Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 maslah belting berbunyi

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:05 am

rayzz wrote:
blalang wrote:
Mie-G wrote:
Koji, apa kata kita teruskan TT yg cancel mlm ni?
sbbnya TokDin dan Ijad xleh join kalau mlm esok!
boleh aku ajak bro Sylb skali kalau dia free mlm ni!
ada sokongan??hehhee

jadi gak ker malam ni....? insyallah aku boleh join.... (kalau tak hujan)

kat sini kan.....?
http://maps.google.com.my/maps/ms?msid=215632644612270265577.0004b15baffd9b6444264&msa=0&ll=3.040722,101.771153&spn=0.002178,0.002411

huh? ada TT ke mlm ni? x ajak aku ponnn... Sad
dorang ajak la tuh bang rayzzz...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:06 am

koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
ada punca baru yg aku dapat, kalau time berenti masih bunyi belting ketaktaktak...try double stand kalau tayar bergerak laju sambil bunyi belting...dan terasa berat, berkemungkinan nut pada clucth tu loose. (perkara ni dah berlaku pada saya) tapi nut tu dah di lock ngan pahat pun still boleh loose, kenapa ye?

klu dbl stand masa enjin idle tp tayar pusing, berkemungkinan clutch nut tu tercabut... saiz clutch nut tu 38... Razz

clutch nut punya trip sensitive skit... tread nya nipis sgt... so pomen kena tau cara2 nk dgn betul... klu x tread senang mkn... bila tread mkn x tukar ianya akan tanggal...

clutch nut mesti masuk kat tread dgn betul & ikat kasi rapat dulu sblm tembak ngan gun atau ketatkan dgn cara manual... klu pulas clutch nut skit pastu tembak ngan gun abis la clutch nut ko... ketuk pd bahagian tu kurang di galakan...
owh 38 ek..size spanar macam tu susah nak dapat, tapi apa leh buat dah takde cara lain nak dorang kunci kuat, tu yang aku risau sgt tuh bro..takut terjadi balik, coz hari tu gi ipoh mmg tibai full throttle..mau nut tu tak loose. dah jadi fobia dengan benda ni...lepas ni aku kena pergi segambut la coz dorang ada speacial tools nak kunci nut tuh..

benda tu bole beli kat kedai sparepart yg jual tools... Wink ... kat HM ada gun compressor kan?...

klu ko free petang ni turun kl... kita pi minum... lepas abis keja...

Alamak mlm ni tak dapek la..esok boleh la bang...kalau KL mmg saya tak fasih jalan sana..kalau area Cheras Bandar Puteri, Balakong, Kelana Jaya, Shah Alam boleh la...hehehe

petang la koji... bkn mlm ... esok aku xleh ... ada wedding shoot petang & mlm...

klu dr subang tu terus je ikut federal highway ke kl... senang je... Razz
Back to top Go down
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:07 am

Mie-G wrote:
Koji, apa kata kita teruskan TT yg cancel mlm ni?
sbbnya TokDin dan Ijad xleh join kalau mlm esok!
boleh aku ajak bro Sylb skali kalau dia free mlm ni!
ada sokongan??hehhee

on jugak ker mlm ni kt aliff bistro?...rasa2 mcm nk menyibuk gak nih...ehehe albino

tp kalo mlm esok, sy tk dpt join...kalendar suda di booking...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:09 am

cmtu kita tetap ngn mlm esok jela! Smile
tp kalau nk TT ptg ni pun ok je kt area KL.
bleh kenal ngn bro anakku! Wink

Mlm ni Koji plak xdpt datang!! confused

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:16 am

anakku wrote:
koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
anakku wrote:
koji wrote:
ada punca baru yg aku dapat, kalau time berenti masih bunyi belting ketaktaktak...try double stand kalau tayar bergerak laju sambil bunyi belting...dan terasa berat, berkemungkinan nut pada clucth tu loose. (perkara ni dah berlaku pada saya) tapi nut tu dah di lock ngan pahat pun still boleh loose, kenapa ye?

klu dbl stand masa enjin idle tp tayar pusing, berkemungkinan clutch nut tu tercabut... saiz clutch nut tu 38... Razz

clutch nut punya trip sensitive skit... tread nya nipis sgt... so pomen kena tau cara2 nk dgn betul... klu x tread senang mkn... bila tread mkn x tukar ianya akan tanggal...

clutch nut mesti masuk kat tread dgn betul & ikat kasi rapat dulu sblm tembak ngan gun atau ketatkan dgn cara manual... klu pulas clutch nut skit pastu tembak ngan gun abis la clutch nut ko... ketuk pd bahagian tu kurang di galakan...
owh 38 ek..size spanar macam tu susah nak dapat, tapi apa leh buat dah takde cara lain nak dorang kunci kuat, tu yang aku risau sgt tuh bro..takut terjadi balik, coz hari tu gi ipoh mmg tibai full throttle..mau nut tu tak loose. dah jadi fobia dengan benda ni...lepas ni aku kena pergi segambut la coz dorang ada speacial tools nak kunci nut tuh..
Hahaha...tak sempat la bro anakku... mintak maaf banyak2...

benda tu bole beli kat kedai sparepart yg jual tools... Wink ... kat HM ada gun compressor kan?...

klu ko free petang ni turun kl... kita pi minum... lepas abis keja...

Alamak mlm ni tak dapek la..esok boleh la bang...kalau KL mmg saya tak fasih jalan sana..kalau area Cheras Bandar Puteri, Balakong, Kelana Jaya, Shah Alam boleh la...hehehe

petang la koji... bkn mlm ... esok aku xleh ... ada wedding shoot petang & mlm...

klu dr subang tu terus je ikut federal highway ke kl... senang je... Razz

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:17 am

Mie-G wrote:
cmtu kita tetap ngn mlm esok jela! Smile
tp kalau nk TT ptg ni pun ok je kt area KL.
bleh kenal ngn bro anakku! Wink

Mlm ni Koji plak xdpt datang!! confused
mana yang nak TT hari ni silakan ye...
kalau nak buat lagi esok insyaAllah aku dtg...kekeke
hari tu dah jumpa bro anakku di G-Hut bistro tuh, tapi tu la tak dapat nak berborak...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:18 am

Mie-G wrote:
cmtu kita tetap ngn mlm esok jela! Smile
tp kalau nk TT ptg ni pun ok je kt area KL.
bleh kenal ngn bro anakku! Wink

Mlm ni Koji plak xdpt datang!! confused

bole... turun kl lepas keja... aku bawak pi kat sup tepi duke x jauh dr bulatan pahang... sup & popia nye mmg terbaik...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:19 am

anakku wrote:
Mie-G wrote:
cmtu kita tetap ngn mlm esok jela! Smile
tp kalau nk TT ptg ni pun ok je kt area KL.
bleh kenal ngn bro anakku! Wink

Mlm ni Koji plak xdpt datang!! confused

bole... turun kl lepas keja... aku bawak pi kat sup tepi duke x jauh dr bulatan pahang... sup & popia nye mmg terbaik...
next time bro ye...insyaAllah kita akan bertemu jgk...kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
anakku
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 307
Join date : 2011-05-03
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:21 am

koji wrote:
Mie-G wrote:
cmtu kita tetap ngn mlm esok jela! Smile
tp kalau nk TT ptg ni pun ok je kt area KL.
bleh kenal ngn bro anakku! Wink

Mlm ni Koji plak xdpt datang!! confused
mana yang nak TT hari ni silakan ye...
kalau nak buat lagi esok insyaAllah aku dtg...kekeke
hari tu dah jumpa bro anakku di G-Hut bistro tuh, tapi tu la tak dapat nak berborak...kekeke

yg korang pi buat mmeting PIBG kat tempat parking G-hut tu watpe... apsal x masuk... Sad
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 10:25 am

anakku wrote:
koji wrote:
Mie-G wrote:
cmtu kita tetap ngn mlm esok jela! Smile
tp kalau nk TT ptg ni pun ok je kt area KL.
bleh kenal ngn bro anakku! Wink

Mlm ni Koji plak xdpt datang!! confused
mana yang nak TT hari ni silakan ye...
kalau nak buat lagi esok insyaAllah aku dtg...kekeke
hari tu dah jumpa bro anakku di G-Hut bistro tuh, tapi tu la tak dapat nak berborak...kekeke

yg korang pi buat mmeting PIBG kat tempat parking G-hut tu watpe... apsal x masuk... Sad
Hahaha..memasing dok tgk moto..dok timba tips yg terbaik..kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 12:10 pm

kalo esok mlm TT kol bp tuan-tuan sekalian?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 12:22 pm

Sirapisamin wrote:
kalo esok mlm TT kol bp tuan-tuan sekalian?
kul 9.30pm kt Restoren Alif Balakong!
join k Apis?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
fadzliSYM
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 387
Join date : 2011-10-01
Location : kl

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 3:40 pm

Mie-G wrote:
Sirapisamin wrote:
kalo esok mlm TT kol bp tuan-tuan sekalian?
kul 9.30pm kt Restoren Alif Balakong!
join k Apis?

Ada sesapa dari ampang........ boleh follow sekali.... saya tak biasa nak carik tempat tt nih....
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Thu Nov 10, 2011 4:18 pm

fadzliSYM wrote:
Mie-G wrote:
Sirapisamin wrote:
kalo esok mlm TT kol bp tuan-tuan sekalian?
kul 9.30pm kt Restoren Alif Balakong!
join k Apis?

Ada sesapa dari ampang........ boleh follow sekali.... saya tak biasa nak carik tempat tt nih....
Bro dari ampang terus ke balakong...nnt sampai balakong call mie-g

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 3:27 am

fadzliSYM wrote:
Mie-G wrote:
Sirapisamin wrote:
kalo esok mlm TT kol bp tuan-tuan sekalian?
kul 9.30pm kt Restoren Alif Balakong!
join k Apis?

Ada sesapa dari ampang........ boleh follow sekali.... saya tak biasa nak carik tempat tt nih....

kalau dari Ampang, guna highway kajang yang menghala tmpt RV nk pegi Sate Tulang aritu.
lps tol tu, trun ke kiri ada tulis senbod pekan batu 11, balakong.
jumpa trefik light, amik kanan. jumpa 2nd trefik light, amik kiri..
terus ke depan, akan nmpk wilhin motor kt sblh kanan..dpn skit dah bleh nmpk Aliff Bistro sebelah kiri.
bedepan dengan Hong Leong Bank. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 4:17 am

Malam ni jadi ke?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 4:24 am

koji wrote:
Malam ni jadi ke?
insyaAllah jadi... Wink
smlm pun jadi! Very Happy

Geng Sym Owner Forum jemput datang ya!!
aku ada spesel projek dari koji utk dibentangkan!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::


Last edited by Mie-G on Fri Nov 11, 2011 4:39 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 4:37 am

Mie-G wrote:
koji wrote:
Malam ni jadi ke?
insyaAllah jadi... Wink
smlm pun jadi! Very Happy
okay....apa2 nnt kau roger ye mie-g

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BlueThunder
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 560
Join date : 2011-10-03
Age : 40
Location : Bt.16, Hulu Langat

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 6:31 am

Mie-G wrote:
insyaAllah jadi... Wink
smlm pun jadi! Very Happy

Geng Sym Owner Forum jemput datang ya!!
aku ada spesel projek dari koji utk dibentangkan!! Very Happy

sori ler semlm tk dpt munculkan diri kt aliff bistro...

ingatkan tk jadi...sy trus bikin appointment lain...

punya la syok lepak2 minum2...

dh kul 11 lebey baru pasan sms dr Mie-G bgtau ada TT Tergempar...ehehehe... albino
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 6:34 am

kakakaka....biasa la tuh...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 6:37 am

TTS TERGEMPAR!!
ingatkan betul la si Ijard tu keboringan rupanya dia nk tunjuk box coocase baru, running light baru, tayar baru, fog lamp biru sebelah merah sebelah baru!!
hahahaha Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 6:41 am

Ijad la sms aku semalam, ajak TTs ngan dia
aku cakap la call mie-G, tu yg aku pass kan number kau mie-G kat dia.
kekeke..rupa-rupaya ada something dia nak tunjuk ek...kekeke. semua tu dia buat kat kedai HM.

Mie-G rayzz turun tak semalam?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 7:23 am

rayzz pun xturun smlm..
mlm ni insyaAllah dia turun! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rayzz
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 797
Join date : 2011-04-25
Age : 36
Location : SemenYih

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 7:54 am

sori rakan2, saye xdpt turun mlm td, xbrape sihat. ni pun mc, insyaallah mlm ni saye ke sane..x sabar nak dengar pembentangan tuan memanda.. Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Fri Nov 11, 2011 8:59 am

rayzz wrote:
sori rakan2, saye xdpt turun mlm td, xbrape sihat. ni pun mc, insyaallah mlm ni saye ke sane..x sabar nak dengar pembentangan tuan memanda.. Wink
owh MC rupanya...makan ubat tau...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: maslah belting berbunyi   Today at 6:58 pm

Back to top Go down
 
maslah belting berbunyi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» maslah belting berbunyi
» tukar spoket scooter dan belting
» Cara tukar belting...
» baru 13000 km dah nak kena overhaul sbb rod problem
» Brake System - Pad and Disc

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: