Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon May 14, 2012 10:09 am

khnizam wrote:
aku punya sym vts200 setiap 9 ke 10 bulan kena ganti jarum carborator..
dalam sebulan dekat 1000km jalan..normal ke tuh?
sapa2 ade pengalaman?

say dah tukar jarum tu diedatang satu set RM135 kan kt MMR
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon May 14, 2012 12:05 pm

nih ape problem smpai nk kena tkar jarum lak?
jarum ni pyah nak rosak biasenye..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed May 16, 2012 1:17 pm

Fuh 1000km sebulan!
Back to top Go down
materos
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2012-04-19
Age : 51
Location : Dato Senu Sentul KL & Lumut

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sat Jun 09, 2012 12:37 pm

Skrg siput mula menunjukan ragamnya...baru 2 bulan...

1. Lampu bateri kejap nyala jap tidak...bila nyala terhentak terpadam pulak...lampu,& starter ok.

2. Bila berhenti bunyi sebelah kiri belakang ketak ketukkk3..ingat kotak penapis longgar..rasanya x pulak...selalu jadi bila berhenti menunggu..enjin slow mulalaa menunjukan suaranya yg tak sedap telinga dengar...

3. Pickup nyapun rasanya makin menurun...meter baru je 4k..

4. Perjalanan paling jauh Balik Lumut baru 2 kali...full throttle gak laaa...Pegi keja kdg speeding gak..sbb dah lambat...

Adakah ragam tsbt kerana speeding, cukup tempoh...atau saja nak menguji kesabaran aku nihhh???
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sat Jun 09, 2012 9:36 pm

sedih gak jadi gitu baru 4k jalan...apa pon ini kesimpulan saya akan kemungkinan2nya...:
1- ini petanda awal rectifier (regulator?) bermasalah. rujuk kedai pakar, atau pusat servis. jika masih baru boleh claim warranty.
2- bunyi tu keluar masa 'berhenti'....? tapi enjin hidup (idle) ke tak?....
3- pikap sengal ni kena servis dulu cvt sekali...pastu test balik.
4- full throttle nya tu, rpm mencecah sampai garis merah ke?? - ini penting, ia mungkin klu terbaik akan masalah bunyi di no2; walau baru 4k, kalau asik mencecah red line, saya jangka piston atau piston ring sudah boleh meragam....rod juga begitu...

wallahua'lam.
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Sun Jun 10, 2012 5:18 pm

lockheed wrote:
sedih gak jadi gitu baru 4k jalan...apa pon ini kesimpulan saya akan kemungkinan2nya...:
1- ini petanda awal rectifier (regulator?) bermasalah. rujuk kedai pakar, atau pusat servis. jika masih baru boleh claim warranty.
2- bunyi tu keluar masa 'berhenti'....? tapi enjin hidup (idle) ke tak?....
3- pikap sengal ni kena servis dulu cvt sekali...pastu test balik.
4- full throttle nya tu, rpm mencecah sampai garis merah ke?? - ini penting, ia mungkin klu terbaik akan masalah bunyi di no2; walau baru 4k, kalau asik mencecah red line, saya jangka piston atau piston ring sudah boleh meragam....rod juga begitu...

wallahua'lam.
bersependapat dgn bro lockheed.

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Jun 11, 2012 5:25 am

aku rasa, mslh no 2 & 3 tu berkaitan dgn belt.
bunyi2 tu kalau xsalah bunyi belt berlaga dgn cover tu (kalau enjin hidup la kn)
ini mgkin terjadi bila belt dah merenggang (mengendur?).
ni dah pnh service cvt k blm? Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
materos
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2012-04-19
Age : 51
Location : Dato Senu Sentul KL & Lumut

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Jun 11, 2012 7:31 am

Belum lagi pegi service CVT..
Semalam long distance ke teluk intan tengok my second car kancil convert enjin L6. Bunyi injin siput ni makin kuat berbunyi bila berhenti dlm idle.
Ingat dlm minggu ni nak check & service CVT... Siput dlm standard no modi..even lampu ...

Selalu full tro rpm sampai 9k je dah tak leh pegi dah... speed flat road leh 120km
kalau rpm 7k speed 100km..

Kalau selalu jln jauh elok pakai full synthetic tak?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Mon Jun 11, 2012 7:40 am

elok bwk p service cvt dulu. suh pomwn check kondisi belt cmno.
cut-off mmg sampai 9k jer.mmg xlebih dah.
kalau ada bajet lebih, apa salahnya try full synthetic. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 13, 2012 7:29 pm

Aku nyer siput sekang dah setat mengeluarkan bunyi yg tak berapa best bila apply brake blakang... brake depan takde plak aku dengau bunyi bila braking ... lepas tu kenkadang ada dengar macam bunyi grinding kat blakang selepas aku lepaskan brek ... adakah ni bermakna aku nak kena tukau dah brake pad?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu Jun 14, 2012 5:06 am

Petrofsky wrote:
Aku nyer siput sekang dah setat mengeluarkan bunyi yg tak berapa best bila apply brake blakang... brake depan takde plak aku dengau bunyi bila braking ... lepas tu kenkadang ada dengar macam bunyi grinding kat blakang selepas aku lepaskan brek ... adakah ni bermakna aku nak kena tukau dah brake pad?
bleh p check dulu..
kalau pad tebal lg, dia kasi sembur angin je dulu. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Thu Jun 14, 2012 5:14 am

Mie-G wrote:
Petrofsky wrote:
Aku nyer siput sekang dah setat mengeluarkan bunyi yg tak berapa best bila apply brake blakang... brake depan takde plak aku dengau bunyi bila braking ... lepas tu kenkadang ada dengar macam bunyi grinding kat blakang selepas aku lepaskan brek ... adakah ni bermakna aku nak kena tukau dah brake pad?
bleh p check dulu..
kalau pad tebal lg, dia kasi sembur angin je dulu. Smile
insyaAllah boleh

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 7:13 am

Salam. Mohon khidmat nasihat otai2. Ada kesan negatif tak kalau setiap hari, Isnin sampai Jumaat, vts ni accelerate 110-130 km/h selama 30 minit? Sejak pindah rumah ni, memang lalu hiway LEKAS dlm 40 km sehari. Ni baru masuk minggu kedua.. Takut belum cukup sebulan, enjin problem...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 7:16 am

BKW6025 wrote:
Salam. Mohon khidmat nasihat otai2. Ada kesan negatif tak kalau setiap hari, Isnin sampai Jumaat, vts ni accelerate 110-130 km/h selama 30 minit? Sejak pindah rumah ni, memang lalu hiway LEKAS dlm 40 km sehari. Ni baru masuk minggu kedua.. Takut belum cukup sebulan, enjin problem...
wuishhh...kalau hari2 130km/j naya injin..tapi takpe belasah je masih ada warranty...kekeke.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 7:22 am

koji wrote:
BKW6025 wrote:
Salam. Mohon khidmat nasihat otai2. Ada kesan negatif tak kalau setiap hari, Isnin sampai Jumaat, vts ni accelerate 110-130 km/h selama 30 minit? Sejak pindah rumah ni, memang lalu hiway LEKAS dlm 40 km sehari. Ni baru masuk minggu kedua.. Takut belum cukup sebulan, enjin problem...
wuishhh...kalau hari2 130km/j naya injin..tapi takpe belasah je masih ada warranty...kekeke.

Ogos ni dah cukup 2 tahun. Warranty dah lama habis.. Pengguna LEKAS tahulah betapa bosannya kalau bw bawah 100km/j. Kalau tak baik untuk enjin, mungkin kena slow down sikit dan bersantai masa pergi dan balik kerja. Rakan2 yg selalu berkonvoi, biasa maintain speed berapa ?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 7:43 am

BKW6025 wrote:
koji wrote:
BKW6025 wrote:
Salam. Mohon khidmat nasihat otai2. Ada kesan negatif tak kalau setiap hari, Isnin sampai Jumaat, vts ni accelerate 110-130 km/h selama 30 minit? Sejak pindah rumah ni, memang lalu hiway LEKAS dlm 40 km sehari. Ni baru masuk minggu kedua.. Takut belum cukup sebulan, enjin problem...
wuishhh...kalau hari2 130km/j naya injin..tapi takpe belasah je masih ada warranty...kekeke.

Ogos ni dah cukup 2 tahun. Warranty dah lama habis.. Pengguna LEKAS tahulah betapa bosannya kalau bw bawah 100km/j. Kalau tak baik untuk enjin, mungkin kena slow down sikit dan bersantai masa pergi dan balik kerja. Rakan2 yg selalu berkonvoi, biasa maintain speed berapa ?
Saya dari kampung subang ke cheras bt.9 hari2 bawa 100/110km/j rileks sudah...itu pun dah laju
dalam konvoi pun selaju tu je....tapi kalau macam konvoi ke ipoh ke...120/130 km/j jgk

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 7:46 am

Terima kasih atas khidmat nasihat. Lepas ni kena keluar awal 10 minit. Barulah tak over speed.. Insya'allah.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 7:58 am

BKW6025 wrote:
Terima kasih atas khidmat nasihat. Lepas ni kena keluar awal 10 minit. Barulah tak over speed.. Insya'allah.
InsyaAllah...tapi sesekali nak laju takde masalah....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 8:22 am

hmmm...aku baru 2minggu pakai vts ni...dh servis mse 500km hari tu...

ape yg aku perasan, tahap kepanasan bhgian belakang (rim, brek belakang n ekzos)
mcm melampau lah...n bau hangit semacam ble aku smpai umah tu...

risau gak aku... Shocked

tu yg aku pelik mamat2 yg slalu WOT (pecut gila2) xrisau mcm aku risau ni ke...hehe
padahal jarak pjalanan aku bleh tahan gak jauh, 60km pegi balik... Wink

aku baru plan nak balik batu pahat mggu ni, tp kne rehat2 kat RNR le kot, bg enjin sejuk........ Rolling Eyes
Back to top Go down
Zahir_Salleh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-10-23
Age : 32
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 1:07 pm

Mungkin bau hangit tu pasal baru2 nak season brg2 dlm enjin part.

saya pernah WOT dari johor ke penang. berhenti isi minyak + minum jap pastu terus jalan balik. tapi gerak tgh mlm.. enjin x panas sgt kot....
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 2:00 pm

Salam dan nak bertanya lagi. Kalau nak bawak dalam 110-120km/j, brapa lama masa yang sesuai utk kita pulas aje throttle hingga sampai ke tahap kita patut lepaskan sikit? aku selalu dengar pomen cakap motot ni jangan pulas laju laju lama lama sangat, so brapa lama boleh dipulas?
Back to top Go down
natzar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-05-18
Location : kangar

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 4:10 pm

Bagus soklan ni...Smile
Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Tue Jun 19, 2012 6:44 pm

Zahir_Salleh wrote:
Mungkin bau hangit tu pasal baru2 nak season brg2 dlm enjin part.

saya pernah WOT dari johor ke penang. berhenti isi minyak + minum jap pastu terus jalan balik. tapi gerak tgh mlm.. enjin x panas sgt kot....

Wahhh brani ko bro...jauh tu..
Tp klau bwk time malam ok sket kot, sbb cuaca sejuk xrisau moto overheat ke ape (ops aku lupa moto ni ada radiator hehe)

Dlm kes moto aku hangit tu, sku xde la bwk laju...xpnah lbih 100kmj.. Rpm lak xlebih 7...
Aku ni jnis syg motot, tu yg xnak perah2 sgt! Hehe

Tp pick up xbrape nak uuumph lah...mgkin berat aku dah 92kg...huhu without pillion....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 20, 2012 4:26 am

Petrofsky wrote:
Salam dan nak bertanya lagi. Kalau nak bawak dalam 110-120km/j, brapa lama masa yang sesuai utk kita pulas aje throttle hingga sampai ke tahap kita patut lepaskan sikit? aku selalu dengar pomen cakap motot ni jangan pulas laju laju lama lama sangat, so brapa lama boleh dipulas?
aku penah ride ke Benta, start dari gombak menten 110kmj-120kmj cuma kadang-kadang 90kmj time polow blkg kereta.
kadang2 jgk ada fullthrottle...dan kadang2 jgk tersagat double stand.
tarak masalah janji sblm gerak nk mula perjalanan jauh tu service myk hitam dan myk gear dan yg plg penting, mulakan perjalanan dengan membaca doa! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Wed Jun 20, 2012 4:34 am

Mie-G wrote:
Petrofsky wrote:
Salam dan nak bertanya lagi. Kalau nak bawak dalam 110-120km/j, brapa lama masa yang sesuai utk kita pulas aje throttle hingga sampai ke tahap kita patut lepaskan sikit? aku selalu dengar pomen cakap motot ni jangan pulas laju laju lama lama sangat, so brapa lama boleh dipulas?
aku penah ride ke Benta, start dari gombak menten 110kmj-120kmj cuma kadang-kadang 90kmj time polow blkg kereta.
kadang2 jgk ada fullthrottle...dan kadang2 jgk tersagat double stand.
tarak masalah janji sblm gerak nk mula perjalanan jauh tu service myk hitam dan myk gear dan yg plg penting, mulakan perjalanan dengan membaca doa! Wink
Maksudnya, 90-110 kmj tu kira kelajuan sesuai dan selesa lah, bila dah cecah 120-130, dah kira laju.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1   Today at 11:04 pm

Back to top Go down
 
Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 6 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Kerosakan teknikal yg selalu berlaku pada SYM VTS/GTS V1
» Kerosakan yang sering berlaku pada EVO
» ehem... GEGARAN PADA JENTERA SYM VTS 200...
» Bunyi Tayar Bergesel & Gegaran Pada Tempat Letak Kaki
» Masalah pada brake siput

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: