Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Brake System - Pad and Disc

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 4:33 am

Pergh semalam tanya ON pomen HM brake pad RM60++, macam harga brake pad kereta tuh... Sad

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 4:55 am

koji wrote:
Pergh semalam tanya ON pomen HM brake pad RM60++, macam harga brake pad kereta tuh... Sad

tu depan belakang ke koji...klu sebelah jer mmg mahal dari kereta la koji.... Very Happy
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 4:57 am

wvx2453 wrote:
koji wrote:
Pergh semalam tanya ON pomen HM brake pad RM60++, macam harga brake pad kereta tuh... Sad

tu depan belakang ke koji...klu sebelah jer mmg mahal dari kereta la koji.... Very Happy
belakang...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 4:58 am

mmg brake pad blkg vts ni mahal! pale

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:00 am

huhh..mahaiii..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:01 am

takpe nnt bila masyukk aku nak tukar...depan belkg sbb dah tak sedap brek

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:09 am

duk tempat asik jem manjang nih mmg cepat haus brek pad.. Sad
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:12 am

agak mahal la...just nak share pengalaman. sblm ni saya pakai KLX 150 pon mcm tu, pernah skali tukar brake pad ori kawa, brake pad belakang je rm80. fuh... sama harga dgn kerete punya. pastu bila next tukar, saya cari alternative lain, rupanya ade model moto lain yg boleh masuk. honda hawk dan scooter comel punye brake pad blkg boleh masuk kat klx, fuh cukup jimat. baru RM12. dari segi reliability, saya tgk sama je either kawa yg mahal tu dgn yg murah. huhuhuh
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:14 am

rayzz wrote:
duk tempat asik jem manjang nih mmg cepat haus brek pad.. Sad

sama la bro Sad


_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:15 am

wls418 wrote:
agak mahal la...just nak share pengalaman. sblm ni saya pakai KLX 150 pon mcm tu, pernah skali tukar brake pad ori kawa, brake pad belakang je rm80. fuh... sama harga dgn kerete punya. pastu bila next tukar, saya cari alternative lain, rupanya ade model moto lain yg boleh masuk. honda hawk dan scooter comel punye brake pad blkg boleh masuk kat klx, fuh cukup jimat. baru RM12. dari segi reliability, saya tgk sama je either kawa yg mahal tu dgn yg murah. huhuhuh
Rasanya modenas punya pun leh masuk tak kat vts? tapi rasanya modenas punya mahal skit kot ?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:16 am

so, kesimpulannya..ap akah ada model brake pad muto lain yg lebih murah n bleh masuk kt VTS nih?? hmmm... scratch
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:17 am

jadi tanda tanya...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:21 am

kita akan cube kaji nanti..utk kebaikan bersama..huhuu
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:52 am

krab wrote:
Just sharing.... selama ni aku slalu nampak orang komplen brake pad VTS mahal, harga smpi RM60. aku sendiri pn tukar kene 60 gak.so beberape bln lepas, aku survey Kt NKS sentul dia jual RM28 shj , siap pasang. so aku pn tukar brake pad depan + belakang, total RM58 siap pasang...

kene tanya bro krab ni. ape brand atau brake pad moto ape yg dia tukar kat NKS tu dpt RM28 je.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:54 am

nk kena ke NKS jgk la pasni!
dah nk kena tukar jgk aku nih!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 5:55 am

Mie-G wrote:
nk kena ke NKS jgk la pasni!
dah nk kena tukar jgk aku nih!
Hahahaha....kalau gi sana jgn lupa info den ye...nak kirim

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
krab
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 9:54 am

Mie-G wrote:
krab wrote:
Just sharing.... selama ni aku slalu nampak orang komplen brake pad VTS mahal, harga smpi RM60. aku sendiri pn tukar kene 60 gak.so beberape bln lepas, aku survey Kt NKS sentul dia jual RM28 shj , siap pasang. so aku pn tukar brake pad depan + belakang, total RM58 siap pasang...
ni sama ngn brakepad yg biasa pakai kt VTS?
takut jgk kot2 barang tiruan!
bahaya wooo...


actually, ni seken time saya tukar brake pad VTS nih. 1st time gi tukar kt kedai moto kt Setapak tempat saya beli motor tu, dia charge RM60 lebih.(+installation)

Lagipun, brake pad yg kt Sentul tu mmg ori, according to tokei dia, dia amik straight terus dari Taiwan instead of dari Dealer kt Msia.


Anyway, brake pad ni saya dh guna lebih kurang 6000 km, and setakat ni masih OK lagi (langsung xder beza dgn brake RM60 yg dibeli sebelum ni)


update------------------------------------------------------
setelah aku compare ngan brake pad yg dibeli kt MSS, mmg konpem brake pad ni tiruan. sorry for the incorrect info...


Last edited by krab on Sun Apr 01, 2012 5:39 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 10:03 am

Bro Krab, bleh tau kedai mane kt Sentul tu? Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 10:11 am

rayzz wrote:
Bro Krab, bleh tau kedai mane kt Sentul tu? Very Happy
aritu katanya NKS.

erm, cmno kita nk tahu brek pad tu ori atau x ya?
risau jgk kot terkena yg tiruan.
maklum la, benda2 brek ni bkn bleh buat main! pale

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 10:15 am

betul tuh, brake adalah salah satu part yg amat penting Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
krab
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 07, 2011 2:13 pm

Mie-G wrote:
rayzz wrote:
Bro Krab, bleh tau kedai mane kt Sentul tu? Very Happy
aritu katanya NKS.

erm, cmno kita nk tahu brek pad tu ori atau x ya?
risau jgk kot terkena yg tiruan.
maklum la, benda2 brek ni bkn bleh buat main! pale

kedai NKS yg kt tengah2 tu (bukan NKS sport bikers yg kt hujung tu)

Xtau ler pulak cmne nak bezakan brake pad tuh. tp kotak nyer mmg sama jer ngan kotak ori , lagipn setakat ni dh dekat 5-6k mileage , dh layan cameron, genting pn ok jer.

mmg kompem aku beli kt sini jer lepas nih. huhuhu
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Dec 08, 2011 4:45 am

krab wrote:
Mie-G wrote:
rayzz wrote:
Bro Krab, bleh tau kedai mane kt Sentul tu? Very Happy
aritu katanya NKS.

erm, cmno kita nk tahu brek pad tu ori atau x ya?
risau jgk kot terkena yg tiruan.
maklum la, benda2 brek ni bkn bleh buat main! pale

kedai NKS yg kt tengah2 tu (bukan NKS sport bikers yg kt hujung tu)

Xtau ler pulak cmne nak bezakan brake pad tuh. tp kotak nyer mmg sama jer ngan kotak ori , lagipn setakat ni dh dekat 5-6k mileage , dh layan cameron, genting pn ok jer.

mmg kompem aku beli kt sini jer lepas nih. huhuhu

bukan dua2 tu satu kedai ker...aku rasa satu tokey jer
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
krab
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Dec 08, 2011 7:12 am

memang tokei yg sama, tapi kdang2 harga dorang lain2.

contohnyer bila aku tanye harga tayar bridgestone, 1 kedai ckp rm220 , satu lagi ckp 240...
Back to top Go down
soleha06
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-12-09

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 5:49 am

Salam Otai2 semua

Nak tanya sikit, ada tak sesiapa pernah alami masalah brek belakang (brek handel sebelah kiri) rasa macam "spongy", iaitu kalau at high speed, u tekan brek sampai habis tapi kurang mencekam. Ada tak sesiapa pernah alami cam ni? Saya dah service brek dan dah bawa p kedai, depa kata okay jer? Brek pad saya masih okay jer, tebal lagi. Saya pun dah buat "bleeding". Any idea forumer? Thanks.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 5:53 am

soleha06 wrote:
Salam Otai2 semua

Nak tanya sikit, ada tak sesiapa pernah alami masalah brek belakang (brek handel sebelah kiri) rasa macam "spongy", iaitu kalau at high speed, u tekan brek sampai habis tapi kurang mencekam. Ada tak sesiapa pernah alami cam ni? Saya dah service brek dan dah bawa p kedai, depa kata okay jer? Brek pad saya masih okay jer, tebal lagi. Saya pun dah buat "bleeding". Any idea forumer? Thanks.

break line/cable kembang ker.. (reaction cam belon/elastic?)
pakai minyak brek standard? DOT3 atau dah campur-campur
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Today at 11:00 pm

Back to top Go down
 
Brake System - Pad and Disc
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Brake System - Pad and Disc
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» Break - Minyak, Pad, Disc,
» SYM Disc Floating Disc Rotor Depan Belakang
» Pre-WotLK System Requirements

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: