Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Jadual Servis VTS 200

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Jadual Servis VTS 200    Mon Jun 27, 2011 5:19 am

Salam to all forumer...

Berapa km kah ideal utk servis moto ni?

Untuk makluman, aku dah buat 1st servis = 1000km
Skrg ni meter dah 3194km,signal change oil engine kt dashboard tu dah keluar tanda merah...mcamana bro2 sume?

2nd servis?
3rd servis?
dan seterusnya....

Mohon bantuan...

TQ

Apis -BLF 7152
019-2702922
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jun 28, 2011 4:22 am

Semalam aku dah g kat MMR S.aLAM tnye pasal servis ni,

En Pomen itu telah mengadvisekan aku setiap 2500 km kena servis tukar minyak itam tapi minyak yg lain2 tu aku x tanye plak...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Jun 30, 2011 8:12 am

Apis,
dia punya service lebih kurang camni la...
service minyak hitam setiap 2500KM.
service minyak gear setiap 2 kali service minyak hitam.
service CVT setiap 3 kali service minyak hitam..
biasanya masa service CVT tu, pomen akan check tahap kesihatan belting.
kalau perlu tukar, pomen akan bgth suh tukar.
tp untuk kelegaan hati dan perasaan, belting tu boleh tukar setiap 10,000KM. kalau nk lebih dari tu, pastikan anda tanya pada pomen yg bertauliah samada beliting anda tu layak utk berbuat demikian! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mkong
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 253
Join date : 2011-03-25
Age : 41
Location : kulim

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Jun 30, 2011 8:32 am

Mie-G wrote:
Apis,
dia punya service lebih kurang camni la...
service minyak hitam setiap 2500KM.
service minyak gear setiap 2 kali service minyak hitam.
service CVT setiap 3 kali service minyak hitam..
biasanya masa service CVT tu, pomen akan check tahap kesihatan belting.
kalau perlu tukar, pomen akan bgth suh tukar.
tp untuk kelegaan hati dan perasaan, belting tu boleh tukar setiap 10,000KM. kalau nk lebih dari tu, pastikan anda tanya pada pomen yg bertauliah samada beliting anda tu layak utk berbuat demikian! Very Happy

tq tq tq good info..... cheers cheers cheers cheers
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Jun 30, 2011 10:58 am

untuk memudahkan urusan serbis mengserbis nie.. saya buat form utk dicop oleh kedai tiap kali serbis.. mcm kita beli keta baru.. bila gi serbis diaorg akan cop kat maintenance book kita tu.. bukan apa.. senang nnt nak track apa yg kita tukar... pastu kalau nak jual moto.. ada bukti kita maintain moto dgn baik..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Jun 30, 2011 11:03 am

rangers wrote:
untuk memudahkan urusan serbis mengserbis nie.. saya buat form utk dicop oleh kedai tiap kali serbis.. mcm kita beli keta baru.. bila gi serbis diaorg akan cop kat maintenance book kita tu.. bukan apa.. senang nnt nak track apa yg kita tukar... pastu kalau nak jual moto.. ada bukti kita maintain moto dgn baik..
bagus bagus..idea yang bijak!! cheers cheers
saya buat buku log sndrik jer..letak bawah seat!
bkn apa, slalu lupa brp meter ms last service..hehe..
tulis siap2 apa yg dibuat ms last service beserta harganya! Cool

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Thu Jun 30, 2011 9:07 pm

Mie-G wrote:
rangers wrote:
untuk memudahkan urusan serbis mengserbis nie.. saya buat form utk dicop oleh kedai tiap kali serbis.. mcm kita beli keta baru.. bila gi serbis diaorg akan cop kat maintenance book kita tu.. bukan apa.. senang nnt nak track apa yg kita tukar... pastu kalau nak jual moto.. ada bukti kita maintain moto dgn baik..
bagus bagus..idea yang bijak!! cheers cheers
saya buat buku log sndrik jer..letak bawah seat!
bkn apa, slalu lupa brp meter ms last service..hehe..
tulis siap2 apa yg dibuat ms last service beserta harganya! Cool

Slm,

thnks 4 that info en Mie-G dan en Rangers.. tapi bukan ke masa bli kedai bagi maintanence book kat kite? hari tu baru g kat kedai motor mintak buku log tu coz mas bli diorg x bagi
Back to top Go down
rangers
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2011-06-12

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Jul 01, 2011 10:35 am

Sirapisamin wrote:
Mie-G wrote:
rangers wrote:
untuk memudahkan urusan serbis mengserbis nie.. saya buat form utk dicop oleh kedai tiap kali serbis.. mcm kita beli keta baru.. bila gi serbis diaorg akan cop kat maintenance book kita tu.. bukan apa.. senang nnt nak track apa yg kita tukar... pastu kalau nak jual moto.. ada bukti kita maintain moto dgn baik..
bagus bagus..idea yang bijak!! cheers cheers
saya buat buku log sndrik jer..letak bawah seat!
bkn apa, slalu lupa brp meter ms last service..hehe..
tulis siap2 apa yg dibuat ms last service beserta harganya! Cool

Slm,

thnks 4 that info en Mie-G dan en Rangers.. tapi bukan ke masa bli kedai bagi maintanence book kat kite? hari tu baru g kat kedai motor mintak buku log tu coz mas bli diorg x bagi

masa beli tak de pon buku maintenance book.. apa yg ada buku manual...
Back to top Go down
joepilgrims
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-06-24

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Fri Jul 01, 2011 11:05 am

rangers wrote:
Sirapisamin wrote:
Mie-G wrote:
rangers wrote:
untuk memudahkan urusan serbis mengserbis nie.. saya buat form utk dicop oleh kedai tiap kali serbis.. mcm kita beli keta baru.. bila gi serbis diaorg akan cop kat maintenance book kita tu.. bukan apa.. senang nnt nak track apa yg kita tukar... pastu kalau nak jual moto.. ada bukti kita maintain moto dgn baik..
bagus bagus..idea yang bijak!! cheers cheers
saya buat buku log sndrik jer..letak bawah seat!
bkn apa, slalu lupa brp meter ms last service..hehe..
tulis siap2 apa yg dibuat ms last service beserta harganya! Cool

Slm,

thnks 4 that info en Mie-G dan en Rangers.. tapi bukan ke masa bli kedai bagi maintanence book kat kite? hari tu baru g kat kedai motor mintak buku log tu coz mas bli diorg x bagi

masa beli tak de pon buku maintenance book.. apa yg ada buku manual...

ada ke buku tu?????? Question
kenapa saya x dapat?
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Jul 04, 2011 7:31 pm

memang xde pon aku dah check ngn kedai tempat beli moto tu..manual adalah..gamaknye setiap kali servis kenalah bawak buku log / rekod sendiri mintak kedai tempat servis moto tu remark ape yg tukar dsb
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Mon Jul 04, 2011 7:59 pm

pakai buku '555'bole keB-)
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jul 05, 2011 12:21 pm

dinsabak76 wrote:
pakai buku '555'bole keB-)

Boleh je asalkan kite paham n boleh jadik reference 4 future
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jul 19, 2011 5:12 am

Salam sume,

meter dah cecah 350km ase2nye nk kene servis tak? arituh mase ambk motor kt MMR die kate 1000km br dtg servis
Back to top Go down
dinsabak76
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 106
Join date : 2011-05-21
Age : 40
Location : Batu Caves Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jul 19, 2011 6:34 am

WPS wrote:
Salam sume,

meter dah cecah 350km ase2nye nk kene servis tak? arituh mase ambk motor kt MMR die kate 1000km br dtg servis
kalau nk puas hati tukar je la minyak hitam tu pakai yg mineral pun ok bt mula2 ni kos pun murah Very Happy
minyak gear biar dulu dh 1000km nanti br tukar sekali ngan myk itam
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jul 19, 2011 8:08 am

Sy sarankan ntukar je coz motot ni minyak hitam perlu dijaga x kisah la x ikut saranan kedai pon xpe..agak2 ada duit lebih tu g je tukar
Back to top Go down
WPS
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 34
Join date : 2011-06-08

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jul 19, 2011 4:14 pm

dinsabak76 wrote:
WPS wrote:
Salam sume,

meter dah cecah 350km ase2nye nk kene servis tak? arituh mase ambk motor kt MMR die kate 1000km br dtg servis
kalau nk puas hati tukar je la minyak hitam tu pakai yg mineral pun ok bt mula2 ni kos pun murah Very Happy
minyak gear biar dulu dh 1000km nanti br tukar sekali ngan myk itam

ptg td dh cecah 400 tp xde mase la plak xpela ujung minggu ni p MMR
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Jul 19, 2011 6:56 pm

xpe..yg penting bagi lepas 1000km pastu bro sesah tgk poweroot ke x siput ni..terbaek wok!
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Aug 16, 2011 7:26 am

Pada pendapat saya, injin perlu di jaga betul2, ikut jangka masa service yang di tetapkan, supaya motosikal anda terjamin keselamanatannya.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Aug 16, 2011 11:05 am

sekarang sy mempraktikkan ikut jadual servis moto lama iaitu sebulan sekali je..jarak perjalanan sehari +- 50 km
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Aug 16, 2011 11:07 am

Sirapisamin wrote:
sekarang sy mempraktikkan ikut jadual servis moto lama iaitu sebulan sekali je..jarak perjalanan sehari +- 50 km
Bagus la macam tuh...if ada peruntukan lebih untuk moto anda, boleh la sebulan sekali.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Aug 16, 2011 11:12 am

Sirapisamin wrote:
sekarang sy mempraktikkan ikut jadual servis moto lama iaitu sebulan sekali je..jarak perjalanan sehari +- 50 km
sebulan tu brp KM bro?
kalau boleh, biar sampai 2000km..kalau kurang, rugi plak duk tkr myk hitam..
terlebih kang takut efek kt enjin plak! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Tue Aug 16, 2011 11:16 am

Mie-G wrote:
Sirapisamin wrote:
sekarang sy mempraktikkan ikut jadual servis moto lama iaitu sebulan sekali je..jarak perjalanan sehari +- 50 km
sebulan tu brp KM bro?
kalau boleh, biar sampai 2000km..kalau kurang, rugi plak duk tkr myk hitam..
terlebih kang takut efek kt enjin plak! Wink

lebih kurang 2000 km gak le bro..thnks 4 that info
Back to top Go down
mohdzaki
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 54
Join date : 2011-11-15
Age : 40
Location : Bandar Baru Selayang

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sun Nov 20, 2011 12:47 pm

setuju ngan bro SIRAPISAMIN Very Happy
Back to top Go down
Sirapisamin
RIDER TEGAR
RIDER TEGAR


Posts : 1020
Join date : 2011-05-06
Age : 32
Location : klang-shah alam

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sun Nov 20, 2011 1:49 pm

sekarang ni dah 11K mileage..hari tu g MMR arip cakap belting tukar 15K, coolant lupa plak tanye dia..dalam 12K kot..berapa ye ongkos tukar coolant?
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Sun Nov 20, 2011 4:26 pm

Alamak..itu yg aku tak pasti...sbb belum pernah tukar....nak tahu jgk berapa ribu km nak kena tukar coolant?..bagi sesiapa yg tahu, sila la kongsi bersama ye...
Owh ye..tapi kalau pakai coolant toyota boleh kan?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Jadual Servis VTS 200    Today at 7:01 pm

Back to top Go down
 
Jadual Servis VTS 200
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 6Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Servis berkala selepas habis waranty 10000km
» Lokasi Bengkel/Servis Center Yang Selalu Anda Pergi
» Acara menukar set jarum & servis carb GTS/VTS200
» Post pertama - Servis pertama
» betulkah setiap 1000km kena servis vts200?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: