Anda pemilik motor SYM? Ingin berkongsi pengalaman/pengetahuan teknikal dan sebagainya?Bincangkannya di SYM Owners Forum
 
HomeRegisterLog in

Share | 
 

 moto xleh start

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
zulizo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2011-09-08

PostSubject: moto xleh start   Fri Sep 09, 2011 6:00 am

salam guys...

moto aku tetiba xbleh start..tekan starter kosong aja..xde pun bunyi berdecit2 starter tu..bateri dah cek semua elok sbb lampu depan, meter semua nyala..dah try kick start pun sama gak x boleh..

sebelum kejadian ni, moto aku pernah gak masa bawak tetiba enjin mati..tapi bleh start balik..ni skarang terus x boleh..

ada sape2 pernah kena?
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: moto xleh start   Fri Sep 09, 2011 6:17 am

macam penyakit fius jer tu!
ada member yg penah kena simptom mcm ni... Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: moto xleh start   Fri Sep 09, 2011 10:26 am

Takut tertekan button merah belah kanan tu.
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: moto xleh start   Fri Sep 09, 2011 10:33 am

BKW6025 wrote:
Takut tertekan button merah belah kanan tu.
yes, tu pun salah satu sbb jgk tu sbb elektronik lain smua ON!
hehehehe

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
zulizo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2011-09-08

PostSubject: Re: moto xleh start   Fri Sep 09, 2011 1:33 pm

button tu memang dah cek..fius pun dah check semua nyala..aku dah pening ni..nak kata skarang duk suspek starter prob..tapi nak pi beli terus takut plak bukan starter..
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: moto xleh start   Sat Sep 10, 2011 6:59 am

Salam. Possible tak, sistem off engine pada single stand yg buat hal. Kalau tak ubahsuai stand, bila turun stand, enjin mati. Cuba check kat situ. Cadangan sahaja.
Back to top Go down
apaico
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 24
Join date : 2011-05-30

PostSubject: Re: moto xleh start   Sat Sep 10, 2011 9:57 am

BKW6025 wrote:
Salam. Possible tak, sistem off engine pada single stand yg buat hal. Kalau tak ubahsuai stand, bila turun stand, enjin mati. Cuba check kat situ. Cadangan sahaja.
hat ni masih boleh crank tp enjin still tak leh hidup....koret me if im wrong...
Back to top Go down
zulizo
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 4
Join date : 2011-09-08

PostSubject: Re: moto xleh start   Sat Sep 10, 2011 12:05 pm

setelah dari pagi tadi membaraikan moto dan berbekalkan kesabaran dan nescafe ais satu jag, akhirnya masalah berjaya diselesaikan..habis wiring aku cek.rupa2nya lock suis starter kat stand dah patah..so bila angkat turun naik stand suis tu x on sebab lock tu patah..tu yg indicator gambar moto kat meter tu asyik nyala aja..

solution nya terus bypass aja n x pakai suis stand tu lagi...jimat belanja
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: moto xleh start   Mon Sep 12, 2011 3:42 am

msalah selesai!! Smile

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
koji
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 3642
Join date : 2011-08-16
Age : 39
Location : Subang U5

PostSubject: Re: moto xleh start   Mon Sep 12, 2011 4:26 am

Syabas...

_________________
I I love you SYM
Back to top Go down
http://brokoji.blogspot.com
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: moto xleh start   Mon Sep 12, 2011 3:07 pm

Alhamdulillah. Pengalaman berharga.
Back to top Go down
putera9
Bapak Budak B Full
Bapak Budak B Full


Posts : 351
Join date : 2011-08-09
Age : 38
Location : Somban, Noghori Sombilan - Putrajaya

PostSubject: Re: moto xleh start   Mon Sep 12, 2011 6:00 pm

Huih terer terer...dh macam doktor pakar kt IJN nie wat bypass....syabas inspektor shahab, syabasss....
Back to top Go down
azizhamzah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-07-23
Location : Shah alam

PostSubject: Re: moto xleh start   Sat Sep 24, 2011 4:10 pm

Hari ni gi servis moto kat mmr...Tanya pomen sindrom nak start moto susah..nak kena tekan starter dua tiga kali baru blh hidup moto...kalau ikut pomen situ dia ckp starter atau relay yg problem..td start manual moto blh hidup lg..ingat isnin ni nak claim warranty...
Ptg td bila start moto langsung x leh hidup.. Manual start pun sama jugak..pakai starter bunyi ketak2 jer.. Mcm x de harapan nak hidup..sapa2 yg pernah jd mcm ni minta tlg/ bg idea ke sebelum ke sym segambut ni...
Back to top Go down
BKW6025
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 85
Join date : 2011-08-05
Age : 38
Location : MANTIN-PAJAM-SEMENYIH-KAJANG

PostSubject: Re: moto xleh start   Sat Sep 24, 2011 4:27 pm

Salam. Rasanya tuan kena cuba semua yang dah ditulis kat atas.
Check button merah. Check fius. Check single stand punya off system. Cover bwh belah kiri tu senang je nak buka. Tuan cuba tengok sistem off pd single stand tu.
Semoga tuan dapat jumpa apa masalahnya. Dan jgn lupa update kat sini supaya rakan2 lain dpt timba pengalaman.
Back to top Go down
unpro
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 77
Join date : 2011-03-24

PostSubject: Re: moto xleh start   Mon Sep 26, 2011 6:35 am



please fix your side stand switch, tak mahal sangat rasanya.
Back to top Go down
azizhamzah
Newbie Lesen L
Newbie Lesen L


Posts : 20
Join date : 2011-07-23
Location : Shah alam

PostSubject: Re: moto xleh start   Mon Sep 26, 2011 6:52 am

hari ni ke mforce segambut...tukar starter seketul and the problem solve..
Back to top Go down
Mie-G
Pegawai Tadbir Gred N41
Pegawai Tadbir Gred N41


Posts : 4691
Join date : 2011-03-24
Age : 34
Location : Balakong, Selangor

PostSubject: Re: moto xleh start   Tue Sep 27, 2011 9:16 am

azizhamzah wrote:
hari ni ke mforce segambut...tukar starter seketul and the problem solve..
wow, tukar seketul ek?
nasib baik motot ada warranty lg..kalau x, menangis jgk tu!! Wink

_________________

:: Komuniti facebook Freerider ::
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: moto xleh start   Today at 5:08 pm

Back to top Go down
 
moto xleh start
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» moto xleh start
» symptom2 xleh start
» vts payah nak idup engin
» Start pakai Jumping Cable or Push Turun Bukit
» TOLONG!! MOTO GAGAL HIDUP PAGI2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Sembang Teknikal SYM :: Sembang Teknikal SYM VTS/GTS 200-
Jump to: