Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
fbic24
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2015-03-20
Age : 37

PostSubject: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Fri Mar 20, 2015 11:31 am

Assalamualaikum..

Saya beli moto ni dah dekat 2minggu VTS200 2nd tahun 2011

Beberapa masalah saya nak tanya sikit kat sini tengtang moto yg saya beli ni..

1) Bila bwak nak sampai 100km/j terasa gegaran samaada bahagian tayar depan atau bawah kaki.. tetapi gegaran ni hilang bila dah lebih 100km/j.

2) Bunyi kasar pada enjin.. (pomen cakap auto belting) kos dalam rm400..

3) Cover xzos belakang..mana nak Beli? berapa rm?

4) simbol bateri kadang2 menyala.. tapi tak tentu..

soalan tambahan

5) Kat mana nak beli cover seat? berapa rega? atau buat custom jer..

harap ada otai2 yg sudi menjawab..

TQ.

fbic24 wrote:
UPDATE 25.03.15 :

Pagi ni cek minyak itam langsung takder lekat dekat tip tu.. huhuhu..jahanam..

Minggu lepas hari khamis baru servis.. guna minyak yamaha lube.. adakah minyak tak sesuai??


Last edited by fbic24 on Wed Mar 25, 2015 11:22 am; edited 2 times in total
Back to top Go down
ijat_ttj
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-27
Age : 40

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Fri Mar 20, 2015 3:47 pm

Waalaikumussalam! Byk juga belanja tu.. Cuba service CVT dulu... Kotor agaknya pully ngan belting tu...
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Sat Mar 21, 2015 11:00 am

fbic24 wrote:
Assalamualaikum..

Saya beli moto ni dah dekat 2minggu VTS200 2nd tahun 2011

Beberapa masalah saya nak tanya sikit kat sini tengtang moto yg saya beli ni..

1) Bila bwak nak sampai 100km/j terasa gegaran samaada bahagian tayar depan atau bawah kaki.. tetapi gegaran ni hilang bila dah lebih 100km/j.

2) Bunyi kasar pada enjin.. (pomen cakap auto belting) kos dalam rm400..

3) Cover xzos belakang..mana nak Beli? berapa rm?

4) simbol bateri kadang2 menyala.. tapi tak tentu..

harap ada otai2 yg sudi menjawab..

TQ.


Salam,
Kalau ikut spare part list (harga jualan) drive plate assembly (yg makenik tu kata auto belting) RM154.80 sahaja (tak kan kot upah pasang dia nak sembelih sampai kat 250 ???), cover belakang exhaust yang bulat tu RM56.60 (nut lain harga sebiji RM3.10). Kekacang yang 6 biji tu (roller weight) RM30.80 untuk 6 biji dan slide pcs yg 3 biji duduk sekali dengan roller weight RM9.60 untuk 3 biji (elok ditukar sama bila ganti kekacang yang 6 biji tu ,semua part ni tak masuk upah pasang. Benda benda ni kalau bermasalah boleh menyebabkan starting tu ada sangkut sangkut dan bunyi bising. Simbol bateri kalau kejap ada ,kejap tak ada (macam chips more tu) molek sangat tengok regulator rectifier, charging unit ataupun berkemungkinan bateri dah nak kong.
Apa pun nasihat saya carilah mekanik yang benar benar memahami tentang siput dan bukan nya mekanik cap ayam !
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2013-12-05
Age : 41

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Sat Mar 21, 2015 11:20 am

Saya sokong ulasan di atas...
Back to top Go down
fbic24
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2015-03-20
Age : 37

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Mon Mar 23, 2015 11:09 am

mkgibran wrote:
Assalamualaikum..

Saya beli moto ni dah dekat 2minggu VTS200 2nd tahun 2011

Beberapa masalah saya nak tanya sikit kat sini tengtang moto yg saya beli ni..

1) Bila bwak nak sampai 100km/j terasa gegaran samaada bahagian tayar depan atau bawah kaki.. tetapi gegaran ni hilang bila dah lebih 100km/j.
* Pomen cakap mounting enjin..

2) Q : Bunyi kasar pada enjin.. (pomen cakap auto belting) kos dalam rm400..
  A : Kalau ikut spare part list (harga jualan) drive plate assembly (yg makenik tu kata auto belting) RM154.80 sahaja
     (tak kan kot upah pasang dia nak sembelih sampai kat 250 ???)
* Pomen tu cakap anggaran bawah rm400..

3) Q : Cover xzos belakang..mana nak Beli? berapa rm?
  A : Cover belakang exhaust yang bulat tu RM56.60 (nut lain harga sebiji RM3.10).

4) Q : simbol bateri kadang2 menyala.. tapi tak tentu..
 A : Simbol bateri kalau kejap ada ,kejap tak ada (macam chips more tu) molek sangat tengok regulator rectifier,
    charging unit ataupun berkemungkinan bateri dah nak kong.


harap ada otai2 yg sudi menjawab..

TQ.


* tak tau soalan yang mana..
Kekacang yang 6 biji tu (roller weight) RM30.80 untuk 6 biji dan slide pcs yg 3 biji duduk sekali dengan roller weight RM9.60 untuk 3 biji
(elok ditukar sama bila ganti kekacang yang 6 biji tu ,semua part ni tak masuk upah pasang.
Benda benda ni kalau bermasalah boleh menyebabkan starting tu ada sangkut sangkut dan bunyi bising.

Apa pun nasihat saya carilah mekanik yang benar benar memahami tentang siput dan bukan nya mekanik cap ayam !

detail jugak tu abam mkgibran ulas.. terima kasih..

lagi satu.. kalau kat area puncak alam.. ada tau tak saper2 pomen siput ni yang berdekatan?
Back to top Go down
fbic24
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2015-03-20
Age : 37

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Mon Mar 23, 2015 11:15 am

ijat_ttj wrote:
Waalaikumussalam! Byk juga belanja tu.. Cuba service CVT dulu... Kotor agaknya pully ngan belting tu...

aritu dah bawak jumpa pomen.. sebenarnyer nak suruh dia test tengok mana yang tak kena.. tapi tak tau nak cakap camner.. huhuh.. last2 suh serbis minyak itam (yamaha lube) dan minyak gear box (yamalube)..

Suruh jugak dia test pasal gegar bila naik 100km/j.. tapi dia belek2 dan advise tuk tukar mounting enjin.. mungkin masa tu sebab dia sorang jer kt kedai..
Back to top Go down
fbic24
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2015-03-20
Age : 37

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Wed Mar 25, 2015 4:11 am

UPDATE :

Pagi ni cek minyak itam langsung takder lekat dekat tip tu.. huhuhu..jahanam..

Minggu lepas hari khamis baru servis.. guna minyak yamaha lube.. adakah minyak tak sesuai??
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Thu Mar 26, 2015 2:02 am

fbic24 wrote:
UPDATE :

Pagi ni cek minyak itam langsung takder lekat dekat tip tu.. huhuhu..jahanam..

Minggu lepas hari khamis baru servis.. guna minyak yamaha lube.. adakah minyak tak sesuai??

cuba tambah minyak itam tu sampai muncul kat tips klu ade balance dia… klu seminggu lps tu ilang lagi maknanya enjin dh mkn minyak itam @ ada leaking..

Penggunaan eo subjektif… lain org lain opinion dia…. saya guna petronas syntium semi utk scooter… gearoil pulak pakai bhp 140
Back to top Go down
fbic24
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2015-03-20
Age : 37

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Thu Mar 26, 2015 6:41 am

zackgrafik wrote:
fbic24 wrote:
UPDATE :

Pagi ni cek minyak itam langsung takder lekat dekat tip tu.. huhuhu..jahanam..

Minggu lepas hari khamis baru servis.. guna minyak yamaha lube.. adakah minyak tak sesuai??

cuba tambah minyak itam tu sampai muncul kat tips klu ade balance dia… klu seminggu lps tu ilang lagi maknanya enjin dh mkn minyak itam @ ada leaking..

Penggunaan eo subjektif… lain org lain opinion dia…. saya guna petronas syntium semi utk scooter… gearoil pulak pakai bhp 140

pagi tadi dah tukar minyak baru.. buang semua minyak lama.. guna motul scoter 10 40.. pastu start idup.. bila ram asap putih keluar kat xzos Crying or Very sad Crying or Very sad
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Fri Mar 27, 2015 4:38 am

fbic24 wrote:
zackgrafik wrote:
fbic24 wrote:
UPDATE :

Pagi ni cek minyak itam langsung takder lekat dekat tip tu.. huhuhu..jahanam..

Minggu lepas hari khamis baru servis.. guna minyak yamaha lube.. adakah minyak tak sesuai??

cuba tambah minyak itam tu sampai muncul kat tips klu ade balance dia… klu seminggu lps tu ilang lagi maknanya enjin dh mkn minyak itam @ ada leaking..

Penggunaan eo subjektif… lain org lain opinion dia…. saya guna petronas syntium semi utk scooter… gearoil pulak pakai bhp 140

pagi tadi dah tukar minyak baru.. buang semua minyak lama.. guna motul scoter 10 40.. pastu start idup.. bila ram asap putih keluar kat xzos Crying or Very sad Crying or Very sad

Salam, ada tiga kemungkinan pada pandangan saya 1) Jarum carburator perlu diganti 2) ada kebocoran pada gasket 3) Silap minyak enjin - tapi rasanya lebih pada carburator. Apa pun dapat pandangan dan komen dari mekanik SYM yang benar benar mengenali tentang kerenah siput ni.
Back to top Go down
fbic24
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2015-03-20
Age : 37

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Fri Mar 27, 2015 9:50 am

mkgibran wrote:
fbic24 wrote:
zackgrafik wrote:
fbic24 wrote:
UPDATE :

Pagi ni cek minyak itam langsung takder lekat dekat tip tu.. huhuhu..jahanam..

Minggu lepas hari khamis baru servis.. guna minyak yamaha lube.. adakah minyak tak sesuai??

cuba tambah minyak itam tu sampai muncul kat tips klu ade balance dia… klu seminggu lps tu ilang lagi maknanya enjin dh mkn minyak itam @ ada leaking..

Penggunaan eo subjektif… lain org lain opinion dia…. saya guna petronas syntium semi utk scooter… gearoil pulak pakai bhp 140

pagi tadi dah tukar minyak baru.. buang semua minyak lama.. guna motul scoter 10 40.. pastu start idup.. bila ram asap putih keluar kat xzos Crying or Very sad Crying or Very sad

Salam, ada tiga kemungkinan pada pandangan saya 1) Jarum carburator perlu diganti 2) ada kebocoran pada gasket 3) Silap minyak enjin - tapi rasanya lebih pada carburator. Apa pun dapat pandangan dan komen dari mekanik SYM yang benar benar mengenali tentang kerenah siput ni.


Tq bro.. semalam petang dah hantar bengkel.. buka dulu tengok apa rosak..pomen cakap blok/piston.. upah rm120.. barang rosak nak ganti.. nanti tengok.. nak beli sendiri pun boleh..
Back to top Go down
fbic24
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2015-03-20
Age : 37

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Thu Apr 02, 2015 4:27 am

Motor dah siap operate..

kena rm450..

Sekarang takleh lari laju.. 80km/j jer.. lenguh pinggang..

Bunyi yg dikatakan auto belting tu pun dah hilang..(mungkin bunyi kat blok)

Pomen cakap.. Oberhall sebelum ni piston pasang terbalik.. tu yang bunyi kuat dan minyak itam kering.. huhuhu..
Back to top Go down
fbic24
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2015-03-20
Age : 37

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Tue Apr 07, 2015 5:36 am

mkgibran wrote:
fbic24 wrote:
Assalamualaikum..

Saya beli moto ni dah dekat 2minggu VTS200 2nd tahun 2011

Beberapa masalah saya nak tanya sikit kat sini tengtang moto yg saya beli ni..

1) Bila bwak nak sampai 100km/j terasa gegaran samaada bahagian tayar depan atau bawah kaki.. tetapi gegaran ni hilang bila dah lebih 100km/j.

2) Bunyi kasar pada enjin.. (pomen cakap auto belting) kos dalam rm400..

3) Cover xzos belakang..mana nak Beli? berapa rm?

4) simbol bateri kadang2 menyala.. tapi tak tentu..

harap ada otai2 yg sudi menjawab..

TQ.


Salam,
Kalau ikut spare part list (harga jualan) drive plate assembly (yg makenik tu kata auto belting) RM154.80 sahaja (tak kan kot upah pasang dia nak sembelih sampai kat 250 ???), cover belakang exhaust yang bulat tu  RM56.60 (nut lain harga sebiji RM3.10). Kekacang yang 6 biji tu (roller weight) RM30.80 untuk 6 biji dan slide pcs yg 3 biji duduk sekali dengan roller weight RM9.60 untuk 3 biji (elok ditukar sama bila ganti kekacang yang 6 biji tu ,semua part ni tak masuk upah pasang. Benda benda ni kalau bermasalah boleh menyebabkan starting tu ada sangkut sangkut dan bunyi bising. Simbol bateri kalau kejap ada ,kejap tak ada (macam chips more tu) molek sangat tengok regulator rectifier, charging unit ataupun berkemungkinan bateri dah nak kong.
Apa pun nasihat saya carilah mekanik yang benar benar memahami tentang siput dan bukan nya mekanik cap ayam !

"drive plate assembly (yg makenik tu kata auto belting) RM154.80 sahaja" ni harga ori atau local?
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2013-12-05
Age : 41

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Tue Apr 14, 2015 6:00 pm

fbic24 wrote:
"drive plate assembly (yg makenik tu kata auto belting) RM154.80 sahaja" ni harga ori atau local?

Harga boleh semak kat web site SYm. Semua parts ada harga rujukan kat situ.
Back to top Go down
fbic24
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2015-03-20
Age : 37

PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Fri Apr 17, 2015 6:16 am

EnoBotolHijau wrote:
fbic24 wrote:
"drive plate assembly (yg makenik tu kata auto belting) RM154.80 sahaja" ni harga ori atau local?

Harga boleh semak kat web site SYm. Semua parts ada harga rujukan kat situ.

Terbaik bro.. nampak cam lengkap tu.. 60++ muka surat.. boleh wat rujukan.. terima kasih banyak2 Very Happy Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat   Today at 6:58 pm

Back to top Go down
 
Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» panduan beli moto terpakai vts 200
» DOA UNTUK MEREKA YANG BARU BELI KENDERAAN
» Break-In terbaik utk skuter anda

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: