berlaku pada siput aku, hari ni aku dah mula rasa menyampah bawak siput nih...lost power. Nak kejar siput lain pun seksa.... Sad sedey tul.

itu dinamakan ujian tahap kesabaran koji lol!
terlebih sabar dah ni... Sad

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 5:15 am

apa kata ko suh pomen lain tgkkan?
mcm sakit jgk, pegi klinik ni xsembuh try la plak klinik yg lain.
kot2 ada rasi. Wink

speed bell tu masa service ada gosok ngn kertas pasir x?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 5:34 am

Mie-G wrote:
apa kata ko suh pomen lain tgkkan?
mcm sakit jgk, pegi klinik ni xsembuh try la plak klinik yg lain.
kot2 ada rasi. Wink

speed bell tu masa service ada gosok ngn kertas pasir x?
gosok ni ada yg tak galakkan... sbb tu tak gosok... aku pun hairan.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 5:45 am

Mie-G wrote:
apa kata ko suh pomen lain tgkkan?
mcm sakit jgk, pegi klinik ni xsembuh try la plak klinik yg lain.
kot2 ada rasi. Wink

speed bell tu masa service ada gosok ngn kertas pasir x?

aku setuju jugak dgn mieG..sbb kita ni mmg x pakar dan xtau langsung..jadi nak tau mmg dah smpai waktu kena tukar atau tidak, mmg kita x berpengetahuan..sbb tu blh dptkan pandangan dari DR lain.. Neutral

suppose dah tukar mesti jadik lg sedap kan.. scratch

mcm pengalaman aku, mmg pergi 2-3 DR..kalo rasa dr MMR xkena, mungkin dr MSS ada jawapannya..kalo xkena jugak, dr MANSHENG sedia membantu.. Laughing
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 6:31 am

takziah bro koji. harap dapat jumpa penawarnya segera.

ambe tumpang thread ni nak tanya gegaran juga - tapi pada windshield depan tu.
ambe rasa masa cruising windscreen tu macam melintuk2 bergoyang inul lah. adakah ini normal?

persoalan ini datang dari sorang newbie. harap ambil galah tolong jolokkan.

cheers
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 6:32 am

lockheed wrote:
takziah bro koji. harap dapat jumpa penawarnya segera.

ambe tumpang thread ni nak tanya gegaran juga - tapi pada windshield depan tu.
ambe rasa masa cruising windscreen tu macam melintuk2 bergoyang inul lah. adakah ini normal?

persoalan ini datang dari sorang newbie. harap ambil galah tolong jolokkan.

cheers
Thanks bro...

Tapi aku rasa normal windshield tuh...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 6:34 am

lockheed wrote:
takziah bro koji. harap dapat jumpa penawarnya segera.

ambe tumpang thread ni nak tanya gegaran juga - tapi pada windshield depan tu.
ambe rasa masa cruising windscreen tu macam melintuk2 bergoyang inul lah. adakah ini normal?

persoalan ini datang dari sorang newbie. harap ambil galah tolong jolokkan.

cheers
petuanya mudah je ni..
kelajuaan hendaklah sekitar 100kmj jer, jgn sesekali pulas sampai fullthrottle. Very Happy

dah check nut windshield tu?kot2 ada longgar!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 6:55 am

hahhaha, betul tu..kalo 100kmh elok je winshield tu.. Laughing

turun bukit, pulas full throttle, kdg2 takut tgk windshield takut tercabut kena muka..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 7:37 am

Tak syg enjin ke? Full throttle....
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Tue Apr 17, 2012 9:46 am

ok tima kasih. akan diambil tindakan semakan skru dan ujikaji selepas ini. betui lah jugak, rasanya pada 100km/j ke bawah ok sikit kut. mungkin saya terasa gerudi inul tu pada 107km/j. anyway, thanks!!


* full thottle tak sanggup lah saya...tengok rpm pon memang galak aje nak provoke kita pulas...heheee...sayang poket.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Apr 19, 2012 12:25 pm

lockheed wrote:
ok tima kasih. akan diambil tindakan semakan skru dan ujikaji selepas ini. betui lah jugak, rasanya pada 100km/j ke bawah ok sikit kut. mungkin saya terasa gerudi inul tu pada 107km/j. anyway, thanks!!


* full thottle tak sanggup lah saya...tengok rpm pon memang galak aje nak provoke kita pulas...heheee...sayang poket.

Tuan,

Biase tarik 110km/h RPM pergi 7000

same x?
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 20, 2012 11:05 am

Sirapisamin wrote:
lockheed wrote:
ok tima kasih. akan diambil tindakan semakan skru dan ujikaji selepas ini. betui lah jugak, rasanya pada 100km/j ke bawah ok sikit kut. mungkin saya terasa gerudi inul tu pada 107km/j. anyway, thanks!!


* full thottle tak sanggup lah saya...tengok rpm pon memang galak aje nak provoke kita pulas...heheee...sayang poket.

Tuan,

Biase tarik 110km/h RPM pergi 7000

same x?


Uiksss ..? Tarik 110km/h RPM 7000 je? Aku bawak 90km/h pon dah RPM 7000++ lagi sket je nak RPM 8000 .. huhu ... konpius2 ... menci2 .. haha ..
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 20, 2012 11:07 am

ADL BLL4477 wrote:
Tak syg enjin ke? Full throttle....

Err .. Knape scooter xLeh full throttle ke?? Aku nengok org laen bawak moto biase full throttle boleh je? Tak same ek ngan scooter?

p/s : saye ni noob sesgt psl moto .. Knowledge level = 0%!
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 20, 2012 12:58 pm

xMunchyz wrote:
ADL BLL4477 wrote:
Tak syg enjin ke? Full throttle....

Err .. Knape scooter xLeh full throttle ke?? Aku nengok org laen bawak moto biase full throttle boleh je? Tak same ek ngan scooter?

p/s : saye ni noob sesgt psl moto .. Knowledge level = 0%!

Bole sapa sakap tak bole, persoalannya tak syg kat injin ke?

Mcm gak kita klu dipaksa kerja berat hari2 alamat janka hayat tak lama la.
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sat Apr 21, 2012 8:00 am

ADL BLL4477 wrote:
xMunchyz wrote:
ADL BLL4477 wrote:
Tak syg enjin ke? Full throttle....

Err .. Knape scooter xLeh full throttle ke?? Aku nengok org laen bawak moto biase full throttle boleh je? Tak same ek ngan scooter?

p/s : saye ni noob sesgt psl moto .. Knowledge level = 0%!

Bole sapa sakap tak bole, persoalannya tak syg kat injin ke?

Mcm gak kita klu dipaksa kerja berat hari2 alamat janka hayat tak lama la.

oouwhh .. Aku igt kan kalo full throttle tros rosak scooter tuh .. ahaks .. adeyh ...
Back to top Go down
Zahir_Salleh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-10-23
Age : 32
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sat Apr 21, 2012 4:28 pm

koji wrote:
Mie-G wrote:
kena top overhaul kot Koji!
kasi baru smua skaligus!
so far sebelum aku tukar 1 set clutch takde masalah... setelah aku tukar tu yg timbul masalah..

pada pendapat aku, aku rasa speed bell aku pun dah kena tukar tuh sbb dah licin Ah Chong HM cakap..

Aku nak tau jgk, macamana nak tahu apa sebab speed perlu di tukar... nak tau damage dia...
Sesiapa tahu tolong terangkan.

clutch baru memang mcm tu... kene running in dulu...
x pun gosok ckit ngan kertas pasir bagi lapisan atas hilang...
lepas seminggu dua pakai, bukak bersih kan habuk dgn minyak kat bell...

Tembak angin kat clutch bg hilang habuk.
speed bell cuci ngan sabun bersih2... pastu lap ngan kain putih.. tgk ada minyak lg ke x..
kalau leh, pas cuci, keringkan pastu guna foam cleanner utk buang minyak2.

kompon puas hati ngan performance clutch baru....
kalau tukar spring tensioner clutch bg keras ckit.. pickup sesedap tgn memulas... TQ.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 02, 2012 4:37 am

Zahir_Salleh wrote:
koji wrote:
Mie-G wrote:
kena top overhaul kot Koji!
kasi baru smua skaligus!
so far sebelum aku tukar 1 set clutch takde masalah... setelah aku tukar tu yg timbul masalah..

pada pendapat aku, aku rasa speed bell aku pun dah kena tukar tuh sbb dah licin Ah Chong HM cakap..

Aku nak tau jgk, macamana nak tahu apa sebab speed perlu di tukar... nak tau damage dia...
Sesiapa tahu tolong terangkan.

clutch baru memang mcm tu... kene running in dulu...
x pun gosok ckit ngan kertas pasir bagi lapisan atas hilang...
lepas seminggu dua pakai, bukak bersih kan habuk dgn minyak kat bell...

Tembak angin kat clutch bg hilang habuk.
speed bell cuci ngan sabun bersih2... pastu lap ngan kain putih.. tgk ada minyak lg ke x..
kalau leh, pas cuci, keringkan pastu guna foam cleanner utk buang minyak2.

kompon puas hati ngan performance clutch baru....
kalau tukar spring tensioner clutch bg keras ckit.. pickup sesedap tgn memulas... TQ.
terima kasih atas info yg anda berikan...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 02, 2012 4:46 am

Owh yeah.. Alhamdulillah..

Semuanya dah selesai, masalah..!!! pasti ada penyelesaiannya, samada mencuba atau biarkan saja.

Masalah gegaran ketika 90-100km/j yang berlaku pada siput saya telah pun di kenal pasti, semuanya berpunca pada belting kerana pusingan dan getaran yang melampau.

Setelah belting di gosok, pusingan belting secara automatik menjadi smooth tanpa getaran yang kuat (di saksikan dengan mata sendiri), pusingan telah menjadi sempurna.

Sekarang ni feel bawa siput dah best, smooth dan laju menyusuri jalan-jalan di KL/Selangor.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed May 02, 2012 5:15 am

syabas koji! usaha tangga kejayaan..melainkan tangga dh rosak..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Today at 1:32 pm

Back to top Go down
 
ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Masalah pada brake siput
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: