Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 maslah belting berbunyi

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
adlin_ptrjaya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-09-30

PostSubject: maslah belting berbunyi   Fri Sep 30, 2011 6:37 am

kawe ni member baru, nk tnya ada sesiapa pernah mengalami mslh belting berbunyi tak.

belting ni b'bunyi semasa motor b'henti & enjin still running. (kadang2 tu ok jerr x berbunyi)
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Sep 30, 2011 9:47 am

bunyi cmno tu?
pernah service CVT X?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
adlin_ptrjaya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-09-30

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Sep 30, 2011 11:19 am

bbrpa hari lps tkr laa ia b'bnyi..kta.ktatataa...

tp bnyi tu kdg2 jer.. ketika moto b'henti (kekadg tu masa mula2 hidupkn enjin)

agak2 belting tu x berapa ketat kerr.. ni dah kali ke2 tukar... millage dh 25+++km
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Sep 30, 2011 11:31 am

rasanya belting tu getar kuat sampai berlaga dgn cover.
belt baru tukar atau belt dah lama?
rasanya xde mslh tu.. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Mon Oct 03, 2011 5:02 am

Sama jgk berlaku pada vts saya...tapi masa koyak minyak macam kasar la bunyinya..kenapa ek?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Mon Oct 03, 2011 6:03 am

mungkin sbb dah lama xservice cvt atau belting dah lama...
nk lg senang, suh je pomen check!!
hahahhaa

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Mon Oct 03, 2011 6:07 am

Itu lah mie-G 2 minggu lagi la aku pi check coz minggu ni x sempat...aku akan check before ride to seremban

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
adlin_ptrjaya
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-09-30

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Mon Oct 03, 2011 6:02 pm

oohhh kalu cam gitu rase nye x de mslh lerrr... sbb kawe bru tkr belting....

bunyi ktatataaa... tu pun bkn slalu... kdg2 ia bunyi... mgkin betol kata mie-g beltig b'laga ngn cover....nnt next servis kawe mntak pomen check....hahahaaa

apa pun tq bro....
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Tue Oct 04, 2011 9:54 am

lepas ride mmg akan bunyi...belt panas akan kendur skit...bila kendur belt langgar housing...maka bunyi lah ia ktatataaa ...hehe
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Tue Oct 04, 2011 10:03 am

anakku wrote:
lepas ride mmg akan bunyi...belt panas akan kendur skit...bila kendur belt langgar housing...maka bunyi lah ia ktatataaa ...hehe
tepat skali!!
itu lah saya maksudkan tp xtahu nk susun ayat!!
dan dan jer aku nih!!..hahaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Tue Oct 04, 2011 10:48 am

Mie-G wrote:
anakku wrote:
lepas ride mmg akan bunyi...belt panas akan kendur skit...bila kendur belt langgar housing...maka bunyi lah ia ktatataaa ...hehe
tepat skali!!
itu lah saya maksudkan tp xtahu nk susun ayat!!
dan dan jer aku nih!!..hahaha

explain dlm bahasa jepun pun bole...hehehe...nanti bole pakai google translate...haha
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 7:26 am

ada punca baru yg aku dapat, kalau time berenti masih bunyi belting ketaktaktak...try double stand kalau tayar bergerak laju sambil bunyi belting...dan terasa berat, berkemungkinan nut pada clucth tu loose. (perkara ni dah berlaku pada saya) tapi nut tu dah di lock ngan pahat pun still boleh loose, kenapa ye?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 7:38 am

nut lock dengan pahatttt??? scratch
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 7:56 am

rayzz wrote:
nut lock dengan pahatttt??? scratch

alah...mahap kan la si koji tuh... albino
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 7:58 am

rayzz wrote:
nut lock dengan pahatttt??? scratch
ye la rayzz.. kedai HM mana ade spanar 29...dorang kunci pakai spanar hidup lepas tu hentam ngan pahat kunci lagi ketat.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 8:20 am

koji wrote:
ada punca baru yg aku dapat, kalau time berenti masih bunyi belting ketaktaktak...try double stand kalau tayar bergerak laju sambil bunyi belting...dan terasa berat, berkemungkinan nut pada clucth tu loose. (perkara ni dah berlaku pada saya) tapi nut tu dah di lock ngan pahat pun still boleh loose, kenapa ye?

klu dbl stand masa enjin idle tp tayar pusing, berkemungkinan clutch nut tu tercabut... saiz clutch nut tu 38... Razz

clutch nut punya trip sensitive skit... tread nya nipis sgt... so pomen kena tau cara2 nk dgn betul... klu x tread senang mkn... bila tread mkn x tukar ianya akan tanggal...

clutch nut mesti masuk kat tread dgn betul & ikat kasi rapat dulu sblm tembak ngan gun atau ketatkan dgn cara manual... klu pulas clutch nut skit pastu tembak ngan gun abis la clutch nut ko... ketuk pd bahagian tu kurang di galakan...
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 8:27 am

koji wrote:
rayzz wrote:
nut lock dengan pahatttt??? scratch
ye la rayzz.. kedai HM mana ade spanar 29...dorang kunci pakai spanar hidup lepas tu hentam ngan pahat kunci lagi ketat.

ooohooo...baru aku tawuuu...ok2..jelas Very Happy
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 9:23 am

anakku wrote:
koji wrote:
ada punca baru yg aku dapat, kalau time berenti masih bunyi belting ketaktaktak...try double stand kalau tayar bergerak laju sambil bunyi belting...dan terasa berat, berkemungkinan nut pada clucth tu loose. (perkara ni dah berlaku pada saya) tapi nut tu dah di lock ngan pahat pun still boleh loose, kenapa ye?

klu dbl stand masa enjin idle tp tayar pusing, berkemungkinan clutch nut tu tercabut... saiz clutch nut tu 38... Razz

clutch nut punya trip sensitive skit... tread nya nipis sgt... so pomen kena tau cara2 nk dgn betul... klu x tread senang mkn... bila tread mkn x tukar ianya akan tanggal...

clutch nut mesti masuk kat tread dgn betul & ikat kasi rapat dulu sblm tembak ngan gun atau ketatkan dgn cara manual... klu pulas clutch nut skit pastu tembak ngan gun abis la clutch nut ko... ketuk pd bahagian tu kurang di galakan...
owh 38 ek..size spanar macam tu susah nak dapat, tapi apa leh buat dah takde cara lain nak dorang kunci kuat, tu yang aku risau sgt tuh bro..takut terjadi balik, coz hari tu gi ipoh mmg tibai full throttle..mau nut tu tak loose. dah jadi fobia dengan benda ni...lepas ni aku kena pergi segambut la coz dorang ada speacial tools nak kunci nut tuh..

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 9:24 am

rayzz wrote:
koji wrote:
rayzz wrote:
nut lock dengan pahatttt??? scratch
ye la rayzz.. kedai HM mana ade spanar 29...dorang kunci pakai spanar hidup lepas tu hentam ngan pahat kunci lagi ketat.

ooohooo...baru aku tawuuu...ok2..jelas Very Happy
terima kasih kerana memahami..maklumla, aku newbie.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 9:35 am

koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
ada punca baru yg aku dapat, kalau time berenti masih bunyi belting ketaktaktak...try double stand kalau tayar bergerak laju sambil bunyi belting...dan terasa berat, berkemungkinan nut pada clucth tu loose. (perkara ni dah berlaku pada saya) tapi nut tu dah di lock ngan pahat pun still boleh loose, kenapa ye?

klu dbl stand masa enjin idle tp tayar pusing, berkemungkinan clutch nut tu tercabut... saiz clutch nut tu 38... Razz

clutch nut punya trip sensitive skit... tread nya nipis sgt... so pomen kena tau cara2 nk dgn betul... klu x tread senang mkn... bila tread mkn x tukar ianya akan tanggal...

clutch nut mesti masuk kat tread dgn betul & ikat kasi rapat dulu sblm tembak ngan gun atau ketatkan dgn cara manual... klu pulas clutch nut skit pastu tembak ngan gun abis la clutch nut ko... ketuk pd bahagian tu kurang di galakan...
owh 38 ek..size spanar macam tu susah nak dapat, tapi apa leh buat dah takde cara lain nak dorang kunci kuat, tu yang aku risau sgt tuh bro..takut terjadi balik, coz hari tu gi ipoh mmg tibai full throttle..mau nut tu tak loose. dah jadi fobia dengan benda ni...lepas ni aku kena pergi segambut la coz dorang ada speacial tools nak kunci nut tuh..

benda tu bole beli kat kedai sparepart yg jual tools... Wink ... kat HM ada gun compressor kan?...

klu ko free petang ni turun kl... kita pi minum... lepas abis keja...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 9:38 am

Koji, apa kata kita teruskan TT yg cancel mlm ni?
sbbnya TokDin dan Ijad xleh join kalau mlm esok!
boleh aku ajak bro Sylb skali kalau dia free mlm ni!
ada sokongan??hehhee

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
blalang
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 898
Join date : 2011-09-09
Age : 44
Location : Putra Heights

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 9:44 am

Mie-G wrote:
Koji, apa kata kita teruskan TT yg cancel mlm ni?
sbbnya TokDin dan Ijad xleh join kalau mlm esok!
boleh aku ajak bro Sylb skali kalau dia free mlm ni!
ada sokongan??hehhee

jadi gak ker malam ni....? insyallah aku boleh join.... (kalau tak hujan)

kat sini kan.....?
http://maps.google.com.my/maps/ms?msid=215632644612270265577.0004b15baffd9b6444264&msa=0&ll=3.040722,101.771153&spn=0.002178,0.002411
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 9:47 am

anakku wrote:
koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
ada punca baru yg aku dapat, kalau time berenti masih bunyi belting ketaktaktak...try double stand kalau tayar bergerak laju sambil bunyi belting...dan terasa berat, berkemungkinan nut pada clucth tu loose. (perkara ni dah berlaku pada saya) tapi nut tu dah di lock ngan pahat pun still boleh loose, kenapa ye?

klu dbl stand masa enjin idle tp tayar pusing, berkemungkinan clutch nut tu tercabut... saiz clutch nut tu 38... Razz

clutch nut punya trip sensitive skit... tread nya nipis sgt... so pomen kena tau cara2 nk dgn betul... klu x tread senang mkn... bila tread mkn x tukar ianya akan tanggal...

clutch nut mesti masuk kat tread dgn betul & ikat kasi rapat dulu sblm tembak ngan gun atau ketatkan dgn cara manual... klu pulas clutch nut skit pastu tembak ngan gun abis la clutch nut ko... ketuk pd bahagian tu kurang di galakan...
owh 38 ek..size spanar macam tu susah nak dapat, tapi apa leh buat dah takde cara lain nak dorang kunci kuat, tu yang aku risau sgt tuh bro..takut terjadi balik, coz hari tu gi ipoh mmg tibai full throttle..mau nut tu tak loose. dah jadi fobia dengan benda ni...lepas ni aku kena pergi segambut la coz dorang ada speacial tools nak kunci nut tuh..

benda tu bole beli kat kedai sparepart yg jual tools... Wink ... kat HM ada gun compressor kan?...

klu ko free petang ni turun kl... kita pi minum... lepas abis keja...

Alamak mlm ni tak dapek la..esok boleh la bang...kalau KL mmg saya tak fasih jalan sana..kalau area Cheras Bandar Puteri, Balakong, Kelana Jaya, Shah Alam boleh la...hehehe

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 9:48 am

Mie-G wrote:
Koji, apa kata kita teruskan TT yg cancel mlm ni?
sbbnya TokDin dan Ijad xleh join kalau mlm esok!
boleh aku ajak bro Sylb skali kalau dia free mlm ni!
ada sokongan??hehhee
tak leh la bro...esok insyaAllah boleh...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 9:57 am

blalang wrote:
Mie-G wrote:
Koji, apa kata kita teruskan TT yg cancel mlm ni?
sbbnya TokDin dan Ijad xleh join kalau mlm esok!
boleh aku ajak bro Sylb skali kalau dia free mlm ni!
ada sokongan??hehhee

jadi gak ker malam ni....? insyallah aku boleh join.... (kalau tak hujan)

kat sini kan.....?
http://maps.google.com.my/maps/ms?msid=215632644612270265577.0004b15baffd9b6444264&msa=0&ll=3.040722,101.771153&spn=0.002178,0.002411

huh? ada TT ke mlm ni? x ajak aku ponnn... Sad
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Today at 6:57 pm

Back to top Go down
 
maslah belting berbunyi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» maslah belting berbunyi
» tukar spoket scooter dan belting
» Cara tukar belting...
» baru 13000 km dah nak kena overhaul sbb rod problem
» Brake System - Pad and Disc

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: