Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Mar 30, 2012 4:26 am

kesimpulannya, sentiasa check clutch auto korang, jika dah haus, sila tukar, kalau di biarkan jadi lah macam gambar di atas tu, terbakar dan makan dalam.

Owh ye semalam gi HM, pomen cakap, benda baru memang akan jadi macam tu, coz auto clutch dia belum ngan ngan speed bell(clucth outer) dan biar di asah sendiri dalam tuh. tapi jika nak cantik outer clutch tu kena la tukar baru..tapi pomen cakap outer clutch aku tu masih okay tak yah tukar. Next service baru leh asah auto clutch hehehe.

Semalam dah pomen cakap macam tu, jadi takde la aku buat apa2 di HM. Jadi aku suruh pomen test dan baiki apa yg patut..

Aku cuma tukar plug (RM16), Service air filter (Free), Setting Angin (Free).

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Mar 30, 2012 4:45 am

koji wrote:
kesimpulannya, sentiasa check clutch auto korang, jika dah haus, sila tukar, kalau di biarkan jadi lah macam gambar di atas tu, terbakar dan makan dalam.

Owh ye semalam gi HM, pomen cakap, benda baru memang akan jadi macam tu, coz auto clutch dia belum ngan ngan speed bell(clucth outer) dan biar di asah sendiri dalam tuh. tapi jika nak cantik outer clutch tu kena la tukar baru..tapi pomen cakap outer clutch aku tu masih okay tak yah tukar. Next service baru leh asah auto clutch hehehe.

Semalam dah pomen cakap macam tu, jadi takde la aku buat apa2 di HM. Jadi aku suruh pomen test dan baiki apa yg patut..

Aku cuma tukar plug (RM16), Service air filter (Free), Setting Angin (Free).

aku baru nk stat servis 1000km....tktau la camne rupe kat dlm tu...
psal rasa nye dh langgar pantang aritu...bwk 120km/h....hehehhehe...siput lain ajak rempit...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Mar 30, 2012 4:52 am

puterapenang wrote:
koji wrote:
kesimpulannya, sentiasa check clutch auto korang, jika dah haus, sila tukar, kalau di biarkan jadi lah macam gambar di atas tu, terbakar dan makan dalam.

Owh ye semalam gi HM, pomen cakap, benda baru memang akan jadi macam tu, coz auto clutch dia belum ngan ngan speed bell(clucth outer) dan biar di asah sendiri dalam tuh. tapi jika nak cantik outer clutch tu kena la tukar baru..tapi pomen cakap outer clutch aku tu masih okay tak yah tukar. Next service baru leh asah auto clutch hehehe.

Semalam dah pomen cakap macam tu, jadi takde la aku buat apa2 di HM. Jadi aku suruh pomen test dan baiki apa yg patut..

Aku cuma tukar plug (RM16), Service air filter (Free), Setting Angin (Free).

aku baru nk stat servis 1000km....tktau la camne rupe kat dlm tu...
psal rasa nye dh langgar pantang aritu...bwk 120km/h....hehehhehe...siput lain ajak rempit...
takde apa bro... sbb baru lagi... clutch ni tahan lama...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
qwereca
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 63
Join date : 2012-03-26
Location : B.M - S.P - Penang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Apr 04, 2012 6:06 am

hmm...memang dia punya symptom macam ni la kot....saya punya moto pun masa baru ambik sampai sekarang dah 600km masa constant 80km/h terasa gegaran grrrr......lama sikit.....grrrr......lama sikit.....grrrrr. lepas tu masa brake short distance ada bunyi besi bergesel kat area belakang, rasa macam bunyi cvt.....seram jerk bila baca komen korang. tapi info yang baik.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Wed Apr 04, 2012 6:13 am

qwereca wrote:
hmm...memang dia punya symptom macam ni la kot....saya punya moto pun masa baru ambik sampai sekarang dah 600km masa constant 80km/h terasa gegaran grrrr......lama sikit.....grrrr......lama sikit.....grrrrr. lepas tu masa brake short distance ada bunyi besi bergesel kat area belakang, rasa macam bunyi cvt.....seram jerk bila baca komen korang. tapi info yang baik.
cuba main brek tu smula...
aku biasa kene brek berbunyi. kekadang lepas membrek.
bila bunyi jer, aku main membrek lagi... ilang trus!!.... bunyi confused confused
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Apr 05, 2012 9:11 am

Ada habuk pasir kot!
Back to top Go down
pahat
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 188
Join date : 2012-01-23

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Apr 05, 2012 10:21 am

... klu ade habuk pasir ... Air Filter bocor atau mase pasang/servis cvt x pastikn benar2 bersih kutt!!
Back to top Go down
qwereca
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 63
Join date : 2012-03-26
Location : B.M - S.P - Penang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Apr 05, 2012 11:09 am

Semalam masa test ride slow slow....depan pun bunyi gak bila brake....memang betoi kot mungkin ada pasir......lagipun ada la hari tu ride dalam hujan.....tapi yg belakang tu sebelum hujan dan selepas sama ja. yang depan tu masa bunyi tap brake sikit hilang....hat belakang lak masa brake.....grrr.....grrr.....grrr....lama sikit baru hilang sendiri.....hmmm
Back to top Go down
fairus4304
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2012-04-07

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sat Apr 07, 2012 6:16 am

koji wrote:
JOE564 wrote:
gegaran tue obvious ke??
penin coz tak tahu nak bezakan gegaran,,
selalu perasan bila tukar minyak ron 95 to ron97,,
gegaran dalam CVT, terutama belting... lebih kurang bunyi grrr..grrr!!!

So far test speed pagi tadi, bila meter 90km/j nak ke 100km/j masih ada gegaran, naik je 100km/j ke 130km/j takde masalah... masih mencari punca kenapa berlaku begitu, atau memang standart jadi macam tuh...


Salam abg2 otai sym sekalian...sebenarnya moto saya pun mmg sama problemnya mcm moto abg..80km/j ok..bila dah cecah 90-100km/j tu mmg ade gegar mcm bunyi grrr grrr gitu...bila dah cecah 110km/j dia smooth semula........

Jadi keSYMpulannya, perkara itu adalah default kepada semua SYM scooters...mungkin bukan satu masalah....kecuali yg betul2 serius.....
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Sat Apr 07, 2012 9:32 am

fairus4304 wrote:
koji wrote:
JOE564 wrote:
gegaran tue obvious ke??
penin coz tak tahu nak bezakan gegaran,,
selalu perasan bila tukar minyak ron 95 to ron97,,
gegaran dalam CVT, terutama belting... lebih kurang bunyi grrr..grrr!!!

So far test speed pagi tadi, bila meter 90km/j nak ke 100km/j masih ada gegaran, naik je 100km/j ke 130km/j takde masalah... masih mencari punca kenapa berlaku begitu, atau memang standart jadi macam tuh...


Salam abg2 otai sym sekalian...sebenarnya moto saya pun mmg sama problemnya mcm moto abg..80km/j ok..bila dah cecah 90-100km/j tu mmg ade gegar mcm bunyi grrr grrr gitu...bila dah cecah 110km/j dia smooth semula........

Jadi keSYMpulannya, perkara itu adalah default kepada semua SYM scooters...mungkin bukan satu masalah....kecuali yg betul2 serius.....

Berapa umur siput anda?
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Thu Apr 12, 2012 11:44 pm

Hoho ~
Baru amek Siput (semua ckp siput aku pon I follow je la) neh 2 minggu lepas ..
Aku hadapi masalah yg same gak ar ..
Bile bawak cecah 90km/h mule gegar2 rase kat siput aku neh .. Kalo bawah 90km/h ok jek ..
Tak penah bawak lebih 100km/h lagik .. Takot sbb motor baru ..
Tengok post² otai sblm neh kalo nak hentam 100km/h kene lepas servis (after 1000km) ..
Kan... Kan... Kan... ???

Aku first igt sbb berat badan aku same yg melebihi 120kg .. tu pasal siput aku bergegor ..
Tapi dah bace sini semua ada mslh yg same ... Hmm ~ mmg cemtuh kot agaknye??
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 3:58 am

xMunchyz, kalau rasa xpuas hati, bwk p pusat service kt segambut sementara masih dlm warranty.
kita xtahu kot ada apa yg xkena sbb siput aku ok jer tp kalau berat badan yang jadi ukuran xtahu la kn.
utk makluman, berat aku separuh dr berat yg dinyatakan di atas! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 9:12 am

Err.. Segambut tuh jaoh bang ... Ahaks ..
Aku ni dok Penang ... fuuhh!

Aku beli motor ni kat MegaFortune ..nak kene anto ke sane balek ke..?suh diorang check. Ke anto tmpt laen..? Aku bkn nye taw sgt .. huhukk..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 9:12 am

Mie-G wrote:
xMunchyz, kalau rasa xpuas hati, bwk p pusat service kt segambut sementara masih dlm warranty.
kita xtahu kot ada apa yg xkena sbb siput aku ok jer tp kalau berat badan yang jadi ukuran xtahu la kn.
utk makluman, berat aku separuh dr berat yg dinyatakan di atas! Very Happy

beratnye ko mie g geek
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 9:50 am

xMunchyz wrote:
Err.. Segambut tuh jaoh bang ... Ahaks ..
Aku ni dok Penang ... fuuhh!

Aku beli motor ni kat MegaFortune ..nak kene anto ke sane balek ke..?suh diorang check. Ke anto tmpt laen..? Aku bkn nye taw sgt .. huhukk..
cmtu ko terus p htr kt kilang dia kt Alma.
lagi sonang!
apa?xtahu lokasi kilang kt mana?
jgn segan2 tanya la cik google yg serba tahu tu.
kikikkiki Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 10:04 am

xMunchyz wrote:
Err.. Segambut tuh jaoh bang ... Ahaks ..
Aku ni dok Penang ... fuuhh!

Aku beli motor ni kat MegaFortune ..nak kene anto ke sane balek ke..?suh diorang check. Ke anto tmpt laen..? Aku bkn nye taw sgt .. huhukk..

bwk gi megafortune jer...pastu tgk ape dierg nk cakap..
kalu lepas tu tk puas ati...baru ker kilang...
atleast kedai tu tau produk yg dierg jual ape masalahnye...so next time dierg hati2 la skit....
kad waranti hang ada lg tak?..ke dh melayang atas highway...
berat badan aku pun setengah dr hang.. Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 10:18 am

tu orang penang dah jawabkan!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 10:21 am

Mie-G wrote:
tu orang penang dah jawabkan!! Very Happy

Very Happy mcm aku sorang dok penang...hahahahaa
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 10:25 am

dah ko sorang jer ada Penang kt nickname! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
adzha11
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2012-04-13

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 11:22 am

Salam. Saya orang baru kat sini tapi dah pakai sym ni dah dekat setahun. Masalah gegaran yang sama saya hadapi tapi gegaran bukan masa dah top speed or mid range speed tapi masa dalam 10-20km/j. Masa bergerak from static position takdak gegaran tapi bila slow masa traffic jam umpamanya dan nak pulas throttle utk increase speed, gegaran akan berlaku sebelum hilang when speed dah reach lebih kurang 50-60km/j. Mula2 saya suspect belting tapi pomen kat kedai 77 Penang kata getah belting masih elok lagi. Dah servis dan bersihkan pulley dan belting. Lepas keluar kedai vibration tu dah hilang tapi sekarang dah muncul balik walaupun tak berapa obvious sangat macam mula2.

Menurut si pomen tu (nama dia Man), dia kata banyak gris sangat kat dalam area pulley tu sebab pomen kedai lain yg servis tak betul. Ada jugak owner sym yg cakap gegaran tu disebabkan tarikan kuat dari kotak belakang givi sebab tu gegar. Tapi mula2 saya pakai kotak tu takdak plak gegar.

Mohon pendapat dan cadangan orang-orang lama di sini. Syukran jazeeran.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 11:25 am

masa service tu, pomen ada kasi kikir x clutch pad tu?
aku pun penah kena macam ni malah gegarnya teruk gila mcm sproket motot nk habis.
tersengguk2 jadinya..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
adzha11
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2012-04-13

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 12:39 pm

Mie-G wrote:
masa service tu, pomen ada kasi kikir x clutch pad tu?
aku pun penah kena macam ni malah gegarnya teruk gila mcm sproket motot nk habis.
tersengguk2 jadinya..

dia ada cakap nak kena check sama ada kena asah atau tidak. tapi whether dia mmg ada asah ka dak aku tak tau la sebab aku tinggal motor 2 hari kat kedai. Lepaih ambik rasa dah ok, now jadi balik. Memamng tersengguk2 dibuatnya especially dalam slow speed (10-20km/j and coming to a complete halt). contohnya, masalah ni ketara sangat bila selepas menyelit dlm jem aku nak increase speed utk potong barisan kereta).

Apa solution yg hang buat utk masalah ni?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 12:45 pm

sama lah prob aku dulu.
pomen tu kasi kikir clutch pad tu.
nk lagi besh, tkr baru jer.. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
adzha11
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2012-04-13

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 12:55 pm

berapa harga clutch pad tu?
Back to top Go down
xMunchyz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Fri Apr 13, 2012 8:51 pm

Mie-G wrote:
xMunchyz wrote:
Err.. Segambut tuh jaoh bang ... Ahaks ..
Aku ni dok Penang ... fuuhh!

Aku beli motor ni kat MegaFortune ..nak kene anto ke sane balek ke..?suh diorang check. Ke anto tmpt laen..? Aku bkn nye taw sgt .. huhukk..
cmtu ko terus p htr kt kilang dia kt Alma.
lagi sonang!
apa?xtahu lokasi kilang kt mana?
jgn segan2 tanya la cik google yg serba tahu tu.
kikikkiki Very Happy

Haha .. Tak pe.. nnt dah smp 1000km aku pegi servis tros tanye diorang skali apsal .. Tp aku pegi MegaFortune dolu la .. Kwn aku ade dak area sane .. Diorang taw kat mane klg motor tuh .. keh3x ...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...   Today at 5:01 am

Back to top Go down
 
ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Masalah pada brake siput
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: