Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Regulator Rectifier VTS 200 hangus

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
AuthorMessage
jeman
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 32
Join date : 2012-02-04
Age : 46
Location : Taman Sri Gombak

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Mar 12, 2014 4:56 am

Assalamuakaum,

Dah hampir dua tahun pakai vts, hari khamis minngu lepas rektifire kong,
guna enko start motor g mms, otw to nak sampai sana mestila kena
pakai semua lampu yg ada, bila sampai sana, semua lampu
dah terbakar dan bateri pun dah kembung gara2 over charge.
Mentol yg terbakar boleh ganti, tp lampu led belakang kena tukar
satu set harga dalam 400+++, kebanyakan kedai x ade stok, sekarang ni
terpaksalah modified lampu led(2piece) yg RM60 jadi lampu belakang&lampu brek.
Ada sapa2 pernah modified lampu led belakang jadi lampu dgn mentol?
Back to top Go down
aariss
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2013-03-20
Age : 36

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Apr 21, 2014 5:03 pm

aariss wrote:
lps hantaq to sym segambut utk fix prob, rasa mcm motor tara top speed laaa...
max boleh gi 120km/h je w/pun turun bukit...
rasa mcm diaorg set speed limit laaa xnak bagi rectifier hangit... ye ke camtu...

Setelah setahun pakai, akhirnya ptg ni moto xleh start balik...
Nasib baik Kerol McDonas mai tlg tengokkan... cabut wayar, rectifier tu gosok2 sikit, baru boleh start balik...
Kemungkinan besaq habuk katanya... biasa dia spray wd40 kat wayar connector tu...
So nak tanya la, ada ke maintenance utk wayar connector rectifier ni... mcm setiap kali servis 10k km kasi spray wd40 ke...
Rasa mcm nak welding terus je wayar conenctor tu terus...
Back to top Go down
duke77
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2013-11-18
Age : 39

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Thu Apr 24, 2014 9:48 am

SALAM....
saya pon baru rectifier terbakar minggu lepas dan bateri pon kong sekali Crying or Very sad .Lampu LED belakang tu saya pergi MAN SHENG, AhChung tukar yg 2nd dalam RM180...Sekarang meter buat problem...RPM OK cuma MILEAGE KO, Ah Cung cakap meter rosak sbb dia dh test cabel ok. Meter baru dalam RM600++ tg 2ND RM200++ kalo x silap
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri May 02, 2014 3:08 pm

Bateri RM85 yang ditukar tahun lepas masih berfungsi dengan baik setakat ini. Dah running 12000km. Alhamdulillah
Back to top Go down
BMH7022
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 3
Join date : 2013-12-24
Age : 37

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Sat Jul 05, 2014 2:58 pm

Mr ahboyrawang....apa masalah siput brooo....apa yg ganti??
Back to top Go down
carrezeo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2014-04-03
Age : 59
Location : Tasik Biru,Kundang, Rawang, Selangor

PostSubject: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 09, 2014 8:18 am

Salam semua....saya baru gunakan SG200 (Siput Gondang) nie lebih kurang 2 minggu. Betul ke Rectifier nie x boleh kena air? Kalau x leh apa kate kita bungkus dgn plastik? Ok ke tu? Buat masa nie x de masalah dgn SG saya.....cuma saya rasakan FC nya kuat sikit. Belom buat apaa servis lg. Km dah 435. Ingat nak antar servis bila cukup 1k.
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Thu Jul 10, 2014 1:48 am

carrezeo wrote:
Salam semua....saya baru gunakan SG200 (Siput Gondang) nie lebih kurang 2 minggu. Betul ke Rectifier nie x boleh kena air? Kalau x leh apa kate kita bungkus dgn plastik? Ok ke tu? Buat masa nie x de masalah dgn SG saya.....cuma saya rasakan FC nya kuat sikit. Belom buat apaa servis lg. Km dah 435. Ingat nak antar servis bila cukup 1k.

klu bungkus lagi cepat kong rasanya sbb rectifier ni panas semasa beroperasi dan heat-sinknya perlukan aliran penyejukan udara…

biar je camtu… cuma elakkan dari pancut air kat beliau masa cuci motor  Mad 
Back to top Go down
carrezeo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 12
Join date : 2014-04-03
Age : 59
Location : Tasik Biru,Kundang, Rawang, Selangor

PostSubject: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Thu Jul 10, 2014 4:35 am

Salam zackgrafik, tkasih diatas jawapan & pandangan tuan.

Back to top Go down
akhijoe
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2015-01-11
Age : 27

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Sun Jan 11, 2015 12:17 am

Assalam,

Saya dpt info VTS 200 ni ada prob rectifier. Nampaknya bukan cite gebang. Saya ada bbrp soalan.

1. Selain rectifier, ada prob major lain x pd VTS?

2. Adakah model tahun2 tertentu shj yg ada prob rectifier ni? Atau semua hatta model 2014/2015?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Jan 30, 2015 7:18 am

akhijoe wrote:
Assalam,

Saya dpt info VTS 200 ni ada prob rectifier. Nampaknya bukan cite gebang. Saya ada bbrp soalan.

1. Selain rectifier, ada prob major lain x pd VTS?

2. Adakah model tahun2 tertentu shj yg ada prob rectifier ni? Atau semua hatta model 2014/2015?

setahu saya, manifold ekjoz slalu patah tp saya xpenah kena lg. Smile
dan lepas setahun dua, kes gaskethead bocor menyebabkan motor susah nk hidup dan plug basah.
kes ni biasa jadi kt owner yang jarang tukar coolant (saya lah tu! Very Happy)

untuk model 2014/2015, rasanya mforce dah tukar rectifier yg lebih berkualiti setelah byk kali kena komplen. harap2 semuanya ok. kalau x ok jgk dan masih dalam warranty, bleh pegi claim dan biasanya mforce akan tukar free of charge.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akhijoe
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2015-01-11
Age : 27

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Jan 30, 2015 7:28 am

Mie-G wrote:
setahu saya, manifold ekjoz slalu patah tp saya xpenah kena lg. Smile
dan lepas setahun dua, kes gaskethead bocor menyebabkan motor susah nk hidup dan plug basah.
kes ni biasa jadi kt owner yang jarang tukar coolant (saya lah tu! Very Happy)

untuk model 2014/2015, rasanya mforce dah tukar rectifier yg lebih berkualiti setelah byk kali kena komplen. harap2 semuanya ok. kalau x ok jgk dan masih dalam warranty, bleh pegi claim dan biasanya mforce akan tukar free of charge.

Cool. Hopefully dpt update lg. Sbb sedang fikir nak dptkan 2nd or baru. klo dh gini, agaknya beli baru saja lg baloi.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Jan 30, 2015 10:05 am

akhijoe wrote:
Mie-G wrote:
setahu saya, manifold ekjoz slalu patah tp saya xpenah kena lg. Smile
dan lepas setahun dua, kes gaskethead bocor menyebabkan motor susah nk hidup dan plug basah.
kes ni biasa jadi kt owner yang jarang tukar coolant (saya lah tu! Very Happy)

untuk model 2014/2015, rasanya mforce dah tukar rectifier yg lebih berkualiti setelah byk kali kena komplen. harap2 semuanya ok. kalau x ok jgk dan masih dalam warranty, bleh pegi claim dan biasanya mforce akan tukar free of charge.

Cool. Hopefully dpt update lg. Sbb sedang fikir nak dptkan 2nd or baru. klo dh gini, agaknya beli baru saja lg baloi.
amik baru lagi elok sbb kalau ada apa2 masih dlm warranty...nk lg besh, amik evo 250i. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
akhijoe
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 7
Join date : 2015-01-11
Age : 27

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Fri Jan 30, 2015 10:09 am

Mie-G wrote:
amik baru lagi elok sbb kalau ada apa2 masih dlm warranty...nk lg besh, amik evo 250i. Smile

Uhuhuhu... duit bang.. duit.. kekeke..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Today at 6:59 pm

Back to top Go down
 
Regulator Rectifier VTS 200 hangus
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
 Similar topics
-
» Regulator Rectifier VTS 200 hangus
» goldstar t.v model CN-14DIOG/H burn i.c regulator power supply
» Enjin mati secara tiba2 di highway..
» sharp regulator
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: