Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in
Share | 
 

 Brake System - Pad and Disc

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Brake System - Pad and Disc   Thu Apr 07, 2011 5:32 am

Salam semua otai petai Surprised

Baru2 ni motor sy mengalami masalah brake belakang yg tidak diketahui puncanye... Evil or Very Mad
Bile tekan brake belakang secara kuat akan mengeluarkan bunyi yg menakutkan... Sad mcm bunyi nak roboh pun ada..

Hari selasa amek keputusan nak check kat MMR...Walaupun tgh sibuk dan byk moto, arip ttp meluangkan masa melihat masalah yg terjadi... Twisted Evil

Puncanya, brake pad belakang dah habis sgt2 tinggal besi jer...dan bunyi yg keluar tu adalah bunyi besi dgn besi berlaga, tp bukan bunyi besi kalau brake pad kereta abis...sbb tu x tau punca pd mulanya... Mad

Harga untuk brake pad baru - rm48

Harga untuk disc brake depan baru - rm125

Mileage pd masa tersebut adalah 7.9k KM... Rolling Eyes

Soalan2 nya adalah seperti berikut.

1. Selalunye brake pad tahan berapa lama ataupun depend pd cara pemanduan kita?

2. Ada tak performance brake pad utk vts200 ni?

3. Ada tak braided hose steel utk vts200?

4. Cara2 penjagaan brake yg lain? cara tekan, minyak or services?
Back to top Go down
tenno
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 9
Join date: 2011-03-31

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Apr 07, 2011 5:46 am

carliph wrote:
Salam semua otai petai Surprised

Baru2 ni motor sy mengalami masalah brake belakang yg tidak diketahui puncanye... Evil or Very Mad
Bile tekan brake belakang secara kuat akan mengeluarkan bunyi yg menakutkan... Sad mcm bunyi nak roboh pun ada..

Hari selasa amek keputusan nak check kat MMR...Walaupun tgh sibuk dan byk moto, arip ttp meluangkan masa melihat masalah yg terjadi... Twisted Evil

Puncanya, brake pad belakang dah habis sgt2 tinggal besi jer...dan bunyi yg keluar tu adalah bunyi besi dgn besi berlaga, tp bukan bunyi besi kalau brake pad kereta abis...sbb tu x tau punca pd mulanya... Mad

Harga untuk brake pad baru - rm48

Harga untuk disc brake depan baru - rm125

Mileage pd masa tersebut adalah 7.9k KM... Rolling Eyes

Soalan2 nya adalah seperti berikut.

1. Selalunye brake pad tahan berapa lama ataupun depend pd cara pemanduan kita?

2. Ada tak performance brake pad utk vts200 ni?

3. Ada tak braided hose steel utk vts200?

4. Cara2 penjagaan brake yg lain? cara tekan, minyak or services?

Aku penah kena ganti disc blkg, tp tak ori aku rasa, RM70.

Masa pakai Lagenda dulu, disc depan aku dh berbunyik lama dah, pastu pegi kedai nk check, mmg brakepad dah abis, & disc pun dh bengkok sbb panas bila brek dok kena besi je...

Ni menurut Arip MMR:
1. Bila minyak brek tu dh rendah (kurang dari separuh tingkap), maknanye brek pad nk abis dah.
2. Bila brakepad & disc dh bunyik bergesel, bising, tu pun tanda brakepad dh abis
3. Bila dh bunyik besi bergesel dgn besi, mmg dh abis la brakepad tu, cepat2 la ganti sebelum kena ganti dgn disc2 nye skali.

Kat MMR, disc depan aftermarket yg bagak besar tu (350mm kot), harga RM170 tak silap aku..

Brake pad tahan atau tak dh tentunya bergantung kpd cara pemanduan, kalu asyik main brake depan je, mmg cepat abis la... tp yg peliknya, aku mmg suka main brek depan, tp brakepad blkg yg abis dulu... mungkin kena check alignment pad dgn disc kot...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Apr 07, 2011 11:27 am

alamak murah nye rm70...mane nak dpt x ori? brg sym ni pun ada yg x ori ke?

anyway time kasih mengajar bagaimana mengesan brake pad dh nak abis...ptutla sebelum balik haritu aripp ada pesan suh tgk minyak...
Back to top Go down
tenno
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 9
Join date: 2011-03-31

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Apr 07, 2011 11:36 am

carliph wrote:
alamak murah nye rm70...mane nak dpt x ori? brg sym ni pun ada yg x ori ke?

anyway time kasih mengajar bagaimana mengesan brake pad dh nak abis...ptutla sebelum balik haritu aripp ada pesan suh tgk minyak...

Aku beli kt Serdang. Bkn tak ori rasanye... tp part OEM utk Elegan...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 4647
Join date: 2011-03-24
Age: 32
Location: Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Apr 07, 2011 11:58 am

aku nya pun dah nk kena tkr jgk rasanya...
dh ada bunyi cm seret pun ya jgk!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
:: kawan-kawan yang berminat nak tahu tentang produk PRUDENTIAL BSN Takaful, boleh hubungi saya ::
Back to top Go down
http://mgprubsntakaful.blogspot.com
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 81
Join date: 2011-03-24
Age: 33
Location: Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Apr 07, 2011 4:40 pm

Aku punye tak pernah tukar, mileage dah 25k. Saje jek check ngan Arip MMR hari tu dia cakap ok lagi.
Back to top Go down
scavengers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 30
Join date: 2011-04-09

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Wed Apr 13, 2011 12:17 pm

ekceli brakepad ni bergantung kepada cara kita bawak
ada yg suka brek last minit, cam aku pakai kaki utk slowdown motor so kurang makan brekpad tu
tapi bile pi serbis kat MMR last week, mmg dah jadik nipis dan hampir2 kena disc
kalo calar disc mmg konpem mencekik duit tu .. so terpaksa tuko lining, selamat
Back to top Go down
nasec
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 49
Join date: 2011-04-08

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Apr 14, 2011 3:56 am

brake pad pun kena cari yg baik punya...kadang meterial brake pad tu cpt mengeras...
brake pad yang keras pun leh merosakan disc brake....
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 79
Join date: 2011-03-24
Age: 41
Location: kuala lumpur

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Apr 14, 2011 6:54 am

bros, keselamatan harus diutamakan. Naik apa kenderaan pon termasuk basikal, paling penting keadaan tayar n brake. kalo tayar senang ckit, kita bole tgk bunga tu dh nipis ke blum. brake payah ckit..selalunya kita tggu smpai kluar bunyi baru nk cek. Sebaiknya amalkan tukar tayar bila bunga dh menipis tinggal 25% drpd ketebalan asal..jgn tggu botak atau kluar dawai br nak tukar. Ikut kajian Road Authority US, kestabilan tayar mula turun mendadak bila bunga tayar dh smpai 25% ketebalan asal. Brake pad pon sama..jgn tggu smpai kluar bunyi. masa tu brake disc dh kena. sebaiknya tukar ikut manufacturer recommendation. jgn terlalu dengar cakap pomen. kita yg naik muto tu bukan depa..jgn kedekut untuk keselamatan.. Wink
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 501
Join date: 2011-03-24

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Mon Apr 18, 2011 11:18 am

egeen486 wrote:
bros, keselamatan harus diutamakan. Naik apa kenderaan pon termasuk basikal, paling penting keadaan tayar n brake. kalo tayar senang ckit, kita bole tgk bunga tu dh nipis ke blum. brake payah ckit..selalunya kita tggu smpai kluar bunyi baru nk cek. Sebaiknya amalkan tukar tayar bila bunga dh menipis tinggal 25% drpd ketebalan asal..jgn tggu botak atau kluar dawai br nak tukar. Ikut kajian Road Authority US, kestabilan tayar mula turun mendadak bila bunga tayar dh smpai 25% ketebalan asal. Brake pad pon sama..jgn tggu smpai kluar bunyi. masa tu brake disc dh kena. sebaiknya tukar ikut manufacturer recommendation. jgn terlalu dengar cakap pomen. kita yg naik muto tu bukan depa..jgn kedekut untuk keselamatan.. Wink



otai petai dah advices cheers setuju sgt2 bro...
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 68
Join date: 2011-04-26

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Jul 01, 2011 10:16 am

3. Ada tak braided hose steel utk vts200?

asal memang braide hose
Back to top Go down
krab
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts: 20
Join date: 2011-03-29

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Thu Nov 24, 2011 8:30 pm

Just sharing.... selama ni aku slalu nampak orang komplen brake pad VTS mahal, harga smpi RM60. aku sendiri pn tukar kene 60 gak.so beberape bln lepas, aku survey Kt NKS sentul dia jual RM28 shj , siap pasang. so aku pn tukar brake pad depan + belakang, total RM58 siap pasang...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 4647
Join date: 2011-03-24
Age: 32
Location: Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Nov 25, 2011 3:35 am

krab wrote:
Just sharing.... selama ni aku slalu nampak orang komplen brake pad VTS mahal, harga smpi RM60. aku sendiri pn tukar kene 60 gak.so beberape bln lepas, aku survey Kt NKS sentul dia jual RM28 shj , siap pasang. so aku pn tukar brake pad depan + belakang, total RM58 siap pasang...
ni sama ngn brakepad yg biasa pakai kt VTS?
takut jgk kot2 barang tiruan!
bahaya wooo...

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
:: kawan-kawan yang berminat nak tahu tentang produk PRUDENTIAL BSN Takaful, boleh hubungi saya ::
Back to top Go down
http://mgprubsntakaful.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts: 3642
Join date: 2011-08-16
Age: 37
Location: Subang U5

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Fri Nov 25, 2011 4:22 am

Adakah brake pad Elegen boleh masuk pada VTS?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts: 1020
Join date: 2011-05-06
Age: 30
Location: klang-shah alam

PostSubject: Re: Brake System - Pad and Disc   Sat Nov 26, 2011 4:37 am

cerita pasal brake pad ni aku dah terkena dah tp kat kereta la..aku x tukar minyak brake je pon..selama 4 tahun..kesannya:-

1) Brake Pump jam
2) Brake pad haus lalu memakan disc
3) Disc tercalar lalu kena licinkan ia semula

Moral : Walaupon tukar brake pad mesti kena tukar gak minyak brake kasi flush satu kali..baru brake pump tu bersih dan tidak jam..

So, priority ada 2 di cni iaitu:-

1) Brake Pad (tlg cadangkan biasenye utk siput ni 6bulan or 1 tahun?)
2) Brake Oil -
Back to top Go down
 

Brake System - Pad and Disc

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 11Go to page : 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next

 Similar topics

-
» System Delta
» Bounty System
» MapleX Jail System
» Bentley.RAM.Structural.System.V8i.14.05.03.00(SS5)
» Reinstatement of the Guild Awards System

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 ::  :: -