Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Regulator Rectifier VTS 200 hangus

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Sun Sep 30, 2012 8:16 am

Salam, ada sapa2 pernah kena problem camni. Bilamana regulator rectifier tak berfungsi maka battery pun tak dapat charge dan akan flat. Tukar yang baru pun rasa panas sangat walaupun baru jalan 5 minit. Kalau ada sapa sapa yg pernah lalui pengalaman camni, diharap dapat berkongsi pengalaman anda dan apa sebenarnya punca rectifier ni boleh over heated dan hangus. Tima kasih
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Oct 01, 2012 3:51 am

dah ramai yang kena...
mmg benda rectifier yg dipasang tu xberkualiti.
aritu MForce ada buat program tukar percuma.
skang ni xtahu la masih ada lagi atau tidak.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Oct 01, 2012 4:52 am

gua..bab2 nie gagal laa...apa benda tu...dan kat mana diamnya...huhuhu Crying or Very sad
Back to top Go down
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Oct 01, 2012 6:19 am

bro pailang..
rectifier ada kat bawah seat belah kanan..menyorok dalam coverset..
kena tunduk sikit kat are ejos,,warna silver...
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Oct 01, 2012 7:18 am

woo itu kah? apa sebab rectifier ni boleh terbakar, apa punca-punca nya menyebabkan ia terbakar, apakah syntom-syntom yang boleh tahu yang rectifier ni problem... mintak tolong explain.

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
Pailang Kem
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 317
Join date : 2012-09-19
Age : 44
Location : Kg Melaka Bt 9 Cheras

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Oct 01, 2012 7:25 am

JOE564 wrote:
bro pailang..
rectifier ada kat bawah seat belah kanan..menyorok dalam coverset..
kena tunduk sikit kat are ejos,,warna silver...

TQ Joe...for your info... Wink
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Oct 01, 2012 9:27 am

Untuk pengetahuan, kejadian rectifier terbakar telah byk berlaku pada rakan2 kite yg lain. Sampai skarang pon xsettle2 gak problem ni baik pada muto baru kuar kdai atau pon muto yg baru pkai xsmpi setaun.

Jadi, nasihat sy pd rakan2..terdpt beberapa warning yg menunjukkn rectifier problem:

1) terdapat bau hangit pada bahagian kanan dibelakang.
2) lampu ignition akan menyala..kadang2 ade n kadang xde..

terdpt beberapa simptom lagi yg sy kurang pasti tp pada rakan2 yg ade experience mengenai perkara ni, sama2 la kite kongsi bersama dan semoga rakan2 kita yg baru dpt info yg baik drpdnya.

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Oct 01, 2012 10:03 am

Salam , diantara tanda tanda regulator/rectifier ni bermasalah selain berbau hangit ,ia akan menyebabkan lampu headlight atau signal light menjadi lebih terang dari biasa dan kalau on agak lama, mentol akan terbakar dan satu lagi idle RPM standard sepatutnya 1500RPM tapi akan berlaku "spike" atau idle RPM boleh jadi tidak stabil boleh naik sampai 2500 ke 3000RPM (naik turun antara 1200 ke 3000 RPM). Bila berlaku keadaan sebegini, pengunaan petrol akan menjadi lebih tinggi dari biasa. Ini adalah dari pengalaman apa yang saya lalui dan selidik dari internet dan selepas diganti saja regulator/rectifier ni - semua kembali normal.
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Oct 01, 2012 11:11 am

common case tuk Vts....aku pun pernah kena gak...

Standard atau ada lampu-lampu tambahan?
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Oct 01, 2012 2:09 pm

Keadaan ni boleh terjadi dengan standard lighting tanpa ada tambahan.
Back to top Go down
eszeree@AG
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 692
Join date : 2011-05-18
Age : 35
Location : Shah Alam

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Oct 02, 2012 4:41 am

mkgibran wrote:
Salam , diantara tanda tanda regulator/rectifier ni bermasalah selain berbau hangit ,ia akan menyebabkan lampu headlight atau signal light menjadi lebih terang dari biasa dan kalau on agak lama, mentol akan terbakar dan satu lagi idle RPM standard sepatutnya 1500RPM tapi akan berlaku "spike" atau idle RPM boleh jadi tidak stabil boleh naik sampai 2500 ke 3000RPM (naik turun antara 1200 ke 3000 RPM). Bila berlaku keadaan sebegini, pengunaan petrol akan menjadi lebih tinggi dari biasa. Ini adalah dari pengalaman apa yang saya lalui dan selidik dari internet dan selepas diganti saja regulator/rectifier ni - semua kembali normal.

Nice one bro!~ cheers

_________________
"I Came, I Saw, I DIY-ed"

Whenever We FREE...We RIDE! cheers
Whenever We RIDE...Its Not FREE! Wink
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Oct 02, 2012 6:02 am

woo terima kasih...

Soalan saya lagi, running light siput saya bila pasang mula2 okay, tapi dah lama bila bagi signal, sebelah kiri, kanan pun akan berkelip2 kecil macam ada litar pintas.. adakah itu juga masalah pada rectifier?

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
JOE564
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 460
Join date : 2012-02-04

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Oct 02, 2012 8:13 am

berdasarkan pengalaman sendiri utk dikongsi...
simptom2:
1. fuel consumption tinggi dr biasa
2. RPM meter turun naik. cth 2k to 2.5k..jap tinggi jap rendah..(kalo sikit2 tue standard)
3. lampu semakin malap.
4. bateri indicator menyala selalu ketika menunggang...
5. last kali ada bau hangit dan org tegur motor abg berasap huhu...

satu benda sy blajar...kalo lepas ujan lebat atau basuh motor,,sy akan check rectifier...
ada basah ke tak especially diantara wayar ke rectifier..coz area tu ada lekuk yg boleh buat air bertakung.yg nie kena masuk dalam sikit utk check..kalo biarkan boleh short....

just my 2cent Smile.......
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Oct 02, 2012 9:15 am

As Salam geng scoot FR,

Masalah yang pernah diluahkan sblum ini....
http://symforumclub.forumotion.com/t781p45-meter-biol-engine-semput-semua-lampu-indicator-blinking-and-finally-engine-mati

Mmg perasan ketika kena scoot padam kali kedua...
Lepas pulas kunci.. meter speed, sampai 160meter. Tapi, RPM hanya sampai 2 sahaja... .
(Kalu ikutkan trend, dua-dua meter round abis dan patah balik. Digital KM akan tunjuk semua 88888)

Teringat plak pomen kereta pernah bagitau..
Bila nak start, tunggu semua lampu yang berkaitan padam..

Mungkin jugak ader kena mengena ngan scoot kita niee..
Bila dah pulas kunci, kena tunggu semua meter patah balik dan digital km tunjuk balik mcm normal. Baru bleh start... dalam 3 saat kut

Emmm.. kalau ikutkan teori keter tu, ia injection dan computerized.
Scoot kita nie.. karburator jee...

Tapi kalu ikut logiknya,
Mungkin rectifier tue kena tunggu stabil dulu, baru bleh start...

Semenjak amalkan cam tue.. AlhamdulilLAH tak de padam masa pulas minyak...
Hanya idea dan sedikit pemerhatian yg common sense ...
Back to top Go down
aariss
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-03-20
Age : 36

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Mar 20, 2013 10:53 am

rectifier problem ni kena pd batch tertentu ke atau hingga ke hari ni masih x setel...?
vts 200 saya baru keluar last week (16/3), boleh mintak tukaq jugak ke masa free servis 300km nanti w/pun tiada symptom kerosakan ?
apa beza rectifier yg kilang pasang dgn yg diganti baru ?
Back to top Go down
yellow200
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 68
Join date : 2011-04-26

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Mar 20, 2013 5:24 pm

tak rosak wat per tuko.
Back to top Go down
aariss
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-03-20
Age : 36

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Mar 20, 2013 5:44 pm

Sbb dlm warranti lg...
Lg 1 takut dia jd tgh jln, letih wooo...
Lps tu dia efek bateri so x sure dpt ganti bateri free ke tak...
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Mar 22, 2013 3:45 am

aariss wrote:
rectifier problem ni kena pd batch tertentu ke atau hingga ke hari ni masih x setel...?
vts 200 saya baru keluar last week (16/3), boleh mintak tukaq jugak ke masa free servis 300km nanti w/pun tiada symptom kerosakan ?
apa beza rectifier yg kilang pasang dgn yg diganti baru ?

Salam, saya beberapa bulan yang lepas ada antar email ke sym Taiwan mengadu tentang problem dengan rectifier problem yang dihadapi oleh banyak siput siput versi Malaysia ni dan hanya baru minggu lalu terima respond - Sym Taiwan tolak balik pada sym Malaysia suruh jawab. Ada sorang wakil dari Mforce nama Asri minta contact dan registration siput saya tapi sampai kehari ni habok pun tarak. Kalau ada apa apa respond dari pihak Sym akan saya kongsi disini
Back to top Go down
aariss
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-03-20
Age : 36

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Mar 25, 2013 2:36 pm

Ni reply kawey dapat dr depa...

Spoiler:
 

Nov 2011 onwards dah improve... tp masih ada 2012 owner yg kena...
Musykil... musykil...
Back to top Go down
nasrah_m
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2011-09-07
Age : 41
Location : Sungai Buloh

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Mar 26, 2013 4:16 pm

aariss wrote:
Ni reply kawey dapat dr depa...

Spoiler:
 

Nov 2011 onwards dah improve... tp masih ada 2012 owner yg kena...
Musykil... musykil...

Aku punya baru 6 bulan ganti yang latest punya rectifier pun sama gak... problem tu datang balik... last skali..kalau dia blinking lampu bateri tu..aku cabut rectifier tu pastu aku pasang balik..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Mar 26, 2013 4:42 pm

nasrah_m wrote:
aariss wrote:
Ni reply kawey dapat dr depa...

Spoiler:
 

Nov 2011 onwards dah improve... tp masih ada 2012 owner yg kena...
Musykil... musykil...

Aku punya baru 6 bulan ganti yang latest punya rectifier pun sama gak... problem tu datang balik... last skali..kalau dia blinking lampu bateri tu..aku cabut rectifier tu pastu aku pasang balik..

Bro, rectifier dari pengalaman biasanya boleh rosak disebabkan oleh 3 kemungkinan (selain dari rectifier tu sendiri yang tak ada kualiti) 1] ada wire yang short mungkin insulation dah luka dan touching body ataupun contact atau sambungan wire yang kurang kemas yang menyebabkan berlakunya "spark" 2] arus yang terlampau (over current) disebabkan penggunaan yang melebihi 110watt pada satu jangkamasa yang agak lama 3] Masuk air .
Ada lain lain pengalaman ,harap dapat dikongsi bersama
Back to top Go down
adenmode
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2013-04-10
Age : 45

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Apr 10, 2013 10:01 am

sy pny moto dah seminggu tersadai kat kedai
kes nya lampu bateri dok nyala x mau padam2..
lps sebulan, bateri kong! kena guna enko..
awal tu ingt problem rectifire..so, sy order dan psang baru pny..
tp tak settle jgk mslh..
mlh lbh terok..enjin x blh pakai starter langsung..
kena enko je..
klmrn kedai call, ckp 2 brg rosak termasuk bateri...
so ptg ni br nak ambik moto..x tau apa brg yg rosak tu..
nanti sy mklumkn
leceh btl..br pakai 8 bln..hampehh!
Back to top Go down
adenmode
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 5
Join date : 2013-04-10
Age : 45

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Apr 12, 2013 5:46 am

klmrn amik moto dr kedai...
brg yg rosak
1. charger control unit = RM120
2. emplifier = RM138
3. bateri = RM158
Back to top Go down
erwanshah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-12-29
Age : 36

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Apr 12, 2013 10:52 am

buleh tahan harga bateri.. cam harga bateri kete wira aku.. huhu..
ada sape2 ader experience pakai batt yg lebih murah dan compatible tak?
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Apr 15, 2013 6:38 am

Info dr forum SOG, rectifier GTS ada beza dgn VTS.. GTS lebih tahan, bila dah kena elok tukar ke GTS punya rectifier model. x silap kat mansheng ada supply. my2sen.. Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Today at 5:07 pm

Back to top Go down
 
Regulator Rectifier VTS 200 hangus
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Regulator Rectifier VTS 200 hangus
» goldstar t.v model CN-14DIOG/H burn i.c regulator power supply
» Enjin mati secara tiba2 di highway..
» sharp regulator
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: