Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
fithriomar
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Tue Apr 05, 2011 4:54 am

salam .. sapa2 ada pengalaman .. engine mati secara tiba2 .. aku kena pagi tadi ...nasib baik tak kena langgar kete...

apa tanda2

1)coil nak out:-



2)rectifier nak out:-



thank you ...




Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Tue Apr 05, 2011 6:32 am

sori bro2 sume kalau salah tlg betulkan..
mslh motor mati secara tiba2 selalu juga berlaku diantara pengguna siput godang ni..kalau x slap sy dr zaman 2008 mslh ni pernah ditimbulkan oleh otai petai dlm forum yg lain kalau x slap sy dlm omputih nyer version n malay ver....so, antara solution yg pernah dsuggestkan adalah..yg ingat jer la ek:

1) cek setiap fius dlm fius box terutama fius ignition@lamp (kalau x clap) sbb pernah ada member yg tgh lelaju tba2 motor mati..lps dicheck ada fius yg hampir putus mybbkan api kekadang tputus dgn tetiba..tukar fius baru terus setel.

2)cek dlm lubang angin penyejuk kat enjin..pernah juga ada member yg ada plastik sangkut kat lubang angin sambung ke air filter.

3)cek gak plug..takut plug dlm keadaan yg agak kotor(karbon) menyebabkan spark kureng dlm penalaan.

4)rektifier or coil out..solution kalu under warranti kasi claim, kalu tak, sendiri mau ingat hehehehe...

hope kengkawan dpt check dulu 3 langkah yg teratas dulu..kalu x solve gak bole check yg ke 4..so kena gak berhati2 pada mereka yg selalu meng"PIMP MY RIDE" tu yer dgn accs. ngalahkan nk sambut hari raya hehehehehehe
Back to top Go down
encikgalol
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 321
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Cerok To'kun

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Tue Apr 05, 2011 8:13 am

Saya kena benda coil nie.. tukar dlam 40 lebih.. lepas tukar terus elok sampai skarang.. nie gambar benda yg ditukar :



benda yg bertanda anak panah kuning dlm bulatan merah tuh..
Back to top Go down
http://www.facebook.com/affeirul
edi99
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 64
Join date : 2011-03-24
Age : 55

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Tue Apr 05, 2011 9:27 am

encikgalol wrote:
Saya kena benda coil nie.. tukar dlam 40 lebih.. lepas tukar terus elok sampai skarang.. nie gambar benda yg ditukar :



benda yg bertanda anak panah kuning dlm bulatan merah tuh..

tu starter coil plug tuan admin Very Happy coil sebenar dalam block enjin belah kanan. Biasanya coil yang buat hal (terutama kalau ada pasang running light dan wiring tak betul menyebabkan current leakage) tapi buat troubleshooting macam suggestion Razi tu dulu.

Ada kemungkinan gak connection kick start engine shutdown loose
Back to top Go down
razi wtx6544
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2011-03-28

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Tue Apr 05, 2011 12:08 pm

out of topik jap...uikkk semenjak jumpa suzi ni bro edi dh siap tukar avatar suzi lak hehehehe lol!

btul kata abg edi tu..tu wayar coil plug tu incik galol..yg tu pun ada kemungkinan gak..cek dpn dan blakang(kat plug) takut connection xbrape nk rapat takut wayar dlm kekadang touching manje2 gitu.... heeheh kalu ada lain kasi tambah kpd bro2 yg pakar..
Back to top Go down
khnizam
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 8
Join date : 2012-05-13

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Sat May 26, 2012 5:17 pm

aku pun pernah kena gak, cek2 rupanya coil yang connect kat plug tu tercabut, mungkin lepas langgar lubang dan bawak laju.
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Sat May 26, 2012 6:51 pm

mmm...maybe la tuh

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Mon Dec 03, 2012 7:20 am

Nak bagi cerpen sikit pasal scoot teman hari jumaat lepas...

Masuk nie dah 3x enjin scoot teman mati tiba2...
Masuk 2 minit jee mati...

Selepas mati, jarum KM dan RPM menggeliat semacam.. pergi sampai 160km dan RPM plak, 10 (maksimum lee tuee)...
Lampu bateri dan oil change berkelip2 lama..
Tue dah cabut kunci.

2x sebelum ini, kalau mati..
Dia menggeliatkan sekali jeee..
Lepas tue bleh hidup tanpa masalah...

Kali ini plak dekat 45 minit teman cuba...
Dlam percubaan 45 minit nie, kira masih kat tmpt parking lagi..
Kalau kat tgh panas atau di bwh hujan lebat.. tak tau leee...

At last... sambil tunggu enjin running sampai abis sebtg rokok...
Terus pecut gie personal mekanik, NR Power Taman Midah...

Cek punye cek...
Pika..nama mekanik scoot teman bagitau...
Soket bateri longgar...
Kes nie dah biasa jugak kat scooter lain...
Kalu ikutkan.. bateri moto lain tak pakai soket...tambahnya...

Solutionnye... dia tambah wayar kat celah soket utk ketatnya lagi...
Kenalah menanggung kos RM25...
AlhamdulilLAH.. dah 3 hari start smpai hari ini.. takde plak kes enjin mati...
Back to top Go down
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Mon Dec 03, 2012 8:36 am

Alhamdulillah.. cerpen berguna.. Smile
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Mon Dec 03, 2012 9:39 am

Tp, takde laa sampai dapat novelis atau sasterawan harapan negara
heheheheeee
Back to top Go down
rizal
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 698
Join date : 2011-10-23
Age : 40
Location : Taman Desa Raya , Hulu Langat

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Mon Dec 03, 2012 10:06 am

boleh ganti a samad said lepas ni ..
Back to top Go down
http://www.tm.com.my/Pages/Home.aspx
Faz
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 137
Join date : 2012-11-22
Age : 45
Location : MEX

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Mon Dec 03, 2012 10:13 am

bakat yg terendam tuh... heheh...
Back to top Go down
rizaly96
Bapak kepada Bapak Budak
Bapak kepada Bapak Budak


Posts : 734
Join date : 2012-08-27
Location : Cheras KL

PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Mon Dec 03, 2012 4:53 pm

Betul bro... spt terendamnya teman nak cuba startkan scoot teman dlm 45 minit..
Berpeluh abis..

Bro rizal.. kira atas nie mcm cerpen spontan jeee..
Bila kuar dari hati n fikiran... fresh plak tue..
Jadi lancar leee....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..   Today at 5:03 am

Back to top Go down
 
Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Sindrom engine mati -- coil atau rectifier atau carburator..
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati
» tetiba enjin mati & tak buleh start semula ...
» Help : Engine Jerk & Mati Engine & Finally Battery Kong
» Minyak Ron 95 atau Ron 97 atau V Power.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: