Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 panduan beli moto terpakai vts 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
ajoi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-10-12
Age : 45
Location : putrajaya

PostSubject: panduan beli moto terpakai vts 200   Fri Oct 12, 2012 9:59 am

salam abang -abang semua.....saya nak mendpatkan ilmu dari abang abang semua berkenaan panduan untuk membeli sym vts terpakai........tq
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Fri Oct 12, 2012 11:22 am

dah p tgk k motot nya Ajoi?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ajoi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-10-12
Age : 45
Location : putrajaya

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Fri Oct 12, 2012 12:33 pm

belum lg bang......sebelum saya pi kedai ,perlu saya tahu serba sedikit tentang moto ni....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Fri Oct 12, 2012 12:39 pm

biasanya kalau nk beli motot 2nd,
biasanya org akan check total mileage, umur motot tu.
pastu try start enjin, ada bunyi2 yg pelik x.
seeloknya bwk kawan yg dah biasa ngn motot yg nk dibeli tu..kalau dpt bwk pomen lagi bagus.
Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ajoi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-10-12
Age : 45
Location : putrajaya

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Fri Oct 12, 2012 12:40 pm

ok tq bang....
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Fri Oct 12, 2012 6:18 pm

Dan yg pasti...

Kena ada sifat sayang...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Tue Oct 16, 2012 3:44 am

suruh kedai tukar benda penting macam tayar, belting, wiring lampu dsb
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Tue Oct 16, 2012 3:54 am

Sirapisamin wrote:
suruh kedai tukar benda penting macam tayar, belting, wiring lampu dsb

ya betul...tu...paling penting sekali dgr sound engine dia dulu...ada halusss lagi atau dah kasarrrr?
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Tue Oct 16, 2012 7:05 pm

Jgn ikut kata hati jee bro ajoi
Back to top Go down
K Ramlee
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-09-30
Age : 28
Location : Tanjung Karang

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Wed Oct 17, 2012 6:00 pm

teman beli kat mudah je wei..second la tapi.probably the best deal.dpt box beso cm penyu,rain coat.helmet 2 bijik.sol satu,arc satu.sol tu teman bagi ke abg teman.bernafsu beno beliau ke helmet tu.rain coat pun difaraidkan ke beliau.lagi best sebelum hand over tu,owner lama bawak g bengkel rahim tukar belt,minyak enjin,gear,air filter.mcm2 la lg.2 ratus lebih gak la owner lama kena cas.sume owner lama tanggung.pastu ada saman 3rat pun owner lama setelkan jugak.

so far teman puas hati la walaupun jetski teman tak shining cam jetski2 lain kat dlm showroom.gts...bukan vts.mileage pun dah over 50k.boleh pakai gak la mudah ni.set je appointment pastu test.suka,ambik.tak suka,x yahla ambik.

papehal tepuk poket,tarik dompet,tengok duit.

assalamu'alaikum dan salam satu madagaska
Back to top Go down
Hams
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2012-10-01
Location : Penang Island

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Wed Oct 17, 2012 6:50 pm

Bro ajol
Saya baru try vts200 sorang kakak nak jual. Oklah juga w/pun saya tak penah bawak moto ni sebab oder blum sampai2 lagi. Usia 2 tahun. Milage lupa nak tengok. Yg lain tengok dari luar ok. Sevis ikut jadual. Hanya jauh dari bro ajol, iaitu d penang dekat jeti jerjak resot.
Tq
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Wed Oct 17, 2012 7:27 pm

sedikit pandangan sisi @ nasihat malam khamis.
selain dari semakan2 yg disarankan sebelum ini, cuba2 juga buat andaian2 di luar jangkaan:

1- kalau enjin dan bunyian2 yg dah tak manja dan tak seksi dikeluarkan oleh sang sipot melalui rod - bersedia sekitar rm1000 ke rm1500 (kalau termasuk blok)

2- kalau cvt, gear box, anggaran kos obohol nya juga hampir sama...seperti di atas.

3- kalau elektrik ada bikin (tambah lampu2 kedai tomyam, siren bunyi tikus beromen,etc...), komponen utama nya nak kena amik kira rectifier, bateri, cdi/alternator, coil - ini suma kos2 kasar yg bakal mencecah sekitar 1k juga.

nauzubillah. kita memang harap2 sangat agar motor atau sipot yg kita dapat itu sihat sejahtera. namun kalau ditawarkan deal yg kelihatannya too good to be true, tiada salahnya berasa sangsi. selagi ada pilihan, gunakan lah pilihan itu sebaiknya. mahal tak semestinya bagus - begitu juga sebaliknya.
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Wed Oct 17, 2012 7:30 pm

Bro Lockheed,
Siap berfalsafah lagi...
Mmg setuju bangat....
Back to top Go down
warcrank
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2012-07-13
Age : 31
Location : Sentul

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Thu Oct 18, 2012 4:19 am

test drive long distance bro
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Thu Oct 18, 2012 4:30 am

Agak2 owner bagi bro Ajoi
Back to top Go down
siakap
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2012-08-27

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Thu Oct 18, 2012 4:53 pm

aku pon amik vts 2nd hand gak.. black in colour with sticker, dah dekat 3 tahun pakai.. meter dah 31k masa amik, exhaust dah convert AHM, dr pulley, CDI racing, Coocase 50 L, helmet n baju ujan dibagi oleh 1st owner.

ikut kata kawan rider siput silver, harganya berbaloi sebab aku dah compare dgn siput 2nd hand di kedai motor. Moto standard je harga sama gak. So, aku pon buat keputusan meminang si siput hitam ni Sept lepas.
Back to top Go down
ajoi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-10-12
Age : 45
Location : putrajaya

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Thu Oct 18, 2012 4:58 pm

salam...terima kasih atas nasihat bor2 semua...insyaallah saya pergunakan ilmu tu semaksima mungkin...cuma ada berita gumbira....org umah bersetuju nak menyemponser sebahagian perbelanjaan untuk memiliki sang siput idaman yang baru...dan saya rasa amat bertuah dengan adanya blog yang sarat dengan khidmat nasihat otai2 scooter ,saya berdoa semoga saya dpt men"joint"kan diri dalam group ni......cuma kena tunggu saat dan ketika sahaja sang siput datang kedakapan saya......... bounce
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Thu Oct 18, 2012 8:33 pm

Wah... bro..
Untung ader org rumah yg pemurah...

Back to top Go down
ajoi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-10-12
Age : 45
Location : putrajaya

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Fri Oct 19, 2012 7:51 am

ha ha ha bro rizal96......ada syarat bro...long distance kena bawak dia.....tak pe la......umur dh hampir setengah abad ni....kenalah rapat ngan orang umah.....he he he
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Fri Oct 19, 2012 10:16 am

Tahniah Bro Ajoi..
Masih romantik...

Susah nak maintain 2 bini nie...
Back to top Go down
konji
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 33
Join date : 2012-10-05
Age : 33
Location : rawang

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Sun Oct 21, 2012 10:10 am

cun.....
Back to top Go down
siput cyborg
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2012-11-05
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Mon Nov 05, 2012 2:37 pm

Aku terkena...beli siput 2nd...pakai 2 minggu melayan rm300...sebab :

Masuk hq alma
1- tukar minyak enjin
2- minyak gear
3- servis cvt
4- skru ilang
5- getah tongkat ilang
6- plug coil kong

Besoknya masuk wad lagi..motor semput...hantar ke mega fortune perda
1- tukar set jarum carburator

Adoiiiii
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Mon Nov 05, 2012 4:31 pm

takkan takde warranty kedai bro...
Back to top Go down
siput cyborg
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2012-11-05
Location : pulau mutiara

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Mon Nov 05, 2012 4:34 pm

Nanti nak claim balik
Back to top Go down
ajoi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2012-10-12
Age : 45
Location : putrajaya

PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Wed Dec 19, 2012 4:33 pm

salam pada semua sahabat yang dikasihi,Syukur pada Allah ,seperti yang diimpikan siput idaman telah berada dalam genggaman.....dah hampir 2 minggu saya telah memiliki siput ni....cuma saya nak tanya sahabat2 otai semua....apabila saya menunggang siput saya ni dalam lingkungan kelajuan 80km keatas, akan Basketball terasa gegaran.....ianya akan jadi kuat sekiranya kelajuan bertambah.......adakah ini fenomena biasa atau ada sesuatu 'part" yang perlu dibaiki.....tolong saya...tq.....salam.... Question
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: panduan beli moto terpakai vts 200   Today at 12:39 pm

Back to top Go down
 
panduan beli moto terpakai vts 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» panduan beli moto terpakai vts 200
» Baru beli Moto.. Nak tanya pendapat
» Pemilikan motor terpakai
» Wajarkah Saya Beli SYM250 atau same jer nanti dgn moto saya sekarang...
» Beli phone yang baru jangan jealous ye! Samsung Galaxy S4 ? Note 2?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: