Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 symptom2 xleh start

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
piesya007
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2012-06-11
Age : 28
Location : kuantan-pekan-temerloh

PostSubject: symptom2 xleh start   Mon Jul 16, 2012 3:17 pm

sipot aku br2 ni breakdown dkt highway lpt, 3jam duk tpi highway....bwak bngkel pomen ckp plug kong... pkai seminggu jd blik... cek api plug td meletop2... bkk carb, bile pulas mnyak,jarum xnaik...mmg jrum carb ni xnaik ataupn jarum tu terlucut??? tulun la hmba shabat2.... Question
Back to top Go down
gudien
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 31
Join date : 2012-05-15
Age : 65
Location : ipoh mali

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Tue Jul 17, 2012 11:16 am


Oh gitu ye.
Saya belum ada pengalaman dengan siput tentang masalah ini.
Kalau kawasaki Vulcan 750 bila meletup2 maknanya memang plug dah out.
Kalau kawasaki KLX 150 tu CDI dia dah teruk dan jet/jarum kaburettor tak elok.
Dari pengalaman saya Petrol Ron 95 dan 97 pun ada memainkan peranan. Kalau motor kurang jalan (berselimut kat porsh je) dan malas nak start, minyak ron95 kurang bagus. Lepas 3 empat bulan karbrettor kacau, berlumut dan susah nak start.
Tapi kalau motor hari2 start dan hari2 jalan tak tau ler masalah ape.
Tapi masa minyak UNLEADED dulu tahun 90an takde masalah kat karburettor, motor saya pernah samapi 2 tahun tak start. Masuk je plug dan bateri baru, first attempt dah berdendum enjin. Mungkin ada sape2 tahu beza petrol ron95 ni dengan minyak unleaded dahulu.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Tue Jul 17, 2012 11:40 am

makin menjadi2 plak mslh motot xleh start ni.
aritu hasrul pun kena mcm ni jgk.

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
piesya007
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2012-06-11
Age : 28
Location : kuantan-pekan-temerloh

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Tue Jul 17, 2012 2:09 pm

td bawak g pomen, pomen tu xbrani nk bukak...huhu.. tp katenye mngkin bar bocor sbb mnyk xmsuk... plug kering... aduhhh...nk kna sewa lori la plop bwk ke panel...duit oh duit..... Suspect
Back to top Go down
carliph
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 501
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Wed Jul 18, 2012 3:59 am

aduh..tgh jalan tiba2 mati ke bro? laju ke slow? lepas tu start mmg x tangkap langsung ke mcm mane?
Back to top Go down
zubirdaud
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 296
Join date : 2012-04-24
Age : 34
Location : Saujana Rawang

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Wed Jul 18, 2012 9:54 am

pale
Back to top Go down
piesya007
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2012-06-11
Age : 28
Location : kuantan-pekan-temerloh

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Wed Jul 18, 2012 10:51 am

time kt highway mmg tgh laju dlam 110... tbe2 tersengguk2 mcm api xsupport... bwk bngkel,pomen kate plag je, 2 hr lpas, ngam2 smpai rumah mati enjin, start2 xleh idop da... da la nk pose da ni...bnyk pkai duit.. Evil or Very Mad
Back to top Go down
redcylon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2012-07-04

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Wed Jul 18, 2012 12:09 pm

Motor standard ke? Ada ubah apa-apa ke?

Tak try tanya kedai lain?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Wed Jul 18, 2012 12:32 pm

motor dlm warranty lg k?

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
redcylon
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 23
Join date : 2012-07-04

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Wed Jul 18, 2012 12:35 pm

Ada FB bro...try tanya kat https://www.facebook.com/BengkelMatMotor
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Wed Jul 18, 2012 4:10 pm

Suis merah belah kanan. Sistem mati enjin kat stand pun kena check juga. Sebab ada member kita yang dah kena kes camni. Masalah selesai selepas modify sistem pemati enjin kat stand.
Back to top Go down
piesya007
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2012-06-11
Age : 28
Location : kuantan-pekan-temerloh

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Wed Jul 18, 2012 4:30 pm

motot da abes warranty, xreti nk ckap la.... abeh usik da seme suis,wayar yg ade kt motot tu, tp xleh nk idop jgak,... pomen cek kat plug, kering xde mnyak...
Back to top Go down
materos
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2012-04-19
Age : 51
Location : Dato Senu Sentul KL & Lumut

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Thu Jul 19, 2012 12:58 pm

Pernah kena masa guna ego dulu ..start tak mahu hidup rupa2nya lost power...ring dah makan...n bocor...kena wat overhaul terbang 500..
Back to top Go down
piesya007
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 17
Join date : 2012-06-11
Age : 28
Location : kuantan-pekan-temerloh

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Thu Jul 19, 2012 1:24 pm

omg...500 utk ego... kalo sym ni xtau la bape ratus plop...adoyaiii
Back to top Go down
materos
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 44
Join date : 2012-04-19
Age : 51
Location : Dato Senu Sentul KL & Lumut

PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Thu Aug 30, 2012 12:14 pm

Baru2 ni kena plak siput susah sangat nak idup...kena tekan 5 -6 kali baru nak mula idup...bila dah idup tak pe dah start sekali je idup...tapi bila berhenti dlm sejam jadi balik....skrg ni kalau berhenti park siput lebih sejam jadi susah nak start...Kelmarin dah pegi kat segambut ...apek tu ckp nk check wairing alarm...pada mulanya dia jangka valve bocor atau carb overflow..bila buka plug kering jekkk...so dia suggest tinggal moto....sebab malas nk tinggal moto kat segambut aku pegi ke kedai beli moto... suruh dia check lakk.... formen tu ckp pulak mgkin air masuk dlm tangki n carb sbb ada asap putih...service carb...tukar plug baru...masalah x sattle sepenuhnya..cuma kali ni start 2-3 kali baru idup..tak lah banyak kali sangat...tapi still tak puas hati...APA KAH SEBABNYA?????

Past ni meter dah 10700km dah wajib tukar belt walaupn masih nampak elokk...berjaga2 sebelum kena..mgkin juga roller so n so so so... yg bila dibuka baru tahu penyakit lain berjangkit...

Selamat Hari Raya...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: symptom2 xleh start   Today at 5:06 pm

Back to top Go down
 
symptom2 xleh start
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» symptom2 xleh start
» moto xleh start
» No start fight button !?
» Wolf3D won't start..
» Clan Ops Start NOW!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: