Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Clerk_pool
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-06-07
Age : 30
Location : Shah Alam

PostSubject: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Mon Jul 22, 2013 10:37 am

As Salam

Saya newbie siput gondang nie, baru pakai sebulan n mileage baru ajer 700 lebih, cuma saya ada sedikit kemusyikilan, apabila saya naik berdua (ngan wife), tgh bawak laju apabila berhenjut terasa ada benda bergesel pada tayar seolah terkena pada mark guard. Persoalan dia, boleh ker tayar bergesel pada mark guard?

N yang keduanya, apabila saya bawak laju melebihi 80km, terasa ada gegeran kecil pada tempat letak kaki, dia jadi kuat apabila angin dijalankan kuat meniup, apa sebabnya erk.. mohon senior2, otai2, atau pada sesiapa yang mempunyai pengalaman, tolong lah kawan nie..huhuhu
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Mon Jul 22, 2013 11:02 am

wsalam,

sy pun nubis jugak..tlg jawab sekadar yg tau..

yang bergesel tu tyr depan ke belakang?
klu tayar belakang naikkan asorber tu kasi keras sikit...
klu kat depan..sebb masih dlm warranty bawak je g Mforce segambut kasi check...
dan mintak diaorg keraskan skali absorber belakang. Very Happy 
Back to top Go down
Clerk_pool
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-06-07
Age : 30
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Tue Jul 23, 2013 5:47 am

Tayar belakang, dah nekkan..tapi still rasa seperti tayar belakang bergesel dengan sesuatu. Tayar kalo berhenjut leh kena mark guard ker?
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Wed Jul 24, 2013 6:04 am

Sy juga mengalami masalah yg sama khusunya tayar depan, mileage 1000km tp kadang bunyi kadang tidak. Sy rasa mcm break pad disc break yg mungkin tidak release betul lepas menekan break.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Thu Jul 25, 2013 4:08 am

saya pun rasa mcm tu...
xpenah lagi dengar komplen tayar bergesel dengan mudguard..
biasa yg bunyi gesel tu brakepad blkg tu.
cuba double stand pastu pusing tayar...dgr ada bunyi x.

psl getaran, rasanya tu normal utk motor2 baru..biasa lepas service cvt ok la tu. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
apaizul
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 282
Join date : 2012-02-02
Location : Oghe Kelate dok Sg. Buloh

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Thu Jul 25, 2013 8:01 am

klu masih bergesel lagi tayar belakang...maaf ckp yea..just buat assumption...
mungkin tuan jenis bersaiz XXL macam saya juga..plus pulak ada pillion lagi.
klu total berat dua2 lebih dari 150kg mmg akan terase macam tayar bergesel bila lalu jln2 beralun..
so sebaeknya tukar la absorber yg keras sikit mcm Racing Boy atau klu ada modal lebih tukar kepada YSS.

ini bercakap berdasarkan pengalaman saya sahaja. klu bukan jugak..kena la tanya pomen bertauliah. Smile
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Thu Jul 25, 2013 9:28 am

wah apai, sampai rapat ke mudguard ke motor ko?hehehe..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Clerk_pool
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-06-07
Age : 30
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Thu Jul 25, 2013 12:31 pm

klu masih bergesel lagi tayar belakang...maaf ckp yea..just buat assumption...
mungkin tuan jenis bersaiz XXL macam saya juga..plus pulak ada pillion lagi.
klu total berat dua2 lebih dari 150kg mmg akan terase macam tayar bergesel bila lalu jln2 beralun..
so sebaeknya tukar la absorber yg keras sikit mcm Racing Boy atau klu ada modal lebih tukar kepada YSS.

Saya nie badan mmg bersaiz XXL, total berat dua2 pn mmg lebih dari 150kg. Jadi tuh lah erk puncanya...tapi kalu bile jalan beralun, tayar tuh bergesel ngan aper apa?
Back to top Go down
Clerk_pool
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-06-07
Age : 30
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Thu Jul 25, 2013 12:33 pm

Saya nie badan mmg bersaiz XXL, total berat dua2 pn mmg lebih dari 150kg. Jadi tuh lah erk puncanya...tapi kalu bile jalan beralun, tayar tuh bergesel ngan aper apa?[/quote]
Back to top Go down
Clerk_pool
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-06-07
Age : 30
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Thu Jul 25, 2013 12:36 pm

Mei-G, motor baru mmg ada gegaran erk kata tmpt letak kaki? Disebabkan aper?CVT ker?

Erm satu lagi nak tanyer...bila kna first service CVT bagi motor baru?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Mon Jul 29, 2013 4:28 am

kebiasaan mcm tu la, maybe sbb cvt blm smooth lg.
biasanya bila dah lama2 hilang latu.
ada yg syorkan 300km pertama, ada jgk yg syor 1000km pertama utk buat 1st service.
ikut suka tuan motor. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
shafianuar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2013-10-24
Age : 30
Location : Klang

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Sat Nov 23, 2013 12:44 pm

mntk tnjuk ajar otai2..
siput sy masih baru mileage 500km++
siput sy mcm ada bunyi gesel brakepad tayar blkg tu..
normal ke utk siput baru atau kena gi check?
Back to top Go down
atoks_11
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 120
Join date : 2013-06-25
Age : 34
Location : Batu Caves

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Sun Nov 24, 2013 7:23 pm

Try bwk kedai svc pad. Ikut pomen sym segambut, bunyi pad sbb pad kotor (pad basah kena air lalu lekat pasir).



shafianuar wrote:
mntk tnjuk ajar otai2..
siput sy masih baru mileage 500km++
siput sy mcm ada bunyi gesel brakepad tayar blkg tu..
normal ke utk siput baru atau kena gi check?
Back to top Go down
shafianuar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2013-10-24
Age : 30
Location : Klang

PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Fri Nov 29, 2013 12:27 pm

ok..time kasih atoks_11
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki   Today at 8:43 am

Back to top Go down
 
Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi bergeser pada sym
» jom layan basikal MTB....
» Tayar dan penjagaannya for your SYM VTS/GTS 200 V1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: