Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Jadual Servis VTS 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Wed Mar 21, 2012 7:53 pm

yeke?
baru plan nak tukar,,,
any komen??
Back to top Go down
konoyaro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2011-07-10

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Mar 22, 2012 3:35 am

sabtu ni nak servis cvt first time! berdebar-debar macam malam pertama.. ceh! yer la kat taiping ni takdo MMR.. bule ke pomen kedai ni buat? aritu aku tanya pasal DR pulley pun nganga je tak tau! hehe.. rasa macam nak buat sendiri je berpandukan video tutorial two wheels & a nut tu!.. arghhhh.. tawakkal je la!

p/s: panjang pulak monolog aku ni.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Mar 22, 2012 3:54 am

konoyaro wrote:
sabtu ni nak servis cvt first time! berdebar-debar macam malam pertama.. ceh! yer la kat taiping ni takdo MMR.. bule ke pomen kedai ni buat? aritu aku tanya pasal DR pulley pun nganga je tak tau! hehe.. rasa macam nak buat sendiri je berpandukan video tutorial two wheels & a nut tu!.. arghhhh.. tawakkal je la!

p/s: panjang pulak monolog aku ni.
bru,
ape kater bru gi rempit ke Ipoh jer, tak pun ker BM.
teping bukannya jauh utk dua2 tmpt tu. tak pun gi lepak kedai yg elegan slalu serbis kt tepin tu.
ipau 30min @ 120kmh, BM 45 @ 130kmh...... Very Happy

1st time CVT service?... kalu riding dlm bandar, atu berulang ikut haiway Plus tu, kalu takat 6k tu, CVT tak la critical sgt. CVT berkilat lagi.... tak caya, mase serbis buleh tgk Wink
tapi kalu selalu riding tmpt yg ada berdebu, tanah merah, berpasir.... aaa... yg tu memang kritikal..
Back to top Go down
konoyaro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2011-07-10

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Mar 22, 2012 4:03 am

tenkiu bro tolong reply monolog aku nih.. kalau bole tau nama kedai & lokasi lagi best.. ipoh selalu je pegi.. cuma takut silap kedai je.. karang kena ketuk.. sekali dengan symput gondang aku pun diketuk oleh pomen tak beretika itu.. huhu..

p/s: kat tepen kedai yang elegan selalu servis kat mana bro? kalau bro tau lagi senang.. tak payah aku search forum elegan.. tenkiu.
Back to top Go down
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Mar 22, 2012 5:23 am

konoyaro wrote:
tenkiu bro tolong reply monolog aku nih.. kalau bole tau nama kedai & lokasi lagi best.. ipoh selalu je pegi.. cuma takut silap kedai je.. karang kena ketuk.. sekali dengan symput gondang aku pun diketuk oleh pomen tak beretika itu.. huhu..

p/s: kat tepen kedai yang elegan selalu servis kat mana bro? kalau bro tau lagi senang.. tak payah aku search forum elegan.. tenkiu.
aik!! takkan tepin yg sebesaq tu tak de kedai jual moto elegan? ker tepin dah jd kocik? scratch scratch scratch
kat stesen bas lama tak kan tak dak kedai moto yg besaq tu... kat bangunan mara ka...
alamak, ....aku pun dah lupa jln2 tepin ni.. (kpg boyan ada lagi ka... scratch )

cuba jln oulongasam kumbang ke kemunting hala batu kurau.
hang browse jer la forum elegan. dlm autoworld kaa..

jgn khuatir, .....CVT elegan sama ja ngan CVT sym 200. cuma air filter box jer yg lain peten.
mngkin depa/pomen tak paham dr pulley jer kot. takut ada istilah len kat sana tu.
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Mar 22, 2012 9:54 am

sape2 ada pengalaman servis kat kilang di alma, leh citer tak...
kot2 ada beza ngan servis kat kedai ker...or sama jer servis nye...
anyone..please...psal aku ingat nk pi situ jer utk 1st servis ni....
Back to top Go down
konoyaro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2011-07-10

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Mar 22, 2012 10:23 am

longman wrote:
konoyaro wrote:
tenkiu bro tolong reply monolog aku nih.. kalau bole tau nama kedai & lokasi lagi best.. ipoh selalu je pegi.. cuma takut silap kedai je.. karang kena ketuk.. sekali dengan symput gondang aku pun diketuk oleh pomen tak beretika itu.. huhu..

p/s: kat tepen kedai yang elegan selalu servis kat mana bro? kalau bro tau lagi senang.. tak payah aku search forum elegan.. tenkiu.
aik!! takkan tepin yg sebesaq tu tak de kedai jual moto elegan? ker tepin dah jd kocik? scratch scratch scratch
kat stesen bas lama tak kan tak dak kedai moto yg besaq tu... kat bangunan mara ka...
alamak, ....aku pun dah lupa jln2 tepin ni.. (kpg boyan ada lagi ka... scratch )

cuba jln oulongasam kumbang ke kemunting hala batu kurau.
hang browse jer la forum elegan. dlm autoworld kaa..

jgn khuatir, .....CVT elegan sama ja ngan CVT sym 200. cuma air filter box jer yg lain peten.
mngkin depa/pomen tak paham dr pulley jer kot. takut ada istilah len kat sana tu.

huhu.. banyak je kedai jual elegan bro.. tapi pomennyer bule ke buat keje dengan penuh integriti dan mesra pengguna! lol.. sedangkan kat key el pun ada kedai besar- busar tapi sorang dua je pomen yang bule dipercayai.. sesetengah kedai banyak komplen macam kat forum mbc tu..

pendek citer motif monolog aku sebelum ni untuk dapatkan info kedai pomen yang bereputasi baik untuk sym vts ni kat TAIPING.. kot-kot ada member yang tau.. tak tau pun x per.. niat cuba membantu sesama insan tu pun dapat pahala.. Smile
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Mar 22, 2012 11:20 am

betul tu...nak dirujuk pomen boleh harap ni payah sikit. sedang di sini (kolumpo dan kawasan sewaktu dengannya... Very Happy )pon baru berapa bengkel je yg betul2 dipercayai oleh para sym tegar.
saya tak pasti tepen macamana alam sekitarnya, tapi saya rasa ada kenal@pernah kenal sorang eleganet tegar yg berlokasi di ipoh...mungkin beliau dapat berkongsi maklumat.nanti saya update...kalu jumpa post berkenaan.
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Mar 22, 2012 12:52 pm

setakat nak servis tukar minyak gear & minyak enjin tu .. jumpa kedai motor mana² pon ok dah .. kalau rajin & berkemahiran .. boleh la tukar sendiri .. jgn la pening² kepala sangat yeob .. hehe

lain la kalau nak upgrade tukar pulley , tukar belt , service CVT , tukar tayar blkg & buat wiring lip lap tu .. baru la rekemen ke kedai SYM expert alien
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
konoyaro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 27
Join date : 2011-07-10

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Mar 23, 2012 3:18 am

betul tu yop.. 1st time nak servis cvt ni.. tukar belt terus kot.. kalau silap pomen bule makan dalam ni.. huhu..

p/s: masih tak jumpa info pasal ni kat elegeneer forum. pomen moto lama aku tak berani nak usik skuter pulak.. nak pegi kilang alma pun si galol punyer review tak bagus.. ingat nak buat sendiri je la kot.. sekian terima kasih.
Back to top Go down
mie/5005
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 128
Join date : 2011-12-28
Age : 45
Location : Subang

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Mar 23, 2012 3:31 am

konoyaro wrote:
betul tu yop.. 1st time nak servis cvt ni.. tukar belt terus kot.. kalau silap pomen bule makan dalam ni.. huhu..

p/s: masih tak jumpa info pasal ni kat elegeneer forum. pomen moto lama aku tak berani nak usik skuter pulak.. nak pegi kilang alma pun si galol punyer review tak bagus.. ingat nak buat sendiri je la kot.. sekian terima kasih.

gud lakkkk
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Mar 23, 2012 4:06 am

buat sndrik lagi puas hati!! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Mar 23, 2012 8:23 am

Mie-G wrote:
buat sndrik lagi puas hati!! Very Happy

Sakit hati pun sndri! Hehe!!
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sun Mar 25, 2012 8:32 am

konoyaro wrote:
betul tu yop.. 1st time nak servis cvt ni.. tukar belt terus kot.. kalau silap pomen bule makan dalam ni.. huhu..

p/s: masih tak jumpa info pasal ni kat elegeneer forum. pomen moto lama aku tak berani nak usik skuter pulak.. nak pegi kilang alma pun si galol punyer review tak bagus.. ingat nak buat sendiri je la kot.. sekian terima kasih.

kilang alma tk ok ek...kalu camtu cancel la...
pi tpt lain la...tp di manaaaaa...tulun tulun...carikan aku bengkel yg ok...hehehehhee...yg tk wat keje cincai la..
ni skru bukak 11...pasang 9...naya tu...
Back to top Go down
eshalias
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 30
Join date : 2011-03-24
Age : 47
Location : tmn putra perdana puchong

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sun Mar 25, 2012 1:17 pm

aku buat sendiri aje..puas hati.tukar minyak engin dan minyak gear sendiri,tukar plug sendiri,tukar belting sendiri,service CVT pun sendiri dan dah 2 kali tukar tayar belakang sendiri..huhuhu Very Happy
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Mar 26, 2012 5:28 am

eshalias wrote:
aku buat sendiri aje..puas hati.tukar minyak engin dan minyak gear sendiri,tukar plug sendiri,tukar belting sendiri,service CVT pun sendiri dan dah 2 kali tukar tayar belakang sendiri..huhuhu Very Happy
ini orang banyak otai tp segan2 nk join tts! Very Happy
moh la turun skali skala, bleh kami korek2 ilmu!
hehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Mar 26, 2012 8:58 pm

Mie-G wrote:
eshalias wrote:
aku buat sendiri aje..puas hati.tukar minyak engin dan minyak gear sendiri,tukar plug sendiri,tukar belting sendiri,service CVT pun sendiri dan dah 2 kali tukar tayar belakang sendiri..huhuhu Very Happy
ini orang banyak otai tp segan2 nk join tts! Very Happy
moh la turun skali skala, bleh kami korek2 ilmu!
hehehe

lagi dasat bro esha,,tukar belting n servis sndiri,
bukan calang2 org nie,,
moh la skali,,
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Mar 27, 2012 4:41 am

last week buat major serbis.. yg ditukar..

1. minyak enjin fully sintetik 5w40
2. minyak gear
3. spark plug NGK Gpower
4. belt
5. tayar belakang
6. brek pad belakang

tp dapati pikup terasa kurang... nak2 masa berenti kat trafik light.. boleh pulas throttle sampai habis.. mcm kurang pergi aje...

agak2 ler apa punca.. sebelum nie rasa ok je...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Mar 27, 2012 7:02 am

CVT xservice k masa tukar belt tu?
biasa kalau service CVT, pomen akan kikir smula clutch pad tu.

pickup rasa kurang bleh jadi brake pad cengkam piring brake. cuba pusing tayar blkg, ada rasa ketat atau tidak.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Mar 27, 2012 7:09 am

Mie-G wrote:
CVT xservice k masa tukar belt tu?
biasa kalau service CVT, pomen akan kikir smula clutch pad tu.

pickup rasa kurang bleh jadi brake pad cengkam piring brake. cuba pusing tayar blkg, ada rasa ketat atau tidak.

CVT service nie aku tak sure yg mana.. sbb aku tgk dia lerai abis semua pulley belting.. sorry.. tak pandai sgt bab skuter nie...

tang brekpad tu akan di usahakan ptg nnt..

terima kasih mie-G..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Mar 27, 2012 7:13 am

nk tgk cvt, bleh bukak uTube ni http://www.youtube.com/watch?v=i7wdwAMHILw

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Mar 27, 2012 7:23 am

Mie-G wrote:
nk tgk cvt, bleh bukak uTube ni http://www.youtube.com/watch?v=i7wdwAMHILw

kena bukak kat rumah le nie... opis blockkkkk Mad Mad
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Apr 09, 2012 5:09 am

untuk makluman...(dgn rasa dukacitanya... Crying or Very sad )..

aku dh wat first servis (1000km)...kat authorized dealer sym la...tkyah la bgtau nama kedai...
yg tk best tu...bukan dia servis..tp tukar minyak itam jer...cleaning ker..flushing ker..ape ker..waima satu nat pun tk check...mmg kene pangkah la kedai tu utk next 3000km servis..
Back to top Go down
ADL BLL4477
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1023
Join date : 2012-01-13
Location : Klang

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Apr 09, 2012 5:20 am

Masa 300km tak tukar ke aritu?
Back to top Go down
puterapenang
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 141
Join date : 2012-03-07
Age : 41
Location : S.Perai Utara

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Apr 09, 2012 5:26 am

ADL BLL4477 wrote:
Masa 300km tak tukar ke aritu?

tkde tukar pun...mekanik suruh tunggu 1000km..psal siput aku tk jalan jauh...
tp mmg aku pangkah la kedai tu...lepas ni terus ker either Mega fortune..or kilang jer...
walaupun jauh skit..tp puas ati...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Today at 5:59 am

Back to top Go down
 
Jadual Servis VTS 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Servis berkala selepas habis waranty 10000km
» Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi
» Acara menukar set jarum & servis carb GTS/VTS200
» Post pertama - Servis pertama
» betulkah setiap 1000km kena servis vts200?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: