Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 Regulator Rectifier VTS 200 hangus

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
longman
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 161
Join date : 2011-11-07
Location : Key El, Kote Dsara, Pei Jay

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 10, 2013 7:46 am

mrbeskal wrote:
Semalam...motor kuar, ride dalam 70KM. Abis ride ada macam bau hangit. Hari ni pun smpi tmpt kerja still ada bau hangit. Harap2 bukan sebab rectifier laa, maybe plastik motor baru hangus kerr apa.
bro,
mungkin sebab barang baru... ada getah kat enjin & ekzos baru nak bermesra dgn "heat"...

tapiii.... kene jengok sket rectifier tu dan pantau battery indicator light kat panel meter.
pengalaman aku (org len tak tau la), bau hangit lepas riding lama/jauh ni... memang dari rectifier yg dah 90% nak/dah kong!!

the.. he.. he...

aku tak tau la.... sebab apa rectifier siput gondang VTS200 kt malaysia ni termasuk barang "consumable item"...
....heemmmm..... teknologi taiwan ker atau teknologi malaysia boleh ni?

...macam teknologi bangang!! jer kalu rectifier dikategorikan dalam "consumable item"...

kalu kategori "wear & tear", boleh diterima kalu barang dah masuk 3 tahun ke atas.
Back to top Go down
mrbeskal
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2013-07-08
Age : 34

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Thu Jul 11, 2013 6:21 pm

Tq Longman,

Nasihat anda akan sentiasa tersemat dikalbu ku...
Back to top Go down
aidilrashidi
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2013-06-10
Age : 35

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 17, 2013 8:33 am

semalam nampak evo putih sebijik di sh bikes bangi..tuan moto xda pulak..mekanik kata bateri tak caj..ni problem rectifier jugak ke.

p/s: pakai abs yss tue!!!
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jul 17, 2013 9:33 am

samada rectifier atau batery dah kongkang! Very Happy

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
rashid
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 1
Join date : 2013-04-15
Age : 44
Location : Kulim,sungi kob

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Dec 16, 2013 8:08 pm

untuk memanjangkan hayat rectifier..amalkan memasang lampu semasa memandu......kata pomen le...
Back to top Go down
hayabusa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2013-09-04
Age : 33
Location : Kapar

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Sat Jan 04, 2014 11:48 pm

Assalamualaikum.. sy x tau nak bubuh topik ni kat mane. Cume nak tnya ape masalah siput sy ni. Sy berkerja outstation utk 2 minggu. balik2 je nak bawa la siput jalan2. Tapi siput sy x leh start. Bile pulas tu die tersemput2. Lampu semua ok. Cuma sy perasan lampu brek blakang x nyala. Sy ingt mungkin sekejap jer.. Sy cube gak start tapi x mau start gak. Sy check plug sume ok. Adakah rectifier sy yg bermasalah? Usia siput x smp setahun lagi. Rase2 brader sume dlm ni yg berpengalaman ape masalah siput sy ni.. arini nk anta tutup plak workshop tempat sy beli siput ni.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Sun Jan 05, 2014 9:49 am

hayabusa wrote:
Assalamualaikum.. sy x tau nak bubuh topik ni kat mane. Cume nak tnya ape masalah siput sy ni. Sy berkerja outstation utk 2 minggu. balik2 je nak bawa la siput jalan2. Tapi siput sy x leh start. Bile pulas tu die tersemput2. Lampu semua ok. Cuma sy perasan lampu brek blakang x nyala. Sy ingt mungkin sekejap jer.. Sy cube gak start tapi x mau start gak. Sy check plug sume ok. Adakah rectifier sy yg bermasalah? Usia siput x smp setahun lagi. Rase2 brader sume dlm ni yg berpengalaman ape masalah siput sy ni.. arini nk anta tutup plak workshop tempat sy beli siput ni.

Salam bro,
ada beberapa kemungkinan 1 - masalah wiring, 2 - masalah rectifier, 3 - masalah ignition coil,4 - ada fuse yang dah terbakar. Tersemput semput tu biasanya berpunya dari carburator tersumbat atau pump minyak (filter kotor)
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Jan 07, 2014 4:10 am

biasanya kalau dah lama xstart, bateri akan jd lemah.
bila nk start, mmg xcukup power.
boleh cuba jumper dgn bateri kereta utk hidupkan motor.

Pasal semput2 tu, maybe minyak blm naik ke karburator.
pepun, bwk k pomen yg boleh dipercayai untuk pengesahan.
bwk pomen yg biasa2, kang lain plak yg dibikinnya!
haru je nnt suh turun enjin...

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
khoi7622
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 14
Join date : 2012-04-12

PostSubject: rectifier / coil / bateri    Tue Jan 07, 2014 1:29 pm

assalam,
aku pun ada pengalaman pahit perit.. Sad
kejadian berlaku pada semalam masa baru nak balik gheja.. lampu merah bateri kat odo dah nyala sejak pagi masa nak gheja lagi..tp aku dok ingat boleh la tahan sampai ke ptg..nasib aku kurang baik sbb belum sempat sampai umah di saujana utama tetiba siput aku semput dan terus mati.. Sad. nasib ku agak baik sbb dah sampai shell sg buloh. tggu jap dlm 10-20 minit pastu try start,,x bolek jugak.. terpaksa call pomen (Isa modenas) utk hantar team recQ. tggu punya tggu lps maghrib pomen pon sampai dgn bateri spare.. lps tukar bateri baru lampu merah gambo bateri tu masih nyala dan memang mcm x cukup power jer..nasib aku agak baik sbb jentera siput boleh start. sambil diescort pomen aku bergerak pelan2 sampai ke workshop Isa Modenas di Saujana Utama. mlm td pomen bedah siasat motor aku. dia memang dah suspect regulator/rectifier atau pon coil. bila buka rupanya rectifier dah buat sambung direct ke bateri oleh owner sblm aku, tp xde kesan hangus/terbakar. jadi pomen syorkan utk check & tukar coil, yg harganya rm260 (ori), bateri pulak tukar baru rm185. harap2 mlm ni ok le.. beginilah nasib diri ku yang malang..oh Tuhan..
Back to top Go down
hayabusa
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 16
Join date : 2013-09-04
Age : 33
Location : Kapar

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Jan 07, 2014 10:27 pm

salam..hahahaha kelakor la bro khoi7622..
bro Mie-G nampak nyer betol la kata bro..bateri punya hal. semalam g buka bateri tu bawa g workshop suruh charge dalam 6 jam kemudian sy ambik kene RM3. Masukkan semula dan Alhamdulillah bole dah start. Cume 1 je sy nak tau..mcm mane nak elakkan bateri jadi mcm tu ek? al maklum la kite ni selalu outstation lame. kang x pasal2 balik jadi lg begitu. Penin palo kalau selalu gitu.
Back to top Go down
EnoBotolHijau
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 87
Join date : 2013-12-05
Age : 41

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jan 08, 2014 4:08 am

Kalau tinggal siput 2 minggu .. Kena cabut bateri tak?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jan 08, 2014 4:34 am

EnoBotolHijau wrote:
Kalau tinggal siput 2 minggu .. Kena cabut bateri tak?
biasanya kalau nk tinggal lama2, cabut kabel kt bateri tu je.
xperlu cabut bateri..hehehe..

lg 1 petua nk share, masa nk start enjin tu off kn dlu smua lampu.
dan masa ride, sentiasa on lampu besar...pemasangan voltage stabilizer jugak digalakkan untuk melancarkan arus elektrik motor anda.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
zackgrafik
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2014-01-08
Age : 53
Location : Bt 12, Jalan Cheras, Kajang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jan 08, 2014 10:20 am

Mie-G wrote:
EnoBotolHijau wrote:
Kalau tinggal siput 2 minggu .. Kena cabut bateri tak?
biasanya kalau nk tinggal lama2, cabut kabel kt bateri tu je.
xperlu cabut bateri..hehehe..

lg 1 petua nk share, masa nk start enjin tu off kn dlu smua lampu.
dan masa ride, sentiasa on lampu besar...pemasangan voltage stabilizer jugak digalakkan untuk melancarkan arus elektrik motor anda.

Assalam otai2 sym…

Saya pengguna ele200… rasanya enjin sebijik sama ngan sym200…

Saje nk tya… lampu besar perlu di on utk mengoptimumkan penggunaan rectifier… ape pulak kesan klu kita menggunakan lebih accessories…. contohnya airhorn… running lite etc etc…. adakah juga akan memberikan kesan x baik kepada rectifier?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jan 08, 2014 11:09 am

tu pun ada efek jgk, contohnya running light dan double signal.
kalau perasan, motor2 lama bila psg double signal lama2, bleh nmpk lampu brek berkelip sama.
Kata org, kalau pakai VS boleh kurangkan side effect terlebih atau terkurang karan letrik motor tu.
Maybe sapa2 yang ada ilmu psl karan ni bleh share info.. Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ahboyrawang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-07-19
Age : 49

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jan 15, 2014 7:11 am

minta maaf dn laluan...newbie pohon pencerahan...pagi nie sy punyer siput xleh start..bila tekan butang stard ada bunyi letop dkt starter relay..bukak check fuis nmpk ok....
lampu bateri nyala jer...guna kick starter boleh hidup..lampu bateri tetap nyala...newbie pohon pencerahan...
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jan 15, 2014 7:39 am

ahboyrawang wrote:
minta maaf dn laluan...newbie pohon pencerahan...pagi nie sy punyer siput xleh start..bila tekan butang stard ada bunyi letop dkt starter relay..bukak check fuis nmpk ok....
lampu bateri nyala jer...guna kick starter boleh hidup..lampu bateri tetap nyala...newbie pohon pencerahan...
kalau cmtu punya simpton, biasanya regulator@rectifier yg kong!
cuba jenguk tgk kt tpi absober blkg sblh kanan..ats pd ekjoz tu..

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
ahboyrawang
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 13
Join date : 2013-07-19
Age : 49

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jan 15, 2014 9:36 am

sy dh check tgok...recticfier mcm biasa dn panas mcm biasa..sebelum nie o.k jer..bila saya buka cover lampu dlm kabin bwh seat ..adalah tersentuh dgn body..mcm bunyi letop fuis putus..terus lampu bateri nyala...adakah benda nie penyebab ractifier boleh terbakar...newbie mohon pencerahan...
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Wed Jan 15, 2014 9:48 am

ahboyrawang wrote:
sy dh check tgok...recticfier mcm biasa dn panas mcm biasa..sebelum nie o.k jer..bila saya buka cover lampu dlm kabin bwh seat ..adalah tersentuh dgn body..mcm bunyi letop fuis putus..terus lampu bateri nyala...adakah benda nie penyebab ractifier boleh terbakar...newbie mohon pencerahan...

Besar kemungkinan rectifier lah tu,kalau tengok camtu saja tak jadi ,buka tengok getah hitam yang bungkus socket sambungan rectifier,kekadang connecter tu pun boleh hangus. Simbol bateri menyala sebagai penunjuk yang bateri tiada charge dan biasanya berpunca dari ractifier atau pun charger unit
Back to top Go down
silent rider
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2014-01-27
Age : 29

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Jan 27, 2014 12:25 pm

salam..nk tnye sikit..saya memg zero knowledge pasai sym nih..motor bru sebulan pkai..ade bau hangit kt belah exzoz tu hangit exzoz ke ?..rectifier sy ke yg problem?pastu ignition bateri menyala kalau belum start lg..kalau strt bru hilang..mohon pencerahan..
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Jan 27, 2014 12:36 pm

silent rider wrote:
salam..nk tnye sikit..saya memg zero knowledge pasai sym nih..motor bru sebulan pkai..ade bau hangit kt belah exzoz tu hangit exzoz ke ?..rectifier sy ke yg problem?pastu ignition bateri menyala kalau belum start lg..kalau strt bru hilang..mohon pencerahan..
Salam, bau hangit cam tu biasalah kalau pada siput baru dan pasal ignition bateri tu memang akan nyala sebelum start (menandakan bateri belum terima charged dan seharusnya padam bila siput dah start (terima charged).
Back to top Go down
silent rider
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 6
Join date : 2014-01-27
Age : 29

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Jan 28, 2014 3:40 am

mkgibran wrote:
silent rider wrote:
salam..nk tnye sikit..saya memg zero knowledge pasai sym nih..motor bru sebulan pkai..ade bau hangit kt  belah exzoz tu hangit exzoz ke ?..rectifier sy ke yg problem?pastu ignition bateri menyala kalau belum start lg..kalau strt bru hilang..mohon pencerahan..
Salam, bau hangit cam tu biasalah kalau pada siput baru dan pasal ignition bateri tu memang akan nyala sebelum start (menandakan bateri belum terima charged dan seharusnya padam bila siput dah start (terima charged).

oo..kiranya memg biasa la ye kalau bau hangit mcm tu.tq bro gibran..sy ni 1st time pkai siput ni..dlu pkai lc..tbkar tgk org g keje naik siput tuh..tu yg sambar satu tuh..tp zero knowledge pasal siput gondang ni..harap blh tunjuk ajar..saya budak baru belajar.. afro 
Back to top Go down
ruzlanm
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 15
Join date : 2012-09-02
Age : 50
Location : puchong

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Mon Feb 03, 2014 6:05 pm

VTS kawan saya yg sebaya umur(2 tahun pakai) dgn vts saya sudah mengalami 3x kerosakan rectifier. Yang peliknya saya tidak pernah mengalami masalah itu.

Mungkin rectifier saya tahamn kerana
1) Basuh sendiri dan tidak pernah basuh kat kedai. Tembakan air yg kuat pada rectifier mungkin boleh menjadi short circuit.
2) Tidak pernah buka lampu melainkan hanya lampu led. Logiknya lampu tu kuat makan bateri menyebabkan rectifier cepat terbakar.

Sekadar berkongsi pengalaman.
Back to top Go down
mkgibran
Remaja Lesen B2
Remaja Lesen B2


Posts : 113
Join date : 2012-09-29
Age : 55
Location : Georgetown Penang

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Feb 04, 2014 4:36 am

ruzlanm wrote:
VTS kawan saya yg sebaya umur(2 tahun pakai) dgn vts saya sudah mengalami 3x kerosakan rectifier. Yang peliknya saya tidak pernah mengalami masalah itu.

Mungkin rectifier saya tahamn kerana
1) Basuh sendiri dan tidak pernah basuh kat kedai. Tembakan air yg kuat pada rectifier mungkin boleh menjadi short circuit.
2) Tidak pernah buka lampu melainkan hanya lampu led. Logiknya lampu tu kuat makan bateri menyebabkan rectifier cepat terbakar.

Sekadar berkongsi pengalaman.

Salam, saya bersetuju dengan pandangan untuk basuh sendiri bagi mengelakan air dari masuk kedalam "connecter" yang berada dalam cover getah warna hitam dekat rectifier tu. Rectifier tu sendiri adalah waterproof tapi sambungan connector tu tidak dan banyak siantara kita bila basuh siput main tembak air dekat tayar belakang dan ini mungkin salah satu penyebab air masuk kedalam connecter rectifier ni. Pengalaman saya sendiri 2x rectifier terbakar tu pasal main tembak air kat bawah tayar tapi pelajaran yang mahal ni mengajar saya supaya lebih berhati hati dan sehingga kini sudah lebih setahun tidak ada lagi masalah yang sama berulang.
Back to top Go down
wanj.
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2014-02-18
Age : 22

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Feb 18, 2014 9:59 pm

Salam otai2.. maaf klau slh tmpat.. saya pkai elegan 150.. mana saya nk dpt rectifier yg ori. Dan kalau nk pkai rectifier vts/gts200 tu takde msalah ke?? Tq.
Back to top Go down
wanj.
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 2
Join date : 2014-02-18
Age : 22

PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Tue Feb 18, 2014 10:06 pm

Lupa nk ckp.. saya tinggal kt ampang.. ada tak kedai terdekat yg mnjual ny
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Regulator Rectifier VTS 200 hangus   Today at 8:46 am

Back to top Go down
 
Regulator Rectifier VTS 200 hangus
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Regulator Rectifier VTS 200 hangus
» goldstar t.v model CN-14DIOG/H burn i.c regulator power supply
» Enjin mati secara tiba2 di highway..
» sharp regulator
» Meter biol, engine semput, semua lampu indicator blinking and finally engine mati

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: