Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu Jul 14, 2011 11:20 am

rm20 utk ron95 je kalau ron97 lebih lg
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Jul 15, 2011 4:18 am

betul tu dinsabak
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 16, 2011 7:20 am

okay..kesimpulan untuk masalah nih, minyak RON ape yang patut guna pada VTS untuk elakkan Meter jadi biul?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 16, 2011 7:38 am

koji wrote:
okay..kesimpulan untuk masalah nih, minyak RON ape yang patut guna pada VTS untuk elakkan Meter jadi biul?
RON97... Wink
tp kalau guna RON95 pun ok cuma kena ada caranya utk bagi biul tu hilang!!hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 16, 2011 7:45 am

Mie-G wrote:
koji wrote:
okay..kesimpulan untuk masalah nih, minyak RON ape yang patut guna pada VTS untuk elakkan Meter jadi biul?
RON97... Wink
tp kalau guna RON95 pun ok cuma kena ada caranya utk bagi biul tu hilang!!hehehe
Rata2 semua VTS jadi macam tuh?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 16, 2011 7:51 am

koji wrote:
Mie-G wrote:
koji wrote:
okay..kesimpulan untuk masalah nih, minyak RON ape yang patut guna pada VTS untuk elakkan Meter jadi biul?
RON97... Wink
tp kalau guna RON95 pun ok cuma kena ada caranya utk bagi biul tu hilang!!hehehe
Rata2 semua VTS jadi macam tuh?
ramai jgk yang mengadu masalah ni..
tp ada jgk yang xkena..
ikut nasib jgk la kot!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 16, 2011 8:13 am

Mie-G wrote:
koji wrote:
Mie-G wrote:
koji wrote:
okay..kesimpulan untuk masalah nih, minyak RON ape yang patut guna pada VTS untuk elakkan Meter jadi biul?
RON97... Wink
tp kalau guna RON95 pun ok cuma kena ada caranya utk bagi biul tu hilang!!hehehe
Rata2 semua VTS jadi macam tuh?
ramai jgk yang mengadu masalah ni..
tp ada jgk yang xkena..
ikut nasib jgk la kot!
Ikut nasib la kot tu ek...1000 dalam 8 kot yang okay...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Aug 19, 2011 7:37 pm

Woh, selama ni rider2 siput dlm forum ni pakai ron97 ke?patut ah manjang kena pangkah jer kt highway pepagi g koje....den pakai ron95 jer....RM30, ulang alik seminggu Sbn-Putrajaya...
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sat Aug 20, 2011 12:22 pm

wah...pakai ron 97?...aku pakai 95 jer...rm10 seminggu...ulang alik bkt jelutong - sek 16....jimat2...
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sat Aug 20, 2011 2:11 pm

Pergh rm10 smggu...mmg melampau penjimatan tu.....ley smpn belen gaji wat dwn pymt evo...hehehe
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sat Aug 20, 2011 3:13 pm

putera9 wrote:
Pergh rm10 smggu...mmg melampau penjimatan tu.....ley smpn belen gaji wat dwn pymt evo...hehehe

Mmg melampau..tp belen tuh wat duit myk kete tuk org umh aku...sama jek...haha...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun Aug 21, 2011 1:43 pm

Hahahaa...tapi nak tanya korang rekeman minyak jenama apa ye? Shell ke, Petronas ke, Esso ke, Caltex ke? mana yang terbaik untuk kelancaran injin siput nih?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
jass80
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 38
Join date : 2011-04-25

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun Aug 21, 2011 7:36 pm

menurut pengalaman pokcik yg terseberapa tua nih, Esso dan Caltex rasa lebih UUMMMPPHHH berbanding Petronas dan Shell..tak taulah kalo org lain.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Aug 22, 2011 3:56 am

jass80 wrote:
menurut pengalaman pokcik yg terseberapa tua nih, Esso dan Caltex rasa lebih UUMMMPPHHH berbanding Petronas dan Shell..tak taulah kalo org lain.
Pernah juga dengar macaman tu..caltex dan esso terbaik buat masa ini...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Aug 22, 2011 4:00 am

ambo pun guna Esso...
dulu tuang Shell, kadang2 Petronas..
lepas kena Esso ni, rasa syok plak!
Skang ni, kalau tersilap masuk Petronas, mesti rasa siput ni makin lembab!! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Aug 22, 2011 4:02 am

Mie-G wrote:
ambo pun guna Esso...
dulu tuang Shell, kadang2 Petronas..
lepas kena Esso ni, rasa syok plak!
Skang ni, kalau tersilap masuk Petronas, mesti rasa siput ni makin lembab!! Wink
Hahahaha...tu yang sepatutnya kita kena maintain 1 minyak aje...kalau bercampur aduk kira kita dah cipta minyak baru buatan sendiri....kekekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Aug 22, 2011 3:50 pm

Den stkt nie klu ado pilihan bek keto mahupun siput....den akan boh esso/mobil....plg tidak pn shell....malangnye kt tompek rmh den ni ado 2 stesen mnyk,2,2 petronas....mmg nmpk bezo ah...klu den isi ron 95 kek livina den rm80 mencanak meter poie full tank....tp klu den isi kek petronas,ado ah setakuk g nak ponuh.....some says its the pressure in the pump that causes the nozzle to blow significant amount of air + fuel....klu ado sesapo owner siput nie yg kojo petronas no offence yek?tp nie pemerhatian den ah....stkt ni siput den pakai ron95...ingat dah abeh pasni nk try ghaso ron97 plk....dorg ckp lg smooth,pick up pn power
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 23, 2011 3:15 am

aku mmg dari dulu dok isi shell...kengkadang tuh petronas...pernah dgr member bgtau esso lagi best..tp tak penah nak try pon..nnt aku try...tgk ada beza tak...jeng..jeng...jeng..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 23, 2011 3:44 am

aku duk isi Esso 95 pun dah semuuuuttt, xtahu la kalau dah isi 97!Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 23, 2011 3:49 am

susah nak nafikan minyak mana yang terbaik...setiap org ada pendapatnya sendiri...jadi kalau rasa minyak yang anda pakai sekarang tu okay...jadi maintain la...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 23, 2011 6:02 am

jass80 wrote:
menurut pengalaman pokcik yg terseberapa tua nih, Esso dan Caltex rasa lebih UUMMMPPHHH berbanding Petronas dan Shell..tak taulah kalo org lain.

klu aku punya favourite pulak BHP atau Caltex...esso & mobil pun cun...

utk aku shell ok je la...penah try v-power racing...hampeh...lembab...lg baik ron97 nye ...

aku dr awal pakai ron97...masa ron97 naik harga ke rm2.90/liter...terpaksa pulak tukar ke ron95... Crying or Very sad ...berdasarkan pengalaman menggunakan kedua-dua minyak ni kat motor kita ni...ron97 terbaik...lg smooth compare ngan ron95...lg 1 pakai ron95 carbon kat piston lebih skit...x caya nanti masa top overhaul tgk sendiri... Laughing
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Tersengguk2 masa slow..   Tue Aug 23, 2011 4:48 pm

Cukup 10k km baru-baru ni, g servis belting/cvt kat kedai. Mekanik sapu gris pada roller n cuci box belting tu. Lepas 2 hari timbul satu masalah. Masa slow kat bumper, bila press minyak, tersengguk2 siput kawe ni.. Bila dah laju ok je... Boleh komen?
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Aug 23, 2011 7:46 pm

"Cukup 10k km baru-baru ni, g servis belting/cvt kat kedai. Mekanik sapu gris pada roller n cuci box belting tu....."

tu puncanya...
Back to top Go down
zulu
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2011-06-08
Age : 36
Location : shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Aug 24, 2011 3:20 am

edi99 wrote:
"Cukup 10k km baru-baru ni, g servis belting/cvt kat kedai. Mekanik sapu gris pada roller n cuci box belting tu....."

tu puncanya...

ooo..bagus info nih...thanks abe edi...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Aug 24, 2011 4:35 am

thanks for the info

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Today at 11:06 pm

Back to top Go down
 
Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Masalah pada brake siput

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: