Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 01, 2011 1:30 pm

Meh aku citer mcm mana aku buat..

Nie rutin aku buat setiap kali isi minyak yer..

1. Pegi stesen minyak
2. cakap dgn pam atendan, nak isi penuh, Shell RON95
3. Bukak fuel cap
4. Amik nozel, tarik pam slow2..
5. Bersiul2 sambil usha2 kot2 ada awek kat stesen minyak tue
6. Cek dekat kepala fuel cap,takut2 klu dah melimpah
7. Bayar duit minyak
8. Tolak motor ke depan, kasi chance org lain nak isi plak
9. Masa nie, fuel cap masih lagi terbuka, dan enjin tak dihidupkan
10. On kan suis, tapi xstart motor terus
11. Tunggu dalam 30 saat, baru start enjin motor
12. Mula berjalan menuju destinasi, masa nie fuel cap still TERBUKA
13. Bawak motor dalam 5 minit, fuel cap still terbukak, bar tunjuk 5/5 (sebab isi penuh)
14. Lepas 5 minit tue, baru tutup fuel cap
15. Tapi dalam lepas 5-10KM, meter gelong balik, turun jadi 4/5 (padahal isi penuh)
16. Berenti makan, stop motor, lepas tu idupkan balik,meter kembali normal
17. Lepas buat mcm tue, tiada lagi masalah meter minyak

Tapi tabiat nie aku sentiasa amalkan sampai skarang..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sat Apr 02, 2011 6:28 am

Petrol RON 97 naik 20 sen lagi

Bermula tengah malam ini, petrol RON 97 dijual dengan harga baru pada RM2.70 seliter, kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM) Datuk Zulkifli Mokti.

Kenaikan itu bagaimanapun tidak melibatkan RON 95 dan bahan api lain di negara ini.

Zulkifli berkata peningkatan sebanyak 20 sen itu berikutan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia kepada US$114 setong minggu ini berbanding US$105 minggu lalu.

"Kenaikan harga minyak mentah itu berikutan krisis di Timur Tengah," katanya ketika dihubungi.

Zulkifli juga berkata harga minyak mentah dijangka terus meningkat berikutan situasi di Asia Barat itu yang mungkin berterusan.

Pada 31 Januari lalu, harga RON 97 yang diapungkan mengikut harga pasaran semasa meningkat 10 sen kepada RM2.50 seliter.

Ini kali kelima harga petrol gred RON97 dinaikkan sejak harganya diapungkan dan adalah kenaikan kedua tahun ini sejak 31 Januari lalu.

Petrol gred ini lazimnya digunakan oleh kenderaan yang memerlukan prestasi yang tinggi.

http://www.malaysiakini.com/news/160379


affraid BARU NAK UPGRADE PAKAI RON 97 NIE...HMMMMM
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Apr 05, 2011 2:58 am

Hari ni aku dengan hati yg kering telah melajakkan motor sampai mileage motor 335km sebelum masuk stesen minyak utk isi minyak.
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Apr 12, 2011 7:03 am

sapa tahu masalah motor tersenguk senguk (jacking) pada mula perjalanan dan semasa bawa pelahan... kalau dah laju tue ok jer... tapi bila slow balik masa lampu isyarat dia tersenguk senguk balik....
Back to top Go down
observer
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Apr 12, 2011 10:59 am

saya pun dah maleh nak chk bar meter minyak tu.
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Apr 12, 2011 11:55 am

BLB1231 wrote:
sapa tahu masalah motor tersenguk senguk (jacking) pada mula perjalanan dan semasa bawa pelahan... kalau dah laju tue ok jer... tapi bila slow balik masa lampu isyarat dia tersenguk senguk balik....

Kalo ngko jenis DIY bleh cuba repair sendiri. Cek vacuum line ada bocor ke x. Kalo ok cek inlet / outlet valve. Kalo ok kena buka cek carb. mungkin dia punya fuel nozzle tersumbat. Pendek cerita banyak keje lah.

Selalunya jerking sebab timing x ngam atau minyak x cukup masuk melalui carb. Mungkin jugak sebb CVT dah ketat atau vacuum line blok. Senang cerita, stat muto bg enjin panas ckit lepas tu pecut trus ke pomen terdekat. suruh depa tgk Wink
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Apr 13, 2011 9:33 am

motor hantar g sym segambut..... e-klas kena service sebab gris dah tak cun...
huhuuu dan terus tukar dr pulyy 13.5.. hehehe
sekarang dah ok pikup dah tak terkawal nie...
tnks abg rahim...
Back to top Go down
scavengers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-04-09

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Apr 13, 2011 12:12 pm

aaa pasal tersengguk2 tu bole jadik CVT
sbab motot aku tu dia jadik cam kuda masa rpm 4.8-5
tapi lepas tu smooth je, heran btoi
last week serbis CVT trus hilang sympthom tu .. mmg bikin onar
skang dah agak smooth dan tersengguk bila masuk lubang aja Smile
Back to top Go down
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Apr 13, 2011 7:05 pm

encikgalol wrote:
BLB1231 wrote:
kalau evo250i tak ada...
tapi kalau vts200 ada...
kalau gts 200 tak tahu la pulak..

hallo bro takkan tak perasan kot... Rolling Eyes

prasan tapi tak penah pakai.. try tendang skali hari tu tapi takdak efek apa2 pun.. hehehe

kick starter ni penting jugak kalau bateri kong...baru2 ni bateri siput gondang tak berfungsi sebab mungkin ada silap teknikal berkaitan alarm...try kick starter..sib baik moto buleh idup...tapi kick starter scooter ni tak sropa dgn moto ex-5..lepas kita kick dia tak naik sendiri...kena tolak ke atas...
Back to top Go down
rinz7278
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu Apr 14, 2011 7:32 am

Ada sesapa yang tau atau mengalami pblm bateri kong bila dua tiga hari tak start. aku pnya pblm ni dah berulang 4 kali dah... bila tingal pi keja luar je.. balik2 nak start bateri dah kong... tapi masalahnya bila pi kilang... and cek bateri tu.. jadi ok la plak...sbb nya.. bila dah jln jauh ckt...bateri jd full charge... Tlg la.. aku...apa masalahnya ya.. bateri rosak ke atau????? aku pun tak tau....
Back to top Go down
shellhelix
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2011-04-19

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Apr 19, 2011 9:28 am

Assalamualaikum,

dah memakai motor gts200 ni dah 2 tahun dah.

Problem yang dah terkena:-
1. Tersenggok bila slow - problem - fuel coil - settle
2. Susah nak start - gasket bocor + head crack = penyebab utama coolant masuk ke enjin menyebabkan plug basah. - tukar gasket head + welding balik.

Selalunya memang perambat motor ni 110 ~ 120km maintain 25km sekali jalan.

Senang cerita bagi geng2 perambat - kena selalu check coolant. opps sorri tukar coolant....
Back to top Go down
shellhelix
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2011-04-19

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Apr 19, 2011 9:31 am

rinz7278 wrote:
Ada sesapa yang tau atau mengalami pblm bateri kong bila dua tiga hari tak start. aku pnya pblm ni dah berulang 4 kali dah... bila tingal pi keja luar je.. balik2 nak start bateri dah kong... tapi masalahnya bila pi kilang... and cek bateri tu.. jadi ok la plak...sbb nya.. bila dah jln jauh ckt...bateri jd full charge... Tlg la.. aku...apa masalahnya ya.. bateri rosak ke atau????? aku pun tak tau....

Rasanya ada problem dengan rectifier kut. penah terbaca kat satu forum sebelum ni. Rectifier tu lebih kurang macam alternator kereta fungsinya.
Back to top Go down
naown
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 19
Join date : 2011-04-15

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Apr 19, 2011 10:33 am

rinz7278 wrote:
Ada sesapa yang tau atau mengalami pblm bateri kong bila dua tiga hari tak start. aku pnya pblm ni dah berulang 4 kali dah... bila tingal pi keja luar je.. balik2 nak start bateri dah kong... tapi masalahnya bila pi kilang... and cek bateri tu.. jadi ok la plak...sbb nya.. bila dah jln jauh ckt...bateri jd full charge... Tlg la.. aku...apa masalahnya ya.. bateri rosak ke atau????? aku pun tak tau....
rectifier pegang panaih ka sejuk lepas jalan, kot sejuk kena tuka sblm merebak rectifier dh kong la tuh...
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Apr 19, 2011 2:30 pm

motot aku ada bunyi skkkrreettt bila lalu seblah kereta kaa,bas kaa,lori kaa atau pon lalu melalui tepi benda yang besar dan dapat menghasilkan bunyi bergaung....

tolon..tolon...motot xsampe seminggu lagi nieh...
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Apr 19, 2011 5:52 pm

bunyi disc brake kot.. xpun pantulan bunyi.. hahaha..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
rinz7278
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Apr 20, 2011 5:18 am

Very Happy ok tq naown n shell balik nanti aku try pegang rectifier tu... rasa panas ke tak.. pas tu nanti bleh pi komplen kat kilang di alma...
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Apr 20, 2011 6:08 am

encikgalol wrote:
bunyi disc brake kot.. xpun pantulan bunyi.. hahaha..

bunyi disk kaa...kadang2 ada bunyi, kadang2 x ... masa laju pon bunyi..masa slow xdak bunyi... No
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Apr 20, 2011 6:27 am

mat_kry wrote:
encikgalol wrote:
bunyi disc brake kot.. xpun pantulan bunyi.. hahaha..

bunyi disk kaa...kadang2 ada bunyi, kadang2 x ... masa laju pon bunyi..masa slow xdak bunyi... No

bunyi makhluk ghaib??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Apr 20, 2011 2:38 pm

wehh..jangan cakap cam tue wwooo...banyak gak dok jalan malam nieh... pale
Back to top Go down
pakmattempe
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 195
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu Apr 21, 2011 3:13 am

mat_kry wrote:
motot aku ada bunyi skkkrreettt bila lalu seblah kereta kaa,bas kaa,lori kaa atau pon lalu melalui tepi benda yang besar dan dapat menghasilkan bunyi bergaung....

tolon..tolon...motot xsampe seminggu lagi nieh...

Kalu tak mo ada bunyi jgn la lalu tepi kereta kaa, bas kaa, lori kaa atau pon melalui tepi benda yang besar dan dapat menghasilkan bunyi bergaung.... lol!

Serasa saya itu bukan satu problem.. itu mungkin sememangnya bunyi skuter gondang nih.. Cool

Mungkin juga bunyi belting.. jocolor

Mungkin patut pi cek ngan pomen.. cheers
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu Apr 21, 2011 10:31 am

pakmattempe wrote:


Kalu tak mo ada bunyi jgn la lalu tepi kereta kaa, bas kaa, lori kaa atau pon melalui tepi benda yang besar dan dapat menghasilkan bunyi bergaung.... lol!

Serasa saya itu bukan satu problem.. itu mungkin sememangnya bunyi skuter gondang nih.. Cool

Mungkin juga bunyi belting.. jocolor

Mungkin patut pi cek ngan pomen.. cheers

tapi tuan..motot baru seminggu pakai xkan laa ada prob ngan belting...

kemungkinan tue ada tapi x tinggi laa...neway

thx coz bagi advice...hehehe

dok cari gak camna nak bawak baby gondang ku ini tanpa melalui semua tue...hehehe Laughing
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Fri Apr 22, 2011 3:45 am

rinz7278 wrote:
Ada sesapa yang tau atau mengalami pblm bateri kong bila dua tiga hari tak start. aku pnya pblm ni dah berulang 4 kali dah... bila tingal pi keja luar je.. balik2 nak start bateri dah kong... tapi masalahnya bila pi kilang... and cek bateri tu.. jadi ok la plak...sbb nya.. bila dah jln jauh ckt...bateri jd full charge... Tlg la.. aku...apa masalahnya ya.. bateri rosak ke atau????? aku pun tak tau....

itu perkara biasa utk bateri kering ni..terutama utk bateri yg low charging rate. Mcm pernah diberitau sblm ni..bateri kering asalnya memang kering i.e xde acid dlm bateri tuh. dia dtg dr kilang x bercampur. bila beli muto, barulah kedai akan campur asid ke dlm bateri tu. kalo ikut kiraan biasa, bila asid dibubuh dlm bateri lepas 15 minit baru bleh seal. Kdg2 kedai ni tangkap muat jer..taruk asid trus seal bateri..jd ada bateri tu yg x brapa tahan. kalo ngko outstation lebih 3 hari, lebih baik dismantle -ve wire dr batri tu..sonang je..pakai skrudrebar Wink
Back to top Go down
rinz7278
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Apr 25, 2011 7:49 am

ok tq bro egeen aku dah cek dah rectifier nya tak sejuk pun.. jadi memang ok la benda tu... jadi pas ni nak try disconnect mcm bro bg tau la plak..bila kena tnggal moto byk hari.. ok tq again..
Back to top Go down
Kakei
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 42
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Apr 25, 2011 9:48 am

Aku tak pi check lagi. Tapi baru2 ni lampu brek aku tamau nyala lak. cis!
Tak, sok aku nak check, adakah kerana alarm system yang dipasang pada motor ini menjadi penyebabnya.
Hmmm...
Question
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Apr 25, 2011 10:54 am

Kakei wrote:
Aku tak pi check lagi. Tapi baru2 ni lampu brek aku tamau nyala lak. cis!
Tak, sok aku nak check, adakah kerana alarm system yang dipasang pada motor ini menjadi penyebabnya.
Hmmm...
Question

Bro dok mana?? kalau area penang, bawak pegi kilang terus ja.. hari Sabtu pun bukak tapi kena pegi awal.. tutup bengkel pukul 1.. tapi kalau banyak motor sangat kita datang pukul 11 pun dia malas nak layan dah.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Sponsored content




PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Today at 8:41 am

Back to top Go down
 
Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Masalah pada brake siput

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: