Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 tukar spoket scooter dan belting

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: tukar spoket scooter dan belting   Tue Nov 13, 2012 2:40 am

Alhamdullilah....semalam berkesempatan menukar spoket scooter dan belting, skr scooter berada dalam mod nak lari laju sahaja..hehehheheh.

rupanya2nya selama ini yang membuat motor kita bergegar ..gerr..gerr.bila kita pulas throttle masa nak ber jalan ialah spoket scooter dah goyang. Bila dah tukar semuanya berjalan lancar dan tak ada gerrr..gerrr..gerrr..pada engine scooter kita..

total rabak ialah RM260. .(belting rm80, service cvt rm30, spoket rm150). Very Happy











Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Wed Nov 14, 2012 4:58 am

terbaik bro pailang!

spoket ade tajam2...huhuh..yg di tuko clutch assy satu set..

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Wed Nov 14, 2012 9:33 am

RM203 ke rege bendalah ni?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Wed Nov 14, 2012 3:18 pm

eszeree@AG wrote:
terbaik bro pailang!

spoket ade tajam2...huhuh..yg di tuko clutch assy satu set..


hehehehe...AG..chino tu kato kat aku spoket..aku pun apalaie spoket jugak laaa hahahhaha

lepas nie aku jumpo chino tu aku spoket sama diaa...hihihihihihii Very Happy
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Wed Nov 14, 2012 3:21 pm

Mie-G wrote:
RM203 ke rege bendalah ni?


MIe-G. harga kat cover...dia jual RM150 jer..itu pun berpeluh nak bayorr...huhuhuhu pale
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Mon Nov 19, 2012 5:28 am

Heran jugak teman bro pailang...

Bila dah sebut spoket dalam gambo tue...
Tercarik2 jugak mana rantainyeee....
heheheheeee.....
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Mon Nov 19, 2012 10:09 am

rizaly96 wrote:
Heran jugak teman bro pailang...

Bila dah sebut spoket dalam gambo tue...
Tercarik2 jugak mana rantainyeee....
heheheheeee.....

chino doll tu kata spoket ..hehehehhe
apa lagi wa ranjau laaa...hahahahah Twisted Evil
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Fri Nov 23, 2012 12:40 pm

Harga brother dapat tu memang consider murah lah, kalau kat Penang belting saja biasa mekanik charge to kurang RM100, clutch assembly dalam RM200 tak masuk charge servicing lagi jadi kesimpulannya memang kira murah lah tu...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Mon Nov 26, 2012 5:35 am

Hahaha spocket no..rantai ade makan ka? Hahahaha.

itu clutch assy... kalau dah habis mmg moto akan rasa gegar sbb dia tak ngam ngan clutch outer (mangkuk clutch) tu.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
selumber2000
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-04-29

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Thu Dec 27, 2012 5:18 pm

bos.. belt agak2 berapa kilo baru uzur ek.. spoket tu kalau tambah hilang kan gegar je ke.. jadi laju takda ke.. pastu ni buat kat kedai mana.. MMR ke
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Thu Dec 27, 2012 5:45 pm

Bila tengok balik gambar clutch assembly kat atas tu nampak macam plate berkarat dan tak sepatutnya boleh berkarat kerana kalau dipasang betul dan gasket tak rosak, air tak leh nak masuk dalam housing tu . Rasanya gasket bocor dan nak kena check semula cover tu punya gasket, takut nanti air masuk dan bukan setakat clutch assembly yang boleh rosak, betling dan gear pun boleh rosak, elok kalau brother masa service CVT lain lain masa check sama keadaan clutch set ni jangan ada kesan air masuk..bahaya nih...
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Sat Dec 29, 2012 7:31 am

selumber2000 wrote:
bos.. belt agak2 berapa kilo baru uzur ek.. spoket tu kalau tambah hilang kan gegar je ke.. jadi laju takda ke.. pastu ni buat kat kedai mana.. MMR ke

Bro..lu pergi sentul nama kedai NKS sana kasi tukar laaa...lepas gua tukar semua tu..motor sedap lari dan lancar...minyak hitam pakai YAMAHA 20sw RM 16ringgit .. Very Happy ...20k baru tukar belt..masa 10k kasi check...
Back to top Go down
advanzato
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2012-12-28
Age : 41
Location : Bandar Sg Long, Kajang

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Sun Dec 30, 2012 11:10 am

Bro... nak tanya...

Yang dikatakan bergegar2 tuh waktu cruising ke atau waktu nak pick up? Bukan apa, motor aku nih baru jer 500km, lom servis pertama pun, tapi waktu cruising 100km/h akan rasa bergegar2 kat enjin... Kalau naik bukit pun sama...

Agak2 masalah yg sama ke ataupun normal utk semua siput...?
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Sun Dec 30, 2012 2:29 pm

vibrate kecil tu mmg biasa utk motor pakai belting .. tapi kalau dah vibrate sepanjang jalan itu mmg ada yg tak kene .. buat² ler jumpa dr ..
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Mon Dec 31, 2012 6:16 am

advanzato wrote:
Bro... nak tanya...

Yang dikatakan bergegar2 tuh waktu cruising ke atau waktu nak pick up? Bukan apa, motor aku nih baru jer 500km, lom servis pertama pun, tapi waktu cruising 100km/h akan rasa bergegar2 kat enjin... Kalau naik bukit pun sama...

Agak2 masalah yg sama ke ataupun normal utk semua siput...?

Awal lagi tu bro.. masih dara, masik ketat, lepas service pertama atau ke dua insyaAllah hilang la tuh...Very Happy

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Wed Jan 09, 2013 4:28 pm

koji wrote:
Hahaha spocket no..rantai ade makan ka? Hahahaha.

itu clutch assy... kalau dah habis mmg moto akan rasa gegar sbb dia tak ngam ngan clutch outer (mangkuk clutch) tu.

ASSALAM BRO KOJI MOTO TEMAN KALAU MULA NAK JALAN ADA GEGAR BERGETAR N TERHENJUT2 TP KALAU LAJU DAH OK.....APA PENDAPATAN TUAN KOJI ....? APA YG PERLU SAYA BUAT...?

MINTAK PANDANGAN N NASHAT
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Wed Jan 09, 2013 6:30 pm

Wan As-Semangguli wrote:
koji wrote:
Hahaha spocket no..rantai ade makan ka? Hahahaha.

itu clutch assy... kalau dah habis mmg moto akan rasa gegar sbb dia tak ngam ngan clutch outer (mangkuk clutch) tu.

ASSALAM BRO KOJI MOTO TEMAN KALAU MULA NAK JALAN ADA GEGAR BERGETAR N TERHENJUT2 TP KALAU LAJU DAH OK.....APA PENDAPATAN TUAN KOJI ....? APA YG PERLU SAYA BUAT...?

MINTAK PANDANGAN N NASHAT

Besar kemungkinan clutch assembly shoe sudah haus dan perlu diganti. Variator roller weight kalau dah haus pun boleh menyebabkan gegaran tapi tak lah seteruk gegaran yang terhasil kalau clutch assembly shoe dah haus. Kalau dibiarkan clutch bell (yang tudung clutch assembly ni) boleh teruk bercalar kerana diasah oleh clutch plate jadi hantar lah kepomen secepat mungkin.Clutch assembly ni kalau yang ori dalam RM150 damn kalau OEM boleh dapat antara RM75 ke RM115.
Ini cuma kemungkinan besar pada pendapat saya dan boleh juga jadi disebabkan masalah shaft dan bahagian drive assembly.
Back to top Go down
Wan As-Semangguli
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 41
Join date : 2012-12-08
Age : 36
Location : SEMANGGOL PERAK

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Thu Jan 10, 2013 12:37 am

mkgibran wrote:
Wan As-Semangguli wrote:
koji wrote:
Hahaha spocket no..rantai ade makan ka? Hahahaha.

itu clutch assy... kalau dah habis mmg moto akan rasa gegar sbb dia tak ngam ngan clutch outer (mangkuk clutch) tu.

ASSALAM BRO KOJI MOTO TEMAN KALAU MULA NAK JALAN ADA GEGAR BERGETAR N TERHENJUT2 TP KALAU LAJU DAH OK.....APA PENDAPATAN TUAN KOJI ....? APA YG PERLU SAYA BUAT...?

MINTAK PANDANGAN N NASHAT

Besar kemungkinan clutch assembly shoe sudah haus dan perlu diganti. Variator roller weight kalau dah haus pun boleh menyebabkan gegaran tapi tak lah seteruk gegaran yang terhasil kalau clutch assembly shoe dah haus. Kalau dibiarkan clutch bell (yang tudung clutch assembly ni) boleh teruk bercalar kerana diasah oleh clutch plate jadi hantar lah kepomen secepat mungkin.Clutch assembly ni kalau yang ori dalam RM150 damn kalau OEM boleh dapat antara RM75 ke RM115.
Ini cuma kemungkinan besar pada pendapat saya dan boleh juga jadi disebabkan masalah shaft dan bahagian drive assembly.

tq tuan mkgibran...... cheers
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Thu Jan 10, 2013 2:31 pm

Aku nyer pon kalau Cruise kelajuan 90kmh rasa gegar sket... Kelajuan lain ok.. Mileage dah nak masuk 500km
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Fri Jan 11, 2013 2:57 am

erwanshah wrote:
Aku nyer pon kalau Cruise kelajuan 90kmh rasa gegar sket... Kelajuan lain ok.. Mileage dah nak masuk 500km

Kes gegar dalm masa memecut tu tak sama dengan gegar masa mula nak gerakan siput ni.Gegar masa mula nak gerak ni disebabkan benda benda yang sayasebut diatas tu
Back to top Go down
amadke30
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-17
Age : 40

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Mon Apr 14, 2014 12:23 pm

saya ada confius sket laa, apa mksud ori dengan oem? adakah ori ialah made in japan dan oem made in Taiwan atau Malaysia?

Moto saya dah mula gegar masa nak bergerak, cukup ketara ketika enjin benar benar sejuk
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Mon Apr 14, 2014 12:48 pm

amadke30 wrote:
saya ada confius sket laa, apa mksud ori dengan oem? adakah ori ialah made in japan dan oem made in Taiwan atau Malaysia?

Moto saya dah mula gegar masa nak bergerak, cukup ketara ketika enjin benar benar sejuk

OEM (original equipment manufacturer) sama dengan kualiti original kerana dikeluarkan oleh pengilang yang sama atau pengilang lain yang diberi lesen mengeluarkan product yang sama tetapi menggunakan nama berbeda dari nama product asal tetapi jangan "TERPEDAYA" kerana ramai yang mengambil kesempatan atas nama OEM walhal 100% cetak rompak dengan kualiti rendah. Product OEM biasanya akan diberi warranty yang sama seperti product ori.

Kalau bergegar masa nak bergerak tu biasanya berpunca dari CVT dan juga variator yang perlu servis dan kemungkinan diganti kalau sudah haus (tapak yang 3 kpg pada cvt dan jugo roller yg 6 biji tu.
Back to top Go down
amadke30
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2014-03-17
Age : 40

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Mon Apr 14, 2014 1:20 pm

Oic. Paham dah. Aku beli moto seken. Mileage da cecah 30k. Nanti pelan pelan aku tukar part yg ori.
Variator kalau haus, pikup loss ker?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Tue Apr 15, 2014 5:54 am

amadke30 wrote:
Oic. Paham dah. Aku beli moto seken. Mileage da cecah 30k. Nanti pelan pelan aku tukar part yg ori.
Variator kalau haus, pikup loss ker?

Memang boleh effect pick up - itu fungsi variator
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: tukar spoket scooter dan belting   Today at 11:07 pm

Back to top Go down
 
tukar spoket scooter dan belting
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» tukar spoket scooter dan belting
» Cara tukar belting...
» maslah belting berbunyi
» baru 13000 km dah nak kena overhaul sbb rod problem
» minyak hitam & saiz spoket

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: