Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Apr 12, 2012 11:14 am

Salam sume kawan2 SYM...

Sabtu lepas ride dengan KDN sarapan di Kg. Baru, KL..
Otw balik, lepas jalan kuching istana baru, belt putus masa tgh mendaki dgn rpm 8..
Terkejut jugak dengar bunyi putus tu..Igtkan piston terkeluar ke ape.. Very Happy
Lepas tu try rev, rpm naik, moto tak bergerak, sahih la, belt dah putus.. Sad

Masa tunggu lori datang nak towing ke kedai MSS ( Rahim ), sy terpikir beberapa soalan tentang belting.. Question
Soalan2 di bawah untuk merungkaikan kekeliruan yg saya hadapi tentang belting vts200.. Wink

1. First belt dr motor baru, betulke ketahanannye boleh melebihi 10,000KM? ataupun ikut cara pemanduan, berat peserta dll?
2. Lepas tukar belt baru, original for VTS, perlu ke kita memandu dlm pantang ( tak laju lebih dr 100kmh contohnye? )
3. Ada ke aftermarket belt yg lebih tahan..maksudnye boleh drag sampai 15K - 20K tak perlu tukar?
4. Selain dari servis CVT, apakah cara2 lain untuk menjaga belt supaya ianya tahan lama?

Sekian sahaja soalan saya untuk kali ni..harap2, kawan2 dapat membantu merungkaikan soalan di atas..kerjasama dari pihak tuan, saya dahulukan dengan ucapan terima kasih..
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Apr 12, 2012 11:26 am

salam..ni pendapat aku la...

belting ni...kalu dlu time aku keje kilang...mmg guna byk belting..tp konsep belting tu sama jer...
guna slagi tkde crack or tanda2 nk putus ler...cuma yg penting,kene slalu check tensioner...kalu terlalu kendur pun tkleh..terlalu tegang pun tkleh...
1. ikut manual...10,000km kan...tp yg tu dierg test dlm condition clean room..kalu mcm atas jalan...makna nye bila dh 9,000km tu..kene beringat ler
2. belting tk perlu pantang..yg pantang..enjin jer..psal belting ni..plug n play jer..dh siap test kat kilang dh pun
3. belt lg tahan...sory..no idea...mesti ada...n mesti mahal..hehehhehee
4. nk jaga belt...kene jaga pemanduan la kot...jgn kasar sgt ler...

sory bro..ni ler pendapat aku yg baru nk blajo ni...
sama2 kita kongsi yer....
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Apr 12, 2012 7:45 pm

Salam,

Ambo sedara baru join nak mencelah ckit ...

Pesal belting scoot putus ni saya pernah merasainya masa zaman bawak Suzuki VS125 dulu ... bunyi meraum macam enjin nak pecah tapi bila pulas moto tak jalan. time tu cuak jugak sebab tak tau apa apa pesal scooter nie ... tolak pegi kedai ... kena dalam nak dekat rm2++ utk belt baru ... tapi lepas tu tak de pantang apa, terus pulas macam biasa, dah jalan lebih dari 10k km rasanya until jual tak putus putus pon lagi ... belting ni mmg jarang org nak ambik kesah, tapi sekali sekala kalau dah dekat bengkel tu, alang alang suruh je pomen tu bukak dan tengok, yg bagusnya kita pon dapat tengok sekali, cemana rupa belt yang dah haus, belt yg nak dekat putus ... so dari situ dah boleh terus tukar ... so that tak payah tunggu putus ... sekian le pengalaman ambe ...

kalau salah, mintak maap daun keladi ... hehehe ...
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Apr 13, 2012 4:51 am

hari tu tukar 13000 km.

tgk kepada penggunaan. everytime servis CVT plz make sure check whether ok lagi or not

jgn selalu amek pickup yang terlalu juga bole mempercepatkan proses keretakan kepada belting tersebut.

sekian, sharing is caring.
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Apr 13, 2012 5:14 am

Sirapisamin wrote:
hari tu tukar 13000 km.

tgk kepada penggunaan. everytime servis CVT plz make sure check whether ok lagi or not

jgn selalu amek pickup yang terlalu juga bole mempercepatkan proses keretakan kepada belting tersebut.

sekian, sharing is caring.

aku setuju jugak..berat bdan aku + kdn dekat 150kg++..pickup mcm cub pric..hahha.. Laughing

sekarang dah kurang..biar dia lajak sendiri..
Back to top Go down
Petrofsky
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 79
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Apr 13, 2012 6:24 am

carliph wrote:
Sirapisamin wrote:
hari tu tukar 13000 km.

tgk kepada penggunaan. everytime servis CVT plz make sure check whether ok lagi or not

jgn selalu amek pickup yang terlalu juga bole mempercepatkan proses keretakan kepada belting tersebut.

sekian, sharing is caring.

aku setuju jugak..berat bdan aku + kdn dekat 150kg++..pickup mcm cub pric..hahha.. Laughing

sekarang dah kurang..biar dia lajak sendiri..

Bro Liph, brapa rege tuka belt kat kedai Rahim aritu???
Back to top Go down
khoi7622
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2012-04-12

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Fri Apr 13, 2012 6:51 am

pengalaman aku masa pakai elegan. setiap 4000 servis cvt. masa tu pomen akan check & advice ok ke tak belting. kalu dah byk pecah2 seeloknya tukar terus,,takyah nak tunggu cukup 'haul'.
rasanya sym pun buleh pakai rukun yg sama kot.. Smile

just my 2cents..
Back to top Go down
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Sun Apr 15, 2012 8:24 am

for elegan 200 aku..tukar belting pada mileage 18k..itu pun belt masih cun lagi..utk memanjangkan hayat belt..jangan le selalu main pick up...for my yamaha ego..dah 6 thn pakai,mileage 29k..belting masih ok lagi..
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Mon Apr 16, 2012 3:38 am

Petrofsky wrote:
carliph wrote:
Sirapisamin wrote:
hari tu tukar 13000 km.

tgk kepada penggunaan. everytime servis CVT plz make sure check whether ok lagi or not

jgn selalu amek pickup yang terlalu juga bole mempercepatkan proses keretakan kepada belting tersebut.

sekian, sharing is caring.

aku setuju jugak..berat bdan aku + kdn dekat 150kg++..pickup mcm cub pric..hahha.. Laughing

sekarang dah kurang..biar dia lajak sendiri..

Bro Liph, brapa rege tuka belt kat kedai Rahim aritu???

belt - rm95
servis cvt - rm25
roller ape ke nama yg kecik2 tu 3 bijik - rm8

bagi sy murah dah tu.. Very Happy
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Mon Apr 16, 2012 3:40 am

eshalias wrote:
for elegan 200 aku..tukar belting pada mileage 18k..itu pun belt masih cun lagi..utk memanjangkan hayat belt..jangan le selalu main pick up...for my yamaha ego..dah 6 thn pakai,mileage 29k..belting masih ok lagi..

umangaihhh..kalau kereta, 20k tu blh pakai setahun.. bounce
terbaek ni..kena ikut jejak langkah.. Wink

tapi bro, kdg2 susah nak kawal la, lepas trafik lite je moto cub sume tarik pickup mcm kat cub prix..abg xleh nak tgk aje.. Crying or Very sad lpas ni tgk je la..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Mon Apr 16, 2012 5:19 am

carliph wrote:
eshalias wrote:
for elegan 200 aku..tukar belting pada mileage 18k..itu pun belt masih cun lagi..utk memanjangkan hayat belt..jangan le selalu main pick up...for my yamaha ego..dah 6 thn pakai,mileage 29k..belting masih ok lagi..

umangaihhh..kalau kereta, 20k tu blh pakai setahun.. bounce
terbaek ni..kena ikut jejak langkah.. Wink

tapi bro, kdg2 susah nak kawal la, lepas trafik lite je moto cub sume tarik pickup mcm kat cub prix..abg xleh nak tgk aje.. Crying or Very sad lpas ni tgk je la..

Mmg tak leh tahan! Tercabar!
Back to top Go down
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Apr 17, 2012 9:59 pm

hehehe..memang betul..kekadang rasa tercabar masa kat traffic light...
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Apr 19, 2012 4:00 am

ala..cool ler..biar jer geng2 prix tu...
stakat bakar jalan mampu ler...yg penting kita kene jaga belt,kalu putus bkn dierg nk tolong tukar...hehehehehe...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Apr 19, 2012 4:37 am

puterapenang wrote:
ala..cool ler..biar jer geng2 prix tu...
stakat bakar jalan mampu ler...yg penting kita kene jaga belt,kalu putus bkn dierg nk tolong tukar...hehehehehe...

hahha..betul jugak tu.. Laughing
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Apr 19, 2012 4:54 am

Kelmarin (17.4.2012) baru tukar belting dgn roller @ 15356 km. (Kali pertama tukar)

Belt Ori SYM RM98.00
Roller Ori SYM RM44.00 (6 biji)
Upah pasang RM25.00

Total : RM167.00

Mekanik tu kata belt & roller masih ok. Jadi saya simpan untuk spare part takut jadi apa2. Harga tu dah kira berpatutan kot. Barang beli di kedai Spare part Sg. Chua Kajang. Pasang di Cycle Advance Bukit Mewah Kajang.

Sekadar berkongsi... TQ

Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Apr 19, 2012 11:24 am

Terbaik BKW!! Yg asli.
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Apr 19, 2012 12:18 pm

ADL BLL4477 wrote:
Terbaik BKW!! Yg asli.

yang asli ada d MAT Moto dan HM ce g tgk Twisted Evil
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed May 16, 2012 7:47 pm

Owh! Wokeh!
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jun 27, 2012 4:07 am

belt mcm nak kena tukau dah...ada belt2 aftermarket yg lebih syiokk dipakai dan lebih tahan lama ke?
Back to top Go down
simpoloi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-01-14

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jun 27, 2012 10:59 am

Bleh tak kalau pakai belt...tak taulah belt apa, tapi yg sama saiz lengkuk badan dan sama tapi tak serupa.. Ada kawan kije kilang buat pelbagai jenis belt. Dari yg kecik sampailah yg kebesar dan yg murah sehinggalah yg ke mahal regenya...
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jun 27, 2012 1:15 pm

simpoloi wrote:
Bleh tak kalau pakai belt...tak taulah belt apa, tapi yg sama saiz lengkuk badan dan sama tapi tak serupa.. Ada kawan kije kilang buat pelbagai jenis belt. Dari yg kecik sampailah yg kebesar dan yg murah sehinggalah yg ke mahal regenya...
Kalau dimensinya sama, cubalah try...
Back to top Go down
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Wed Jul 04, 2012 4:24 pm

puterapenang wrote:
salam..ni pendapat aku la...

belting ni...kalu dlu time aku keje kilang...mmg guna byk belting..tp konsep belting tu sama jer...
guna slagi tkde crack or tanda2 nk putus ler...cuma yg penting,kene slalu check tensioner...kalu terlalu kendur pun tkleh..terlalu tegang pun tkleh...
1. ikut manual...10,000km kan...tp yg tu dierg test dlm condition clean room..kalu mcm atas jalan...makna nye bila dh 9,000km tu..kene beringat ler
2. belting tk perlu pantang..yg pantang..enjin jer..psal belting ni..plug n play jer..dh siap test kat kilang dh pun
3. belt lg tahan...sory..no idea...mesti ada...n mesti mahal..hehehhehee
4. nk jaga belt...kene jaga pemanduan la kot...jgn kasar sgt ler...

sory bro..ni ler pendapat aku yg baru nk blajo ni...
sama2 kita kongsi yer....



Hari ni servis belting..SYM digunakan untuk pergi kerja... maintain atas jalan 120KMH

- Belting kena tukar..milage telah menunjukan 20000KM
- Batu Ladung OK lagi..
- Minyak Hitam kena tukar..3000KM - Pakai Fully Syntetic MOTUL.
- Minyak Gear Yamaha .... 6000KM

Setakat nie semuanya berjalan lancar..cuma exzos SYM ni nampak mcm berkarat... asyik redah hujan jek... tunggu masa nak patah je... maunye aku pakai exzos kancil... Rege RM50 siap pasang...

Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Thu Jul 05, 2012 5:02 am

ekjoz SYM ni mmg xpadan ngn rege.
mahal bukan main tp xde kualiti.
kecewa btl!

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
blizzard95
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 39
Join date : 2012-06-22

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Jul 10, 2012 6:24 am

oo byk info pasal belting nih,,,tp ada buka aritu masa mileage 5k...tp belting tu dah mcm makan skit kat tepi, normal ke tu..tp takde laa tanda crack kat celah gigi dia...minta pandangan..

lepas tu kat variator ada satu line kasar terbentuk...tp tak smooth bila merasainya...sepatutnya licin dan kilat...pun nak mintak pendapat

TQVM...
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Tue Jul 10, 2012 6:27 am

blizzard95 wrote:
oo byk info pasal belting nih,,,tp ada buka aritu masa mileage 5k...tp belting tu dah mcm makan skit kat tepi, normal ke tu..tp takde laa tanda crack kat celah gigi dia...minta pandangan..

lepas tu kat variator ada satu line kasar terbentuk...tp tak smooth bila merasainya...sepatutnya licin dan kilat...pun nak mintak pendapat

TQVM...

kalau ada gambar lg cantik bro..mungkin boleh jelas mane yg kasar tu..belting crack tu kdg2 biasa, masih boleh lg tahan..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll   Today at 8:48 am

Back to top Go down
 
Belting - Cara penjagaan, aftermarket belt, harga dll
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Cara tukar belting...
» tukar spoket scooter dan belting
» maslah belting berbunyi
» Tayar dan Suspension EVO 250
» Harga Spare Part untuk motor SYM GTS/VTS 200

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: