Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Sat Mar 26, 2011 8:09 pm

Nak tanya skit pendapatan korang semua yg dah berumahtangga.. hangpa beli rumah sebelum kahwin atau selepas kahwin? Pada pandangan hangpa mana yg paling seswai??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
alitt
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Sun Mar 27, 2011 7:40 am

aku rasa bila2 ko bleh beli rumah asalkan mampu nak bayar balik secara cash atau hutang..heheheh

tp beli ler ikut kemampuan..kalo mampu umah kecik...beli dulu buat modal...rumah ni makin lama makin naik rega...tp ikut ler locationnya..lepas tu bleh jual bila family berkembang....hehehhehe

Just my se posen.....
Back to top Go down
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Sun Mar 27, 2011 8:50 am

aku beli lepaih kawen....
memang perit sket....
tapi aku beli LC jaa...
alhamdulillah...laa dok tengok2 LMC plak....hehehe
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Sun Mar 27, 2011 5:21 pm

Rumah mahal skarang.. kat penang nak carik yg bawah 200K mmg xdpt punya.. sedey beb..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Sun Mar 27, 2011 5:49 pm

Aku beli rumah lepas kawen tapi tak duduk pun sebab mak ngan pak mertua aku mintak aku duduk sekali ngan diaorang memandangkan bini aku anak bongsu. Adik beradik dia yg lain semua dah duduk rumah sendiri. Walaupun duduk ngan mertua, rumah tetap aku beli pasal memang aku dah merancang aku akan beli rumah sebelum umur aku masuk 30. Alhamdulillah perancangan aku tu jadi kenyataan. Rumah aku tu aku sewakan, kira takde la terasa sangat potongan bulanan rumah tu bila dah disewakan cuma rasa tak best la rumah yg aku beli nak duduk tapi aku sewakan.

Galol, kalau hang nak beli rumah kene la rancang dari skrg. Nak beli rumah yg macam mana, jangan takut beli rumah sebab harga rumah ni akan sentiasa naik bergantung kepada kawasan. Cuma nak kene tgk pemaju, takut kene kes rumah terbengkalai tapi kalau beli rumah second hand dah tak payah risau dah pasal memang dah pasti rumah tu dah siap.
Back to top Go down
BLB1231
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Mar 28, 2011 5:46 am

ada pertua sikit kalau nak beli umah pastikan kite mampu bayar.....
jgn memaksa diri.... kena ambil kira jika kite sudah berusia 50 tahun keatas mamapu kah kite membayar hutang umah itu....
sekian...

beli jgn tak beli....
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Mar 28, 2011 6:55 am

Duit bayar rumah bukan kita boleh cekau daripada KWSP kan?? hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
WRF/WTD
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 66
Join date : 2011-03-24
Location : KL,Shah Alam

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Mar 28, 2011 8:37 am

Galol...Pada aku..kalau ader duit lebey beli jer umah....kalau x der pun boleh beli gak x cukup duit nanti JUAL kan aje umah tu!!banyakk oo dapat!!..

Pengalaman...sebelum bertunag aku pi beli umah....masa nak kahwin kira2 budget burst..aku jual kan umah tu..(dapat jual lagi mahal dari harga masa beli ) dapat je duit jual umah tu aku pi beli umah lain..yg secara ilmiah nyer lagi mahal pada umah yg aku jual tu...secara kesimpulan..aku cukup duit utk berkahwin & mempunyai rumah yg lagi mahal valuenyer!!Alhamdulillah!!
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Mar 28, 2011 8:55 am

Masalahnya nak kumpul modal beli rumah tue.. kalau rumah stakat 4-5K boleh la amik cash.. hahaha..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
ponato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Mar 28, 2011 10:31 am

rumah makin mahai.. beli cepat.. tapi kena explore habis la... tapi paling best kalu hang beli tanah buat rumah sendiri.. baru gempak.. kalu 200k punya bajet bleh naik playboy mansion dah apa.. hehe.. area Sg Petani, rumah masih murah berbanding kawasan lain kat utara.. tapi kena duduk sendiri la. kalu buat sewa tak berbaloi pasai sewa rendah..
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Mar 28, 2011 11:33 am

Pergh.. mmg cadang2 nak beli rumah sg petani lepas kawin.. tapi bapak jauh Sg petani bayan lepas.. balik rumah konfem penat.. nak buat anak pun dah tak larat.. hehehe..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
cheaziz
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2011-03-27

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Mon Mar 28, 2011 8:46 pm

Masa bujang adalah masa terbaik untuk beli aset (i.e rumah, tanah, kebun dsb)
Tapi disiplin dan waja diri kena kuat lah... tambah2 lagi imannnn....
Saya dulu... mula start kerja, kumpul duit beli moto...bukan nak merempit, tp pasal kemudahan untuk pergi kerja
Duit gaji simpan sikit... duit bonus simpan semua... lepas 2 tahun beli rumah

Bila dah kawin bukan tak boleh beli rumah... tapi priotity lain pulak yg akan datang nanti
Kereta nak kena ada, bini nak kena hias, savings untuk kecemasan... dan savings untuk takaful/education anak2 juga perlu diutamakan
Bagusnya beli rumah lepas kahwin ni - kita boleh combine income, boleh beli yg mahal sikit (and of course monthly pun mahal gak la :-( )

Apa2 pun.. beli memang kena beli
Cuma, kalau tiada apa2 komitmen sekarang (masa bujang).. baik beli sekarang dan pastikan ia tidak membebankan
Back to top Go down
ponato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Tue Mar 29, 2011 5:13 am

input yg lengkap dari cheaziz.. thanks.. nasib takdak button like.. kalu dak tekan dah..

Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Tue Mar 29, 2011 3:50 pm

Yang pastinye rumah kene beli, cuma kene pandai mencari masa, kawasan dan bajet yg sesuai.
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Tue Mar 29, 2011 6:19 pm

beli umah masa muda ni memang perit lebih-lebih kalau selalu terkuar RM belanja yang tak masuk dalam budget bulanan..tapi keperitan tu ada hasilnya nanti.

Aku first beli umah masa di Johor (umah murah rega 22K) tahun 1984 masa tu bujang lagi..memang terasa gak keperitannya..tapi pueh hati sebab x 'membawa bibir' kat umah orang tua...cukup lima tahun, aku jual umah tu rege 60K (masih belum kahwin) tolak full settlement loan dapat le 30K pastu gunakan 70% duit tu buat DP beli plak umah teres 3 bilik sederhana dekat dengan (masa tu) cadangan hospital baru batu pahat..selebihnya amik RD350LC plet singa..he heh he..

Aku maintain umah tu walaupun dah kena tukar keje kat KL dan sewakan RM300 sebulan masa tu..la ni umah tu dah habih bayar..tafsir property value plak kalau nak jual dalam 180K..masih sewakan lagi dgn kadar RM600 sebulan.

Lepas aku kahwin 1996 lalu, aku share dengan kdn aku beli plak umah kat sek 20 shah alam..dekat dengan umah lama wajarian..masa beli rege umah tu 120K..masuk tahun 2001, aku jual umah tu ..tolak full settlement gedeabak gedebuk ada lah sikit untung...beli plak umah 2 1/2 tgkt kat seksyen 7, belakang ITM..2005, kdn aku beli umah lain kat belakang I-city..umah kat seksyen 7 tu kami sewakan (duit sea tu ngam-mgam bayar loan bank) so skrg kekal duduk kat belakang I city.

Moral of the story...perit mcm mana pong kau tanggung utk beli umah..ia x sama mcm beli kete atau mutut...dan ibarat pokok buah-buahan yg ko tanam....akan ambil masa utk nikmati 'buahnya'..so Galol..klu ada kemampuan...jgn pandang belakang...amik je ikut kmemampuan kita.. Very Happy
Back to top Go down
shahdan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2011-03-28
Age : 48
Location : Kajang

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Tue Mar 29, 2011 7:20 pm

Wak dulu masa beli rumah masih bujang lagi tak de plan nak kawin pun...tetiba boleh plak keluarkan epf...simpan sikit...dan tetiba je orang tua suruh kawin...mana nak cari...habis tu cakap kalau ada jodoh ada la...tetiba ada pulak...

Senang cerita lebih baik beli rumah, kalau tak de isteri pun rumah dah ada, harta dah ada..kalau keja gomen cuba-cuba mintak loan gomen..tanya berapa layak untuk loan..kurang.. tambah-tambah sikit. Tapi untuk sekarang ni mungkin sediakan dalam >RM5k..sebab SNP, Agreement loan etc....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 6:09 am

aku plak beli umah lepas kawen.
combine loan dgn KDN beli rumah kat Ampangan Negeri Sembilan.
beli rumah ni mmg utk duduk bila dah pencen nnt...
xmoh duk KL bila dah tua nnt..hehehe..
kalau ada rejeki lebih, ingat nk beli umah flat kt KL ni buat sewa.. Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 7:17 am

Mie-G wrote:
aku plak beli umah lepas kawen.
combine loan dgn KDN beli rumah kat Ampangan Negeri Sembilan.
beli rumah ni mmg utk duduk bila dah pencen nnt...
xmoh duk KL bila dah tua nnt..hehehe..
kalau ada rejeki lebih, ingat nk beli umah flat kt KL ni buat sewa.. Very Happy

Ko beli kat Ampangan datang keja kat KL ke Miji??

Brapa rega rumah area2 N Sembilan skarang??
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 7:25 am

encikgalol wrote:

Ko beli kat Ampangan datang keja kat KL ke Miji??
Brapa rega rumah area2 N Sembilan skarang??
beli jer dulu rumah tu tp still duk Balakong lagi..balik hujung minggu jela kat Ampangan tu.
suh mak mertua tolong jagakan..hehehe...

masa aku beli tu RM208k utk rumah 2tgkt 22x80.
skang dah jadi RM280k.
blm dpt kunci lagi..insyaAllah bln 6 ni.. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 10:18 am

fuhhh rumah2, mmg dilema sebenarnye... What a Face

Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 10:44 am

Rumah skang aku rasa dah takdak kos rendah mcm dulu2.. 25K dulu2 dah boleh beli rumas teres setingkat 3 bilik.. 25K skarang?? beli tanah pun xlepas.. huhuhu..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 12:57 pm

encikgalol wrote:
Rumah skang aku rasa dah takdak kos rendah mcm dulu2.. 25K dulu2 dah boleh beli rumas teres setingkat 3 bilik.. 25K skarang?? beli tanah pun xlepas.. huhuhu..

sokong2x...

memang xdak dah laa nie...

kalo penang, bukan 25k, 250k pon dok ataih langit lg... Wink
Back to top Go down
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 12:59 pm

encikgalol wrote:
Rumah skang aku rasa dah takdak kos rendah mcm dulu2.. 25K dulu2 dah boleh beli rumas teres setingkat 3 bilik.. 25K skarang?? beli tanah pun xlepas.. huhuhu..

Ia la...nilai RM dulu dgn sekarang pong lain...first time aku beli umah dulu,,,gaji bersih RM600 beli umah murah bayar bulanan bank baru RM130... sekarang bayar bulanan loan umah kat bank hampir 10 kali ganda Shocked
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 1:02 pm

encikgalol wrote:
Rumah skang aku rasa dah takdak kos rendah mcm dulu2.. 25K dulu2 dah boleh beli rumas teres setingkat 3 bilik.. 25K skarang?? beli tanah pun xlepas.. huhuhu..

betoi...punah... Sad Sad
agak2 nye mcm mane la zaman adik2 kita nnti? gaji naik pun lebih kurang rm100-rm200 dr skrg masa tuh... Mad

barang2, kereta, rumah sudah naik sampai rm10k...mcm mana depa nak afford... Shocked
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Wed Mar 30, 2011 2:40 pm

Sedangkan orang yg gaji 2K-3K sebulan pun mengeluh, apatah lagi org yg gaji 1K ke bawah.. aku rasa belah2 KL nun ramai jugak yg gaji bawah 1K nih.. mcm mana la nak beli rumah, nak beli kereta apa smua.. nak2 kena sara family dgn anak lagi.. tak dapat kubayangkan..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Sponsored content




PostSubject: Re: Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
Beli rumah sebelum atau beli rumah selepas kahwin?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» scooter Honda PCX...
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
» panduan beli moto terpakai vts 200
» Dah beli VTS akhirnya.....huhhhhh menyesal sungguh

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Warung Pak Mat Tempe :: Sembang Merapu Meraban Tak Ada Kaitan Dengan Motor-
Jump to: