Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
fithriomar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2011-03-24

PostSubject: rectifier    Wed May 04, 2011 5:26 am

sapa 2 ada gambar rectifier ?.. bole tolong upload ... apa function rectifier ni ?
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed May 04, 2011 4:04 pm

Eh, patut la masa aku lalu kul 1.30 tu kedai dia tutup. Cis. anyway, thanks Galol. last2 bawak g kdai aku beli moto tu, dia betulkan connector lampu brek tu ja pun.. Maka sekarang bersinar kembali bintang2 di belakang motor aku.
Back to top Go down
mc7823q
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-04-05
Location : bdr sg long

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue May 17, 2011 5:25 pm

yesterday my bike engine oil leaking on floor.. 2month use, 3k mileage only.. take go bike shop service and check it claim to be gasket block bocor.. so today send to sym segambut for warranty tot can settle in 1 day but jus now bike shop calling me that my bike need to be overhaul?!?! need take around 1 week to done..
sad! how come my bike will be like tis? Sad
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue May 17, 2011 7:04 pm

mc7823q wrote:
yesterday my bike engine oil leaking on floor.. 2month use, 3k mileage only.. take go bike shop service and check it claim to be gasket block bocor.. so today send to sym segambut for warranty tot can settle in 1 day but jus now bike shop calling me that my bike need to be overhaul?!?! need take around 1 week to done..
sad! how come my bike will be like tis? Sad

sorry that you've got a lemon
Back to top Go down
shamsulridzuan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Age : 42
Location : KL

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu May 19, 2011 5:25 pm

Ni la mekanik masa aku buat lawatan tidak rasmi ke MMR pada 17 Februari 2011


Mileage 4700km. Sebelum tukar Dr Pulley. Belt OK lagi.


Tengah servis CVT. Lap dgn kain sapu petrol, air (angin) spray dan sapu gris


Cuma collar seal kat auto clutch ada sket makan. Probably masa riding ada hentakan yang menyebabkan auto clutch ni terkena dinding mangkuk CVT (ntah betul ke ayat aku ni). Mekanik ni tengah buat sanding nak bagi rata/smooth


Overall, total lost RM167 (Dr Pulley 14.5 RM110, Servis CVT RM20, Motul 10/40 RM24 dan Gear Oil RM13).

Lepas tu aku test ride dari Subang Jaya ke Kuchai Lama naik NPE. Kelajuan 110 km/j RPM dekat 7200. 120 km/j RPM dekat 7600 (anggaran kasar). Sedap sikit memulas throttle. Rasa memecut tu agak berkuasa selepas tukar Dr Pulley 14.5gm. Pickup terasa atas hiway. Masa atas jalan biasa, masih juga berkuasa memecut dan mencilok celah-celah kenderaan yang tersangkut dalam jem. Aku tak berapa kesah sangat pickup utk city riding. Sekadar yang ada ni pun dah cukup.

Puas hati dengan servis kat MMR. Buat kerja pun cermat, kemas dan informative. Tapi kalau korang datang lepas kul 5 ptg aku tak sure la dapat layanan camni.

Cumanya, sejak dua menjak ni sket bunyi kurang enak. Maybe ada masalah collar seal kat autoclutch yg mudah calar\rosak sebabkan bila pila pulas throttle, cvt bergegar (quote from Bro edi99).

Kalau setakat tukar Dr Pulley, warranty mutut ni tak void kan....
Sekiranya masih under warranty boleh minta MF tukar collar seal baru tak? Ada sesiapa tau jawapan soalan ni...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri May 20, 2011 4:56 am

alamak, motot aku dah ada tanda-tanda penin!
semalam balik dari kerja di dalam hujan, simbol bateri tak padam2!
bila off engine dan nk start semula, jadinya macam bateri weak tp still bleh hidup!
balik ke rumah dgn icon bateri masih menyala!
pagi ni try start guna stater, still ada simpton bateri weak tp engine berjaya hidup!
selepas jalan 10mnt, ikon bateri dah padam. bila sampai opis, off negine dan try start smula, simpton bateri weak masih berlaku!
Soalannya, adakah bateri aku dah benar2 kong? Very Happy
maklumat tmbahan, xde lampu blink2..just fog lamp LED dan running light. tu pun jarang2 on! Embarassed Embarassed Embarassed

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri May 20, 2011 7:01 am

Mie-G wrote:
alamak, motot aku dah ada tanda-tanda penin!
semalam balik dari kerja di dalam hujan, simbol bateri tak padam2!
bila off engine dan nk start semula, jadinya macam bateri weak tp still bleh hidup!
balik ke rumah dgn icon bateri masih menyala!
pagi ni try start guna stater, still ada simpton bateri weak tp engine berjaya hidup!
selepas jalan 10mnt, ikon bateri dah padam. bila sampai opis, off negine dan try start smula, simpton bateri weak masih berlaku!
Soalannya, adakah bateri aku dah benar2 kong? Very Happy
maklumat tmbahan, xde lampu blink2..just fog lamp LED dan running light. tu pun jarang2 on! Embarassed Embarassed Embarassed

check balik wiring running light dgn fog lamp, mungkin ada leakage, check connector battery---> rectifier-----coil ...klu xde problem, coil dah masalah
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri May 20, 2011 7:15 am

aku cadangkan ko g kedai motot suh die check dengan kadar segera..nak cite teknikal x reti, aku pon reti naik motor pastu press je ..hahaha..en Mie - G memang full time pakai electric starter ka?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri May 20, 2011 9:13 am

adeih, mcm xsmpt jer nk pergi MMR miggu ni..
sibuk bebenor ngn kerja!!
Gamaknya minggu dpn jgk ler..hrp2 jgn ler dia padam spnjg mggu ni!Very Happy

Apis: Boleh dikatakan fulltime jgk la..siap start guna alarm lg! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri May 20, 2011 11:04 am

idup En Mie G dan motornye!
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri May 20, 2011 11:06 am

wah guna alarm...akunye xde ponn...ada pun aku rase coz alarm tu kot...jangkaan diri sendiri bukan berdasarkan pengalaman..haha
Back to top Go down
TK
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 76
Join date : 2011-04-22
Age : 52
Location : KG Pasir Dalam, KL

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri May 20, 2011 2:15 pm

Ah Chung, PUdu. berpesan pd TK..klu lampu bateri kuar masa moto sdg berjalan..CEPAT2 datang sini..mesti tukar satu barang. ini masalah sym 200.. itu kata nya.
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri May 20, 2011 6:10 pm

Mie-G wrote:
adeih, mcm xsmpt jer nk pergi MMR miggu ni..
sibuk bebenor ngn kerja!!
Gamaknya minggu dpn jgk ler..hrp2 jgn ler dia padam spnjg mggu ni!Very Happy

Apis: Boleh dikatakan fulltime jgk la..siap start guna alarm lg! Very Happy


Hehehe..bro, mggu dpn kalo pegi, i want to follow k....hihihi!!
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun May 22, 2011 2:58 pm

lampu bateri tu dah ok plak 2-3 hari ni.
tgk pagi esok plak cmne..
tp mmg btl la rasanya sbb jemur hujan lebat..kot2 ada short kt mana2! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 01, 2011 6:37 am

TK wrote:
Ah Chung, PUdu. berpesan pd TK..klu lampu bateri kuar masa moto sdg berjalan..CEPAT2 datang sini..mesti tukar satu barang. ini masalah sym 200.. itu kata nya.

Charge Control Unit...dah 2 kali sy penah tukar benda ni... Sad ...
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 01, 2011 6:44 am

encikgalol wrote:
Mari kita bincangkan kerosakan yg selalu berlaku pada SYM. Antara yg jadi pada aku sendiri ialah meter minyak yg bengong.
Dah isi full pun meter bar minyak tunjuk 4/5 sahaja. Hampehhhh...

sy pun ada problem camni...lg 1 dr takuk 2/5 ke takuk 1/5 cepat je turun...pastu kadang2 naik kadang turun... Sad ...pomen kata pelampung problem...tp sampai skarang x tukar...lantak je la...sbb bila sampai 1/5 sy trus isi minyak je...x nk tunggu sampai dekat2 kering...takut keladak dlm petrol tank naik ke carburator...

bab minyak campur tu x sure pulak...dulu slalu gak campur...xde pulak problem... Crying or Very sad
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 01, 2011 6:59 am

satu lagi petua yg sy perasan kalu taknak meter minyak tu biol adalah jgn isi minyak sampai melimpah/penuh sgt.. meletup je pam tu sekali terus stop jgn ditopup lagi.. try la kot2 berkesan.. hehe
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 01, 2011 8:13 am

pakmattempe wrote:
satu lagi petua yg sy perasan kalu taknak meter minyak tu biol adalah jgn isi minyak sampai melimpah/penuh sgt.. meletup je pam tu sekali terus stop jgn ditopup lagi.. try la kot2 berkesan.. hehe

tengkiu 4 the tips...mungkin la jugak sbb sy kadang2 isi minyak sampai melimpah... Razz
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 01, 2011 9:11 am

dah selamat tukar regulator yg terbakar aritu!!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 01, 2011 9:26 am

Mie-G wrote:
dah selamat tukar regulator yg terbakar aritu!!

sama je mcm regulator aku yg penah terbakor dulu... Razz

ah chung ada ckp ko dah dtg tukar ari tu... Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 01, 2011 1:21 pm

hahaha...katanya bendalah ni mmg suka sangat terbakar...
bulan ni saja dah 3 biji vts mengalami masalah yg sama!
apa kah sebabnya?
ada sesiapa yg tahu? @

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 01, 2011 1:24 pm

Mie-G wrote:
hahaha...katanya bendalah ni mmg suka sangat terbakar...
bulan ni saja dah 3 biji vts mengalami masalah yg sama!
apa kah sebabnya?
ada sesiapa yg tahu? @

pasal wiring kot...
Back to top Go down
mat.taram
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2011-05-24

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu Jul 14, 2011 4:37 am

moto aku nak byk kali isi myk melimpah..
asyik tekan2 tup2 dah meleleh..hadoooiii..
ada efek dah bekas petrol meleleh kot bawah tu?
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu Jul 14, 2011 7:49 am

Bahaya gak tu bro Mat taram.. saranan aku amik air kat stesen minyak tu dah tuang kt tempat yg dah kena minyak terlebih tadi..selamat mencuba!
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu Jul 14, 2011 11:19 am

haha...kalau takut melimpah tinggal setakuk je sumbat rm20 gerenti ngam tk melimpah ruah...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Masalah pada brake siput

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: