Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
AuthorMessage
konoyaro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2011-07-10

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Fri Nov 02, 2012 10:33 am

Evo pakai seramik blok kan? technically enjin musti lagi tahan dari VTS jika buat ulang alik keje jarak jauh ni.. tapi berbaloikah kalau harga evo hampir double harga VTS..

baca di forum mbc dah ader beberapa VTS kena overhaul/tukar blok.. Evo tak dengar citer pulak.. ader rezeki mungkin upgrade ke Evo pulak.
Back to top Go down
marl
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2012-10-31

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Sat Nov 03, 2012 2:38 pm

Tak pasti plak. Yg pastinya VTS tak pakai blok seramik cam taiwan. Rasanya Evo pun tak pakai kot.... Nak cut kos la depa ni... hmmm...
Back to top Go down
alitt
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed Nov 07, 2012 7:10 am

marl wrote:

Servis CVT, sy hantar kedai buat... takda alat. RM35 sekali servis. Buat tiap 6000km... ptg ni sy nak pi servis....
Belting ikut manual tukar tiap 12000km kalau tak salah.... tp sebenarnya pada sy la... bergantung pada keadaan semasa belt tu sendiri. Sbb sy dah 2 kali tukar belt walau jarak penggunaan cuma 6000km. Belt retak. Frust tul. DUa kali tukar, dua2 camtu.. 6000km ja. Skrg ni pakai Germany punya belt. Tgh test... kwn SOG bagi utk test. REga lebih murah dari ori katanya. Hari ni cukup 12000km. Nnt nak bg laporan penuh kat dia.
Rega belt ori/standart dulu la sy beli RM180-190. Skrg part dah naik rega... lebih RM200 la jawabnya... Lega psl dah ada alternatif belt lain yg jauh lebih baik dari ori. Masa 6000km, belt tu takretak cam belt ori & takda tanda2 kehausan pun kat sisi belting..... gambo pun sy amik utk bg kat kwn sy tu.


Bro..bleh kongsi belt alternatif..ni pun dh dkat masa nk tukar belt ni...hehehhe
Back to top Go down
marl
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2012-10-31

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed Nov 07, 2012 7:19 am

Belt tu dari germany. Sy ada amik gambo penggunaan belt tu. Nampaknya hanya selamat penggunaan dlm 10000km saja. Sy pakai 12000km... nak putus dah. Cuma bercantum kat luaran saja. Bahagian dlm dah terbelah. Kuat juga bahagian luar dia tu. Mujur la tak putus. Nnt sy upload gambo
Back to top Go down
jhs8285
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 110
Join date : 2012-03-16
Location : Batu Pahat - Bangi - Ampang

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Thu Nov 08, 2012 6:46 am

tgh tggu gambiran ni.... hehe bounce

yg bro guna tu jenis kevlar ke?
Back to top Go down
marl
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 11
Join date : 2012-10-31

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Thu Nov 08, 2012 7:09 am

Jenis kevlar. Dlm penggunaan 6000km jauh lebih baik dari ori. Takda kesan haus jam ori yg dah mula retak masa 6000km. CUma tak sangka, cukup 12000km dia dah terbelah dua. Mujur bahagian luar kevlar tu kuat & utuh. Kalau ori, rasanya dah putus. Mujur la pi servis CVT hari tu. Skrg pakai yg lama blk walau retak. Tunggu ada modal skit, nak beli yg baru. Nak edit gambo dulu. Nnt sy upload
Back to top Go down
raccos
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2013-02-05
Age : 44
Location : Bkt Subang

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Thu Feb 07, 2013 5:00 am

Salam sahabat...

Saya pung baru nak berjinak2 ngan skooter ni.. maklumlah org rumah dah mula minat lak naik motor gi kerja.. x penat layan jem katanya... Alhamdulillah sonang hati den...

sebelum ni naik kapcai 110 cc je.. Cuma sahabat, sy tengah terpinga2 samada nak amik yang 200 atau 250. klu yg 400 tu rasa x brp bersesuaian lg la.. baik dari segi kewangan dan juga keperluan.. Subang ke shah alam je...

jd sy nak minta tolong pandangan dr kwn2 la mana yg terbaik... klu dr segi harga mgkn 200 yg terbaik tp mgkn dr segi performance bg sy mgkn 250 lak.. yg penting x nyesal ngan ayat "rugi x amik besor tu ari.." atau "tau amik yg kecik pun dah ok..." harap sahabat semua dapat bantu sy yg sedang dalam dilema ni...

Dah tahap leleh air liur ni tgk sym skrg ni... mmg x senang duduk...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Thu Feb 07, 2013 6:45 am

bro raccos..
bak komen2 sblm ini, kalau ada kelebihan bajet baik lah amik 250 terus.
nnt xde la nk buang duit upgrade yg 200 tu. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
raccos
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2013-02-05
Age : 44
Location : Bkt Subang

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Fri Feb 08, 2013 5:23 am

Salam Jumaat Sahabat...

Terima kasih bro Mie-G.. dan slps membaca bbrpa komen dr sahabat sekelian disusuli pula ngan pengalaman bro Marl, maka dpt lah di rumuskan yg SYM Evo 250i bakal menjadi penyeri dlm kelendar permotoran sy pas ni... InsyaAllah..

Terima kasih sahabat2...

Jazakallah khairan kasiran....
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Fri Feb 08, 2013 6:32 pm

raccos wrote:
Salam Jumaat Sahabat...

Terima kasih bro Mie-G.. dan slps membaca bbrpa komen dr sahabat sekelian disusuli pula ngan pengalaman bro Marl, maka dpt lah di rumuskan yg SYM Evo 250i bakal menjadi penyeri dlm kelendar permotoran sy pas ni... InsyaAllah..

Terima kasih sahabat2...

Jazakallah khairan kasiran....

Yg terbaeeek bro raccos...
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 01, 2013 3:01 pm

Syukur....motor Gts 200 dah selamat dijual....

Mencuci mata utk Evo250 lak....apa lah bezanya Standard compare dgn SE...

Kawan2 ade maklumat pencerahan....
Member office ajak terus angkat MAXSym 400....tak perlu lagi lah...setakat main Puchong - KL je...
Back to top Go down
myi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2012-08-14
Location : Bdr Bukit Puchong

PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Wed May 01, 2013 3:03 pm

marl wrote:
Salam semua... saya baru join forum ni.. Agak ketinggalanlah nak reply. Tp rasa nak share juga pengalaman saya pakai Evo.

Sy baru pakai Evo setahun lebih. Sblm ni pernah pakai GTS & VTS. Tapi dua2 tu pakai tak lama. Walau tak lama ada la skit perbezaan dapat dirasakan. Baik dari segi power & penyelenggaraan. Dari segi penggunaan petrol, Evo jauh lebih jimat dari VTS & GTS... seperti ramai dah tau sbb pakai injection. Riding pun smooth. Berat skit ja dari VTS.

Kita Dalam setahun lebih pakai Evo, sy dah berjalan lebin 31000km. Sy guna Evo ulang alik kerja. Jarak perjalanan sehari antara 140-160km bergantung pada jarak yg sy. Jarak berbeza psl ubah2 jalan... boring ikut jalan yg sama tiap2 hari. Setiap 2 hari sy isi petrol antara RM18-20. Biasanya RM18 saja. Kalau naik moto satu lg... sehari saja dah RM23-25... mampoih le... tak baik utk poket. Mentekedarah minyak betui... Suspect

Selama pakai Evo, tak pernah ada masalah besar. Pernah 2,3 kali enjin mati lps lenjan laju2... tp start hidup balik. Suspension dia lembut dlm keadaan standart. Kalau amik koner panjang laju, moto membuai2 & boleh 'buang' kita.. kompom racing line lari... hahaha pirat. Buat pelarasan preload absorber max/paling keras, ok la skit. Membuai gak, tp tak la teruk sgt. Kalau kaki koner, mmg sagat habis la... salah amik line & lean terlebih boleh tergolek... kena beringat skit time koner....

Cruising speed sy antara 120-140kmj (meter dia). Pernah try dgn SBK, Evo 160kmj.. SBK 140kmj... Test sebelah2 masa tu. Max sy pernah dpt dgn Evo cuma 165kmj ja. Tak pernah sampai 170kmj. Pulley tukar jenis Dr Pulley, pakai saiz 20g. Pikap berat, tp cruising speed membantu skit turunkan RPM. Sbnrnya nak pakai 18.5g, tp masa nak tukar kedai cuma ada 20g saja... tibai je la... ok gak sbnrnya... Pasni nak tukar ke 18.5g plak. Boleh banding perbezaan....

Sy tak pernah ikut mana2 konvoi SYM... tak sempat.. Komitken keje. Tp pernah tour semenanjung dgn isteri 8 hari. Masa tu baru 2 bulan lebih kot dapat Evo. Jarak perjalanan dlm 2200km+... Petrol dlm RM154.

Dari segi penjagaan.... ulang skit info atas
Jarak perjalanan lebih kurang 280-300km =RM18-20 (Ron 95)
Servis tiap 3000km ikut manual... disebabkan sy jalan jauh tiap hari, tiap2 bulan kena serbislah dah cukup 3000km

Minyak 4t pakai 10-40w.... sy pakai minyak enjin kete 4L. Lebih jimat berbanding beli minyak moto sebotol 1L tu.
Minyak CVT SAE140... pakai minyak kete gak. 1L = RM10-12 (ikut brand). Kalau beli dia punya kalau tak salah 1 tiub RM15.
Servis buat sendiri.

Servis CVT, sy hantar kedai buat... takda alat. RM35 sekali servis. Buat tiap 6000km... ptg ni sy nak pi servis....
Belting ikut manual tukar tiap 12000km kalau tak salah.... tp sebenarnya pada sy la... bergantung pada keadaan semasa belt tu sendiri. Sbb sy dah 2 kali tukar belt walau jarak penggunaan cuma 6000km. Belt retak. Frust tul. DUa kali tukar, dua2 camtu.. 6000km ja. Skrg ni pakai Germany punya belt. Tgh test... kwn SOG bagi utk test. REga lebih murah dari ori katanya. Hari ni cukup 12000km. Nnt nak bg laporan penuh kat dia.
Rega belt ori/standart dulu la sy beli RM180-190. Skrg part dah naik rega... lebih RM200 la jawabnya... Lega psl dah ada alternatif belt lain yg jauh lebih baik dari ori. Masa 6000km, belt tu takretak cam belt ori & takda tanda2 kehausan pun kat sisi belting..... gambo pun sy amik utk bg kat kwn sy tu.

Utk penggunaan harian pada sy, turun dari SBK naik dia mmg rasa sgt selesa. Naik SBK kalau sampai tempat keje, penat & berpeluh2. Naik Evo, relax & cool. Badan tak letih. Utk jarak 140-160km sehari ulang alik keja, rasanya Evo dah mencukupi. Pernah juga ada perasaan nak upgrade amik Maxsym... tp rasanya tak mampu nak menten kot. Psl skuter mentenen lebih tinggi dari moto. Part belt tu yg paling letih... kerap kena tukar... kena cari alternatif belt lain

Dok ushar gak Kymco Xciting... tgh study penjagaan moto tu sama. TP kalau beli belt kat dealer... RM1400. Rega tak masuk akal... SY survey belt kat internet rega antara RM300-600.... tgk camno nnt. TP so far, sy amat berpuas hati dgn Evo sy ni. Cuma tak suka kat SYM, bila rega part naik.....

Harap bro tocamba76 buat keputusan yg terbaik. cheers

Tak tau lak leh pakai Minyak itam 4L kete...? Tak rosak ke injin?
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...   Today at 1:32 pm

Back to top Go down
 
Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
 Similar topics
-
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
» Nak pasang lampu LED dan Hon spt siren.
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» Kisah Sebenar Orang Berhutang - Baca kisah nie.. menarik utk org suka berhutang mcm saya..
» Versys vs Er6F??

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM EVO 250-
Jump to: