Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Brake System - Pad and Disc

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
MerbahSYM
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-09-19

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 6:02 am

misteri dr dulu lg.....pueh dah buek memcm...tukar pump la...tukar minyak la...samo yo prob eh...penyudah eh...bilo lyn heway tue....slalu main break...kok tetibo nak break yo...kompom kosong.....dlm jem x maun lak dijadi.....
Back to top Go down
soleha06
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-12-09

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 6:09 am

cam na pulak brrek line nak kembang? Bukan kah pipeline tu di buat dari steel bridel pipeline? So, masalah ni dah jadi biasa/norm pada korang semua ker?
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 6:10 am

tu yg nak tnyo tu... line break dah tukar ko bolom? dah check bawak kuar/turun itu line/kebel/tiub/wayar..
coz kalu tak silap, dlm teori keto pun ader teori fenomena macam tu. break lambat reaction pasai line break kombang sekojap.

esei pun nak tau jugak tu... almaklum la. kongsi pengetahuan.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 6:12 am

ada kemungkinan jgk tu.
maklumla, brek blkg tu kn dkt ngn ekjoz.
mgkin disebabkan bahang panas ekjoz yg menyebabkannya mengembang!
kena pam2 2-3 kali dulu la cmtu!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 6:23 am

yup...itu rasanya mmg semua gts/vts akan ada simtom sebegitu...

jd kalo kt hiway, jgn lupa kasi pam brek blakang tu sekali sekala... albino

Back to top Go down
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 7:33 am

Jgn brek kuat sgt tgh hway tu, nantu x pasal2 kna cium montot... Laughing
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 11:14 am

longman wrote:
soleha06 wrote:
Salam Otai2 semua

Nak tanya sikit, ada tak sesiapa pernah alami masalah brek belakang (brek handel sebelah kiri) rasa macam "spongy", iaitu kalau at high speed, u tekan brek sampai habis tapi kurang mencekam. Ada tak sesiapa pernah alami cam ni? Saya dah service brek dan dah bawa p kedai, depa kata okay jer? Brek pad saya masih okay jer, tebal lagi. Saya pun dah buat "bleeding". Any idea forumer? Thanks.

break line/cable kembang ker.. (reaction cam belon/elastic?)
pakai minyak brek standard? DOT3 atau dah campur-campur

fisrt time aku dgr cable brake bleh kembang ni...takut ada bocor jer...
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Dec 09, 2011 11:19 am

tu cuma teori2 jer, betul k x tak tahu la kn! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
krab
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Sat Dec 10, 2011 3:00 pm

hmmm, cakap pasal minyak brake ni, ade sape2 tau x bila nak kena tukar minyak brake ni?
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Sat Dec 10, 2011 4:51 pm

krab wrote:
hmmm, cakap pasal minyak brake ni, ade sape2 tau x bila nak kena tukar minyak brake ni?

DOT3.... kalu keter mngkin dlm 40km...
itu dlm keadaan biasa. di mana line kabel minyak break lebih panas dari line minyak brek motor semasa pemanduan (biasa la, brek ader 4 utk satu reservoir, with common pump).

kalu nak dibandingkan dgn motor, satu reservoir 1 disk brek.
persoalannya, adakah line brek akan panas macam keter?? eemm.. tak tau la aku.

ikut teori pomen aku dulu, kalu utk keter, ..."ko pakai sampai common pump tu bocor"
memang betul pun, aku pakai dalam 180km (agak2) baru ader symtom bocor. tang tu baru aku refresh minyak DOT3.

ada berani utk siput ni?? ...aku tgk & lihat reservoir tu. Kalu keruh & hitam, baru tukar.

forumer yg lain yg berpengalaman dgn motor yg lain, mungkin boleh share.
Back to top Go down
soleha06
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-12-09

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Dec 12, 2011 4:55 am

Setahu saya la, minyak brek tak akan jadi panas kerana tiada pertukaran haba antara sistem brek dan minyak (No heat exchanger on between). Kalau ada pun terlalu sedikit, itu pun mungkin disebabkan oleh geseran minyak dalam pipeline (fluid friction). Maka tiada pengembangan kuantiti minyak dalam sistem brek. DOT 3 atau 4 merupakan minyak brek yg berasaskan miniral. Maka, jangan tunggu minyak brek bertukar warna atau bentuk baru nak tukar. Kelikatan minyak brek memainkan peranan penting dalam memastikan brek berfungsi dgn baik. Oleh yg demikian, baik ditukar (flush) semasa menukar brek pad atau jika terdapat endapan (sediment) dalam takungan (reservoir). Secara teorinya, minyak brek tidak akan berkurangan kecuali jika ada kebocoran dan brek pad dah terlalu haus (excessive wear). Brek "spongy" berlaku jika ada angin (air trap) dalam sistem brek. Ini boleh diselesaikan selepas lakukan "bleeding" (buang angin). Ia mungkin juga berlaku jika "accumulator" bocor atau kosong. "Accumulator" digunakan untuk menstabilkan tekanan dalam sistem brek agar tiada "back pressure" berlaku semasa membrek dan merosakkan alatan lain dalam sistem brek. Berbalik pada masalah ini, saya rasa masalah "spongy" yg saya alami ini mungkin disebabkan oleh "accumulator" yg bocor/kosong sebab saya dapat rasakan selepas saya menukar tayar belakang. Tapi, saya tak nampak dimana letaknya "accumulator" ni. Mungkin pengeluar (OEM)sudah letakkannya di dalam "brek caliper" sebab pengeluar pernah tukar "caliper" ini pada tahun 2008 pada jenis yg baru ( P/N dulu:43100HTA, P/N Skrg: 43100HNA, Nomenclature: Caliper Assy S-421S, since 25/2/2008). Saya belum check lagi brek caliper yg ada pada motor saya, so saya tak tahu jenisnya dan saya akan lakukan. Cuba tuan2 lihat jenis part number pada brek caliper motor tuan2, mungkin masih guna yg lama. Sekadar cadangan dan kongsi pandangan. Thanks.
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Dec 12, 2011 5:27 am

Bagus sungguh bila orang berilmu menurunkan ilmunya... Tahniah tuan/puan Soleha06..
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Dec 12, 2011 7:28 am

berpinau mate sy...tp nk ilmu punya psl, sy copy paste posting en/pn/cik soleha kt ms word...

dan pecah2kan ikut perenggan...

ehehehe... albino

neway, thanks for sharing.... Very Happy
Back to top Go down
wvx2453
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 82
Join date : 2011-11-03
Age : 36
Location : batu 9 cheras

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Dec 14, 2011 4:22 am

BlueThunder wrote:
berpinau mate sy...tp nk ilmu punya psl, sy copy paste posting en/pn/cik soleha kt ms word...

dan pecah2kan ikut perenggan...

ehehehe... albino

neway, thanks for sharing.... Very Happy

x tercapai akal ku... Very Happy
Back to top Go down
http://seramaku.blogspot.com
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Sun Mar 18, 2012 6:00 pm

Nak tumpang tanye.bape lama jgka hayat brake pad blkg korang sblm kene tukar baru? Just nk survey. Tq
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 3:30 am

ckp psal brek ni...ptg smlm baru perasan..bila check ada bubble plakkkk...agak2 kalu biarkan jer...tkpe kot...risau gak
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 4:09 am

wls418 wrote:
Nak tumpang tanye.bape lama jgka hayat brake pad blkg korang sblm kene tukar baru? Just nk survey. Tq
tgk jarak perjalanan yg selalu ditempuh dan kadar menarik brek.
mcm aku nya, dlm 3-4 bulan dah kena tukar.
nk plak brek pad blkg aku tu sangkut ngn piring. lg cepat kena tukar! adddoiiiiii!!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 4:26 am

Mie-G wrote:
wls418 wrote:
Nak tumpang tanye.bape lama jgka hayat brake pad blkg korang sblm kene tukar baru? Just nk survey. Tq
tgk jarak perjalanan yg selalu ditempuh dan kadar menarik brek.
mcm aku nya, dlm 3-4 bulan dah kena tukar.
nk plak brek pad blkg aku tu sangkut ngn piring. lg cepat kena tukar! adddoiiiiii!!

waaaa..3-4 bln jer ek...sure jalan slalu jem...hehehhe...
cuma nk kepastian la...dlm manual tu tulis....brek sblh kiri tu...rear n front ker?...ke salah cetak?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 4:38 am

sblh kiri, brek blkg. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:14 am

bro, aku dh pkai muto setahun setengah xpnah tukar brek pad lagi..huhuhu..mmg dh smpi mse nk kna tuka ni. lagipon xpnah ade problem brek.

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:21 am

brek xkuar api k AG?
hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:25 am

berasap pon xde, nak berapi camanenye mieG...hahahaa

tapi kehausan brek pad ni ikut pakai tahap penggunanya mcm mane gak kot. kalo org slalu main brek, mmg cpat hausnya..sbab aku tnye org lain pon 5-6 bulan dh kna tukar sampai ade yang dh mkn besi skali.


tp aku layan lap mne2 pon xpnah tekan brek... sbb aku caik pedal brek xjmpe la plak..mmg power! wakakakaka gurau2

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:29 am

camnih nk try pkai 4pot la plak..haha
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:32 am

pkai popot mau rider ke depan dlu dr muto time tekan brek sok..maklum la xde seatbelt huhuu

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:51 am

eszeree wrote:
berasap pon xde, nak berapi camanenye mieG...hahahaa

tapi kehausan brek pad ni ikut pakai tahap penggunanya mcm mane gak kot. kalo org slalu main brek, mmg cpat hausnya..sbab aku tnye org lain pon 5-6 bulan dh kna tukar sampai ade yang dh mkn besi skali.


tp aku layan lap mne2 pon xpnah tekan brek... sbb aku caik pedal brek xjmpe la plak..mmg power! wakakakaka gurau2
patutlah cecah ekjoz time meleper!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Today at 8:44 am

Back to top Go down
 
Brake System - Pad and Disc
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Brake System - Pad and Disc
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» Break - Minyak, Pad, Disc,
» SYM Disc Floating Disc Rotor Depan Belakang
» Pre-WotLK System Requirements

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: