Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Jadual Servis VTS 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 16, 2011 1:38 pm

O/R daa.. Oil replace. Laughing R/O tu utk minum, air reverse osmosis.. Laughing
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sun Dec 18, 2011 1:57 pm

ahahaha... itu lah yg buat aku kompius tu!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
hidz73
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-11-29
Age : 43
Location : USJ Subang Jaya Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Jan 09, 2012 6:40 pm

aku pi tukaq minyak enjin dan gear kat MSS_Encik Rahim di selayang dua minggu lepas kot...dia bagi kat aku dua2 minyak repsol (kalo aku tak salah dengaq la...hehehe)...semi synthetic katanya...aku tak tgk pun dia tuang sbb syok dok beborak dgn brader2 otai..tetiba dah siap...bayaq RM48 utk minyak enjin pastu RM15 kot utk minyak gear...tapi blh rasa kelazatan dia bila pulas minyak...bunyi pun mcm sedap ja dengaq...tak tau la kot cuma perasaan aku ja...sesapa yg penah pi kedai encik rahim cuba betulkan kalo aku silap....
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jan 10, 2012 4:09 am

dah betul la tu! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
bob_ZWA
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-12-21
Age : 36
Location : KL

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jan 10, 2012 4:21 am

hidz73 wrote:
aku pi tukaq minyak enjin dan gear kat MSS_Encik Rahim di selayang dua minggu lepas kot...dia bagi kat aku dua2 minyak repsol (kalo aku tak salah dengaq la...hehehe)...semi synthetic katanya...aku tak tgk pun dia tuang sbb syok dok beborak dgn brader2 otai..tetiba dah siap...bayaq RM48 utk minyak enjin pastu RM15 kot utk minyak gear...tapi blh rasa kelazatan dia bila pulas minyak...bunyi pun mcm sedap ja dengaq...tak tau la kot cuma perasaan aku ja...sesapa yg penah pi kedai encik rahim cuba betulkan kalo aku silap....

bro hidz73, cuber kaborkan di mana lokasi kedai En Rahim ni.. Next servis nak gi ke kedai dier la.. terima kasih.. Very Happy Very Happy
Back to top Go down
http://www.azuarhaniff.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jan 10, 2012 4:52 am

bob_ZWA wrote:
hidz73 wrote:
aku pi tukaq minyak enjin dan gear kat MSS_Encik Rahim di selayang dua minggu lepas kot...dia bagi kat aku dua2 minyak repsol (kalo aku tak salah dengaq la...hehehe)...semi synthetic katanya...aku tak tgk pun dia tuang sbb syok dok beborak dgn brader2 otai..tetiba dah siap...bayaq RM48 utk minyak enjin pastu RM15 kot utk minyak gear...tapi blh rasa kelazatan dia bila pulas minyak...bunyi pun mcm sedap ja dengaq...tak tau la kot cuma perasaan aku ja...sesapa yg penah pi kedai encik rahim cuba betulkan kalo aku silap....

bro hidz73, cuber kaborkan di mana lokasi kedai En Rahim ni.. Next servis nak gi ke kedai dier la.. terima kasih.. Very Happy Very Happy
kalau xsilap, dkt Tesco Selayang tu kn?
kalau dari KL menghala ke Selayang, sebelah kiri jalan. btl x? Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
bob_ZWA
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-12-21
Age : 36
Location : KL

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jan 10, 2012 5:18 am

Mie-G wrote:
bob_ZWA wrote:
hidz73 wrote:
aku pi tukaq minyak enjin dan gear kat MSS_Encik Rahim di selayang dua minggu lepas kot...dia bagi kat aku dua2 minyak repsol (kalo aku tak salah dengaq la...hehehe)...semi synthetic katanya...aku tak tgk pun dia tuang sbb syok dok beborak dgn brader2 otai..tetiba dah siap...bayaq RM48 utk minyak enjin pastu RM15 kot utk minyak gear...tapi blh rasa kelazatan dia bila pulas minyak...bunyi pun mcm sedap ja dengaq...tak tau la kot cuma perasaan aku ja...sesapa yg penah pi kedai encik rahim cuba betulkan kalo aku silap....

bro hidz73, cuber kaborkan di mana lokasi kedai En Rahim ni.. Next servis nak gi ke kedai dier la.. terima kasih.. Very Happy Very Happy
kalau xsilap, dkt Tesco Selayang tu kn?
kalau dari KL menghala ke Selayang, sebelah kiri jalan. btl x? Very Happy

ooo.. ader ke spesifik nama kedai.. almaklumla, rupa En Rahim pun saya tak kenal, kang buatnya salah kedai, naya.. hehehehe..
Back to top Go down
http://www.azuarhaniff.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jan 10, 2012 5:20 am

MSS Motor, Jalan Kuching, Kuala Lumpur Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
bob_ZWA
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-12-21
Age : 36
Location : KL

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jan 10, 2012 5:22 am

Mie-G wrote:
MSS Motor, Jalan Kuching, Kuala Lumpur Wink

terima kasih cikgu eh abang Mie-G.. hehehe.. akan ke sana nanti bila tiba masa untuk service 3k..
Back to top Go down
http://www.azuarhaniff.com
hidz73
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-11-29
Age : 43
Location : USJ Subang Jaya Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Wed Jan 11, 2012 4:56 pm

Mie-G wrote:
bob_ZWA wrote:
hidz73 wrote:
aku pi tukaq minyak enjin dan gear kat MSS_Encik Rahim di selayang dua minggu lepas kot...dia bagi kat aku dua2 minyak repsol (kalo aku tak salah dengaq la...hehehe)...semi synthetic katanya...aku tak tgk pun dia tuang sbb syok dok beborak dgn brader2 otai..tetiba dah siap...bayaq RM48 utk minyak enjin pastu RM15 kot utk minyak gear...tapi blh rasa kelazatan dia bila pulas minyak...bunyi pun mcm sedap ja dengaq...tak tau la kot cuma perasaan aku ja...sesapa yg penah pi kedai encik rahim cuba betulkan kalo aku silap....

bro hidz73, cuber kaborkan di mana lokasi kedai En Rahim ni.. Next servis nak gi ke kedai dier la.. terima kasih.. Very Happy Very Happy
kalau xsilap, dkt Tesco Selayang tu kn?
kalau dari KL menghala ke Selayang, sebelah kiri jalan. btl x? Very Happy



Ya betulllllll
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Jan 12, 2012 1:02 pm

itu ari, serbis CVT

first time ler serbis CVT (6k), and first time pakai scooter ni... dulu main lumor minyak kat rantai, ngan ketat rantai jer.

serbis kat mc donas jln ipoh. kedai ni, set2 otai elegan. sembang jugak ngan diorg pasal tayar, pasal absorber.

sebab tak ponah serbis cvt ni, ....tak terlintas kat kepala hotak ni, ....macam tu ka serbis cvt?
abis dileraikan semuanya, ....sijibik-sejibik ...cuci sebersih dan sekilatnya, pastuh die cuci casing cvt ngan sabun...

peh!... berkilat bersinor-sinor semua skali (moto jer kelabu... drunken )

dier lumor gris baru kat tampat sepatutnya, pasang balik..... RM25.00 ..tunaiiiiii.... bih kurang 1 1/2 jam.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Jan 12, 2012 1:06 pm

yups, mcm tu la cara kerja cuci/service cvt!
pas service rasa ringan saja, btl x?
Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
WVW780
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-08-27

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Jan 12, 2012 2:54 pm

Hai hotai2 semua,
Lama dah sy dah x berforum. Ini cerita service sy lak:
a) 1st servic 300 km: Minyak engine dan minyak gear Hi-Rev. Kedai Chuan & Cycle kata mula2 x payah minyak mahal2. Cukup utk buang keladak besi je.
b) 2nd service 1000 km: Motul Scooter Power LE RM 78 + Motul gear oil + 13.5 g dr pully.
c) 3 rd service 2500 km: Motul Scooter Power LE + Motul gear oil
d) Dan seterusnya nak service setiap 1500 km sebab akan rasa berat sikit kalau lebih.

*Utk pengetahuan hotai2, kalau pelesit yang bawak 135-145 km/hr tu pagi-pagi dari Subang Jaya ke Sungai Buloh tu sy la. Rekod Subang Jaya ke Hospital Sungai Buloh guna highway NKVE 16 minit.
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Jan 12, 2012 5:55 pm

pehh... wvw780... cam terbang je bunyinye...
135km - 145km.. ganas tu...
Awal guna dr pully?
best ke bro?
Back to top Go down
WVW780
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 9
Join date : 2011-08-27

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Jan 13, 2012 12:07 am

He.he.,
Bukan sengaja nak laju. Tapi x nak punch card merah je.

Dr. Pully 13.5 tu mula-mula rasa pelik macam bergetar bila high spead. Bunyi macam belting menampar2 lak. Tapi lepas dah 300 km tu dah smooth balik. Mungkin sbb roller dr. Pully tu bentuk cincin tiga segi kut? Kalau roller original bentuk cincin bulat. Tapi yang penting, top speed boleh naik 140 km-hr drpd sblm nie.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Jan 13, 2012 3:59 am

WVW780 wrote:
He.he.,
Bukan sengaja nak laju. Tapi x nak punch card merah je.

Dr. Pully 13.5 tu mula-mula rasa pelik macam bergetar bila high spead. Bunyi macam belting menampar2 lak. Tapi lepas dah 300 km tu dah smooth balik. Mungkin sbb roller dr. Pully tu bentuk cincin tiga segi kut? Kalau roller original bentuk cincin bulat. Tapi yang penting, top speed boleh naik 140 km-hr drpd sblm nie.

pergh!!! ...sabblom suboh dah reply!!

tapi kalu dah sblm suboh dah ngadap wifi, ...apsal g kijer lmbt jgk?
ni bukan takut card merah.... sajer nak rempit siput ni..
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Jan 13, 2012 4:01 am

longman wrote:
WVW780 wrote:
He.he.,
Bukan sengaja nak laju. Tapi x nak punch card merah je.

Dr. Pully 13.5 tu mula-mula rasa pelik macam bergetar bila high spead. Bunyi macam belting menampar2 lak. Tapi lepas dah 300 km tu dah smooth balik. Mungkin sbb roller dr. Pully tu bentuk cincin tiga segi kut? Kalau roller original bentuk cincin bulat. Tapi yang penting, top speed boleh naik 140 km-hr drpd sblm nie.

pergh!!! ...sabblom suboh dah reply!!

tapi kalu dah sblm suboh dah ngadap wifi, ...apsal g kijer lmbt jgk?
ni bukan takut card merah.... sajer nak rempit siput ni..

Hahaha..
Biasa la Longman... Wa rasa bro kita ni dulu mmg kaki kot..
ye la zaman 80 & 90... masa tgh panas dulu...Jln Raja Laut - Jln Ipoh - Jln TAR - Dataran.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Jan 13, 2012 4:08 am

wwc 5134 wrote:

ye la zaman 80 & 90... masa tgh panas dulu...Jln Raja Laut - Jln Ipoh - Jln TAR - Dataran.


errr.... penonton ker atau dipertontonkan?
eee..... cam biasa buat jer?

aku pemerhati jer maser tu.... Very Happy Very Happy Very Happy

ker nko yg wikkang ngan weley kat dataran tu??..... jgn dibuat kat siput ni.... buruk nengoknyer!
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Jan 13, 2012 4:09 am

pergh..ni otai2 zaman 80-an nih! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Jan 13, 2012 4:13 am

Kat sipot ni tak sanggup laaa...
zaman lama telah berlalu...bro.
Badan pun dah tembam gila... mana berani buat cam tu lagi.
Serik main kejar-kejar...
Back to top Go down
wls418
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 130
Join date : 2011-10-22
Location : Jajahan Puchong Prima

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Jan 13, 2012 3:25 pm

fuh... saya dah terkena pasal tukar dr pulley ni. ade pengalaman perit akibat pomen assemble CVT tak betul lepas pasang dr pulley. last2 motor meragam (jadi jerking) dan bila claim waranty kat Mforce, dio reject sbb cvt tu dah pernah dibuka dan pasang dr pulley. dia suspect pomen kedai tersebut assemble semua CVT tu tak berapa betul/cermat lepas pasang itu CVT. part yg jahanam tu namanya ape ntah tapi ape yg jadi threat kat part tu hancus/rosak dan bolt jadi loose. tak pasal2 RM190.10 terbang utk ganti itu barang even mileage motor baru 2.7K km.

pengajarannya, jgn mod motor selagi waranty belum tamat. terima kasih.
Back to top Go down
Zahir_Salleh
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 45
Join date : 2011-10-23
Age : 32
Location : Johor Bahru

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sat Jan 14, 2012 8:21 am

Salam..

Bln dpn nak ride cross boarder JB~Thailand~JB...
Total mileage ride bln dpn dlm 4+++km.

semlm gi CS tmn u JB.
tukar semua part ori dlm cvt.
belting, variator, clutch, driven pully, plug, servis carb ngan tayar belakang.

tadi test atas highway, top dpt 150kmh rpm 10k..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Jan 16, 2012 4:00 am

wow!! 150kmh??Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
HasrulWWC
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 757
Join date : 2011-12-06
Age : 41
Location : SHAH ALAM, SG BESI KL & NILAI

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Jan 16, 2012 4:07 am

Pehh... laju tu..
tara goyang ke bro?

Nak tau gak berapa cost tu?
standard ke ada upgrade?
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Jan 16, 2012 11:00 am

sampai 150 ko lari .. pergh .. aku nak dekat 130 pon dah raso ringan nak terbang
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Sponsored content




PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Today at 5:08 pm

Back to top Go down
 
Jadual Servis VTS 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Servis berkala selepas habis waranty 10000km
» Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi
» Acara menukar set jarum & servis carb GTS/VTS200
» Post pertama - Servis pertama
» betulkah setiap 1000km kena servis vts200?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: