Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Jadual Servis VTS 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Nov 21, 2011 3:24 am

coolant tu xtukar pun, just tmbah jer!
rasanya RM18 kt MMR. Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Nov 21, 2011 6:47 am

Good info Mie G..

Aku ada tips nak kongsi..

1)Setiap kali g servis jgn lupa ingat Mileage mase korang yang servis..

2) Suruh kedai tersebut masukkan sume barang yg korang tukar dalam resit supaya pada masa akan datang korang nk refer balik apa yg tlh ditukar..SENANG

3) MAKE SURE tarikh kat resit tu betul bagi mengelakkan masalh teknikal yg lain

4) Catit mileage mase servis kat resit tu

5) Balik rumah jgn lupa simpan dalam fail resit tersebut utk rujukan pada masa akan datang

6) Selamat Beramal!
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Nov 21, 2011 6:55 am

Wah...disiplin dlm perkara macam ni bagus tu..kemudahan masa akan dtg.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sat Nov 26, 2011 4:41 am

koji wrote:
Wah...disiplin dlm perkara macam ni bagus tu..kemudahan masa akan dtg.

ye betol tu koji..amek mase skit tp ada gunanya pada masa depan kelak

Mari2 kongsikan macamana tuan - tuan Servis si siput gondang ni..
Back to top Go down
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sat Nov 26, 2011 7:30 am

Aku pakai Minjak Engin MOTUL RM48..service 3000KM baru tukar.. 6000KM ganti minjak gear plak..
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sat Nov 26, 2011 7:56 am

nasrah_m wrote:
Aku pakai Minjak Engin MOTUL RM48..service 3000KM baru tukar.. 6000KM ganti minjak gear plak..

ok tu bro..tp kalo dpt 2500 km dah tukar lagi baek..minyak gear setiap 5000 km..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sat Nov 26, 2011 11:42 am

Bagi aku setiap kali service, aku terus tukar minyak gera...kira ikut jadual service minyak injin la..dalam 2000-2500km

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 5:58 am

semalam dah buat 1st servis untuk 295.3KM. guna minyak castrol untuk scooter dalam RM24 jer. katanya minyak semi dah Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 6:08 am

mohdzaki wrote:
semalam dah buat 1st servis untuk 295.3KM. guna minyak castrol untuk scooter dalam RM24 jer. katanya minyak semi dah Wink
owh ye ke..okay la tuh...saya pakai minyak Rock Oil Semi harga dalam RM45 mcm tuh.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 6:15 am

agak meragukan jugak dengan harganya, tapi pikir nak pakai 700KM jer, pasni plan nak tukar fully plak kot. Cool
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 6:27 am

mohdzaki wrote:
agak meragukan jugak dengan harganya, tapi pikir nak pakai 700KM jer, pasni plan nak tukar fully plak kot. Cool
untuk siput baru better la pakai fully...kalau macam kami ni dah lama semi cukup la..kekeke

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 6:58 am

koji wrote:
mohdzaki wrote:
agak meragukan jugak dengan harganya, tapi pikir nak pakai 700KM jer, pasni plan nak tukar fully plak kot. Cool
untuk siput baru better la pakai fully...kalau macam kami ni dah lama semi cukup la..kekeke

aslkm
sori mencelah, first time ni menyibuk... terketar-ketar nak menaip ni....

saya kurang bersetuju dgn pendapat bro koji.
for info, minyak fully sentetik (atau lebih baik gred 100% sintetik) adalah terbaik utk enjin yg ber"usia"shj.
kalu enjin baru (yg baru kuar kedai la), dah start pakai sentetik oil, lepas tu sentiasa dgn sentetik, ..then enjin ni tiada chance lagi utk switch back to mineral oil. kalu tak, enjin akan ader problem!!
bende ni dah di"explained" kan olih expertise JPJ, Ir. En. mat dalip dlm beberapa forum di radio.

enjin kalu dah dimanjakan dgn sintetik, ia akan terus demand sintetik... always want sinthethic oil.
so, lebih baik pakai mineral atau semi sentetik pada yg baru..., then slowly atau berselang seli dgn semi-sintetik.

its happen to my proton car, always sintetik dari mula sampai berusia 8 tahaun.
bile tukar kpd semi atau mineral, enjin dah mula start problem, makan minyak hitam (secara diam tanpa asap putih).
kawan saya pun mengalami situasi yg sama. tak tahu plak dier yg sintetik akan bg problem kalu dah guna selalu.
sintetik ni baik, terutama yg 100% sintetik (fully ngan 100% ade beza yer), ...memang terbaik. tapi yg utk particular shj la. yg nak jaga part dan maintained performance.
...almaklumlah, ....sintetik ni bukan nya murah...
kadang2, bulan bukannya selalu cerah/gemuk... ade kalanya menguncup!!!

so betul la expertise JPJ, Ir. En. mat dalip punyer technical explaination.

lg satu, kater dier, kalu pepagi nak start enjin (atau nak start enjin yg dah berjam-jam tinggal) jgn amalkan perah minyak. bagi enjin start secara natural pre-setting dulu.
kecuali yg ade problem, then baru perah sket.
kalu diamalkan start enjin sambil perah minyak, then enjin itu akan manja (akan mintak korang perah minyak dulu baru nak start)...... macam hantu polong la pulak.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 7:03 am

owh..kalau itu yg di perkatakan oleh longman, sila ikut ye, biasa la saya pun berpandukan kepada kawan2, cuma kesahihannya saya belum tahu....

terima kasih longman, satu ilmu yg saya pelajari hari ini, kalau tidak asyik ikut cakap org aje...
thank you again.

'sharing is caring'

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 7:04 am

kalu mineral tu bawah pada semi ker?
Back to top Go down
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 7:05 am

sokong bro koji Very Happy
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 7:06 am

mohdzaki wrote:
kalu mineral tu bawah pada semi ker?
apa yang aku tahu, mineral bawah pada semi....

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
shuk x-ray
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 244
Join date : 2011-10-04
Age : 33
Location : Muar / Batu Pahat

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 10:12 am

Aku stick pada shell semi rm29. Dr Elegan yg dlu smpi Vts yg la ni... Laughing

Minyak gear motul la the best.

Ada org try minyak enjin guna semi sintetik dan minyak gear keta, tapi mau gred yg sama la.. Masuk akal gak, sebab enjin scoot ni sistem dia asing dgn sistem gear, mcm harley davidson la..

Sapa yg ada pengalaman sila share kt sini.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 10:38 am

shuk x-ray wrote:
Aku stick pada shell semi rm29. Dr Elegan yg dlu smpi Vts yg la ni... Laughing

Minyak gear motul la the best.

Ada org try minyak enjin guna semi sintetik dan minyak gear keta, tapi mau gred yg sama la.. Masuk akal gak, sebab enjin scoot ni sistem dia asing dgn sistem gear, mcm harley davidson la..

Sapa yg ada pengalaman sila share kt sini.

rasenyer boleh, tapi dgn syarat kelikatannya sama.

tapi, minyak gear paling koman pun 75W/90.
semi sintetik yg paling berat penah tgk pun 20W/50, atau single viscosity SAE 40.
...eemmm... macam mane nak match tu ngan minyak gear.... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
ini kire try & error ni....
enjin lame boleh la.... buat ekpelimen..
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 10:40 am

Terima kasih Longman cheers

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 10:43 am

janji jgn x tukar minyak itam sudaa...
Back to top Go down
z@idi
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 374
Join date : 2011-03-24
Age : 36
Location : Putrajaya

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 10:46 am

Longman, apa beza fully ngan 100% sintetik tu..?
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 02, 2011 11:26 am

z@idi wrote:
Longman, apa beza fully ngan 100% sintetik tu..?

setahu saya yg cetek pengetahuan ni laa.... the he he

fully sintetik biasa/sebenarnya bukan betul2 full.... fool ada la kot... Rolling Eyes

yg piauu sintetik bila kat botol tu ade tulih 100% sintetik...

soo.. jgn terpedaya la. tu yg musikil tgk motul LE ni, ..tulih fully.

coz kategori minyak ni tak silap ade 5 jenis, ..type I, II, III, IV & V

I - mineral, ....ala yg besa besa saja
II - semi D.... Laughing
yg fully tu mungkin fall under kategori III
yg 100% fall under IV atau V

kategori V rasernya susah nak dpt kot... tak tau la kalu ade forumer yg len yg lebih tahu, maybe yg brand AMSOIL tu kot. sampai tak leh campur sedikit pun ngan minyak lain. very good sintetik ever produced in lab.
Back to top Go down
kalam2423
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-10-19

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 16, 2011 7:22 am

Bro...teman baru je servis semalam siput gondang tersayang...sekali hari ni masa tgh syok melayan highway kesas tibe2 nampak lak signal merah 'oil change' kat panel...agak menjengkelkan jugaklah dengan colour sebegitu..hehhehe...jadi camne nk kasi ilang yek???TQ TQ TQQQQ Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 16, 2011 7:27 am

kalam2423 wrote:
Bro...teman baru je servis semalam siput gondang tersayang...sekali hari ni masa tgh syok melayan highway kesas tibe2 nampak lak signal merah 'oil change' kat panel...agak menjengkelkan jugaklah dengan colour sebegitu..hehhehe...jadi camne nk kasi ilang yek???TQ TQ TQQQQ Very Happy
tokan sajo botang R/O kt deshboard tu! Very Happy
eh, R/O k O/R?
hahahhaha

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
kalam2423
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2011-10-19

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Dec 16, 2011 8:03 am

Mie-G wrote:
kalam2423 wrote:
Bro...teman baru je servis semalam siput gondang tersayang...sekali hari ni masa tgh syok melayan highway kesas tibe2 nampak lak signal merah 'oil change' kat panel...agak menjengkelkan jugaklah dengan colour sebegitu..hehhehe...jadi camne nk kasi ilang yek???TQ TQ TQQQQ Very Happy
tokan sajo botang R/O kt deshboard tu! Very Happy
eh, R/O k O/R?
hahahhaha

Aiii yo lah warihhhh....jap laie den tokan yo...timo kasihh.. cheers
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Today at 6:55 pm

Back to top Go down
 
Jadual Servis VTS 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Servis berkala selepas habis waranty 10000km
» Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi
» Acara menukar set jarum & servis carb GTS/VTS200
» Post pertama - Servis pertama
» betulkah setiap 1000km kena servis vts200?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: