Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 SYM 200 Brake Belakang Jadi Free

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Thu Apr 18, 2013 11:33 am


Salam...

Sekian lama aku mencari permasalahan sebab kenapa brake belakang kekadang jadi free,akhirnya aku jumpa apa masalahnya.. Aku yakin ramai yang terkena benda ni..

Jika kau orang nak tukar pad brake pastikan pelapik besi brake jangan dibuang.. Pomen biasanya akan buang besi ni.. so Pad brake akan jadi free.. tu yang terjadi kat aku..

Impact kalau tak pasang besi ni..pad brake akan jadi bergoyang dan akan makan brake tak rata..brake pad akan habis cepat.. lagi2 kalau ko org pakai brakepad yg harga RM20.

Kalau sesiapa punya hilang..dekat service centre takde jual benda ni..kena lah gantik ganti 1 set dgn harga RM380.

Sesiapa yg boleh buat custom punya ..bagi tau aku... aku punya dah ilang... Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad

sms aku nnt- Nash 0196553244
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Fri Apr 19, 2013 3:53 am

besi yg mn ni bro?
ada gambar?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
azhar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-06-30
Age : 38
Location : seremban

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Mon Apr 22, 2013 4:43 am

plat besi tu penting , sb nak grip pad tu dgn housing caliper, kalau x dia akan goyang, baru tukar pad depan, myk pun dah susut..ambik yg Rm25 jer..
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Mon Apr 22, 2013 12:21 pm

Mie-G wrote:
besi yg mn ni bro?
ada gambar?



yg shim tu kot...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Tue Apr 23, 2013 4:45 am

tq abam BT

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Wed Apr 24, 2013 2:50 am

assalam sahabat sekalian ...terjadi juga kat siput saya break belakang ....kalau tengok dari bahagian bawah break belakang tu dia punya break pad dalam kedudukan senget , tu sebab dia punya break pad makan sebelah atas sahaja .....

ada sesapa yg dah dapat solve problem ni dok.....
Back to top Go down
siakap
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 29
Join date : 2012-08-27

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Wed Apr 24, 2013 7:50 am

betol saya pon dok rasa brake blakang kurang makan. tak pasti la brake yg kurang makan atau moto ni dah terlalu laju.. haha.. tapi last week minta ahboi servis brake pad, dia kata brake disc dah haus skit.. adoi.. camne boleh jadi camtu ek?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Wed Apr 24, 2013 1:05 pm

abam siakap, normal latu disc haus, nk plak kalau guna brakepad yg murah. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Wed Apr 24, 2013 2:35 pm

Assalam haaaaa dah ada penyelesaian nya...tadi otw blk dari tp keja singah kt megafortune tanya bro pomen tu
dia kata kalau moto dah lama memang break pum tu akan haus n kena la tukar bar u .yg ori dalam RM 400
Tp bro tu kata baik pasang brand rasing boy dia kata dlm RM200 lebih...saya perna tengok VTS pasang break resing boy to ...smart gak ....nanti try tanya dia macam mana nak pasang...kenamodify kaki sikit katanya
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Wed Apr 24, 2013 7:06 pm

mahal gak kos brek ni ye... mengalahkan kete proton... huhu
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Thu Apr 25, 2013 12:46 pm

Wan As-Semangguli wrote:
Assalam haaaaa dah ada penyelesaian nya...tadi otw blk dari tp keja singah kt megafortune tanya bro pomen tu
dia kata kalau moto dah lama memang break pum tu akan haus n kena la tukar bar u .yg ori dalam RM 400
Tp bro tu kata baik pasang brand rasing boy dia kata dlm RM200 lebih...saya perna tengok VTS pasang break resing boy to ...smart gak ....nanti try tanya dia macam mana nak pasang...kenamodify kaki sikit katanya


citer pasal caliper ke break pump?
Back to top Go down
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Fri Apr 26, 2013 12:25 pm

[quote="yellow200"]
Wan As-Semangguli wrote:
Assalam haaaaa dah ada penyelesaian nya...tadi otw blk dari tp keja singah kt megafortune tanya bro pomen tu
dia kata kalau moto dah lama memang break pum tu akan haus n kena la tukar bar u .yg ori dalam RM 400
Tp bro tu kata baik pasang brand rasing boy dia kata dlm RM200 lebih...saya perna tengok VTS pasang break resing boy to ...smart gak ....nanti try tanya dia macam mana nak pasang...kenamodify kaki sikit katanya


citer pasal caliper ke break pump?
[/quotehehehehe sorry salah break calliper yg kat break disk tu ...canti warna pun mengancar dan yg penting murah dari ori
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Sun Apr 28, 2013 12:12 pm

bro dah pasang jgn lupa kasi testimoni ye..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: SYM 200 Brake Belakang Jadi Free   Today at 12:39 pm

Back to top Go down
 
SYM 200 Brake Belakang Jadi Free
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» SYM 200 Brake Belakang Jadi Free
» macam mana nak tambah lampu brake belakang klip2
» tak boleh start dgn tarik brake belakang
» Brake System - Pad and Disc
» Tinggikan absorber belakang

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: