Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in
Share | 
 

 Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
tocamba76
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 55
Join date: 2012-05-08
Location: Puncak Alam

PostSubject: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Tue May 08, 2012 7:04 am

Salam suma ...

First of all, tuan moderator kalo post ni salah tempat tolong movekan...
Tujuan saya post ni nak mintak pendapat yang tulus ikhlas dari kengkawan supaya peristiwa hitam saya yang dahulu tidak berbuah dua kali....

Begini , sekarang saya pakai ER6n dah masuk sebelas bulan ....so saya harap ade member kat sini yang boleh come out dgn perbelanjaan yang serupa seperti format dibawah ... tujuannya saya nak decide whether to let go Er6n or not...kalo boleh yang mengepost tu biarlah member yang tak berapa jaga motor so saya boleh tahu kelasakan SYM ni...

Details :-

Constant :-
Jumlah perjalanan seharian = 192km ( dimana 142km ialah highway dan selebihnya town KL)
Jumlah penungang = 2 orang
Average speed := highway 140-160 , town range dalam 80 -120 ( depend traffic)
Adakah saya jenis jaga rantai = TIDAK
Adakah saya jenis besit /high rev :- TIDAK


Expenditure (Yg Wajib/Terpaksa) :-
1. Minyak itam oil filter service spend :- RM105 x 10 = RM1050 ( tukar setiap 3k++)
2. Tyre (BT23 ) Rear :- RM510 ( sbb tukar : -tayar asal dah bootak tengah , mileage 13000)
3. Tyre Depan (Pirelli supercosa 2nd hand) :- RM 260 ( sbb tukar ;- tayar standard makan belah kanan, mileage 13k++)
4. Tyre (PR 3) Rear :- RM590 ( sbb tukar : tayar BT023 botak 99% all side , mileage 33540)
5.Rantai O ring : RM 250 ( rantai asal mengerekot apabila dispray dgn silikon , mileage 26000 )
6.Spoket depan : RM25 (spoket asal dah macam ninja, mileage 26000)
7.Service Fork : RM70 ( konon2 nyer ingat leh eliminate problem tayar makan sebeblah kanan , tp hampeh..mileage 13k++)
8. Service Fork due to leaking oil seal : RM 135 ( lepas buat services fork spt diatas, tetiba bile mileage 18k..bocor la pulak sebelah kanan)
9.Coolant change :- RM33 ( coolant level below recommended, mileage 35k)

Expenditure ( Yg optional/mengada ngada/utk pencegahan)
1. Frame slider : RM120
2.Rim sticker : RM25
3.Cable clutch : RM85 ( actually kalo bubuh minyak still ok tapi malas nakbuat so tukar at mileage 35k++)
4.Horn bosch : RM75
5.Radiator cover : RM50

In short total ( utk 10 bulan, ride 2 org,192km daily )nyer begini :-

Expense ( wajib ) :- RM2923.00
Expense (optional) :- RM 355.00
Minyak : RM3272.00
Grand TOTAL : 6550

So kalo saya mengambil 20 hari bekerja setiap bulan , maka sehari perbelanjaan menggunakan ER6n ialah ~ RM32.75 sejak aku amik moto pd 26/6/2011 yang lalu.

So saya amat berharap kalo ade rider2 yang boleh bagi calculation utk saya compare dan decide...kalo boleh jangan sorokkan ape2 kelemahan kerosakan yang common yang telah berlaku utuk 10 bulan tersebut...

Sedikit Info pasal ER6n SAYA ( ingat menda ni yang terjadi kat saya jd tidak melambangkan ER6n orang lain)
1. Tayar makan sebelah kanan memang menyakitkan hati...so far takde penyelasaian...
2. kalo bawak 160 ke atas...berdua...rasa moto struggle pastu ade gegar halus yang x perasan..tapi bila berhenti time tu rasa kebaslah dsb...


Last but not least ...kalo katakan SYm250 ni nak naik meter dari 80 ke 120 ok tak..maksudnyer tak rasa struggle...




Back to top Go down
tocamba76
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 55
Join date: 2012-05-08
Location: Puncak Alam

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Tue May 08, 2012 1:08 pm

lupalak nak tambah...mileage untuk 10 bulan lebih kkurang 35k+++
Back to top Go down
zulrosle
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 29
Join date: 2012-04-05
Location: Kajang

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Tue May 08, 2012 9:42 pm

Boleh tahan daily milege. Sy pun baru pakai SYM ni. Earlier preparation untuk travelling dr Kajang to KL. Buat masa ni masih duk KL lagi. Tp rasanya Kajang-KL pergi balik tak sampai 100km.

Mula2 nak sambar Er6 juga. Tapi kwn yg pernah pakai Er6, la ni pakai LC untuk p kerja dan Er6 for weekend ride, menasihat kan, motor more than 500cc x sesuai untuk buat pergi kerja seharian kecuali hari-hari jumpa duit min RM100 tepi jalan.

Sy tak pernah bawah SYM jln jauh....plg jauh pergi Genting saja. Cadangan cuba tengok 250cc lain. Kalau nak test ride sy punya pun no problem. Jangn menyesal kemudian hari.

Bg saya buat masa ni SYM ni memenuhi cita rasa. Dari kos maintenance, maaflah tak boleh bg info sbb milege br 1K++.
Back to top Go down
http://www.zulrosle.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 9:37 am

alamak, panjangnye.. Laughing

kalo nak karang full mcm ni siap kira2 mmg amek masa..mengamuk plak bos aku karang.. Laughing

okay bro, sy listkan beberapa soalan kat bawah ni..harap bro blh jawab, lepas tu kita bincang pro and cons antara kedua2 motor..

1. adakah bro dah rasa terbeban dengan perbelajaan dekat atas tu or masih boleh terima?
2. adakah disebabkan masalah2 seperti gegar, keselesaan, yg menjadi sbb bro nak berhijrah kat scooter?
3. adakah disebabkan masalah2 yg bro hadapi mcm tayar botak sebelah dsb?

pandangan perbelanjaan dari saya, bedasarkan motor SYM VTS200 bukan 250 sbb xpernah pakai yg 250..

Expenditure (Yg Wajib/Terpaksa) :-
1. MINYAK ITAM :- minyak itam rm35-40, oil filter xde ( tukar setiap 3k km)
2. TYRE :- depan boleh last to 20K KM, belakang tahan dalam 10K KM ( tgk penggunaan ),
Bridgestone Hoop - rm260
Pirelli - rm250
3. RANTAI :- scooter pakai belt ( tukar recommended every 10K KM ) sekali tukar rm120+-..kalau 250 sekali tukar rm350+-
4. FORK :- kalau pakai std, boleh tahan max to 20K km
5. COOLANT :- rm15 ( setiap 10k km)
6. CVT :- rm25 ( setiap 2 kali tukar minyak itam (6k) km)
7. Roller :- kalo pakai dr.pulley lama sikit tahan

Expenditure ( Yg optional/mengada ngada/utk pencegahan)
1. Running Light :- rm50+-
2. Fog lamp :- rm50+-
3. Horn bosch :- rm70+-
4. Tinted cermin depan
5. Absober RB or YSS :- rm250+-
6. Box :- rm450
7. dr puller roller :- rm120

Lepas tu bro kira la sendiri brape setahun, sebulan brape sume..yg penting, paling penting sekali, yg sgt2 penting, kalo downgrade dr er6 to sym evo250i

pengalaman antara dua2 motor.
1. top speed yg selesa 120-130kmh, kurang 30-40km dr bro bawak skrg dekat highway.
2. scooter bergegar lagi kuat dari er6. single silinder.
3. sy pernah pakai dua2 bawak pergi kerja, seminggu tukar moto dengan kawan sbb nak training amek lesen B full..x smpai 3 hari, sy dah pulang moto er6 dia..highway mmg sedap, tp tak betul2 selesa, masuk town nak main clutch bagai. akhirnya utk pergi kerja sy pilih scooter, dan yg paling x best naik er6, bini merugut, dia ckp naik sym seat selesa mcm naik kete kancil, lembut dan besar.
4. kwn sy yg pakai sym saya tu, sy sms dia tanye mcm mane, dia trus pikir nak downgrade beli scooter jugak, tp cc besar mcm nexus or tmax.
5. braking system sym x sesedap er6..bila naik 2 org dan badan blh kata besar, mmg struggle jugak nak brake.
6. scooter ni manja sikit. kena diberi perhatian, xleh nak kedekut duit, servis kena ikut time, nak2 kita yg jalan jauh ni..belt x nampak, kalo x servis xtau ketahanan, xnak putus tgh jalan, naik lori nanti..

perghh, sedar x sedar panjang jugak aku karang..okay bro jawab soalan kat atas, dah dpt jawapan, kita diskas lg.. Wink
Back to top Go down
zulrosle
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 29
Join date: 2012-04-05
Location: Kajang

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 9:54 am

Perghhhh…..kawan 100 perkatan….otai 1000 perkataan. Memang power.
Back to top Go down
http://www.zulrosle.blogspot.com
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 10:32 am

zulrosle wrote:
Perghhhh…..kawan 100 perkatan….otai 1000 perkataan. Memang power.

otai petai jek bro..hahha.. Laughing
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts: 296
Join date: 2012-04-24
Age: 31
Location: Saujana Rawang

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 11:20 am

nak ty skit..192km tu sehala atau pergi-balik. faktor jarak perjalanan juga memainkan peranan penting dlm membuat pemilihan motor. klu jarak mcm tu hari2 rsnye motor cc atas 250 lebih sesuai..klu cc rendah takut enjin cpt barai dan slalu masuk bengkel..lagi haru.

klu blh kurangkan jarak perjalanan harian tu lbh bagus..dan blh downgrade ke scooter..hehe. buat masa skrg rsnye lbh elok stay dgn ER6N tu..ataupun tunggu kemunculan maxsym 400i.

Maintenance kos akan sentiasa berkadar selari dgn jarak perjalanan cheers


Last edited by zubirdaud on Wed May 09, 2012 1:12 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
tocamba76
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 55
Join date: 2012-05-08
Location: Puncak Alam

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 1:06 pm

carliph wrote:
alamak, panjangnye.. Laughing

kalo nak karang full mcm ni siap kira2 mmg amek masa..mengamuk plak bos aku karang.. Laughing

okay bro, sy listkan beberapa soalan kat bawah ni..harap bro blh jawab, lepas tu kita bincang pro and cons antara kedua2 motor..

1. adakah bro dah rasa terbeban dengan perbelajaan dekat atas tu or masih boleh terima?
2. adakah disebabkan masalah2 seperti gegar, keselesaan, yg menjadi sbb bro nak berhijrah kat scooter?
3. adakah disebabkan masalah2 yg bro hadapi mcm tayar botak sebelah dsb?


Thanks for an honest reply.. ( btw post kali ke2 tgk balik dah hilang..kena delete ker post saya nih atau saya tak tekan submit tadi... ?"

Utk menjawab soalan ...

1. adakah bro dah rasa terbeban dengan perbelajaan dekat atas tu or masih boleh terima?
Ini menyumbang 25% of reason nak beralih arah ke SYM
2. adakah disebabkan masalah2 seperti gegar, keselesaan, yg menjadi sbb bro nak berhijrah kat scooter?
Ini menyumbang 70% of reason nak beralih arah ke SYM
3. adakah disebabkan masalah2 yg bro hadapi mcm tayar botak sebelah dsb?
Ini menyumbang 5% of reason nak beralih arah ke SYM


Btw , dibawah ni ade schedule nak saya buat utuk compare between Er6 dgn SYM200 . Kalo ade salah silap , dialualukan utk dibetulkan...

Oleh kerana saya takde data berapa fuel consumption SYM 200 nie, saya agak2 1L=30km sebab ER saya boleh pegi 1L=20L.

Hasilnya seperti dibawah :-




Kesimpulan yang saya boleh buat berdasarkan data tak official ni ialah :-

1) Perbezaan maintenance dan minyak antara keduanya hanyalah ~4% . Tak berapa jimat sangat la SYM ni.Dgn itu saya boleh eliminate faktor "bebanan kewangan" dalam list saya. Saya andaikan SYM250 should be almost the same dgn ER6N..ade sesape leh bagi data macam bro caliph bagi... Smile

Tapi kalo saya lihat faktor yang lebih utama iaitu gegaran atau pun ease of ride , saya masih ade kemuskilan iaitu :-

1) Selalu tengok SYM kat highway macam rilek jer ...speed diorand dalam 120 kot..so bro caliph ...betulker gegaran ni lebih teruk compare dgn Er6 ? Ataupun mungkin SYm250i tak macam Sym200 dari segi gegarannya ?
2) Saya benar benar harap somebody can tell me samada ayat ini apply to SYM200/250 " Takat nak naik ke 140 tu jer , selamaba motor SYM ni, sedap jer bawak..tak kira sorang ke berdua " ...ayat tu saya quote dari brader yg saya jumpa tempohari....kalo benar begitu saya rasa tak syak lagi SYm250 pilihan hati....
3)Utk pengetahuan bro zubirdaud..192km tu pergi-balik nye route...
4) Ade sesape yg tak keberatan bertukar moto dgn saya selama seminggu ??? kalo ade la...tapi saya inform awal2 yang saya akan bwk motor tu dgn speed140km/h bila dihighway..so kalo tak sanggup takpe ..saya paham Very Happy
5) Untuk motor ER6N saya pulak tu hang bawak la berapa hang nak tapi jangai sampai habis throttle ...sian la kat moto tu...and paling penting jgn sampai ACCIDENT..I scratch ur back u scratch mine...hehhe..sesama la jaga..

Last but not least tq for all your feedback ...

P/S: Kalo info cam gini gua dapat dulu sebelum beli Er6...memang TAKKKK LAA...gua nak beli kuda hitam tu...( PANDANGAN PERIBADI SAYA)







Back to top Go down
tocamba76
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 55
Join date: 2012-05-08
Location: Puncak Alam

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 1:10 pm

Lupalak..cara nak baca excel sheet tu , ni detail dia :-


Legend :-

Mileage cycle = Setiap berapa km kena buat menda tu..
Variable = 35000km/(mileage cycle) ....cth ..katakan EO punyer mileage cycle ialah 3500km MAKA variable dia 35000/3500 ..dapatla...10 kali..
bermaksud...untk perjalanana sejauh 35000km...sudah 10 kali tukau minyak itam...


Back to top Go down
zulrosle
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 29
Join date: 2012-04-05
Location: Kajang

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 1:45 pm

Bro….nak test boleh try saya punya. I don't mind as long hang jaga. Usia moto tu baru 1 bln 6 hari. Kalau last 2 week hang tanya, bolehlah bagi seminggu. La ni KDN dah start keje dan mmg motor satu keperluan untuk hilangkan stress traffik jem.

Weekend test pun no problem. Er6 tu jadi hiasan jelah sbb lesen saya separuh penuh. Nak cari juga cara-cara salah nak bagi penuh…..hehehe.
Back to top Go down
http://www.zulrosle.blogspot.com
tocamba76
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 55
Join date: 2012-05-08
Location: Puncak Alam

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 2:03 pm

zulrosle wrote:
Bro….nak test boleh try saya punya. I don't mind as long hang jaga. Usia moto tu baru 1 bln 6 hari. Kalau last 2 week hang tanya, bolehlah bagi seminggu. La ni KDN dah start keje dan mmg motor satu keperluan untuk hilangkan stress traffik jem.

Weekend test pun no problem. Er6 tu jadi hiasan jelah sbb lesen saya separuh penuh. Nak cari juga cara-cara salah nak bagi penuh…..hehehe.

Thanks bro...

Kalo bro sudi ..seribu kali saya sudi.....

Tapi kalo test weekend mungkin tak dapat full feeling kot...sebab saya nak merasa camner kat highway..pastu feeling meredah jalan yap kwan seng tu waktu pagi and petang...


Ala bro..saya rasa lakan..dari segi nak hilangkan stress trafik..lagi senang cilok pakai er6 kot..(pandangan peribadi la)...

kalo tkat bawak berhati2 tu ( touchwood, bukan cakap besar la) insyallah bro..jgn risau ..

tapi bro baca tak syarat yg saya cakap pasal saya akan bwk moto tu 140km/h dgn wife masa kat highway ??berat combine dalam 110 kg ...
Saya bagitau awal2 dulu sebab moto bro tu kire baru..takut dalam confinement lagi...

Tang Bfull tu no hal..sebab sampai laaaa saya pakai L bFull jer ..tapi kalo kena saman tanggung sendiri...cheers



P/S: Bwk SYM pakai full face kira standard kan??...dgn glove sekali...??






Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 2:14 pm

zubirdaud wrote:
nak ty skit..192km tu sehala atau pergi-balik. faktor jarak perjalanan juga memainkan peranan penting dlm membuat pemilihan motor. klu jarak mcm tu hari2 rsnye motor cc atas 250 lebih sesuai..klu cc rendah takut enjin cpt barai dan slalu masuk bengkel..lagi haru.

klu blh kurangkan jarak perjalanan harian tu lbh bagus..dan blh downgrade ke scooter..hehe. buat masa skrg rsnye lbh elok stay dgn ER6N tu..ataupun tunggu kemunculan maxsym 400i.

Maintenance kos akan sentiasa berkadar selari dgn jarak perjalanan cheers

saya setuju sgt dgn ni..kos akan sejajar dan selari dgn jarak perjalanan..dan nak diingatkan, bukan la kos penyelenggaraan sym ni mcm motor cup..kena pada tempat, mahal jugak part dia..

140kmh dekat highway hari2 tu rasa takut lagi cepat wear and tear dekat scooter..sbb kena igt, sym tu top speed dia dekat 150jer, maknanya 140 dah kira mmg kerah tenaga buruh abis..takut lg cepat rosak dr er6..er6 top speed 205, bro ada extra lg 60kmh maknanya yg x guna..xde la cepat makan wear and tear.. Twisted Evil

Back to top Go down
tocamba76
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 55
Join date: 2012-05-08
Location: Puncak Alam

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 2:21 pm

carliph wrote:


140kmh dekat highway hari2 tu rasa takut lagi cepat wear and tear dekat scooter..sbb kena igt, sym tu top speed dia dekat 150jer, maknanya 140 dah kira mmg kerah tenaga buruh abis..takut lg cepat rosak dr er6..er6 top speed 205, bro ada extra lg 60kmh maknanya yg x guna..xde la cepat makan wear and tear.. Twisted Evil


kire 140km/h tu struggle lar walaupun 250i ( ehh betulker ade hurup I kat ujung tu...saya pollow ape yg bro tulis sebelum ni hehehe Laughing ? gegar sini sana ??

P/S: Harap2 ade la TTS minggu nie..boleh saya turn tgktgk hehehe...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 2:44 pm

tocamba76 wrote:
carliph wrote:
alamak, panjangnye.. Laughing

kalo nak karang full mcm ni siap kira2 mmg amek masa..mengamuk plak bos aku karang.. Laughing

okay bro, sy listkan beberapa soalan kat bawah ni..harap bro blh jawab, lepas tu kita bincang pro and cons antara kedua2 motor..

1. adakah bro dah rasa terbeban dengan perbelajaan dekat atas tu or masih boleh terima?
2. adakah disebabkan masalah2 seperti gegar, keselesaan, yg menjadi sbb bro nak berhijrah kat scooter?
3. adakah disebabkan masalah2 yg bro hadapi mcm tayar botak sebelah dsb?


Thanks for an honest reply.. ( btw post kali ke2 tgk balik dah hilang..kena delete ker post saya nih atau saya tak tekan submit tadi... ?"

Utk menjawab soalan ...

1. adakah bro dah rasa terbeban dengan perbelajaan dekat atas tu or masih boleh terima?
Ini menyumbang 25% of reason nak beralih arah ke SYM
2. adakah disebabkan masalah2 seperti gegar, keselesaan, yg menjadi sbb bro nak berhijrah kat scooter?
Ini menyumbang 70% of reason nak beralih arah ke SYM
3. adakah disebabkan masalah2 yg bro hadapi mcm tayar botak sebelah dsb?
Ini menyumbang 5% of reason nak beralih arah ke SYM


Btw , dibawah ni ade schedule nak saya buat utuk compare between Er6 dgn SYM200 . Kalo ade salah silap , dialualukan utk dibetulkan...

Oleh kerana saya takde data berapa fuel consumption SYM 200 nie, saya agak2 1L=30km sebab ER saya boleh pegi 1L=20L.

Hasilnya seperti dibawah :-




Kesimpulan yang saya boleh buat berdasarkan data tak official ni ialah :-

1) Perbezaan maintenance dan minyak antara keduanya hanyalah ~4% . Tak berapa jimat sangat la SYM ni.Dgn itu saya boleh eliminate faktor "bebanan kewangan" dalam list saya. Saya andaikan SYM250 should be almost the same dgn ER6N..ade sesape leh bagi data macam bro caliph bagi... Smile

Tapi kalo saya lihat faktor yang lebih utama iaitu gegaran atau pun ease of ride , saya masih ade kemuskilan iaitu :-

1) Selalu tengok SYM kat highway macam rilek jer ...speed diorand dalam 120 kot..so bro caliph ...betulker gegaran ni lebih teruk compare dgn Er6 ? Ataupun mungkin SYm250i tak macam Sym200 dari segi gegarannya ?
2) Saya benar benar harap somebody can tell me samada ayat ini apply to SYM200/250 " Takat nak naik ke 140 tu jer , selamaba motor SYM ni, sedap jer bawak..tak kira sorang ke berdua " ...ayat tu saya quote dari brader yg saya jumpa tempohari....kalo benar begitu saya rasa tak syak lagi SYm250 pilihan hati....
3)Utk pengetahuan bro zubirdaud..192km tu pergi-balik nye route...
4) Ade sesape yg tak keberatan bertukar moto dgn saya selama seminggu ??? kalo ade la...tapi saya inform awal2 yang saya akan bwk motor tu dgn speed140km/h bila dihighway..so kalo tak sanggup takpe ..saya paham Very Happy
5) Untuk motor ER6N saya pulak tu hang bawak la berapa hang nak tapi jangai sampai habis throttle ...sian la kat moto tu...and paling penting jgn sampai ACCIDENT..I scratch ur back u scratch mine...hehhe..sesama la jaga..

Last but not least tq for all your feedback ...

P/S: Kalo info cam gini gua dapat dulu sebelum beli Er6...memang TAKKKK LAA...gua nak beli kuda hitam tu...( PANDANGAN PERIBADI SAYA)








bro, sy rasa bukan org delete la..maybe bro x submit..kat sini admin or mod bukan la ganas sgt smpai terus delete.. Laughing

1. adakah bro dah rasa terbeban dengan perbelajaan dekat atas tu or masih boleh terima?
Ini menyumbang 25% of reason nak beralih arah ke SYM

2. adakah disebabkan masalah2 seperti gegar, keselesaan, yg menjadi sbb bro nak berhijrah kat scooter?
Ini menyumbang 70% of reason nak beralih arah ke SYM

-paling selesa antara kedua2 moto, sy vote SYM..confirm..seat luas, compartment nak letak barang luas, kaki x penat, badan x penat, visor tinggi, dan lain2.
-masalah gegar akan terjadi kat mana2 motor, kalo dekat er6 bro rasa masa dah 140kmh++, kalo dekat sym boleh jd time slow kena, time laju pun ada..cuma xde la gegar mcm bergegar org gerudi tu..tgk jugak pada penyelenggaraan moto, kalo jenis jaga moto, servis cvt ikut time, xde la gegar sgt.

3. adakah disebabkan masalah2 yg bro hadapi mcm tayar botak sebelah dsb?
Ini menyumbang 5% of reason nak beralih arah ke SYM

-sy x sure sama ada bro ada join club2 utk er6 atau x.ada FERno, clique, peilang bikers dan lain2..ramai ahli dalam tu kebanyakannye guna er6..sy rasa tayar botak sebelah ni mmg common problem utk er6..kwn sy yg sy pakai motor dia haritu, pun alami masalah yg sama..memang masih tiada jalan penyelesaian..so benda tu dah jadi biasa, bg motor2 baru..sy rasa tukar tayar lain mungkin lambat sikit botak sebelah kot..


EXCEL sheet

1. Roller rm120 tu kalau pakai dr pulley..dr pulley boleh last up to 50k km++..kadang2 lebih dr 60k km pun ada...tgk pada cara pembawakan..

2. Tayar tu sy letak kemungkinan paling cepat abis..tp memandangkan bro jenis daily drive utk long distance dan x layan corner, bro blh pakai tayar duro, deli, dll..tayar tu blh dpt dlm rm120+-..km boleh dpt lebih lg..

Kesimpulan atas kesimpulan bro td..

1. Gegar tu xde la teruk yg sgt2..sy rasa bro kena rasa..benda ni subjective..sy takut sy ckp x gegar, tp waima, gegar yg bro kena teruk dr biasa..jadi, pengalaman sy xboleh menjadi kayu ukur utk bro sbb berlainan dr segi km berjalan, berat penunggang, cc motor dll..

2. top speed - ini pun subjektif..diorg ckp sym ni laju, selamba 140 atas highway dll..sy punya vts 200 top speed 130, iaitu kalo ikut meter er6 mungkin 120..meter evo250 ringan, org ckp 140 evo, baru 120 er6 or mungkin lebih kurang..ini pun tgk pada mcm2 faktor..ada yg dah bikin, ada yg std..yg paling penting, bro xkan dpt laju er6 tu dekat sym..itu sy kompom..

3. tukar motor jalan terbaek..benda ni kena rasa..kalo kami jenis x byk duit, mmg kaji habis2an sebelum membeli..sbb nak patah balik dah x berguna..jadi, sy sarankan bro try dlu sape2 yg ada..ini sume atas persetujuan bro dan yg nak memberi pinjam..tp melalui pertukaran jugak la sy terus simpan hasrat nak beli er6 or versys..sbb bg sy, utk daily commute pergi balik kerja, scooter ada pilihan terbaek..

Pandangan peribadi sy utk bro.

1. sebenarnye KM bro jalan tu agak jauh..kira 200km pergi balik, kalo byk maintain full throttle dekat scooter cc kecik, sy takut memudaratkan..kita nampak perbelanjaan tu secara kasar, ape yg wajib..sy takut sbb bro jalan jauh dan laju, mcm2 ragam dalam enjin..itu pendapat sy..kalo bro nak downgrade jugak kepada 250cc, mungkin bro blh kurangkan kelajuan kepada 120kmh masa kat highway, kira meter evo dlm 140kmh..itu selamat..

2. atau mungkin kalo nak scooter jugak, bro boleh try yg cc 400 or 500 which is sama je perbelanjaan dia dgn er6 bro..SYM pun nak keluarkan scooter 400cc 19 May ni..mungkin bro boleh letak dlm wishlist..tp sy rasa maintainance ni sama jek mcm er6..

3. selit menyelit..ramai org ckp dan meragui kemampuan sym utk selit menyelit..bro sendiri ckp, er6 nampak lg senang kan..tp sebenarnye bila bro dah bwk sym, bro akan tau sebenarnye sgt senang..sebabnye, scooter pickup kuat bro..xyah main gear dsb..ada ruang kosong, kita just pulas throttle..er6 pun senang, masa sy try haritu..cuma sy dah lama x main gear, jadi masih x biasa..sym ni kalau malam lampu terang, lampu belakang besar, dgn running light mmg org akan perasan kehadiran kita...

4. sy hari2 pakai mesh jaket iz2 yg ada padding tu dgn full face nolan and glove..keselamatan penting..

5. dlm soalan kat atas, sy nampak sbb utama adalah keselesaan..kalo itu yg bro nak, jawapannye ada pada scooter..mcm naik kancil xde bumbung bro..siriyes..hahha..

last but not least, pandangan ni adalah pandangan peribadi kita..kdg2 cita rasa dan suasana berlainan..

Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts: 296
Join date: 2012-04-24
Age: 31
Location: Saujana Rawang

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 09, 2012 2:50 pm

http://symforumclub.forumotion.com/t644-tt-voltage-stabilizer-balakong

pucuk dicita..ulam mendatang..turun jgn tak turun..hehe..
Back to top Go down
 

Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 6Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

 Similar topics

-
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
» Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» Dah beli VTS akhirnya.....huhhhhh menyesal sungguh
» baru atau second?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 ::  :: -