Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Fri Mar 25, 2011 9:49 am

Jom kengkawan share bagaimana caranya korang menten Scooter siput anda.

Macam aku akan tukar minyak itam sekali dgn minyak gear setiap 2K KM. Tukar kat Kilang SYM Alma jer.
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
mat_kry
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 227
Join date : 2011-03-24
Age : 30
Location : penang

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Sun Mar 27, 2011 8:40 am

brapa kos tuan kalo skali tukaq cam tue...
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Sun Mar 27, 2011 5:32 pm

Aku servis setiap 3K.
Back to top Go down
cruze35
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-03-26
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Sun Mar 27, 2011 7:20 pm

en galol,mintak la otai2 yg dah guna scoot ni puluh ribu KM list downkan schedule service n apa yg dorg tukar dan check,boleh buat rujukan,hehehe...
jumaat lepas baru service 3k,tukar Engine Oil dgn Gear Oil,kena RM 50 kat SH Motor Bangi...


ni gambar minyak yang di pakai,ok ker?ke ada cadangan lain?
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Mar 28, 2011 8:12 am

Start dari keluar motor baru dr kedai... Idea

1. 300KM pertama ( boleh pakai mineral je )

2. 1000KM ( semi atau fully ) - kira dah abis pantang

3. setiap 2000KM or 3000KM ( depend pada individu )

4. 2 kali tukar minyak hitam, sekali tukar minyak gear ( kalau setiap kali servis nak tukar pun boleh )

5. 10,000KM tukar belt ( depend jugak ada yg sampai 20,000KM pun tahan lagi )

6. setiap kali service boleh suruh pomen bersihkan air filter sekali, kalau dah kotor sgt buang

dari masa ke semasa boleh rujuk pomen yg bertauliah untuk penyelanggaraan motor anda Wink
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Mar 28, 2011 8:26 am

Aku punya belting ari tukar at 10K KM.. elok lagi.. skarang simpan belting tu bawah seat buat spare..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Mar 28, 2011 8:39 am

Aku ingat nnti 15,000KM baru nak tukar la..10K KM suh pomen check jaa..sbb bro WTX dah masuk 17,000KM bru tukar.. What a Face
Back to top Go down
mie7214
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Mar 28, 2011 10:35 am

Minyak Itam - 2000 km tukau
minyak gear - 4000 tukau
servis cvt - setiap 4 ribu atau 6 ribu tukau, kos RM25hinggit
belting - kalau kaki rempit 10,000 tukau, kalau kurang rempit leh tahan sampai 15 ribu, kalau motor buat hiasan leh tahan sampai beribu ribu ribu sekian trima sarkis
Back to top Go down
johan
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 22
Join date : 2011-03-28
Location : Sri Kembangan

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Mar 28, 2011 12:16 pm

Bila agaknye habis pantang 500 km atau 1,000km? Rasa mcm nak pulas habis tp mileage baru nak masuk 500 km.
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Mar 28, 2011 12:30 pm

johan wrote:
Bila agaknye habis pantang 500 km atau 1,000km? Rasa mcm nak pulas habis tp mileage baru nak masuk 500 km.

jangan bro.. jangan pulas abis.. dara lagi tuh..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
zamri_pjv750
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 71
Join date : 2011-03-28
Location : Bukit Minyak, Perai

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Mar 28, 2011 12:41 pm

encikgalol wrote:
Aku punya belting ari tukar at 10K KM.. elok lagi.. skarang simpan belting tu bawah seat buat spare..

galol...senang ke nak tukaq sendiri belting tu.. Smile
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Mon Mar 28, 2011 12:48 pm

zamri_pjv750 wrote:
encikgalol wrote:
Aku punya belting ari tukar at 10K KM.. elok lagi.. skarang simpan belting tu bawah seat buat spare..

galol...senang ke nak tukaq sendiri belting tu.. Smile

Tukaq sendiri?? saya pun hantaq pi Kilang ja.. sbb kilang dekat sangat.. belakang rumah aja.. dalam 500m.. hehehe.. abg pegi kat thread kenalkan diri dulu.. ramai nak berkenalan nih..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Mar 29, 2011 7:04 am

Baru lepas 1st servis 500++ tukar minyak hitam and gear oil, try full throttle dpt 120n xleh naik lg dh. Mmg standard dpt max speed 120 je ke?
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Mar 29, 2011 9:07 am

johan wrote:
Bila agaknye habis pantang 500 km atau 1,000km? Rasa mcm nak pulas habis tp mileage baru nak masuk 500 km.

Pendapat aku,habis pantang ni sebenarnya x terlalu terikat pada mileage. Untuk info, kerosakan enjin selalunya berlaku pada 100km pertama iaitu masa piston ring belum sitting betol2 lg. Jd bg aku, habis pantang adalah bila tukar minyak hitam kali pertama. Best kalo tukar sblm 300km pakai minyak mineral dl. Ini penting utk buang contaminant mcm serpihan besi dr dlm enjin. Lepas tu tukar sblm 1000km pakai semi-syth. lepas tu boleh ikut sch mentenen pakai full syth. Bagus pakai minyak mineral dulu sbb ada komponen minyak mineral yg xde dlm minyak full syth, utk promote piston ring setting.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Mar 29, 2011 12:32 pm

Mr Qass wrote:
Baru lepas 1st servis 500++ tukar minyak hitam and gear oil, try full throttle dpt 120n xleh naik lg dh. Mmg standard dpt max speed 120 je ke?
bro Qass guna minyak hitam brand apa?
lain brand, lain kepekatan dia!
nk dpt top pun kena tgk keadaan jalan dan angin.
ada member lps 1st servis dpt je 135kmh atas PLUS highway menghala ke Cameron. Smile
saya dulu penah test dpt 140kmh atas DUKE tp padan la ngn berat saya! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akey_z
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 81
Join date : 2011-03-24
Age : 35
Location : Kajang, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Tue Mar 29, 2011 4:14 pm

Ni aku punye jadual servis.

Servis motor setiap 3K
Setiap kali servis aku tukar minyak hitam dan minyak gear.
Bila kali ke2 servis aku akan servis CVT.
Minyak hitam yg aku pernah guna Nasa, Motul, Total dan Sikolene.

Masa mileage 10K dan 22K aku suruh pomen check belting, kalau takde rekahan maknenye boleh pakai lg.

Aku tukar belting masa mileage 12K dan 24K, masa ni aku servis radiator dan tukar coolent.
Masa 12K aku masukkan coolent Total tapi masa 24K aku masukkan coolent Shell (atas saranan abg edi)

Tempat yg aku pernah servis motor. Heap Heng Sg Buloh (tempat aku beli motor), MForce Segambut, Man Seng dan MMR.
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Mar 30, 2011 12:22 pm

Mie-G wrote:
Mr Qass wrote:
Baru lepas 1st servis 500++ tukar minyak hitam and gear oil, try full throttle dpt 120n xleh naik lg dh. Mmg standard dpt max speed 120 je ke?
bro Qass guna minyak hitam brand apa?
lain brand, lain kepekatan dia!
nk dpt top pun kena tgk keadaan jalan dan angin.
ada member lps 1st servis dpt je 135kmh atas PLUS highway menghala ke Cameron. Smile
saya dulu penah test dpt 140kmh atas DUKE tp padan la ngn berat saya! Very Happy


Oooo... 1st servis saya pakai minyak Hi-rev je biasalah WILHIN... Dh habis pantang baru nk tuko minyak mahal skit..hihihih..Fuhhh!! 135kmh-140kmh nie, moto x gegar ke bro mie-g?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Mar 30, 2011 12:28 pm

Mr Qass wrote:

Oooo... 1st servis saya pakai minyak Hi-rev je biasalah WILHIN... Dh habis pantang baru nk tuko minyak mahal skit..hihihih..Fuhhh!! 135kmh-140kmh nie, moto x gegar ke bro mie-g?
bukan takat motor, ngn tuan2 skali bergegar!!
hahahaha...
bukan apa, saja nk test btl k org kata motot stnded leh pegi 140km/h!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Mr Qass
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 190
Join date : 2011-03-24
Location : Kajang

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Wed Mar 30, 2011 12:39 pm

Mie-G wrote:
Mr Qass wrote:

Oooo... 1st servis saya pakai minyak Hi-rev je biasalah WILHIN... Dh habis pantang baru nk tuko minyak mahal skit..hihihih..Fuhhh!! 135kmh-140kmh nie, moto x gegar ke bro mie-g?
bukan takat motor, ngn tuan2 skali bergegar!!
hahahaha...
bukan apa, saja nk test btl k org kata motot stnded leh pegi 140km/h!

HAHAHA... nie kiranye dh jadi kerusi OSIM terus nie, urut satu badan terus. Patutla bdn bro mie-g maintain slim Very Happy
Back to top Go down
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Mar 31, 2011 6:27 am

Info utk semua. Setakat yg aku tahu n baca berkenaan minyak enjin:

1. Minyak enjin kete ok utk skuter
2. Minyak enjin muto ok utk skuter
3. Minyak enjin kete, skuter x ok utk muto

Minyak synt ada 2 jenis asas. Satu diperbuat dari petroleum (group IV PAO) dan lg satu dari Esters (group V). Gp V lebih baik dr gp IV.

Sebab musabab nyer cukup panjang utk dibincangkan dan diterangkan.

Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Mar 31, 2011 6:40 am

Minyak enjin lori (HDEO) boleh pakai ker tak?? hehehe
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
egeen486
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2011-03-24
Age : 43
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Mar 31, 2011 6:55 am

encikgalol wrote:
Minyak enjin lori (HDEO) boleh pakai ker tak?? hehehe

teori nyer samer. Minyak hitam utk dry clutch system boleh guna utk mana2 aplikasi. Dry clutch system di mana clutch tidak berada di dalam enjin tetapi disambungkan ke dalam enjin. Oleh itu minyak enjin x masuk ke dalam clutch. Motorsikal pakai wet clutch system yang mana minyak enjin digunakan untuk melincirkan semua termasuk enjin, piston, clutch dsb. Minyak hitam utk dry clutch selalunya ada friction modifier additive yg boleh menyebabkan clutch slippage dlm motorsikal.
Back to top Go down
juragan71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Mar 31, 2011 9:26 am

Mie-G wrote:
Mr Qass wrote:

Oooo... 1st servis saya pakai minyak Hi-rev je biasalah WILHIN... Dh habis pantang baru nk tuko minyak mahal skit..hihihih..Fuhhh!! 135kmh-140kmh nie, moto x gegar ke bro mie-g?
bukan takat motor, ngn tuan2 skali bergegar!!
hahahaha...
bukan apa, saja nk test btl k org kata motot stnded leh pegi 140km/h!

Mie-G, sepatutnya tak gegar pasal aku hari2 tibai kat DUKE tu...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Mar 31, 2011 9:40 am

juragan71 wrote:

Mie-G, sepatutnya tak gegar pasal aku hari2 tibai kat DUKE tu...
mgkin sbb tuan juragan lebih berat dari saya kot!
hehehe..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
juragan71
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Thu Mar 31, 2011 9:55 am

Mie-G wrote:
juragan71 wrote:

Mie-G, sepatutnya tak gegar pasal aku hari2 tibai kat DUKE tu...
mgkin sbb tuan juragan lebih berat dari saya kot!
hehehe..

hahaha tak jugak berat aku 67kg jaa...
dulu mula2 ada rasa gegar dan geli2 kat kali dan tangan lepas jumpa Rahim o.k dah (lupa lak tanya apa dia buat)

kalau sape nampak VTS itam kat top line DUKE pagi dan leawat petang/ malam aku laa tu..

Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1   Today at 5:05 am

Back to top Go down
 
Scheduled maintenance for your SYM GTS/VTS V1
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 8Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» Rumored Release schedule for 2010 40k/WFB
» 3DS games coming this Year
» Regularly Scheduled Account Removals
» Round of Michigan re-scheduled at different track

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: