Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Brake System - Pad and Disc

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:54 am

eszeree wrote:
berasap pon xde, nak berapi camanenye mieG...hahahaa

tapi kehausan brek pad ni ikut pakai tahap penggunanya mcm mane gak kot. kalo org slalu main brek, mmg cpat hausnya..sbab aku tnye org lain pon 5-6 bulan dh kna tukar sampai ade yang dh mkn besi skali.


tp aku layan lap mne2 pon xpnah tekan brek... sbb aku caik pedal brek xjmpe la plak..mmg power! wakakakaka gurau2

alamak... 5-6bulan dha tukar... aku dah masuk setahun tak tukar2 lg nie... rm rm lagi ler nampaknye... pale
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:54 am

Mie-G wrote:
eszeree wrote:
berasap pon xde, nak berapi camanenye mieG...hahahaa

tapi kehausan brek pad ni ikut pakai tahap penggunanya mcm mane gak kot. kalo org slalu main brek, mmg cpat hausnya..sbab aku tnye org lain pon 5-6 bulan dh kna tukar sampai ade yang dh mkn besi skali.


tp aku layan lap mne2 pon xpnah tekan brek... sbb aku caik pedal brek xjmpe la plak..mmg power! wakakakaka gurau2
patutlah cecah ekjoz time meleper!! Very Happy
aku baru prasan smlm bro....cover batang ekzos aku kemek giler ke dalam! adusssssss..xtau cmne leh jadi cmtu...nak kate layan lap, tggi gak cover ekzos tu..mmg kna meleper habis cmtu...pelik2

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
AmaD BkW6301
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 182
Join date : 2012-03-14
Age : 37
Location : puchong-kl-puchong

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:54 am

dier meleper drop gear, xmain brek2 nih..wakakaka
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 7:57 am

AmaD BkW6301 wrote:
dier meleper drop gear, xmain brek2 nih..wakakaka
dari gear 5 terus drop gear 1 bro...mmg jahanam!~

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 8:21 am

apa baram drop gear, terus slide masuk korner jer.
fast in fast out!!
hahahhaa

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 9:21 am

Leh try meleper kat Fraser!
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Mar 19, 2012 10:37 am

terima kasih atas nasihat dan info daripada semua.
sejak 3 bulan lepas dok hantar bini g keje hari2 kat jln raja laut nun.
memang jari selalu je atas brake lever, maklumlah jalan jem memanjang + kereta yg tak tau nak bagi signal bila nak tukar lane. since brake pon dah ade bunyi2 skit tu, kene bawa berubat la dgn brake pad baru.
Back to top Go down
encikhahn
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2012-03-08
Location : sunway

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Mar 21, 2012 8:11 pm

salam geng2 semua.nak tanye ..ade kat brembo pump ngan calliper utk skuter yg boleh masuk utk sym ni?ade org penah try x?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Mar 23, 2012 10:25 am

encikhahn wrote:
salam geng2 semua.nak tanye ..ade kat brembo pump ngan calliper utk skuter yg boleh masuk utk sym ni?ade org penah try x?
penah nmpk org pkai brembo tp xpasti samada btl2 brembo atau cover sahaja! Wink


pastikan brake pad anda ori.

Yang biru tua tu yg ori, no kod pun lain. yang ori K0372, yg xori KO372.

ini hasilnya pakai pad xori! habis disk brake aku!!

No No No

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Mar 23, 2012 10:53 am

oooo patut la makan disc.... yg x ori tu KO.......
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Sat Mar 24, 2012 6:34 pm

ic..ada kaler kod utk brake ek...
biru tua ....
tkpe tkpe...nnti nk tukar kene tgk btul2...kang tk psal2 biru muka aku...tgk disc jahanam...hehehhehe
Back to top Go down
krab
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-29

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Sun Apr 01, 2012 5:35 am

Mie-G wrote:
encikhahn wrote:
salam geng2 semua.nak tanye ..ade kat brembo pump ngan calliper utk skuter yg boleh masuk utk sym ni?ade org penah try x?
penah nmpk org pkai brembo tp xpasti samada btl2 brembo atau cover sahaja! Wink


pastikan brake pad anda ori.

Yang biru tua tu yg ori, no kod pun lain. yang ori K0372, yg xori KO372.

ini hasilnya pakai pad xori! habis disk brake aku!!

No No No

salam, aku pn baru jer tukar rear brake pad kt MSS , harga RM65 , according to the tokeh, Rahim, surface brake pad ori ni kasar sikit compare ngan yg x ori, sebelum ni aku pn guna yg beli kt NKS sentul. mmg x ori rupanya (kena tipu aku Sad )

aku mmg dh compare, brake pad surface yg xori tu mcm smooth jer , kalo yg ori tu dia mcm kasar skit.
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Sun Apr 01, 2012 7:11 pm

bagus2...
aku pun dah mengalami brek pad bunyi,,
cuma masalahnye, bila meleper bunyi agak kasar drpd jln straight,,
adakah disebabkan disc bengkok or shaft rim longgar?
selain dari brake pad haus,,
mrk pandangan.
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Apr 02, 2012 4:55 am

maaf agak rabun warna sikit.
yg ori tu ada tulis 19AR atau yg takde...?

tima kasih.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Apr 02, 2012 5:01 am

Yang Ori yg ada tulis 19AR tu dan warna biru tua.
tp tulisan 19AR tu lama2 pun padan jgk.
nk cam tgk kt kod dia tu.
yang ori K0372, yg xori KO372

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Apr 02, 2012 5:22 am

gile lah...silap2 rotor disc boleh jadi nipis macam piring..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
funday
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-05-27
Location : klang

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Tue Apr 17, 2012 9:52 am

koji wrote:
gile lah...silap2 rotor disc boleh jadi nipis macam piring..


nak tanya berkenaan brek depan. bulan lepas baru tukar brake pad ori kat sek 13 shah alam. tapi bila brake perlahan nak berhenti bunyi macam ketuk keuk.... awal bulan ni pegi balik kedai tu, bgtau masalah... dia tukar pad yang baru.... tapi bila brek x cengkam pastu bunyi ketuk ketuk macam nak tercabut. minta pandangan n nasihat otai2 sekalian....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Tue Apr 17, 2012 11:24 am

alamak, mslh baru tu.
sama2 kita siasat.. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Tue Apr 17, 2012 12:28 pm

Tak pernah jumpa pun kat Klang!
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Apr 19, 2012 12:21 pm

funday wrote:
koji wrote:
gile lah...silap2 rotor disc boleh jadi nipis macam piring..


nak tanya berkenaan brek depan. bulan lepas baru tukar brake pad ori kat sek 13 shah alam. tapi bila brake perlahan nak berhenti bunyi macam ketuk keuk.... awal bulan ni pegi balik kedai tu, bgtau masalah... dia tukar pad yang baru.... tapi bila brek x cengkam pastu bunyi ketuk ketuk macam nak tercabut. minta pandangan n nasihat otai2 sekalian....

kena p tukaq minyak brake tu baru ok

bro ada top up minyak brake x?
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Apr 20, 2012 6:41 am

kedai tu familiar ke dgn sym bro? kalo familiar cuba pg balik, suruh pomen test ride..mungkin dia x alami, jadi dia pun xtau ape masalah sebenar..

kalau kedai tu tak familiar dgn sym, cuba rujuk pada yg lebih familiar dan pakar..ada 3-4 tempat blh cuba.. cheers
Back to top Go down
funday
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-05-27
Location : klang

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Apr 20, 2012 10:43 am

OK... TERIMA KASIH PADA SEMUA OTAI2... SEMALAM PEGI WORKSHOP LAIN DAN MINTAK PANDANGAN. BILA BRO TU BUKAK BRAKE PAD DIDAPATI... PAD BARU YANG DI GANTI TIDAK DISERTAKAN BERSAMA PLATE DARI PAD LAMA YANG DIGANTI... BILA IA BERLAKU SYSTEM BRAKE JADI LONGGAR.... DAN MENGHASILKAN BUNYI YANG MENAKUTKAN APABILA TEKAN BRAKE ... PAGI TADI ATAS NASIHAT BRO TERSEBUT PEGI SEMULA WORKSHOP ASAL DAN MINTA CARI SEMULA PLATE TERSEBUT... DAN PLATE JUMPA... MASALAH SELESAI...
Back to top Go down
funday
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-05-27
Location : klang

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Apr 20, 2012 10:44 am

ADL BLL4477 wrote:
Tak pernah jumpa pun kat Klang!

KLANG KAT SG UDANG... BRO KAT MANA?
Back to top Go down
funday
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 18
Join date : 2011-05-27
Location : klang

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Apr 20, 2012 10:46 am

Sirapisamin wrote:
funday wrote:
koji wrote:
gile lah...silap2 rotor disc boleh jadi nipis macam piring..


nak tanya berkenaan brek depan. bulan lepas baru tukar brake pad ori kat sek 13 shah alam. tapi bila brake perlahan nak berhenti bunyi macam ketuk keuk.... awal bulan ni pegi balik kedai tu, bgtau masalah... dia tukar pad yang baru.... tapi bila brek x cengkam pastu bunyi ketuk ketuk macam nak tercabut. minta pandangan n nasihat otai2 sekalian....

kena p tukaq minyak brake tu baru ok

bro ada top up minyak brake x?

MASA BILA NAK TOP UP MINYAK BRAKE?... SEMALAM BRO TU KATA MINYAK BRAKE TAKKAN HABIS KLU TAK BERLAKU KEBOCORAN.....
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Apr 20, 2012 11:01 am

funday wrote:
Sirapisamin wrote:
funday wrote:
koji wrote:
gile lah...silap2 rotor disc boleh jadi nipis macam piring..


nak tanya berkenaan brek depan. bulan lepas baru tukar brake pad ori kat sek 13 shah alam. tapi bila brake perlahan nak berhenti bunyi macam ketuk keuk.... awal bulan ni pegi balik kedai tu, bgtau masalah... dia tukar pad yang baru.... tapi bila brek x cengkam pastu bunyi ketuk ketuk macam nak tercabut. minta pandangan n nasihat otai2 sekalian....

kena p tukaq minyak brake tu baru ok

bro ada top up minyak brake x?

MASA BILA NAK TOP UP MINYAK BRAKE?... SEMALAM BRO TU KATA MINYAK BRAKE TAKKAN HABIS KLU TAK BERLAKU KEBOCORAN.....

bile brake pad semakin nipis minyak brake akan turut kurang

jadi bile minyak brake kurang, maka nye kena tukar brake pad le...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Today at 8:49 am

Back to top Go down
 
Brake System - Pad and Disc
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
 Similar topics
-
» Brake System - Pad and Disc
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» Break - Minyak, Pad, Disc,
» SYM Disc Floating Disc Rotor Depan Belakang
» Pre-WotLK System Requirements

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: