Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Regulator Rectifier VTS 200 hangus

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Apr 15, 2013 6:55 am



Share jer.. kebanyakan siput guna rectifier ni.. tp mende2 ni.. nasib gak la.. my2sen. Very Happy
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Apr 16, 2013 4:53 am

adenmode wrote:
klmrn amik moto dr kedai...
brg yg rosak
1. charger control unit = RM120
2. emplifier = RM138
3. bateri = RM158
emplifier tu ape wak...?
Back to top Go down
aariss
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-03-20
Age : 36

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Apr 16, 2013 4:00 pm

Akhirnya mimpi ngeri yg ditakuti tiba jua...
Ptg td masa tgh otw balik keje, ketika meluncur di hway plus pd kelajuan 100km/h, motor semput.
Tgk lampu bateri x nyala pun, minyak separuh, temp 1 takuk...
So bwk slow dlm 60km/h lak. Dlm 1km tetiba semput lg dan terus enjin mati. Nasib baik dok seblh kiri sekali laluan motor.
Berenti jap, off enjin xleh start. Ekkk ekkk ekkk... Mcm bateri kaput.
Tunggu dlm 10saat, start balik. Nasib baik ok. Terus bwk slow sampai kedai tmpt beli motor hari tu (dekat dgn rumah).
Kedai pi cuci carb tp xleh start gak.
Last2 baru teringat nasrah_m ckp cabut wayar rectifier dan pasang balik.
Terus motor boleh start. Apa lagi, mintak kedai tukar rectifier baru la tp tara stok so dia ambik dr vts baru yg lain.
Kalau order, kena tinggal motor. Tak sanggup pi keje naik kete.

So sekrg ni motor dah ok balik. Bayangkan ianya berlaku tanpa apa2 tanda, lps tu motor baru sebulan, mileage 1017km...

Nasib baik x jd masa tgh memotong tgh hway, syukrannnnn...
Ni rasa mcm nak beli spare sebijik simpan bwh seat motor...
Back to top Go down
lockheed
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 163
Join date : 2011-07-14
Location : Ipoh-Kajang-Cyberjaya-Segamat

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Apr 16, 2013 6:01 pm

masa pakai elegan dulu ambe dok simpan cdi seketul spare kat bawah seat....jenih cap ayam je. janji tak sadai disebabkan menda2 gini....memang sakit ati. kalu moto baru...laaaagi la sakit pankreas dibuatnya....
Back to top Go down
Hj Abdul Rahman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-03-28
Age : 54
Location : Dengkil - MEX Highway - K.L

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Thu Apr 18, 2013 6:51 am

Salam semua,
Mutor saya pun sama, baru 1 thn 2 bln. mulax lampu bateri nyala kejap on kejap off, masa hantar servis tanya pomen dia kata biasa je bang sym memang macam ni. Saya ingatkan betul lah dia cakap. lebeh kurang dekat 1 bulan masa kat ofis motor tak bleh hidup bateri kong, ingatkan motor ni boleh pakai tendang kalau bateri kong nasib tak tercabut sendi dibuatnya. Nasib kat ofis ada charger bateri. charge dalam 1/2 jam, start ok. terus gi workshop tukar bateri RM 160 bateri ada indicator. So saya citerlah kat taukeh kedai pasal lampu bateri menyala dia kata ada problem bang check itu ini masalah rectifier so tukar rectifier dlm RM 1++ so saya tanya bateri lama bolih pakai lagi tak dia kata dah tak bolih sebab bila rectifier rosak current masuk tak da cut off entah ya entah tidak tapi saya percaya kat taukeh kedai sebab dah lama kenal dari motor elegan dulu pun servis dengan dia. Tapi satu, pomen tu dah berhenti.
Back to top Go down
Apai_Penang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-03-28
Age : 41
Location : Penang-Kedah

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Thu Apr 18, 2013 9:11 am

Salam..lama x masuk sini..sy nk kongsi pengalaman baru2 ni ke Koh Samui pada 12-14 April 2013.Kami sampai pd acara kemuncak songkran.d simbah air keliling hehe.tetiba Vts200 kwn sy senyap/enjin mati.cuak juga la sb kami free ride dlm 9 buah sym (1 Maxsym,2 Evo250 & 6 vts200).pomen x der eheh.tgk indicator bateri nyala.sangkakan bateri so try g ronda2 cari kedai dpt juga bateri part number sama tetapi jenama apa ntah 900 bath.pas tukar bateri ok.malam nk kuaq ronda2..dlm jarak lbh kurang 5km apa lagi rectifier berasappp...keesokan masa nak balik kami try cabut rectifier n start motor ble jalan.dlm jarak 25km berhenti isi minyak.start dh x boleh.alamak...cmna nk blik Mesia ni...masing2 runsing.cari kedai/dealer SYM ada area Chaweng tp tutup plak. yg pamer d situ GTS300i & MAXSYM 400..mta tlg kedai berjiran call dealer tu.dpt ctc tp sparepart x der.kna oder katanya 21 hari baru ble dpt huhu.
Masing2 dh buntu.last2 try minta tlg kedai sebelah (Samui Harley Davicson Rental).mujur la toke tu baik hati nk tolong.dia try dptkan rectifier Honda Forza 250 n potong cable n sambung kpd soket asal rectifier Vts200.Alhamdulillah berfungsi.dia charge 3000 bath (+-Rm300).Alhamdulillah kami semua selamat sampai ke Penang tanpa sebarang masalah rectifier lg.member sampai hari ni masih pakai rectifier tu.
Sekadar kongsi pengalaman.sy pun nak beli spare satu simpan hehehe...buang masa jer ...habis masa lawatan sb motor problem huhu..rectifier tu short maybe kena air songkran kekekeke Laughing Laughing Laughing
Back to top Go down
aariss
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-03-20
Age : 36

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Thu Apr 18, 2013 12:09 pm

Kat KL brp harga rectifier honda forza 250 tu...?
Dah brp lama dia pakai sejak tukaq sampai sekrg...

Semlm otw balik umah, motor mati lg tgh jalan w/pun dah tukaq rectifier baru on 16/4...
Pg ni pi opis bwk dlm 60km/h je... Call SYM segambut, dia dtg bwk motor spare... so swap dgn motor kawey...

Td dia baru call, dia ckp motor dah siap, dah test masuk hway lari 110km/h pun tara mati
Tp dia ckp ada wayar longgar, bukan sbb rectifier... Pulakkkkk...
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Thu Apr 18, 2013 3:10 pm

tak pernah nampak forza 250 kat KL nie...tapi kalau parts entah lah
Back to top Go down
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Sun Apr 21, 2013 4:48 pm

Aduiyai... Rectifier aku kong lagi ..abis wayar hangus... dulu boleh ler reset conector dia.. skrg ni dah tak boleh dah..mmg kong... aku rasa VTS ni tak leh bwk laju kut..aku maintan 125KM/H terus dia kong...terbang ler RM145 esok...
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Sun Apr 21, 2013 4:55 pm

Rectifier overcharge kot
Back to top Go down
Apai_Penang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2011-03-28
Age : 41
Location : Penang-Kedah

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Apr 22, 2013 1:22 pm

aariss wrote:
Kat KL brp harga rectifier honda forza 250 tu...?
Dah brp lama dia pakai sejak tukaq sampai sekrg...

Semlm otw balik umah, motor mati lg tgh jalan w/pun dah tukaq rectifier baru on 16/4...
Pg ni pi opis bwk dlm 60km/h je... Call SYM segambut, dia dtg bwk motor spare... so swap dgn motor kawey...

Td dia baru call, dia ckp motor dah siap, dah test masuk hway lari 110km/h pun tara mati
Tp dia ckp ada wayar longgar, bukan sbb rectifier... Pulakkkkk...


member pakai sejak 14hb April 2013 sampai hari ini ok jer.td pun jumpa n tt ngan dia so far ok katanya...pasaran Forza d mesia sy kurang arif.mybe kwn2 lain lebih tahu..rectifier Vts200 ni memang problem rasanya.sy pakai dh 3 thn dh 2 kali tukar.mula sebab terbakar hangit.kedua tukar masa kilang buat "replacement".baru ni dptkan spare satu simpan bawah seat stanby hehe.dr info kawan2 ckp lampu kita on sentiasa pun x per.ia lebih memanjangkan jangka hayat rectifier..... bounce bounce
Back to top Go down
aariss
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-03-20
Age : 36

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Apr 22, 2013 2:14 pm

Ooooo... Lampu kena sentiasa on yek...
Lampu kecik ke lampu besaq (bukan hi-beam) ?
Back to top Go down
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Apr 22, 2013 2:25 pm

Kebetulan tadi jumpa suprbike punya makenik..dia kata rectifier sym ni terlampau dekat dgn exzos.. bahang exzos naik keatas dan membantu rectifier yang dah memang panas.. sbb tu kalau superbike rectifier dia org akan letak didepan supaya angin lalu boleh menyejukan rectifier ni..

### tengah cari idea camana nak buat..

Tadi buat diagnosis rectifier guna meter..

# keadaan motor tak idup bacaan = 12.3V
# keadaan motor hidup = 14.5V - 15.7V
# Check wire kuning gunakan meter +ve kat wire kuning, -Ve kat wire hitam.. ni check diod dlm rectifier tu.. semuanya ok ada reading dlm 14V

kiranya aku punya rectifier nie berkeadaan OK, Cuba tukar socket yang dah rentung..beli kat jalan Pasar KL..RM Free (tokey kedai bagi je..)

nak monitor seminggu...

Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Apr 23, 2013 4:44 am

teringat peristiwa kuar asap ikut bawah seat gara-gara wayar rectifier hangus punya psl! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
aariss
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-03-20
Age : 36

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Apr 23, 2013 5:11 am

lps hantaq to sym segambut utk fix prob, rasa mcm motor tara top speed laaa...
max boleh gi 120km/h je w/pun turun bukit...
rasa mcm diaorg set speed limit laaa xnak bagi rectifier hangit... ye ke camtu...
Back to top Go down
adenmode
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2013-04-10
Age : 45

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Thu Apr 25, 2013 10:56 am

lockheed wrote:
adenmode wrote:
klmrn amik moto dr kedai...
brg yg rosak
1. charger control unit = RM120
2. rectifier = RM138
3. bateri = RM158
emplifier tu ape wak...?


sorry lockheed..silap taip
rectifier...RM138
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Apr 26, 2013 4:18 am

adenmode wrote:
lockheed wrote:
adenmode wrote:
klmrn amik moto dr kedai...
brg yg rosak
1. charger control unit = RM120
2. rectifier = RM138
3. bateri = RM158
emplifier tu ape wak...?


sorry lockheed..silap taip
rectifier...RM138

Maaf blurr ckit saya ni - charger control unit yang harga RM120 yang mana satu sebab sefaham saya regulator/rectifier tu yang berfungsi menstabilkan voltan tinggi yang tak seimbang yang dihasilkan dari altenator coil untuk charge battery. Sebab tu kalau coil yang rosak ni pun boleh jadi punca penyebab rectifier/regulator over heated dan hangus
Back to top Go down
adenmode
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2013-04-10
Age : 45

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Apr 26, 2013 5:24 am


Back to top Go down
adenmode
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2013-04-10
Age : 45

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Apr 26, 2013 5:27 am

mkgibran wrote:
adenmode wrote:
lockheed wrote:
adenmode wrote:
klmrn amik moto dr kedai...
brg yg rosak
1. charger control unit = RM120
2. rectifier = RM138
3. bateri = RM158
emplifier tu ape wak...?


sorry lockheed..silap taip
rectifier...RM138

Maaf blurr ckit saya ni - charger control unit yang harga RM120 yang mana satu sebab sefaham saya regulator/rectifier tu yang berfungsi menstabilkan voltan tinggi yang tak seimbang yang dihasilkan dari altenator coil untuk charge battery. Sebab tu kalau coil yang rosak ni pun boleh jadi punca penyebab rectifier/regulator over heated dan hangus


2 benda yg ni la tukaq..
yg atas tu rectifier
yg bwh tu ccu
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 03, 2013 2:52 am

Nak masuk 30000 km baru ni, rectifier saya rosak (kali pertama). Simptom dia, lampu bateri nyala sepanjang masa. Bateri kong kat tempat kerja. Ingat bateri weak sebab masih ori sejak beli. Caj (Jumper bateri) kejap (5-10 minit) kat kereta kawan (Saga FLX). Pasang semula, enjin hidup terus g bengkel motor. Tukar bateri di Semenyih (RM85), lampu bateri masih nyala. So terus g Cycle Advance Kajang untuk periksa. Confirm rectifier rosak. Mereka panggil benda tu 'KATAU'. VTS ada 2 Katau. Satu kecik, satu besar. Yang besar rosak. Tak pakai KATAU ori. Pakai Elegance Modenas punya. RM95. Setakat ni ok. Malas nak survey harga lagi (sbb kat situ boleh pakai kad plastik). Tengah bulan kot. Tak tau lah berapa lama dia boleh tahan. Kalau tahan 20000km kira berbaloi la kot. Atas hiway LEKAS, biasa ride 100-125 km maintain... Untuk perkongsian. Thanks
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 03, 2013 7:02 am

klau nk murah, bli time MForce buat service percuma..ada potongan harga 25%..
masuk web mforce kalau nk tahu lokasi service tu. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 03, 2013 12:07 pm

saya ganti kali kedua guna rectifier / regulator untuk modenas jugak dan kat setahun - ok lagi. Yg penting saiz sama. Modenas dgn sym ni "sepupu" aje satu dilebel sebagai modenas (padahal sym punya) jadi sepatutnya tidak sepatutnya menimbulkan sebarang ada masalah
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 03, 2013 2:21 pm

Tadi sempat tanya kedai spare part moto sg chua kajang. Rectifier elegance tak ori rm75 je. So rasanya lps ni, kalau jadi lg rectifier rosak, sure sy akan pakai yang ini.
Back to top Go down
mrbeskal
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-07-08
Age : 34

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 10, 2013 5:40 am

Semalam...motor kuar, ride dalam 70KM. Abis ride ada macam bau hangit. Hari ni pun smpi tmpt kerja still ada bau hangit. Harap2 bukan sebab rectifier laa, maybe plastik motor baru hangus kerr apa.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 10, 2013 6:02 am

mrbeskal wrote:
Semalam...motor kuar, ride dalam 70KM. Abis ride ada macam bau hangit. Hari ni pun smpi tmpt kerja still ada bau hangit. Harap2 bukan sebab rectifier laa, maybe plastik motor baru hangus kerr apa.
Itu hangit "standard" pada siput yang baru walau bagaimana pun sesekali tu jengok jengok dan sentuh pada rectifier kalau panas sampai boleh goreng telur tu nak kena berjaga jagalah - bukan soal warranty tapi takut kena tolak masa kat highway...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Today at 1:30 pm

Back to top Go down
 
Regulator Rectifier VTS 200 hangus
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Regulator Rectifier VTS 200 hangus
» goldstar t.v model CN-14DIOG/H burn i.c regulator power supply
» Enjin mati secara tiba2 di highway..
» sharp regulator
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: